Monday, 23 April 2012

What to do with the hair

We have been contemplating on cutting Miss 8’s hair.

To a really short style!

Since she started having hair at around the age of 1+, we’ve only trimmed the tangled bits off.

Too scared to cut the curls, takut tak timbul balik, hahaha.

But cuti kali ni, Miss 8 dah berani kan diri dia nak cuba style rambut baru.

She wants her hair to be cut quite short ala2 Halle Berry dgn rambut pendek dia or Winona Ryder dgn rambut pendek dia or Natalie Portman dgn rambut pendek dia.

Tapi dia nak I yang potong rambut dia.

The Other Half dah volunteer nak clip Miss 8’s hair but we all yang seriau takut dia terus buat crew cut style. Menangis tak berlagu Miss 8 nanti, hehehe.

We went through the net looking for a pretty style for really short curly hair and we found a few.

But Mum dia ni cuma pandai masak aje, potong rambut memang tak reti langsung, so macam mana lah nak dapat gorgeous hairstyles kan, hahahaha.

Masa dia setahun, memang takde rambut banding dgn sekarang.

DSCF0004

Muka Mat Saleh and takde rambut macam Daddy dia, hahaha.

Masa dia 2 tahun, baru ada wisps of hair. Masa ni I slalu letak beanie or hat on her head to ‘tame’ the unruly wispy hair a bit. Luckily she doesn’t mind having hats or beanies on.

PA066263-001

Masa 3 tahun, makin lebat the curls and makin serabai, hehehe.

DSCF0122

Masa 4 tahun, still tak panjang2 jugak sebab rambut dia makin curly so masa basah aje lah nampak panjang.

DSCF0827

And the latest length..

IMG_7443

Dah berapa tahun, ini aje lah the hair style that she’s been sporting.

No one knows what style will suit her face yang agak bolat and chubbs itu, heeee….

I think I kena beranikan hati and lembutkan tangan untuk potong rambut dia before school opens again this Thursday lah kan…

What do you think?

Or she can always go like this Winking smile.

IMG_7357

Masa gathering makan2 hari tu, she ‘volunteered’ to become a tudung model, hahaha.

31 comments:

shahlin said...

hahahaha comellah pakai tudung biru tuh! i rasa muka bapak dia tu masa dukung ms 8 time kecik tu muka sama je macam skg, no?

miss jue said...

macam anak arab dah! comey sangat2!!!

Huda said...

comel miss 8, rambut dia mahal tu..

whitecappuccino said...

Rambut dia comel!! yg pakai tudung memang sejibik muka arab!

Myhana said...

Yeah, i like this style kak LG! Here we go,Arabic Miss 8. =)

Noir HA said...

crewcut? got me laughing there! tak kan lah daddy sampai hati :}

kalau terus macam gambar last tu bagus jugak ...

Yazreina said...

aduhaiii sis LG,
berani dia nak her mum cuts her hair!!!?? i sendiri takut nak sesape potong my hair unless gi kedai...

Mat Gebu said...

Olo olo olo....sooo cute, i like the rambut mi maggi itu.... ^____*

penDragon said...

Miss 8 dh cute, potong rambut style pun ttp nampak cute. Miss 8 yakin akak boleh lakukan (potong rambut dia)....so, jgn takut ok...

kasihredha said...

alala...comeynya miss8 pakai tudung
sebijik mcm anak org arab.
Waktu dia kecik xde rambut...bila besar lebat pulak kan.
Akak rasa rambut dia sekarang dah cantik dah....sayang kalau potong :)

Unaizah said...

Can't wait to see the outcome.... Good Luck!

shidah ar said...

K.min, comelnya zahra bertudung!

Maryam Izza said...

kak Min!
jd ke potong rambut tu?
pakai tudung nmpk muslimah gitew adik i ;)
seriously she's so adorable dgn muka chubby and curly hair. am still ur die-hard fan my adik ekeke

T said...

I think she'll look good in short hair. Bouncy and fits her personality :) or she can try braiding and corn rows too. My hair sangat lurus, so I always adore people with curly hair. They tend to have lotsa characters.

norhidana said...

syg tul rambut megi dia tu.... hehhehe hrp2 bile dh potong pendek tu nampak makin comel lg miss 8 ye

Zaitun said...

Cantiknya miss 8 pakai tudung macam anak arab.

Anak bongsu kak Zai dah pun potong rambut pendek macam lelaki,selalu sangat complaint.

afid said...

mula2 tgk enty ni td ingtkan baby baru..ekekekke
Macam anak arab la gambar pakai tudung tu..

nifalnin... said...

comey sungguh miss8 bila pakai tudung... hiks..

rasenya org rambut curly2 ni memang payah nak menggayakan rambut kot... hahahhha... sebab sy pun rambut curl jugak... tp cuma mampu nipiskan aje rambut tu... huhuhuhu...
tp curl anak akak lg santek...

gud luck akak... hiks...

bondaqeem said...

wah.. comelnya si anak dara ni bertudung.. ciutmiut gitu..
bolehla join ustazah pilihan ya..hihi

ogyep yummy mellow said...

Salam kenal... so sweet... do not cut d hair please....

SM@A said...

Masyaallah, comel sis !!!!

TopsyTurvyMum said...

I memang geram betul tengok gegirl yang curly hair cam miss 8 ni. Biar cam tu jerla sis!

AbbotCottage said...

olololololololo comeynyaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

Watierman said...

Assalam Min...anak kecik tu dah memang sweet ...pendek ke panjang ke rambut..muka dia tetap akan sweet jugak!!..layankan ajelah kehendak dia!

CikNin said...

Assalamualaikum Kak LG. Saya selalu baca en3 di blog kak LG. BEst! Kak, saya perlukan pandangan akak tentang sesuatu perkara secara personal.Ianya amat2 pening sekali. Harap akak dapat bagi alamat email akak ye. Email saya za_nuraini78@yahoo.com. Tq kak

lemongrass said...

Miss Jue,
Anak Jawa+ Mat Saleh klu pakai tudung jadi anak arab, hehehe

Huda,
rambut dia memang 'mahal' tp Mak dia yg kdg2 dah tak tau mcm mana nak jaga.

Kak Whitecappucino,
memang sebijik muka arab kan, heeee

Myhana,
boleh lah dia jadi model tudung muslimah eh sbb dah nampak arab habis ;-)

Noir,
Dad dia said, "it can always grow back...". Hish, manalah we all tak seriau, hahaha.

Yaz,
Dia tak kisah since she's still not into bing pretty and having a gorgeous hairstyle yet. So tu yg she let me cut it for her :-).
I think she thinks her Mum is multitalented kot ;-)

Cik Mat,
kalau kita yg ada rambut mee maggi tu, cute tak agaknya ye? :-P

Pendragon,
tu yg I enrvous jugak because she has complete trust in me to cut her hair. I rasa kan, mesti dia ingat Mak dia ni superwoman yg multitalented! hikhikhik...

Kak Kasih,
Masa dia kecik, we all takut jugak tengok kepala dia 'botak' aje but Alhamdulillah, tumbuh jugak rambut akhirnya and terus tumbuh lebat :-).
Memang sayang nak potong tp susah nak jaga bila panjang2 ni.

Shidah,
muslimah anggun gitu, hahaha

Maryam,
Dah selamat potong pagi tadi and she's loving her new shorter hairstyle. Tapi I tak potong pendek lah sbb tak tau mcm mana nak buat, hahaha

T,
We think so too. If only I can cut it really short and make her still look cute, wouldnt that be great! But I chickened out and only cut it halfway, hehehe.

Dana,
Memang sayang nak potong rambut cantik mcm tu. Tapi memang susah nak jaga and dia pun dah rasa rimas jugak rambut panjang. Kena tunggu dia besar and dah boleh jaga rambut sendiri, baru boleh panjang balik kot :-)

Kak Zai,
Memang senang and ringan aje rasa kepala kan bila dah potong pendek ni. And tak perlu susah payah nak sikat rambut hari2, hehehe.

Afid,
hahahaha...tak kuasa :-D

Nifalnin,
I rasa orang rambut curly nak rambut lurus and orang rambut lurus nak rambut curly kan. Tapi mmng tak banyak styles yg sesuai utk orang rambut curly ni kan. Pastu kena tengok raut muka whether boleh bawak that style or not kan.

Bondaqeem,
Amin...hehehe

Ogyep,
Salam singgah ke sini. I dah potong rambut dia pagi tadi but the curls are still there, hehehe.

SM@A,
thank you :-)

TTM,
I pun geram jugak tengok girls with curly hair ni. Tapi I kdg2 lagi geram pagi2 bila nak sikat her tangly hair, hahaha.

Abbott,
gaya muslimah anggun terakhir gitu, hahaha

Kak Watie,
Wassalam. Tu lah kan, dulu dia tak nak langsung berambut pendek so emmang kena simpan rambut dia panjang lah. Skrg dia yg dah mintak nak rambut pendek, so tu yg potong jgn tak potong, hehehe.

lemongrass said...

Cik Nin,
waalaikumsalam. Uish, apalah perkara yg buat pening tu ye.
My email is lemongrass@y7mail.com.

zuraidapenang said...

comel la dia ms pakai tdung tu,mcm mak araab dah kaedahnya....heheheh

n.a.n.i.e said...

ala, comelnye miss 8 pakai tudung..cam anak arab la plak.. :)

Elle Kamarudin said...

alahai..comelnya yg tudung biru huhuhu

lemongrass said...

Zuraida,
Jawa campur Mat Saleh, tukar jadi anak arab kan, hehehe

Nanie,
kena pakai tudung belit2 baru nampak mcm anak arab :-)

Elle,
Lain muka dia bertudung kan :-)