Tuesday, 24 April 2012

Half of it is gone ^____^

I finally did it this morning.

We spent an hour from start to finish..

Turning her from a long haired curly girl into this…

IMG_7457

Just after it was cut and her hair washed and still wet.

IMG_7463

Once it’s completely dry. Menampakkan lagi ke ‘bolat’ an muka Miss 8 Open-mouthed smile.

IMG_7447

Punyalah banyak rambut I potong, hehehe.

I wanted to go shorter but hati ini tak berapa berani.

I did a layered cut hairstyle but since I tak habis khatam belajar macam mana nak buat layer cut on curly hair, tu yang the sides puffed up.

I think I might have to re trim the sides and make it shorter with a lot more layers so the curls tak kembang sangat.

The Other Half kata Miss 8’s new hairstyle ni reminds him of Sigourney Weaver in the movie Alien.

Ada kah! Hikhikhikhik….

Asik cerita pasal rambut aje, jom lah kita cerita pasal food pulak.

IMG_7431

I made tuna mayo croissant for lunch semalam. The girls had leftover burgers and I had this.

I haven’t had tuna croissant for a very long time. Everytime lalu depan Croissant Express tu, terasa2 aje kat tekak nak makan tuna croissants but so malas nak buat, hehehe.

I love my tuna sandwich with loads of veges. Baru rasa macam makan something healthy.

That night, I made mac n cheese for the girls while I had nasi and lauk.

(The Other Half wasn’t home, tu yg I masak lauk ikut tekak I, hahaha.)

IMG_7438

The girls’ Mac n Cheese.

And tonite, I made something that The Other Half has been asking for.

I still had the leftover egg yolks from the pavlova sitting in the fridge so I made lime pie for The Other Half.

IMG_7485

IMG_7497

IMG_7502

It is  a bit like cheese cake but it only uses egg yolks, sweetened condensed mik (susu pekat manis), lime juice and lime zest for the filling.

It is very rich but it is nice sebab the tanginess of the lime juice cuts the sweetness of the condensed milk down.

But definitely tak boleh makan banyak2 lah or else I have to buy a bigger pair of jeans! hahahaha

27 comments:

Fazlinil Irma said...

kak min.. sy tak tahan tgok gambar 1st tu. muka pasrah orang nak kena potong rambut. hehhe.

kasihredha said...

comey2
miss 8 memang cute

sedapnya lime pie tu...rasa mcm cheese cake ye

Watierman said...

Assalam Min..Miss 8 look so sweet!!!dinner best...lama tak makan mac & cheese & the pie must have taste awesome...but Akak pun tak berani nak take a bite nampak so rich and creamy!

penDragon said...

ok je rambut Miss 8 akak potong! Nampak "ringan" je kepala Miss 8, lagi cute...

sedapnya lime pie!!!

shahlin said...

heyyyy i liikkkeee miss 8 punyer new look. wah oven bole buat warong makan2, weekend bole bukak salon plak.

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

Gorgeous!!! I love her new look!!
Memang macam Sigourney Weaver... kalau macam alien... naiya miss8
xoxo

June said...

comel lah after rambut dia kering and puffed up lyk dat ... rasa mcm elok biar kan mcm tu maybe ;)

anna said...

kak meen..bila mss 8 potong rambut terus nmpk dia mcm dah besar..hehe..cantik!

fatiha's boutique collection said...

salam...panjang ke pendek ke...tetap cumel

Shue said...

Salam Kak LG,
That's right, she do looks like Sigourney Weaver sikit2! tapi lagi cumel..

Faerie_Princess said...

your Other Half is right. mmg mcm sigourney weaver dlm "Alien" :) but of course Miss 8 is much cuter :D

♥ Elin ♥ said...

geram lah tgk anak akak nh..
pinjm rambut meh..nak kasi amani lah...:)

norhidana said...

walau apa pun bg dana miss 8 ttp comel... heheheh

sedapnyer tgk akak nyer lime pie tuh... nmpak cam creamy tp msti sedap msm2 lemak gitu...

AbbotCottage said...

ololollolololololol tambah comeynyaaaaa, bolat je muka, tol ah, sebijik mcm segourney weaver. ololololol comeynyaaaaaa..

BuLaN said...

salam,
my hair is exactly like Mss 8, been living with it forever. honestly nothing much can be done with it. any style you cut it, will look the same...now i give up and keeping it long..trim it once awhile..dont dare to straighten it..love the curls but the tangle could be disaster..sometimes :)

Zaitun said...

Rambut pendek atau panjang miss 8 tetap comey.

shiori_LA said...

ok cute je miss 8 hehehe....
lime pie tu look delicious owh.....nak resipi..

Ina Hashim said...

she looks soooooooo cuteee berambut pendek

linda said...

Salam Sis,

Lawa dah rambut Miss 8 tu. Ada shape gitu. Saya suke kerinting ori camtu. Lawaaaa... Makanan yg 'dihidang' dlm blog harusla buat saya kecur liurr :P

Messy Mummy said...

dah jadi extra cute dah miss 8 nieh! geram nak cubit2 pipi. K.Min pas miss 8 bak mai... hahaha..

err... the tuna mayo tu haiii... buat lapo la...

Yazreina said...

bila tgk the new pix nie, baru nampak ms 8 ada iras2 dgn ms 13... ehehe..klu x, selalu yaz nampak macam lain sket...

Rdimple said...

wow weee... cantik sgt Miss 8 dgn wet look dia..sesuai :)

lime pie u nmpk lain lar LG, kalau sudi boleh share tak resepi? :)
mac & cheese banjir you toksah nak ckp lar..sexy & mengiurkan.. hehehe.. lapar dibuatnya.. :))

lemongrass said...

Irma,
itu muka orang dah redho rambut dia dah kena potong pendek, hahaha

Kak Kasih,
nasibbaik lah dia comel ye, I buat apa aje pun still comel, hahaha.
Rasa dia memang ala2 cheese cake but lagi murah sbb tak guna creamcheese.

Kak Watie,
Wassalam. Nasib baik lah Miss 8's hair tak teruk sgt rupanya, hehehe.
The pie memang rich, kena potong nipis2 baru boleh makan :-)

Pendragon,
Dia pun kata yg kepala dia rasa ringan sgt bila dah berambut pendek, hahaha

Shahlin,
nasib baik lah my salon ni cuma ada 1-2 customers aje. 1 customer cuma nak style botak licin, 1 lagi customer cuma 6 bulan sekali aje potong rambut sbb curly sgt. Yg sorang lagi tu aje yg kena hantar salon, hehhe/

Muna,
luckily lah mcm Sigourney Weaver who's quite cute as well kan. Kalau mcm the alien, I yg nangis, hahaha

June,
Itu belum belum2 kering betul. Last night it puffed up even more, hahaha

Anna,
baru lah boleh nampak leher dia yg 'jinjang' tu ye, tu kot nmpk mcm dah besar ;-)

Fatiha,
Salam. thanks :-)

Shue,
Salam. Nasib baik Sigourney Weaver tu comel jugak kan :-)

Faerie Princess,
Kiranya her hair style is so 80s kan because I think Sigourney Weaver had that hairstyle in the 80s :-)

Elin,
everywhere we all pergi, mesti akan ada orang yg pegang rambut dia sbb geram tengok it's so curly, hehehe

Dana,
lime pie tu memang creamy sbb pakai susu pekat and egg yolks kan. But mmng ada masam2 sikit.

Abbott,
sgt bolat kalah bola esp tang pipi itu, hahaha.

Bulan,
Salam. We definitely do not want her to straighten her hair ever because I think the curls really suit her personality, bouncy gitu :-). The tangles memang can drive me up the walls sometimes. Hopefully once it's a bit short, kuranglah sikit the tangles.

Kak Zai,
One day saya nak cuba jugak buat style yg pendek betul2 tu, nak tengok dia still comel ke tak, hehehe

Shiori,
I guna recipe ni http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2155644/key-lime-pie.

Ina,
I wonder if she will look like her still kalau I potong lagi pendek, hehehe

Linda,
Salam. I memang cuba nak bagi shape sikit tp bila kembang, macam triangle terus kepala dia tu, hehehe

Messy Mummy,
hehehe...pipi dia memang tembam, sgt2 best klu dicubit2 :-). Rambut curly dia tu buat orang lagi nak cubit2 and peluk2 :-)

Yaz,
iye ke? Ada iras ye? I rasa mcm susah sgt muka diaorang ni nak nampak mcm adik beradik, hehehe

lemongrass said...

Rdimple,
You should tengok muka dia with really puffy hair, sure gelak sakan, hehehe. Bila rambut dia a bit basah, barulah comel sikit muka dia ni :-).
I got the lime pie recipe from here http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2155644/key-lime-pie.

BabyBooned said...

she looks so good! hahahaa at her age i wouldve been sneaking glances at the mirror too :p

ohmigosh now i cant get the lime pie out of my head! hehehehe nak tebalkan muka mintak resipi,can..?

Nina Johari said...

hahaha.. so chomel! ;)

lemongrass said...

BabyBooned,
luckily it only lasted 1 night aje where she kept on glancing in the mirror, hahaha.
I used the recipe http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2155644/key-lime-pie.

Nina,
Thanks to Mum dia yg bertukar jadi amoi salon rambut, hahaha...