Friday, 6 April 2012

Magic mirror and scale

The Other Half pagi tadi bukak ‘Daddy Day Care’ looking after 5 girls.

Hehehehehehe……

I ada program tadarus with some other Mak Mak at our Ustazah’s house.

So, I said to the other Mak Mak to drop their girls off at our house so the girls can play together.

So, for 2 hours pagi tadi, The Other Half jadi ‘cikgu’ nursery.

But, the girls semua dah besar2 so they didn’t need any supervision at all.

They just need an adult to keep an eye on them occasionally.

The girls were really happy to have friends to play with which is a good start to the holidays Smile.

But biasalah kan kat sini, instead of masak best2 for tetamu for lunch, I just buat french toasts aje for the girls, heeee….

Tuan rumah yang agak pemalas, hahahaha…

Anyway, semalam I did mention about the 2 magic things (yang can help me feel slightly better bila I rasa dah gemuk) in our house kan.

The first one is our bathroom scale.

That scale is slightly temperamental, ikut suka dia aje nak letak nombor apa for our weight, hikhikhik…

Kalau I tau yang I have overeaten for a few days, I akan move the scale to different areas of the bathroom.

And I will choose the lowest weight that appears on the screen!

Kadang2 sampai boleh 400g difference you!

Memang best giler lah kan, hahahahaha.

Like pagi tadi, I knew I had overeaten semalam and the day before so bila I timbang first, it showed 46.9kg. Pastu I pun moved it a bit and when I weighed myself again, it showed 46.6kg.

Terus lah I tersenyum riang gumbira because I can still be in denial mode in regards to my weight.

Kahkahkahkahkah…..

The second item is the mirror in Miss 8’s bedroom.

I only have just noticed about its ‘magical’ ability about 2 weeks ago.

And sejak I tau its magical ability itu, boleh katakan hari2 I akan lalu lalang banyak kali in front of the mirror sambil berhenti sekejap for a few minutes praising its ability, hikhikhik…

You can see from the photos below its magical ability.

(But bear in mind I took the photos using handphone and I am so hopeless at taking photos using handphones. Semua blurry memanjang, tension giler I! I need to go on a ‘how to take good photos using handphones’ course kan).

The first 2 photos I ambik in front of the mirror in our bedroom.

IMG_0168

IMG_0170

This mirror (which I don’t like very much) shows you as you are, in all your glory. Which in my case pendek with chubby legs, hikhikhik….

And these 3 photos pulak I took in front of the mirror in Miss 8’s bedroom.

IMG_0171

IMG_0176

IMG_0182

I love her mirror because it makes my legs longer and slimmer!

Everytime I berdiri depan the mirror, I feel like having legs up to my armpits ala2 model2 yang 6 foot tu, wahkahkahkahkah.

(Now if only that mirror can make my boobs look bigger, wouldn’t it be amazing! Hakhakhakhak Smile with tongue out).

The Other Half said to me, “Do you think that’s why she thinks she’s not that chubby? Because of the mirror showing her a warped image?

Hikhikhikhik…

Maybe I should swap my mirror with her mirror so I can be in denial every single day and night Open-mouthed smile.

25 comments:

Nanak said...

kak, sy ada cermin tu..hahahaha...

tinie said...

hehehe..... tu namanya cermin menipu kak.... kalau cam tu for sure tini jd kurus kering gak.... hehehehe

Anna Da Lady said...

Hahaha...bagus, bagus!!! saya pun ada cerimn mcm tu :)-Anna

azra said...

Hahaha..cermin saya pun menipu..tapi dengan cara melebarkan lagi badan...(cermin pun dah pandai sound tuan)..

blu4sky said...

hahahha LG, you look so tall and slim.. i pun nak magic mirror tu.. biasalah denial mode sentiasa on.. hahahhaa...

mamasuri said...

bestnyer ada cermin tu..hari2 sy berangan diri sy kurus ni...hehehe

kasihredha said...

akak nak beli cermin tu...hihi
kalau buat akak nampak khughusss

pssstt...slimmmmnya Lg.

lemongrass said...

Nanak,
hahaha...sgt lah best nya kan bila ada cermin ajaib ini :-)

Tinie,
tak nak mengaku, I still nak panggil dia cermin ajaib! Memang terasa sgt kurus bila berdiri dpn cermin ni, terus hati berbunga2, hahaha

Anna,
cayalah, jom kita ramai2 berdiri depan cermin ajaib, hahaha

Azra,
I cukup tension kat cermin yg pandai2 aje melebarkan badan kita tanpa disuruh ni, sungguh kurang sopan! hahahaha

blu4sky,
tu lah kan, memang sgt tall and slim looking suddenly. Tu yg I seronok habis perasan kurus bila lalu lalang dpn that cermin ajaib, heeeee

Mamasuri,
Dgn cermin ajaib, angan2 anda akan jadi kenyataan every time kamu berdiri dpn cermin itu...
Kahkahkahkah :-P

Kak Kasih,
Saya nampak sgt slimmmmmmm disebabkan dek cermin tu lah, best gilers! hehehehe

Watierman said...

Assalam Min....kelakarlah Min ni....denial but...you know the reality....awesome...how we tend to live happily..knowing the reality...but tak pe...yang penting Adik Akak ni maintain kecik molek aje orang nya walaupun dah ada anak dara yang dah besar panjang....mesti khasiat pegaga..hehehe!

whitecappuccino said...

hehehe..kelakar la LG ni..tapi cermin dekat bilik anak akak pun macam ni jugak..bestnya kalu dapat figure cam tu hahaha

Fakiroh said...

qira pun nak beli juga cermin tue supaya nampak kurus...
apa pun min

layarilah blog baru qira
http://fakruza.blogspot.com
macam-macam ada dijual di blog ini..

Yazreina said...

kak min, i agree with TOH with moving the mirror to your room.. heheh...

tak magic arr... the mirror frame tuh yg membuatkan u 'think' u're slimmer.. hehehhh

Shiela Latif said...

betullah kan? mirror ni tokleh caya..semua size tak sama...hehehe

Rima said...

hhahaha kurus sungguh! u know what happened to me tadi.. we were at the airport.. dah tu kita pi main main dgn timbang yg besar.. usually untuk timbang ur luggage lah.. tak tahu lah apasal.. baru lepas makan tak.. kok my weigh naik sampai 4kg.. maybe my fav weighing machine yg ade kat my toilet ade magic jugak?? ishhh in denial mode hahaha

I think i will start posa tiap senin and khamis :op

HaSue said...

Waaahhh..slimnyerr kak LG..46kg jer kak?pengsannn sy baca!(jeles2..)hehehe..

Tapi memang betul kan,alih scale tu kdg2 mmg berubah-but samaada jadi lebih ringan atau lebih berat la..hahaha.. kalau dah dapat lebih ringan-ok,that's it..that is my weight! kalau lebih berat-no!no!noooo!!..kahkah..adoii..denial mode sungguh :P

mama maman aka yana said...

hahaha... akak dah mmg slim la.. :)

m.u.l.a.n said...

adeiiii... tak dpt den nak celen lah.. byk bebenor terlebih kilogramsssss dr u..

nak jgk la sekeping cermin tu..

Mother of Two said...

dia ngejek kak min tuh hahahahha

lemongrass said...

Kak Watie,
hehehe...bila i jalan sebelah anak dara I tu, terasa sekejap I ni muda belia sbb sama tinggi dgn dia, heeee...
Cuma muda belia penuh wrinkles lah :-D

Whitecappucino,
best kan bila ada cermin yg magical ni, terus terasa ada body yg best! hahaha

Qira,
cermin ni memang sgt best, kalau jual sure laku :-)

Yazreina,
itu lah namanya magic sbb magic is basically 'illusion' and that mirror memang create an illusion fr chubby n pendek to long and slim, hehehe...

Shiela,
I suka kalau dia tunjuk saiz I sentiasa kurus and tinggi lampai, heheheh


Rima,
muahahaha...itu timbang kat airport memang betul2 buat badan hangin aje. Adake naik sampai 4kg!
Nasib baik my bathroom scale cuma beza 400g aje not 4kg, mau depressed I klu bnyk tu, hehehe...
JOm lah, I pun nak pose isnin and thursday :-)

Hasue,
mana ada 46kg. Ada nombor besar belakang 46 tu. Tu yg I slalu ubah2 the scale supaya nombor belakang tu dekat2 ke 46 instead of dekat2 ke 47, hahaha.
Sentiasa in denial mode when it comes to my weight, heeeee.

Yana,
I mmng tak gemuk tp magic mirror tu buat I nmpk sgt tinggi and kaki I sgt panjang, tu yg best nya, hahaha

Mulan,
Hehehe...I rasa kalau you berdiri dpn the magic mirror, sure lebihan2 kilogram itu tak nampak ketara langsung, hahahha

Sheila,
Hahahaha...I rasa magic mirror tu kawan baik I. Mirror dlm my bedroom tu yg mengejek I :-P

Noni said...

Oh akak. Your 46.6kg is like nothing to compare with my 61.6kg. Huhuhuhu... Btw akak, u looks like sweet 17.

Dils said...

Heh. I think because the mirror is leaning slightly to the back, so ade effect slimming.

Tapi cermin yg kekonon tiada effect slimming pon nampak slim jugak!

Maryam Izza said...

salam Kak Min!

alamk akk kasi pinjam lah cermin ajaib akk tuh pd sy hee
teringin gak nak tgk body i ni selim melim u...

kirim slm kat adik gebu i k...mesti dia pun rs mcm x percaya mummy dia lg kurus pd dia kan ^^

lemongrass said...

Noni,
I ni sgt2 kemetot so any weight gain will make me look more n more like a penguin sbb all the weight cuma pergi kat bottom and peha mostly. Tu yg susah nya. Kalau pergi ke chest area, ok jugak, hahaha

Dils,
It's not because of that because kalau I put it upright betul2 pun, my legs still look long and slim, hehehe

Maryam,
Adik gebu ingat dia kurus jugak sbb hari2 tengok that magic mirror in her room. Tu yg susah sikit nak suruh dia berdiet, heeeeee...

azura said...

Hi kak, im ur silent reader. Btw rupa2nye u ni selim melim je orgnye mcm kanak2 ribena. tak rupa mcm org ada anak dara!! :))

ameeza77 said...

Haha! Ni dah x der keje ke apa Lg, adoiiii siyes jeles nengok u selim melim mcm tu! Bila la leh dpat figure cam tu eh?