Thursday, 5 April 2012

School holidays are here!

Today was the last day of school for The Little Misses.

They will be having nearly 3 weeks of school holidays.

Yippeeee for them, not yippee for Mum!

hikhikhik….

Tomorrow is Good Friday which is the start of the long Easter holidays.

So, jalan raya tadi pun dah start sesak padat with cars heading off to their holiday destinations and drivers starting to get cranky behind the wheels.

Masa I ambik The Little Misses from school at 3 tadi pun, memang dah start sesak jugak which made me really want to go home quickly and lock the car in the garage and not go out until the Easter holiday is over.

Kalau nak pergi mana2, just naik basikal aje, senang, hehehe….

The police will also be all out this long weekend with their speed guns and radars and their fine books and double demerit’ing all the traffic offencers.

So, tu yang lagi baik duduk rumah senyap2 layan movies or the gardens kan, more relaxing than having to be on the road.

Malam ni I masak nasi again, sebab ada a friend nak datang for dinner.

(The Other Half wasn’t home for dinner, tu yang boleh masak nasi without kari tonite, hehehe.)

I made nasi ayam penyet sebab this friend dah lama tak makan sambal belacan so buatlah nasi ayam penyet guna recipe Ijan yang sangat lah marvellous ini.

IMG_7038

Tak kuasa I nak penyetkan ayamnya, I just potong ayam tu awal2 and then just perap with the marinade and goreng.

(Since oven besar tak boleh nak guna lagi kan, and oven kecik tak muat nak bakar all the pieces, terpaksalah I goreng the ayam…)

IMG_7041

I guna 15 biji cili api and about 5 biji cili merah (yang pedas giler tu) in the sambal tomato belacan but tadi bila we all makan, tak rasa pedas menyengat yang sampai berjujuran air mata and air hidung..

It was just nice, pedas but we could still eat a lot of it. Tu yang sambil tambah sambal, tambah nasi sekali…

Oh, the pegaga tu comes from our back garden. Seronok sgt dpt makan pegaga in Perth ni!

IMG_7046

I have definitely over eaten tonite!!!!!!!!!

We didn’t just eat the nasi ayam penyet with the tahu and keropok, we also ate sardine rolls and kuih ketayap.

And then I made trifle as well but both of us were too stuff to eat the trifle, hehehe.

But that’s ok, we have 2 magic things in this house to help me feel better when I know I have over eaten.

I’ll tell you about the things esok ye Smile.

15 comments:

Asmara said...

bestnya ada pegaga, lama sungguh x mkn. :D. kat sini esok start tahun baru persekolahan. cuti panjang dah habis hari ni, start balik la rutin bangun pagi2 buat bekal utk anak2. ;)

penDragon said...

I suka sgt mkn nasi ayam penyet tu...sambal dia tu la yg buat kita mkn bertambah...ada ulam2 pulak lagi lah ngam dgn sambal belacan. I dh lama x mkn masakan bersup kt sini, sup bunjut/rempah sup I x bwk hari tu. Balik m'sia nnti for sure I akan mengangkut segala mcm keperluan yg xde kt sini!

rozie yuzaila yusof said...

Salam~
Tak sabar nak tau the 2 magic things...ha..ha..the nasi ayam penyet seems so delicioso...

whitecappuccino said...

pegaga terbaik dari ladang tu..fresh!

Watierman said...

Assalam Min....pegaga..banyak khasiat tu..wah school holiday....sibuk lah Min nak layan tekak anak-anak nanti!

AbbotCottage said...

dah lama tak tayang your kebun..rindu plak..

rostina76 said...

Wahh!!pegaga @Aussie. lagi segar dr @Msia tu.

norhidana said...

msti syok kan kak blh lyn ayam penyet ngn sambal belacan +ulam2.... tak pasan pun kt mna akak tnm pokok pegaga...

kak, akak tak try ke tnm artichok kak.... itu lah sayur yg dana jakun sgt kalu tgk mat salleh msk...mcm sedap je... mklum kt melesia takde

tinie said...

best nyer nasi ayam penyet... resepi ijan tu mmg sedap kak min... tini pun pernah try wat kat rumah......wah makan pegaga di aussie... caya lah kak......

kasihredha said...

akak baru makan ayam penyek...beli kat warung depan tempat akak kerja :)
tapi Lg punya lagi nampak menarik .

blu4sky said...

happy easter hols... sabah and sarawak have a long weekend minggu ni since today is Good Friday.. sangat jeles sbb i masih bekerja di hari jumaat..hahahaha..sib bk next wednesday is a public hol kat sini..yippieee...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya ayam penyet tu.. tu hari akak ada beli.. tapi sayang ayam dia tak masak... ni semangat nak buat sendiri macam LG.. ^__^

susumanis said...

salam LG, mcm x caya sepinggan nasi itu adalah di perth g2, mcm nasi pinggan dgn lauk sam,bal dan ulam di malaya saja tau ..lol

lemongrass said...

Asmara,
I pun dah lama sgt tak makan pegaga. Kalau pergi nursery, mesti cari pokok dia and last year I jumpa pokok dia kat nursery so terus beli and terus tanam. Memang seronok bila dpt petik and makan mcm tu aje :-).

penDragon,
Tu yg I suka duduk Perth, punya lah senang nak cari sup bunjut adabi tu. Harga dia pun cuma 6o-70 sen aje so memang tak payah susah payah bwk dr Msia. Memang sambal belacan tu lah yg buat nasi ayam penyet ni special kan :-)

Rozie,
hehehe...sudah I bongkar apakah 2 magic things tu :-)

Whitecappucino,
memang terbaik dr ladang, sgt2 fresh. Petik and terus makan :-)

Kak Watie,
Salam. Pegaga ni memang bnyk khasiat nya kan. Even Mat Saleh pun calls it 'arthritic herbs'. But saya masih belum bersedia nak buat jus pegaga lagi, hehehe.

Abbot,
Kebun I skrg tgh dlm process baik pulih utk tunggu tanaman Winter pulak. So, bnyk yg kosong, hehehe.

Rostina,
segar sbb petik terus basuh and makan, sgt lah sedapnya :-)

Dana,
I tanam pegaga tu celah2 basils and celery, tu yg tersorok sikit.
I mmng suka sgt ulam2an ni, but family I kureng suka makan sayur, hehehe

Tinie,
Recipe Ijan tu lah yg I guna first time I try makan nasi ayam penyet. Terus jatuh cintan kat sambal dia. And klu makan sambal tu, mesti bertambah2 makan nasi, hehehe

Kak Kasih,
Kalau lah ada warung ayam penyet kat depan rumah I ni kan ke best. Bila mengidam bole terus beli, hehehe

blu4sky,
Dulu masa I kerja sekejap kat Sarawak, sunggu seronok dpt extra hols for hari gawai and good friday :-D.

Kak Nur Hayati,
Alahai siannya you, terbeli ayam tak masak. Sure orang tu goreng cepat sgt kan sbb nak jual cepat. Tu yg I lagi suka buat sendiri sbb ikut cita rasa sendiri :-)

Susumanis,
hehehe...memang orang2 Perth ni kalau pasal makan, sanggup buat mcm2 just so boleh nampak mcm nasi ayam Malaya :-D

jenny abdullah said...

Salam sis, where can I find pegaga seeds in perth and how to grow them?