Sunday, 22 April 2012

The oven had a good workout today!

Sejak ada oven baru yang working and not playing up ni, hasrat The Other Half nak makan macam2 membuak2…

SInce dia tak reti masak and tak dibenarkan masak (unless in an emergency, hahaha), I lah yang kena tadah telinga dengar dia cerita pasal benda2 yang dia nak makan ni.

And most of the things he wants to eat involves a long slow cooking process in the oven.

And I jugak lah yang kena cari the ingredients kat kedai and surf the net for a good recipe since I am a Lady of leisure kan Winking smile.

This week, he wanted to try eating slow cooked beef ribs…

But I bought beef ribs and beef briskets instead of just ribs.

We decided to do beef cooked in coke. You heard right, the original coca cola, not the diet version nor the caffeine free version nor the coke zero version, hehehe….

There’s so many recipes out there on how to cook it sampai tak tau nak pilih yang mana satu.

We finally decided on just pouring the coke onto the beef in a baking tray and then slow cooking them until the meat is basically falling off the bones.

This is how they look like about an hour into cooking.

IMG_7398

After 4 hours of slow cooking at 120°C, they are basically ready to eat.

But it wouldn’t have tasted nice with just coke to flavour the meat so I ‘painted’ on some sauce mixture on them.

I just used a mixture of BBQ sauce, tomato sauce, sweet chilli sauce, garlic, a dash of paprika, a dash of white pepper and olive oil for the sauce.

And then I transfer them onto a rack and bake them some more for about 30-40 minutes at 150°C to ‘caramelise’ the sauce.

This is how they look like after everything is done.

IMG_7406

And then The Other Other Half said that it would be nice to have the beef with bread.

So I made ricotta and basil bread. Just use any bread dough recipe, roll it into a rectangle, then fill it with ricotta, garlic, basil and salt mixture and roll it up like a swiss roll. Cut it into the thickness you like and bake them in the oven until they turn brown.

IMG_7410

And to tone down the richness of the meal, we had it with salad, heeeee…

IMG_7413

But lepas tu, I increased the richness back with dessert, hahahaha….

IMG_7420

Fruit is good for your body and soul kan. And bila makan dengan chocolate, lagi lah it will make your heart sings, hahaha Open-mouthed smile.

15 comments:

kasihredha said...

Suami2 yang beristerikan Lady of leisure ..memang beruntung. Dan akak sgt2 hormat dgn you...tabik spring...berusaha memasak unk family...sure kalau LG x de sehari mereka akan miss you sakan2.

Lamanya masak ni kan...sampai 4jam .

mrs adam said...

sedapnyerrrr.ni kalau kat western restaurant kat malaysia mahu ratus2 ni harganye.heee

umiyumi said...

wow sedap2nya.. mcm tgk masterchef pulak.. hehe.. tak sabar nk tgk masterchef baru. ada peserta muslim kan?

penDragon said...

I pun sependapat dgn k kasihredha. Lepas satu, satu permintaan TOH. Biar berbaloi dia keluar duit beli oven.

lemongrass said...

Kak kasih,
I guess sbb we all jarang makan kat luar so bila hubby or the girls teringin nak makan something, I akan berusaha masak for them. Especially hubby sbb penat2 dia kerja cari duit for me and the girls, hehehe. I feel happy klu occasionally dpt cook what he craves for :-).

Mrs Adam,
Kalau kat sini pun mahal jugak but maybe tak sampai lah beratus2 so tu yg I would rather masak kat rumah. Sangatlah jimatnya, hehehe

Umi,
Ada peserta Muslim ye this time? Wah, ini yg buat I nak tengok this year.

Pendragon,
hahaha...baru lah dia tak 'pot pet pot pet' tanya bila I nak guna oven ribu2 tu kalau hari2 I masak untuk dia kan, hikhikhik...

shahlin said...

ehh dessedr tu macam baru jek buat aritu kan!

Mat Gebu said...

Tergodaaa......dan ternoda sudah...haha...

ninie said...

....wah MELAMPAU sungguh menu akak!!!!....lapar...erk....ur silent reader btw :-)

m.u.l.a.n said...

fuuhhhh.... I jgk yg pot pet kat sini sbb kena tahan air liur ni..

menu yg sunggohnya menggoda jiwa..!!! yummmehhh..

zuraidapenang said...

mmg terbaikkk la..hehhee

Fifi said...

bile bace post ni tangan tak sabar2 nak scroll ke bawah.. sedap..

btw, saye 1st time singgah sini.. salam perkenalan..

Yazreina said...

sedapnyaaaaaaaaa kak!!!!!!!! yaz nak beef tulehhh

KakAsma said...

Min,
akak rasa nak duduk kat perth ajer..bila teragak ajer akak gi umah min..sure dapat makan enak2 punya..:))

norhidana said...

aduhla kak,. msti syok rasa dia... dhla masak lama kan...msti lembut je ...terbayang2 dh rasa dia dlm mlt nih... huhuhui

lemongrass said...

Shahlin,
sebab sedap, tu yg buat lagi.

Mat gebu,
oven ku itu hari2 kena noda, hahaha

Ninie,
weekned aje yg menu boleh melampau mcm ni, hehehe

Mulan,
bila I tgh malas nak masak his kind of food, hubby pot pet pot pet hari2 pun I buat donno aje, hahaha.

Zuraida,
sekali sekala masak western yg kaw kaw western, hahaha

Fifi,
salam singgah ke blog I ni :-).

Yaz,
beef itu semua sudah masuk perut lah :-)

Kak Asma,
Kdg2 ada jugak hari2 yg saya masak enggak enak seh, hehehe...

Dana,
tu yg memang we all try masak lama sbb nak make sure daging dia jadi lembut sgt2. Tak lah susah budak ada braces tu nak makan :-).