Wednesday, 11 April 2012

Busy bees….

I rasa bila cuti sekolah ni kan, makin busy hidup I bukan makin relax..

Tapi busy yg best lah so far sebab kebanyakan nya involving makan2 and gather2, hehehehe.

Macam hari ni, dari pagi tak berhenti…

The delivery guys pukul 7.20 pagi dah terpacak depan pintu rumah.

Nasib baik I dah mandi and dah sopan masa diaorang dtg tu, heeee.

Budak2 pun tak bangun lagi masa tu!

Lepas tu sibuk pulak kemas rumah which is in perpetual mess bila everyone is at home.

Then masuk kebun which took up a fair bit of time.

Lepas tu masuk dapur sambung buat doughnuts sebab nak bawak pergi rumah kawan.

Lepas tu, pergi rumah kawan lepak kat rumah dia dari pukul 10.30 pagi sampai pukul 2.45 petang! Sambik borak, sambil makan, sambik borak lagi…

Itu bukan kira lepak kan, itu namanya dah bermastautin kat rumah dia, heeee…

Nasib baik I bawak donut, so tak lah rasa guilty sangat lepak lama2, hikhikhik Winking smile.

And then balik tu singgah library pulak.

So, by the time we reached home, just in time to lepak2 sekejap sebelum masuk dapur again to cook dinner.

The Other Half wasn’t home for dinner so I made burger and chips for the girls which they asked for. Hari2 kalau boleh nak makan chips.

I yang tak larat nak makan chips and burger so I made nasi goreng kampung for me.

IMG_7135

I used 5 biji chili api and 1 chili merah in the perencah but tak pedas menyala pulak I rasa….

Next time I nak try guna habaneros untuk buat nasi goreng kampung, sure lepas tu berkampung kat toilet sebab perut tak tahan, hikhikhik…

IMG_7129

Makan dengan bilis goreng, telur goreng mata kerbau (cuma mata dia tak nampak, tersorok under cataract, hahaha), keropok goreng and raw veg.

Esok, The Other Half boleh bawak nasi goreng kampung for his lunch, senang I tak payah buat sandwich pagi2 buta esok, heeee…

P/S I haven’t had time to sit down and answer all the comments, so very sorry ye.

InsyaAllah, esok ada kelapangan sikit untuk duduk bertapa depan PC since we can’t go anywhere.

We have to wait for the technician to come and install the oven. What time he’s coming, tak tau lah tu, tu yang kena duduk rumah tunggu dia….

So hopefully by Friday, I can start using the oven….

17 comments:

Noir HA said...

If you ask me, I'd say that was a productive day.

Menjalin silaturrahim, makan2, pergi lebri, berkebun. Loads of kebaikan there (part borak2 tu me no pasti) :)

Have a blessed evening, maam!

umiyumi said...

Salam Kak.. wah sedapnya nasi goreng kampung tu lengkap dgn side dishnya. paling mengancam ikan bilis tu la.. hmm kalau nak bg pedas letak cili potong dgn kicap pun best kan? :)

penDragon said...

I ingatkan bwg goreng rupa2nya ikan bilis yg halus tu

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Min.apa kabar?atie pon klu masak nasi goreng suka isi ciliapi byk2..
br best mkn...
pedassssss2 gitu!

whitecappuccino said...

seronok juga hari ni yer?

Mat Gebu said...

Esok nak goreng telur mata kerbau juga.....

kasihredha said...

sesekali borak2 dengan kawan biasanya berjam2 pun tak habiskan..seronok.

kasihredha said...

sesekali berborak dgn kawan...berjam2 pun tak habis kan.
Seronok :)

Watierman said...

Assalam Dik Min...Thanks for the doas....nampaknya Allah dah makbulkan....warning tu dah di tarik balik....we can sleep soundly....tapi at this moment Akak masih dok blog walk...should hit the pillow soon!TQ ...& the nasi goreng nampak sedap sgt!

blu4sky said...

i suka bila nak makan mata kerbau put a drop or two kicap kat bahagian kuning tu.. lepas tu terus slurrppp slurrppp..

Flower said...

I pun kkdg bila gi rumah kawan mmg bertunggu tangga kat sana. Last Tuesday balik nak dkt pukul 4.00pm. Awal2 pukul 11.30am dah terpacak kat rumah dia. Dia masak asam pedas kepala ikan, I bawak banana bread. Balik dia bekalkan lagi lak ikan bakar, specially cooked by her Father in law, ikan lak freshly caught.

Semlm gi lak rumah my kawan kat rumah I. She's Pakistani Pom. Makan briani, raita, ayam semua. I bawak choc brownie n ice-cream and choc eggs. Dari kul 1.00pm - 6.00pm. Anak2 mmg sebaya so my son enjoy sakan betul lah. Main nerf guns semua. While the girls terjerit kena kejar ngan boys. Around 12 kiddies. Bagai nak runtuh roof rumah my friend ngan riuh budak. Mak2 duduk depan meja lepas lunch, sambung tea ngan dessert. Lepas tu tgk kul 6.00 baru teringat nak balik. Nasib baik hb ckp tak payah nak buat dinner from him. Lega...

Riri Yoorin said...

sedap ye kak.. i like words u been used.. the other half.. sound so cute n sweet :P have a nice day..

norhidana said...

hari cuti sekolah la jd paling bz yek kak...maklum mkn banyak keje nk bt hehehe...

halus2nye ikan bilis sana kak... ingtkan apa td... penuh pinggan akak tuh bt geram je tau...
lama tau akak tak letak gmbar garden... mana2 nk tgk...

habaneros tu ngn cili api kite mana pds kak?

m.u.l.a.n said...

i ni lately busy jgk.. entah apa2..

yey yey... nanti oven boleh guna.. sila lah jamu mata kami tau..!! nak jadi jiran, dalam mimpi pon impossible.. hahaa...

liemaopurut a.k.a ana said...

Presentation ns goreng akak btul2 menyelerakan.....rs cm nk buat jugak hihihi

Zaitun said...

Masa kat rumah lama selalu juga kak Zai buat macam lg duduk kat rumah kawan dan kadang2 sebaliknya pula tapi kat tempat sekarang masing2 duduk kat rumah,tak berapa seronok.

lemongrass said...

Noir,
part borak2 tu, if not gossiping about other people, banyak kebaikan. Because most of the borak diselang seli with laughters, hahaha :-).

Umi,
Memang sedap klu ada cili potong n kicap. I thought dah letak cili api konon2nya dah pedas sgt2 lah, hehehe

pendragon,
ikan bilis tu Mak I yg bawak fr Msia so I tak tau mana dia dpt, hehehe

Atie,
Salam. I suka pedas2 jugak tp kdg2 perut n lidah yg tak tahan, berjujuran air mata sambil makan, hehehe

Kak Whitecappucino,
memang seronok klu sekali sekala bergather ni :-)

Cik Mat,
telur mata kerbau ni kalau mkn dgn nasi panas n kicap aje pun dah boleh buat terliur kan :-)

Kak Kasih,
Nasib baik we all hari tu ingat jugak nak balik rumah sbb sian kat hubby takut dia balik n takde orang kat rumah :-)

Kak Watie,
wassalam. Alhamdulillah tak jadi tsunami kan. Seram jugak masa baca berita pasa gempa bumi tu.

blu4dky,
nect time I nak cuba buat that way lah, sure tak cukup 1 biji telur kan :-)

Nora,
memang teruk kan Mak2 kat sini kalau dah bergather tu, tak ingat nak balik, hahaha. Segala benda diborakkan and tak berhenti mengunyah as well.
I kdg2 klu balik dr bergather rasa penat sgt and malas sgt sbb perut kenyang dgn food and hati kenyang dgn laughters so terus rasa nak tidur, hehehe

Riri,
I am the better half obviously, hahaha ;-)

Dana,
bilis halus tu Mak I yg bawak dr Msia. Semua bilis I import dr Msia sbb bilis kat sini semua tak cantik and then mahal pulak tu :-).
Habaneros tu lagi pedas dr cili api kampung so tu yg kalau nak makan, makan separuh aje at a time.

Mulan,
yeay yeay, oven dah digunakan. Tapi I still seriau jugak everytime nak guna oven tu sbb takut peristiwa lama berulang kembali, hahaha

Ana,
kalah presentation nasi goreng kat kedai kan, hikhikhik. Terus buat semua orang tergoda ;-)

Kak Zai,
Kalau dpt gang yg sekepala, memang seronok duduk borak2 berjam2 kan. Tapi klu tak ngam, saya pun rasa mcm tak best aje nak duduk lama2.