Monday, 2 April 2012

Sardines and mac n cheese…

So I called the oven’s service centre pagi2 buta tadi at 6.30. Nasib baik lah they are situated in the Eastern state so it’s already 8.30 their time tu yang they were already opened.

After a long and lengthy discussion, they rang back to say that the technician can come tomorrow to check on the oven.

Yeayyyyy….

I just hope he turns up tomorrow. And I really hope he calls when I am at home instead of when I am out sending and picking up the girls.

But bila nak dapat ganti oven baru or replacement parts tu tak tau lagi lah.

Sebab we all yang tinggal kat Western Australia ni selalunya kena tunggu the spare parts to come from the Eastern states so kadang2 ambik masa 2-3 hari or seminggu for the spare parts to arrive.

Australia ni besar giler the country so tu yang ada many time zones and takes a while for things to travel by road.

Like Mak I cakap, “tu lah…. pergi mintak maaf kat oven mengong tu. Banyak jasa dia. Asik kutuk2 dia aje kan dah kena kowalat.”

Muahahahaha….orang Jawa memang percaya dengan ‘kowalat’ ni Winking smile.

I don’t know how to translate kowalat to Malay.

Maybe Lily and KOG can help? Open-mouthed smile

Anyway, nasib baik ada oven kecik so dapatlah jugak I masak mac n cheese for dinner tadi.

IMG_6991

But I have to guna bekas2 yang saiz kecik and sederhana aje so boleh muat masuk dalam oven kecik tu. Tak dapat lah I guna the cast iron pots and pans for the time being, hehehe.

I tak pernah lagi cuba masak pavlova or meringues in that small oven. I should try it one day.

IMG_6995

I added some leftovers chicken in the mac n cheese.

But I tak berapa gemar mac n cheese ni so I masak sardines for me.

IMG_7007

Makan dengan buttered toast aje pun Smile.

The Other Half kata dia nak bawak sardine and bread for lunch esok sebab nampak macam sedap sangat sardine yg I makan tadi.

But I managed to persuade him to bawak aje leftover mac n cheese for his lunch esok..

Sebab I nak try buat sardine rolls esok so I need that sardines! hikhikhikhik…

24 comments:

chazie said...

Salam Kak LG,

Selama ni segan nak komen even baca ur blog since 3 yrs ago. Tapi malam ni mmg I gelak guling2 bila nmpk word "kowalat" tu. Suddenly teringat kat emak di kg yg exactly akan ckp this word kalau something happened. Lagi2 kalau lps kitorang degil x dgr ckp dia then sesuatu jd to us, mak akan ckp kowalat lah tu. hahahaa....jawa totok kan! APa yg sy faham kowalat tu mcm ketulahan @ sumpahan kott..........agaknye ler :)

Salam kenal,
Chazie

lemongrass said...

Chazie,
Salam. Thanks ye sbb sudi baca my blog since 3 years ago.
Hahahaha....samalah dgn Mak I tu. Kalau we all tak dengar cakap dia and then jadi something kat we all, mesti dia akan cakap kowalat lah tu. That word boleh katakan setiap minggu akan keluar dari mulut dia sbb we all dulu slalu jugak nakal tak dengar cakap, hahaha.

Mama Safiyyah said...

Kowalat tu can be translated as daulat kot kak?

Yazreina said...

something like 'daulat' laaa tuh.. heheheh
xpelaaa... oven kecik pun bleh masak gak.. cuma rack of lamb tu muat ke nk masuk oven kecik tu kak???

Asmara said...

Saya selalu dgr org ckp 'kedolat'. (kedaulat la kot).
Smpaikan kdg2 saya pun terikut zaman sekolah dulu. Hehe.. Ala2 sumpahan la kot.

m.u.l.a.n said...

tu dia.. kowalat gitu.. oven kecik pon macam2 u boleh buat...

cenggini, sambal sadin pagi esok cicah roti arab lah.. tak tahan jgk tengok panahan sadin kat blog u ni.. hehee...

Mamma Olyn ♥ said...

sedapppnya mac & cheese, lma xmkn.. hehe..

-aishah- said...

sy rs kowalat tu same mcm "tulah".. eh, btw, dh lme sy bc blog akak..

inspired to be a good wife and a good cook someday ;)

June said...

eh kak min kita pun msk sambal sardine dinner td mkn dgn nasi n sayur sawi =D

Ribbon Clown said...

Kak LG,

sardines vs mac n cheese..sardine menang!!! sardine kat sini mahal.. sebulan sekali baru makan sardine he he

penDragon said...
This comment has been removed by the author.
BabyBooned said...

Oh no wat a thing to happen to your oven! And i was getting inspired nak buat macaroons dah. Hopefully dpt new one sooner than later :)

penDragon said...

mcm sama pulak kita, I pun masak sardines hari ni, sbb I tgh demam + flu + sore throat + cough (lengkap adik-beradik dia). x larat nk masak, badan pun lenguh2 ni...nasib baik jugak ada oven kecik tu kan, ibarat "tiada rotan, akar pun berguna"...

mamasuri said...

oh..citer oven rupanya...kte ni oven pun tak de..so no comment..hehehe....sedap nyer mac n cheese tu...tp lagi best sardines tu...

SufatihaNur said...

salam kak LG, kowalat tu cam TULAH kot...huhu

Flower said...

Kowalat tak tau, tapi Tulah I tau. Tu lah you, cemoh2 lagi benda yg tua. Tulah tau kutuk2 yg tua. Dak kena Tulah. Hehehehe..

KakAsma said...

Min,

long time dah tak dengar someone say kowalat tuh..only nyai2 or my arwah mom yang suka cakap..masa tu kalau dengar jr kowalat tu ngeri!!!kita pun jawap ler eee mintak dijauhkan selisih 44 ....

kucingorengemok said...

alamak, i ni celup² je, the type of bahasa jawa i know is "wes mangan?" (haha, of cos!)... memang tak pernah dengar "kowalat", fail kan? :D

lilydvalley said...

LG,
hahahahaha
wes kowalat!eksen kambek oben bobrok!
yeah...its somthing like been cursed for being rude & ungrateful.
to make it sound more jowo...
kapok! kowalat!
hahahaha
njaluk ngapuro yo!

Rdimple said...

Hi LG.. sy Jawa gak tp tak penah lak dengar 'kowalat' .. mgkin Jawa family i dah cair kot... hehehe

alahai.. dah berkurun makaroni kat dapur i,, asyik tangguh jer.. mlm ni mesti buat..& sardin my fav too... :)

norhidana said...

heheheh... western ngn eastern pun beza 2 jam yek kak... mmg besar tuh...
betul ckp mak akka... itu lah kowalat ngn oven lama... baik akak pujuk dia elok2...
kowalat tu kire cam tulah la kak kalu bahasa melayu nyer... yeke hehehe entam lah :)

sedapnyer mac n chesee tuh kak...naper akak tak suke?diet yek...

pB said...

first time dengar ayat tu ....

sardin ...
sedapnya

kasihredha said...

dua2 akak suka..
memang kuat makan akak nii...semua suka kalau bab makan.

kuwalat tu semacam sumpahan balik le kan......"tulah" pun sama erti dgn nya :)

lemongrass said...

Mama Safiyyah,
probably lah kot kan. But kiranya orang and barang2 pun boleh ada daulat lah, hehehe

Yazreina,
Tu yg sedihnya, rack of lamb and leg of lamb mmng tak boleh masuk the small oven. Kalau nak buat pizza pun, kena buat saiz kecik2 aje, so jenuhlah nak membakar, hehehe

Asmara,
Kedolat tu bahasa negeri mana ye? I dr kecik slalu dengar kowalat, sampaikan my SILs yg melayu semua dah tau maksud dia, hahaha

Mulan,
Sardin I tu still ada dlm fridge lagi. I nak jadi cmm you jugak, queen of recycling leftovers, hikhikhik...

Mamma Olyn,
budak2 kat rumah ni suka sgt mac n cheese, I pulak yg tak minat sgt, hehe

Aishah,
Thanks sudi baca my blog. I pun rasa memang sama lah dgn 'tulah' tu :-).

June,
Gang sardin you lagi sedap dr gang sardin I. Sambal sardin you pedas tak? hehe

RC,
I pun lagi suka sardin dr mac n cheese, hahaha. Sardines kat sini ada yg murah and ada yg mahal. Yg murah tu, we have to add a lot more seasoning, extra tomato paste and chilli to make it nice :-).

Babybooned,
I know, just when I was so excited to try so many different things in the oven, it went kaput. Hopefully I will get the new one end of next week.

Pendragon,
poor you. Kat Qatar ada sardines ke? Ke you bawak supply from home? hehe

Mamasuri,
I rasa kan I tak boleh survive nak masak tanpa oven ni, hehehe. I rasa segala benda I nak masuk dlm oven kalau boleh :-)

SufatihahNur,
Orang melayu says, 'tulah', orang Jawa says, 'kowalat' but I guna dua2 depends on cakap dgn sape, hehehe.

Nora,
hahahahahaha....TULAH kan, kutuk lagi :-P

Kak Asma,
hahahaha...memang betul tu. Masa kecik2 dulu takut betul bila orang sebut kowalat. But now dah besar and dah tau serba sikit, dah tak kisah bila orang sebut kowalat :-D

KOG,
I yg pure jawa ni pun bnyk words Jawa I tak tau. Kowalat ni I tau sbb masa kecik slalu nakal and tak dengar ckp so slalunya my Mak sebut kowalat kat we all, hahahaha

Lily,
and also being cursed for not listening to your elders kan, hehehe. Memang I rasa certain kampung kat S'gor tu slalu guna word kowalat ni kan :-D

RDimple,
Maybe masa you kecik2, you baik tak nakal, so tu yg tak pernah dengar your parents/ grandparents say kowalat, hehehe.

Dana,
Nasib baik oven lama tu I belum buang jadikan tukun lagi so sempatlah nak mintak maaf kat dia, hahaha.
I tak suka sgt mac n cheese sbb I rasa mcm 'bland' aje rasa dia, hehe.

pB,
itu word orang jawa so tu yg mmng not widely known :-)

Kak Kasih,
I pun suka sardines and pasta ni. Tapi mac n cheese, kureng sikit lah. Pasta yg lain I suka masak and suka makan, heeee