Sunday, 15 April 2012

A popular OZ food

Every Sunday, I would normally bake something to take to the Sunday school for the kids to eat.

And I would normally bake it on Saturday nite o very early Sunday morning.

But since semalam I dah penat masak roast lamb and the choc pudding dessert, terus lah malas rasanya nak bake anything.

And this morning pun I was still a bit too malas to turn the oven on…

So, I ended up making a very famous Australian kids birthday party food.

Sepanjang2 I duduk Malaysia, tak pernah I tersua dengan this ‘delicacy’.

When we moved back here to OZ land with a kid in tow and got invited to kids birthday parties, baru lah I tau that this thing existed.

And adalah a few times when The Little Misses had their birthday parties when they were a bit younger, I made this ‘special’ food at their parties, hehehe.

And I occasionally would make them for their afternoon tea when they were small and they love them.

The kids would normally devour them with gusto while the adults cuma tengok aje sebab the adults memang tak berapa berkenan with that particular food.

Do you want to know what it is?

It’s fairy bread!

IMG_7250

It’s basically slice white bread (it has to be white, can’t use any other bread styles). Then you have to cut the crusts off (sebab most kids love bread without crusts kan Smile). After that you have to butter the slices (I guess kalau you all slalu guna margerine, you can use it too but butter tastes way better). Then, sprinkle 100s&1000s (which are the coloured round things) on the bread making sure you cover the whole bread with them.

Then you can present them to the kiddos and watch them go ooh and aah….

Hahahahaha…

But tadi, I made another version of the fairy bread using nutella instead of butter. I don’t know what the right name for it though but definitely not fairy bread.

IMG_7244

The young kids got googly eyed when they see all the 100s&1000s everywhere, hikhikhik.

kalau birthday party kat Msia, the kids dapat sardine roll lah, sausage in breadcrumb rolls lah, karipap goreng lah, popia lah…

Birthday parties kat sini dapat fairy bread..

Memang takde standard betul lah kan, hahahahaha…

But dinner yang I masak tadi adalah sikit ‘standard’ dia Winking smile

I made oven baked crumbed chicken with coleslaw, oven baked wedges and bread.

IMG_7259

I used cornflakes crumb for the coating. I have put the recipe before, kalau sape2 nak, cari kat ‘recipes’ shortcut tu ye.

IMG_7267

Tiba2 terasa macam makan kfc pulak, heeeee….

P/S I will write down the recipe for the choc pudding tu but tunggu ye…

Nak jawab komen pun tak sempat lagi, tunggu jugak ye…..

22 comments:

Flower said...

My anak2 tak suka fairy bread ni. Entah kenapa tak tau pulak . Maybe sbb tak pure aussie. Tapi kalau bagi meatpie and sausage rolls tiap2 hari pun boleh. Kalau vegemite, cuma laki i n hana je yg makan...

kasihredha said...

bila tengok je...kanak2 dah suka...sebab warna warni.
Akak rasa yg letak nuttella lagi best kan :)
Kat Msia...ada karipap, popia dll sebab mak2 yg nak makan sama...hihi

zuraidapenang said...

mmg nmpak berselera fairy bread tu....yg pasti kreatif!

umiyumi said...

tak pernah jumpa lagi fairy bread ni. tp tgk pun menarik, budak2 mesti suka sgt kan :)

aThidEaN said...

It looks colorful.get an idea for cheap cost birthday party snack

penDragon said...

Bila2 kalau my kids ada party kt school I pun nk buat fairy bread jugaklah utk dorang bwk. Senangnyaaaaaa.....

Rima said...

LG
Asian bday party ni memang selalu nak yg heavy.. Cuba kasi is fairy ni.. Sure sampai layu is roti tu dibuatnye hahaha.. I seriously think that maybe I shud gv it a try if I do buat kan bday party buat Sonia.. Buat bentuk princess ker.. Butterfly ker.. Laku agaknye if budak budak nampak..

Itew pear dessert nampak sedap.. Mintak recipe! Hehehe

norhidana said...

ingtkan cam biskut raya td kak..rupenyer pakai bread je...simple giles...

aritu dh amik resepi ayam cornflakes akak tp lum kesempatan nk try lg... harus n wajib cube nih... tgk tu dh rasa terliur

Watierman said...

Assalam Min....cheap but attractive & simple to prepare...no hassle....I like!!!

nae said...

Even the fairy bread looks very yummeh in this blog....

m.u.l.a.n said...

oowwhh... fairy bread nama nya.. dulu2 kalau ada potluck kat sekolah, banyak jgk pinggan yg ada fairy bread ni..

senang ni.. satgi party birthday boy bulan depan i nak buat la.. tepek2 byk colorful beads tu, sure cepat habis..

CikHan said...

wah very simple fairy bread..rasanya bukan budak jer suke...orang dewasa pun suke..nak buat ler..makan kat opis..

Deceptive said...

wah wah good idea ni. simple n sng nak buat. tq for sharing ...

Jun said...

mynn..senang giler buatnya..kalu kt sini boleh buat tu aje for party, i dun mind to throw parties everyday...kat sini standard roti letak butter n sprinkle wif sugar tu.. yg letak nutella tu i think better in taste..boleh la panggil tanned fairy, ahakks!

Mommy Alma said...

salam Mynn,
ha-a la kn, fairy bread tu hat yg paling femes & simple nk buat... :)

Keratosis_A said...

laa nama dia fairy bread ke kak LG?
kita ada nampak sorang mak budak bawak kat playgroup's potluck. dlm hati.. (laa takkan ko bawak roti sapu majerin tabur 100s tu aje) LOL LOL
skang baru tau. ampun kan aku mak budak

p/s: btw kita kat Melbourne.

ibh_sue said...

Fairy bread?. Wah! Mmg sue jakun. Sbb ni first time tgk. Ble buat ni. Bg anak buah mkn or bwk pi off. Kompem mereka pun jskun jg mcm sue. Heheheeee

rieyll said...

Okay, thank you for giving me an awesome menu item for my daughter's birthday party nanti! Benda2 mudah ni memang I suka, haha!

lemongrass said...

Nora,
They have good taste obviously sbb fairy bread ni bukannya sedap mana pun. I lagi suka kaya on bread, hehehe. Hubby I pun klu I bagi meatpies everyweek, happy giler dia!

Kak Kasih,
memang betul tu, slalunya Mak2 yg makan lebih2 kan. Anak2 sibuk main, tak ingat nak makan, hehehe.

Zuraida,
budak2 kan, apa aje yg colourful, sure diaorang terpikat :-)

Umi,
tak pernah jumpa ye? One day kalau your boys pergi jemputan birthday kat rumah their friends, sure akan jumpa :-)

athidean,
memang sgt2 cheap esp sbb guna white bread kan :-)

Pendragon,
memang kita ni kan suka buat benda2 yg simple2 aje kan. lagi simple, lagi suka kita nak buat, hehehe

Rima,
hahaha...I think asian kids and parents are so spoilt. Bila pergi birthday party, mesti expect makan sedap2 kan, bukan fairy bread, hikhikhik.
I made butterfly shaped fairy bread for Zahra's bday party a few years ago.

Dana,
memang simple abis kan! Yang I heran, budak2 suka sgt2 pulak tu, hahaha

Kak Watie,
sesuai utk Mak2 mcm I yg kdg2 malas nak fikir nak masak apa utk bawak pergi masjid utk bagi budak2 makan, hahaha

Nae,
hehehe :-)

Mulan,
Mak2 Mat Saleh ke yg bawak ke jamuan sekolah dulu2 tu? Nampak sgt Mak2 Mat Saleh ni sgt2 pemalas ny akan, hahaha

CikHan,
orang dewasa sure pelik tengok fairy bread ni, hehee

Deceptive,
you are welcome :-)

Jun,
itu yg I suka buat bday party masa budak2 ni kecik2 dulu sbb buat fairy bread ni aje pun, the kids dah happy gilers, hehehee.
Tak payah sibuk2 nak buat mee goreng lah, karipap lah, popia lah, hahaha

Alma,
Salam. Hahaha...memang dasar pemalas betul kan Mak2 Mat Saleh OZ ni ;-)

Keratosis,
isk isk isk...sampai hati kamu kutuk itu Mak Budak sbb bawak fairy bread aje, hahahaa

Sue,
nama dia aje glemer bagai, tapi rasa dia alahai.... heheheehe

rieyll,
you are welcome. It's one of those things yg sgt common kat OZ but sgt tak common kat tempat lain :-)

Maryam Izza said...

warna warni fairy bread tu ea... 1st time tgk fairy bread sbb xpenah jmpa kat sini haha
kak Min nnt bg ye resipi choc pudding tu...thnx kak

lemongrass said...

Maryam,
fairy bread ni rasanya femes amongst the Aussies aje, hehehe.
I dah letak the choc pudding recipe tu :-)

Opie said...

menarik sgt fairy bread tuh...yg nuttela tuh sure sedap...nk buat esok la :)