Sunday, 1 April 2012

Things that happened….

A lot of things happened the past few days, some hilarious, some fun and one major catastrophe.

The hilarious bit first, Miss 8’s assembly performance went well.

She was a good emcee, spoke clearly without forgetting her lines.

People thought she was a rat, a mouse, a cat, a seal….hehehehehe…..

But in my eyes, she was always the cute otter (sape lagi yang nak puji kalau tak sipembuat costume kan, hahahaha Smile with tongue out).

IMG_6918

IMG_6888

I altered the ears and the hoodie a bit to make it look more otter-like but still tak rupa otter jugak.

The fun bit, went shoes and clothes shopping with The Other Half.

Not for me but for him.

Fun(ny) sebab he knew what he wanted to get and all done and bought in less than an hour, hahahaha…

Tak pernah I shopping kasut and baju for me that was completed in an hour.

He basically got 2 pairs of black shoes (which luckily are not the same design and make which he tends to do sometimes). And then he bought a couple of shirts, same design and brand but different colours. Got some long-sleeved shirts (sama design but different colours) and short-sleeved tshirts (all same design and all whites).

Patut lah dia tak gemar betul pergi bershopping dengan I sebab I suka membelek lama, pastu fikir banyak kali, pastu cuba macam2 and then end up tak beli anything unlike him, hehehe.

And then when we got home, disaster struck which made me so so sad macam nak nangis dah Sad smile.

We wanted to have grilled cheese open sandwich for lunch.

Switched on the grill function in the new oven….

Then it started to smell quite bad, and then we saw smoke coming out of the oven and then we saw a small fire on the grill element!!!!!!

Bl**dy hell!!!!!!

When I used the oven a few time last week, I didn’t use the grilling heating element so everything was fine.

We were so shocked to see the smoke and the fire. Luckily we could extinguish it but the roof of the oven is a bit scorched.

Pastu nak jadi cerita, it happened on a Saturday so the service centre only opens half day (Eastern Standard time) so when we called them at 1 o’clock our time, obviously lah dah tutup.

Yang we all hairan sangat2, we didn’t buy oven cap ayam, we bought a good brand and highly recommended so we don’t know what happened to make it catch fire.

We’ve followed all the instructions in the manuals…..

And another thing yang buat sangat2 sedih nya, we just bought a leg of lamb that afternoon to cook for dinner that night.

Dah terbayang2 and terliur2 memikirkan kesedapan roast lamb, muahahahaha….

I think we can still use the bake function but tak berani lah weh, mana tau tiba2 dia goes ‘BOOM’, takke cari nahas namanya tu.

So, we ended up having spaghetti marinara instead (which was still very very nice but tak sama lah rasa dengan roast lamb tu kan, heeee).

IMG_6971

 

IMG_6975

So, esok ni pagi2 morning I will have to call the service centre to chase them to replace our oven and pay for installation.

But in a way, Alhamdulillah it happened now when it is still under warranty then 5 years down the track when the warranty has run out.

I guess for the next few weeks, I won’t be able to use the oven lah eh (nasib baik I dah buatkan the biscuits and macarons for them, hehehe.)

But, Miss 12’s birthday is coming up soon and she really wants a pavlova as her birthday cake…..

Nasib baik we all ada a small portable electric oven so probably boleh kot nak buat pav in it Smile.

17 comments:

umiyumi said...

Salam Kak.. isk frustnya oven jd mcm tu pulak kan.. baru je tgk menu best2 tgk2 dah jd mcm tu. takpe esok cepat2 call service centre mesti dpt ganti yg baru lah :)

My Life My World said...

Alahai sedihnyer .... tak per Meen, mungkin ada hikmah disebalik semuanyer ni. Sabar yer.

p/s :Costume tu sangat cantik sekali.Orang cantik, pakai apa pun cantik :)

azieazah said...

Comelnya ‘anak kucing’ tuuuu! Pheeewwiitttt!

Laaa oven oh oven. Minta ganti baru terus!

m.u.l.a.n said...

ohh my darling ms 8... comelnya menantu i tu.. tak kira dia pakai apa pon..

oh my, oven tu..!! alhamdulillah u all takde apa2.. mintak ganti, mintak baru.. mintak la apa2 yg patut..

takpe takpe.. itu panggang2 boleh tunggu.. oven mesti kasi baru yg elok dulu.. kan kan..

whitecappuccino said...

memang sedih bila jadi macam ni kan? hopefully everything gets better esok ya.

mamasuri said...

lama tak mengendap blog akak ni...sy kena mengendap slow2 lah jawapnyer...comelnyer miaw2 tu...hehee

Nora Ahsin said...

cute cat tu.. rasa nak cubit pipi tu.. oven terbakar serius sungguh, baru lagi tu. mungkin ada hikmah tu kak.. jangan stress sangat lah.

Unaizah said...

Nasib baik no one got hurt or rumah terbakar ke or something serious. Semangat tengah membara nak cook up a storm tup tup this happened. Adalah hikmah tu....

lilydvalley said...

LG,
sorry abt ur oven mishap.

tinie said...

sabar kak min......nasib baik akak yg kat dapur .. kalau anak2 yg kat dapur lg susah........

blu4sky said...

salam mynn,
nasib baik tak meletup.. hopefully you can get your oven replaced soon.. sangat sakit hati bila we hv spend so much tapi dapat barang rosak..

by the way..zahra tetap comel..

Hawa Cookiemom said...

Klu elemen bawah, Entah2 ada bits of fat or food left over from the previous cooking. Cuba check kot ada melekat kat element tu and clean it up. Dulu my little oven toaster ada gak jadi bile konon2 nak panaskan kerepek ubi yang lemau. Bakar habis semua...! And broke the glass as well...Anyway better get it checked anyways...

norhidana said...

heheheh... mmg mcm takde gaya otter je miss 8 tu kak hehehe... aduhla
tp miss 8 ttp sweet...

alamak, camne oven baru blh bt hal kak... siap ada api lg... nsb lah under warranty... tp baper lama agak2nyer blh ok yek oven tu....

kasihredha said...

akhirnya jadi juga costume tu :)

hahhh??? oven baru dah terbakar? nasib baik masih baru boleh tukar baru or foc service

penDragon said...

akak x jadi buat tulisan "SEA OTTER" kt costume Miss 8 ke?? sedihnya....oven baru terbakar. byk projek masak akak "terbengkalai" nnti

azra said...

Salam. Cute otter/cat/seal..hehehe..

Kesian akak. tapi xpe, dapat yg baru nanti, terus test semua function..like the mushroom macarons tapi sebab dah penah di'warning' sangat manis, so x jadi nak buat..

lemongrass said...

Umi,
tu lah,memang frust menonggeng sbb tak dpt panggang leg of lamb semalam, hehehe. Hopefully, tak payahlah tunggu lama utk dpt oven baru.

Kak Acik,
mungkin ada hikmah dia kan, mana tau boleh dpt oven lagi canggih lepas ni, hahaha.
Kalau I yg pakai the costume, comel tak agaknya? :-P

Kak Azie,
anak tikus lah, hahaha.

Mulan,
memang we all nak mintka baru aje and hopefully diaorang setuju baig oven baru. Kalau diaorang berodlak dalik, memang I akan terus complain kat consumer affairs dept.
Bakal menantu you tu suka giler dpt pakai costume, hahaha

Whitecappucino,
memang sedih especially bila semangat membaking tgh membuak2 ni, hehehe

Mamasuri,
selow pun takpe, asalkan tamat and selamat, hehehe

Nora,
memang baru lagi oven tu, tu yg we all heran sungguh. Kalau tak dpt oven baru as a replacement, memang I akan mengamuk lah.

Unaizah,
that's what my husband said as well, nasib baik tak meletop and takde sape2 yg cedera. Maybe ada lah hikmahnya it happened baru lagi kan.

Lily,
thanks. Tak dpt lah I nak memanggang kaki kambing semalam, hahaha

Tinie,
tu lah, nasib baik both hubby and I ada kat dapur masa tu.

blu4sky,
tu yg I geram sbb the oven has a name and also costs us quite a lot so we expect takdelah anything wrong with it. But I guess out of the thousands they make, mesti adalah kot satu dua yg dodgy agaknya kan.

Hawa,
our oven ni takde exposed element yg kat bawah. element kat bawah is under the oven floor so memang tak boleh kena dripping from food lah. Yang terbakar ni is a part of the top grill yang we all tak pernah guna lagi so tu yg heran nya.

Dana,
hehehe...agaknya mesti semua tertanya2 apasallah cat tu termasuk dlm sea creature ye, hehehe.
Tak tau lah bila oven tu akan ambik masa utk ditukar baru, jsut hope tak lama sgt2.

Kak Kasih,
akhirnya siap jugak costume 'cat' tu, hehehe.
Ha'ah, oven baru dah terbakar. Nasib baik ada warranty so memang boleh dpt FOC for everything lah :-).

Pendragon,
hahaha...I malu nak tulis besar2 sea otter kat costume tu. Pastu, Miss 8 pun tak komplen about it, tu yg I pun buat2 tak ingat, hehehe