Saturday, 7 April 2012

I am missing it….

Teramat malas nak berceloteh, so I ganti dengang food photos aje lah ye….

Perasaan malas melanda sbb I buat apam kukus tadi, gebu dan cantik bila panas but 10 minutes later, dia terus kecut and bantat!

So, semua orang dalam rumah ni tgh sangat2 musykil kenapa boleh jadi macam tu, hehehehe…

(I want my oven back. I am missing it so much Sad smile…. I lagi pandai guna oven dari guna pengukus…).

While I ponder about the weird gebu to bantat phenomenon, you all layan aje lah gambar our dinners ni (not everything in one night though!).

IMG_6554

Chicken bake with dumplings and green+pear salad.

IMG_6955

Nasi putih with ikan bilis goreng masak dgn bawang, tomato, cili api and kicap.  Next to that bilis is ‘bende masala’ which came direct from a packet (tu yang rupa takde macam bende langsung, hahaha.)

IMG_6983

Chips with chicken fingers and rockmelon salad.

IMG_7049

Chicken fajitas.

IMG_7068

sausages with potato bake and carrot n corn. The potatoes I masak dulu on stove top sampai masak. Then tabur mozzarella and then grill in the small oven.

(Kalau ada oven besar, I would have just cooked it straight in the oven from the start…)

I have no idea what to take to Masjid esok sebab I dah takut nak kukus apam, hehehehe….

Maybe I kena try bake a cake in that small oven lah kan….

10 comments:

kasihredha said...

walau pun bantat tapi tak merubah rasakan :)
Bila oven tu dapat balik?
ikan bilis tu yg paling menarik

Watierman said...

assalam Min...min try guna resepi yang ramai blogger dah try...maybe it will work..Akak tak tahu min guna resepi yang mana...so far from bloggers testimonial..trial & error it does help me..hopefully Min try out resepi apam yang tak mengecewakan ramai bloggers and...baca their NOTES...the dos and don'ts. doa Akak moga Allah permudahkan segala urusan buat Min...Insyaallah cheer up Sis!

ibh_sue said...

Aslmkum kak!
Bantat pun rasanya ttp sedap tu. Ooo sian akk,hope cpt dpt oven tu ya. Klu ada oven beso mmg mudah kerja. :))

penDragon said...

Susah kan bila hilang satu kitchen gadget yg mmg kita sentiasa guna & amat2 diperlukan. I doa moga cptlah dpt ganti oven tu. Betul ckp k kasihredha, ikan bilis tu yg paling menarik!

susumanis said...

LG, awat x de gambar apam tu, yg gebus vs yang bantat..hehe

m.u.l.a.n said...

wow... wow.... wow......!!!

nak nangis tengok semua ni.. meleleh2 ni... i pon kalo oven takde, macam masa mula pindah tu (tunggu shipment), rasa tak lengkap dapur...

takpe, sat lagi sampai la oven tu..

untuk tatapan masa depan said...

akk ...akk wat apam apa?mmm..skarang nih sy jd penjual apam yg semakin hari semakin berjaya...mmm..x der pon gmbr apam..nk tgk gak...

Maryam Izza said...

akk! mesti rindu kan dgn oven tu bila blh dpt?

haish kalo berdiet ni tgk blog akk meleleh ayaq liuq checq pasai gambaq mknn best je... ada program apa kat masjid esok tu akk? ada makan2 ke hee

kak Min nak tau tak ada st program kat tv ni dia masak petik hasil tnmn kat blkg rumah dia je... bila tgk terus teringat kat kak Min hehe
baru hari ni je pun tgk rncngn masakan tu selalunya tgk kat afc je.
bila tgk tu terus terpikir msti kak Min pun mcm chef ni sgt srnk dan puas hati sbb dpt masak hasil tanaman sendiri wink ^^

lemongrass said...

Kak Kasih,
rasa tetap sama tp kalau nak hidang kat orang, mau lah orang dok pakat gelak tengok kek bantat, hehehe.

Kak Watie,
Tu yg I heran sbb I guna resipi yg memang ramai cuba menjadi. Most probably I overcooked it or tak mix the ovalette in properly kot.
Takpe, sekali gagal, cuba lagi, hehehe

Sue,
Memang betul tu, kalau ada oven besar, senang sikit nak masukkan segalanya. Tak payah guna 2-3 bekas nak masak kek dari 1 adunan kan.

Pendragon,
I ckp dgn hubby that ramai orang kat Msia takde oven, boleh pulak diaorang survive masak hari2. Hubby I ckp sbb they all mostly masak nasi and lauk pauk guna dapur aje and masak kuih muih Msian yg bnyk kukus and goreng. Tu yg tak perlu oven. I pulak masak benda2 yg rely on oven, tu yg patah kaki bila takde oven ni, hehehe.

Susumanis,
Tak sempat I nak ambik gambar. Sbb bila I bukak the tutup kukusan, I tengok cantik aje so I biarkan the apam in the steamer without the tutup sambil I nak pergi ambik camera.
Pastu, tengok balik dah kecut habis. Tu yg musykil amat, heeee

Mulan,
memang rasa tak lengkap kan takde oven ni especially bila nak buat pasta bake lah, nak buat muffins lah, nak roast chicken lah and most importantly for me, nak bake chips. All their favourite foods, hehehe.

Untuk tatapan masa depan,
I buat apam biasa guna ovalette tu. Kalau apam cantik, baru lah tayang kat blog. Buat apa nak tayang gamabr apam bantat :-)

Maryam,
The girls ada Sunday school kat masjid every week and I ada mengaji kat masjid tu yg slalu bawak a plate of food utk budak2 makan :-).
Tu yg tiap Sabtu malam, I slalu guna oven nak buat muffins or cakes so patah tangan bila takde oven :-).
Mana lah tau kan, one day tiba2 muncul pulak gambar I kat program tanam2an tu, baru lah terkejut semua orang including myself, hahahah.

Maryam Izza said...

seronok ye kak ada aktiviti weekend kan... adik gebu i tu dgn Alya msti suka sbb mummy dia rajin bwk mknn kat masjid tu kan hee

hahahaha tu lah kan akk, tuah ayam nmpak di kaki tuah manusia siapa yg tahu ;)