Wednesday, 31 August 2011

A sneak preview….

We finally got to celebrate Eid Mubarak today, hehehe.

It was good in a way because The Other Half could take a day off hari ni so we could go around jalan2 rumah orang and received some visitors as well.

(I had been so busy for the past couple of days that memang tak sempat2 nak pergi ambik all the kad rayas, tak sempat2 nak balas all the comments and even tak sempat nak suruh The Little Misses nyanyi lagu raya. It is a bit sad sebab for the past few years ada aje video lagu raya from us but tahun ni takde. Takpe, raya ada sebulan lagi so sempatlah I nak ajar Miss 7 nyanyi lagi raya 4U2C, muahahaha.)

Let me tayang some of the food I made for our Raya feast.

Theme tahun ni ‘Jawa food’ sebab saje je I nak masak something different this year. So, jenuhlah I menelepon Mak I tanya resipi and tanya macam mana nak masak segala benda tu. Terkejut lah Mak I sebab tetiba anak dia ni nak masak makanan jawa, hehehe. Terus lah dia cakap, kalau lah rumah I ni dekat dengan rumah dia, memang dia akan suruh I masak banyak sikit and then boleh swap lauk pauk dengan dia Smile. I cakap kat dia, kalau rumah I kat Msia, takdelah I nak masak all these food, hahaha,

IMG_1936

From left to right: rendang daging, kerabu/urap, daging masak ungkep and honey soy baked chicken wings. Cassava crackers and caramel slice at the back.

IMG_1937

From left to right: daging ungkep, sambal belacan tomato, sambal goreng jawa. Choc cake and tepung pelita at the back and nasi impit segera in front.

I told you tema tahun ni masakan jawa! hikhikhik….

IMG_1947

The choc cake yang Miss 12 decorated but the strawberries kept on slipping off the cake, hahaha.

Esok I tayang the kuih muih raya ye Winking smile.

IMG_1951

Our raya photo tahun ni. I told you we all takde theme colour. Meriah sikit banyak2 warna ni! Hahahahaha….

So sempena Aidilifitri yang mulia ini…

Salam Aidilfitri untuk semua kaum keluarga, saudara mara, teman handai, and untuk semua yang mengenali kami and yang membaca blog ini. Kami menyusun sepuluh jari memohon maaf jika ada terkasar bahasa yang menyinggung perasaan. Kami hanya manusia biasa yang banyak melakukan kesilapan.

Dan Salam Merdeka untuk semua warganegara Malaysia!

21 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Waah...choc cheese cake tu makanan Jawa ye? Percaya tak, Mama kita masak rendang Aussie lamb? Dia rindu kat butcher kesayangan dia kat Sydney tu...teeheehee... Macam ni bolehlah pulak buat nasi ambeng ye? Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin. purrrr *giggles*

lemongrass said...

Nicole,
You tak tau ke yg choc n cheese tu memang makanan tradisi jawa turun temurun? hikhikhik :-P.
Wahhh, cayalah your Mama, masa lamb rendang! I pun masak beef rendang aje, hehehe.
I'll be missing your purr n giggles after this :-(.

eliyaezlinalias said...

salam merdeka raya cikpuan LG~~~

Intan ~ Nur Azlina said...

Selamat Hari Raya & Salam Merdeka...

blu4sky said...

Salam aidilfitri min
i tercari-cari kot ada gambo spaghetti ke pasta ke menyelit dlm menu jawa you..hehehe

Khairiyah aka Kerry said...

selamat hari raya buat kak min sekeluarga :-)

Unaizah said...

Selamat hari raya to you & family. Sedapnya urap...

Mazrah said...

Kak, boleh minta resepi ungkep tu..lama x makan. :)
-your avid blog reader, Oya-

Lady Windsor said...

Salam aidilfitri untuk Pn LG n family. Memang tema meriah, kalerful..hihi!

Naemah said...

selamat hari raya dan selamat hari merdeka kak.. tak sabar nak tunggu miss 7 nyanyu lagu syawal 4u2c tu.... bergema takbirrr di pagi raya

Dinas Aldi said...

Tang part stoberi asyik slipping off the cake yg tak tahan tuh, kehkehkeh! Kalau I, hilang dah stoberi yg jatuh tu, dengan yg tak jatuh pun hilang sambil kek tu cacat sebab I colek coklat, wehkehkeh!

Selamat hari raya & maaf zahir batin, Myn!

Maya Marisa said...

very the jawa habis. esp the sambal goreng. if my MIL is around, that dish is a must.

no theme? same here. we stopped wearing the same color since last yr. my hb kata pening tengok semua orang sedondon ajer...hahhaa

Hanie Ly said...

Selamat hari raya kak... meriah juadah raya! ;P

Shereen said...

Hi LG,
So sorry I terlambat wish you Selamat hari raya...I thought I did but bila check balik...elek!So here goes...
"Selamat Hari Raya Aidilfitri to you and family...Maaf zahir dan Batin"
Tak boleh tahan I tengok your baked honey soy wings..sure sedap one.If I tinggal dekat kat you, dengan muka tak malu I, sure menginding kat pintu rumah you...lol.

kasihredha said...

selamat hari raya..mohon maaf zahir batin...walaupun jauh tapi terasa dekat dihati :))

penDragon said...

selamat hari raya maaf zahir & batin...ok jugak tu tema "Jawa Food'!

lemongrass said...

Eliya,
Best sgt2 orang kat Msia kan sbb cuti raya panjang giler and dapat sambut 2 major events :-)

Intan,
Thanks :-)

Blu4sky,
hahaha...I ingta nak buat mac n cheese tp hubby I kata sungguh lah tak matching nya mac n cheese n rendang :-D

Kerry,
thanks :-)

Unaizah,
thanks :-). I pun suka urap sbb so fresh kan!

Oya,
I takde recipe exact, Mak I cuma kata bwg merah, bwg putih, halia, serai and loads of ketumbar and jintan, hehehe. Dia pun takde exact measurement but kat MyResipi.com ada resipi daging ungkep yg lebih kurang aje :-)

Lady Windsor,
Tahun depan pun maybe tema yg sama, caca merba and warna warni, hahaha

Naemah,
I dulu suka sgt2 lagu raya 4U2C tu, sgt lah merdunya suara2 diaorang for me bila nyanyi lagu raya tu, hehehe.

Dinas,
Nampak sgt kan yg I ni memang tak boleh jadi cake baker sbb hias kek pun tak reti, hahaha.

Maya,
Kalau ada kenduri nasi ambeng kat kampung I, that sambal goreng pun is a must :-). Or else mcm tak lengkap aje kan ;-).
Mu hubby pulak memang tak kan pakai baju melayu so tu yg amatlah susah nya nak sedondon :-)

Haniey,
kalah juadah raya kat Msia kan ;-)

Shereen,
thanks for the wish. How was your tart nenas? Jadi tak? hehehe. Kalau you duduk sebelah rumah I, obviously I dah panggil you suruh tolong I masak lah, then baru boleh makan, hahaha

Kak Kasih,
the net makes everyone closer kan :-)

Pendragon,
bila dah duduk kat perantauan ni, barulah tergerak hati nak masak masakan jawa ni, hehehe.

cik fara said...

alaaa.comelnyee bebudak ni.:) raya mestinak kena ade rendang kan. me, mesti ade sambal goreng. :D

tinie said...

selamat hari raya wat kak LG sekeluarga...

Rozita said...

Selamat hari raya LG...walau jauh di mata tapi dekat di hati

PUTUBAMBU said...

wah..cantik betul gambor family you..

macam2 rupa macam2 gaya ada..

i likeee..!

Salam Aidilfitri ye LG...
putu pun samalah.. nak mintak maaf byk2 kalau ada tergurau atau tercoret yg menyinggung perasaan awak..

* lauk2 raya you mmg marveleslah!