Friday, 5 August 2011

Garden and food

Jom layan gambar my garden instead of gambar iftar food ye Smile.

This is our cauliflower terbaik dari ‘ladang’ kat belakang rumah tu. Out of 6 pokok yang I tanam, cuma satu ni aje yang berbuah besar bagai johan. Yang lain, asik keluar daun aje banyak, the bunga cauliflower sikit pun tak nampak!

IMG_1466

I rasa menu I for esok2 ni semua kena letak cauliflower lah kan….

Cauliflower gratin, cauliflower stirfry, cauliflower in pies, cauliflower soup…. hehehehehe….

And ini pula khas untuk Kak Emily Winking smile.

I baru teringat yang we bought 2 different types of lavenders, possibly the french or the english or the spanish or one of the hybrids? I pun dah lupa what I bought, hehehe.

IMG_1498

IMG_1500

This is one type.

IMG_1503

IMG_1506

This is the other type.

The  bushes are a bit different and the flowers are different too. So far I haven’t gone out of my way to smell them. I think bulan Ramadhan ni memang bulan yang busy sangat2 kan, it feels like I have too many things to do Open-mouthed smile.

Macam mana lah tak rasa macam banyak sangat benda yang nak dibuat, tengok lah berapa banyak jenis kuih I made for iftar tadi.

Mengalahkan orang ada anak sepuloh aje! hahahahaha..

IMG_1528

3 jenis kuih and bukan beli kat Param pulak tu, hehehe.

Pastu, habis pulak semunya (Tu yang I rasa macam The Other Half and Miss 7 and Miss 12 ni ada bela belaan aje.)

I goreng 10 ketul popia, I makan seketul, Miss 12 makan seketul and tiba tiba I tengok dah habis. I goreng keria balls tu about 25 ketul kot, I makan 2 ketul, the rest dihabiskan dek 3 orang itu. Jemput2 udang tu pun dihabiskan dek 2 orang tu aje, hehehehe. Semuanya goreng goreng aje, hmmmm……

Mana lah I tak penat kan Smile with tongue out. Bermacam2 kuih I kena masak. I think I have lost about 600g already baru 4 hari puasa. But I rasa Miss 7 makin chubby giler I tengok pipi and perut dia, muahahahaha….

IMG_1533

And dinner pulak I buat mee goreng aje. Goreng lagi! Hikhikhik….

19 comments:

Sizuka said...

K.Min,

I want the cauliflower and mee goreng!! sedapnya!! meleleh air liur. nasib baik ada towel besar kat tepi ni :D

ibh said...

Waaaa..teruja tgk garden akak...Akak letak la gambo hasil2 tanaman aku tu...Sue suka..
Hehehehheee...akak memang rajin. 1 hari bleh buat kuih sampai 3 jenis...Tapi berbaloi la sebab habis juga..tak membazir...heeee

Syahira Ismail said...

bestnye tgk ur cauliflower. nampak bertenaga sihat n fresh..nk tanam seniri jugak but then kat malaysia jgn harapla nak hidup tambah2 musim panas ni..fyi, makin panas skrang ni kak..rasa cm nk on je aircond 24 hours.tp mau letih bapak nak bayar..nk lari g tempat akak..sejuk sket.

lemongrass said...

Shidah,
I tukar dgn your lamb pilaf ye! :-).

Sue,
Awal2 puasa memang rajin, bila dah habis seminggu, baru lah malas sgt2 nak buat kuih so hari2 akan buat kuih sama aje, hahaha.

Syahira,
We all memang happy sgt2 dpt puasa in Winter ni, sejuk manjang sekarang so memang tak rasa haus sgt2 lah. I can just imagine kat Msia, peluh menitik2 setiap saat.

shaz said...

What kind of keledek did u use for the keria? The normal ones with orange flesh ke? I pernah buat dulu, tapi tak jadi, after rebus still macam dok berair saja n can't form a dough though dah letak tepung banyak.

penDragon said...

kesian la kt dorang akak kata ada bela belaan (kelakar pulak!)...tapi seronok kan, bila kita masak je habis...masak je habis...seronok...bertambah2 semangat nk masak. agaknya cauliflower yg satu tu cukup segalanya, tu yg mmg sihat & menjadi je!

SJB AKA SUE J-B. said...

Besarnya cauliflower you tu. Mine huhu kecil jer.

Lili said...

LG,

I'm so honoured with the exclusive photos of lavender just for me..hehe Thank you, thank you! Bila click to enlarge tadi, tengok bunga2 tu macam candy aje, rasa nak makan...hikhik!

Oh, everything's so lovely! <3<3<3

Fazlinil Irma said...

kuih kita hari ni sama. popia goreng. cuma saya buat sbb org order. :)

kasihredha said...

tapi seronok bila kita masak ada yg makan kan min..:)
sedapnya mee tu...perrghh

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak LG. Wahhh..seronoknya tengok cauliflower dia..geram betul la..klu depan mata lai sonok..

Selamat berpuasa buat akak dan family yer.

abdullah gazali said...

wah..ada garden..bagus la akak nie..
bekebun kat sana..fresh from garden..hehe..mcm mana la tgok anak akak yang dah chubby tu..hehe

Anash said...

LG,
lama tak drop comment(kekonon sibuk tapi sebenar time management fail..)
bagaikan nengok bazar ramadhan bila baca blog nih...kecuali bazar ramadhan tak jual munger lavendar...heheh
again..envy kills me at your macrolense's pic...
salam ramadhan dari saya...

Mrs D said...

Kak LG..

Cantiknya mee goreng akak... so yummy dia punya rupa.. cukup variasi colornya.. yang paling cantik tu coz the limau is orange in color. What limau is that?

Rima said...

Woahhh sungguh menawan and cantik ur cauliflower.. sungguh fresh.. my aunt yg used to tinggal kat melb and now kat perth suka steamed her cauliflower and makan dgn sambal belacan.. sedap!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Mama kita kan suka buat kerabu cauliflower...sedap! Cuma kat OZ jenuhlah nak kena parut kelapa sendiri kan? purrrrr *giggles*

lemongrass said...

Shaz,
I guna keledek oren yg biasa jual tu but I microwave it instead of rebus sbb tak nak dia banyak air. I pun pernah rebus that keledek first time I try masak and like you, letak banyak giler tepung, last2 masuk tong :-).

Pendragon,
Selalunya kalau I buat kuih, memang jarang lah habis tp 4 hari ni, memang semua habis lah, tu yg I heran, hahaha.

Sue,
I tanam 6 but itu saje yg ada cauliflowers, the rest only daun aje :-).

Kak Emily,
Nanti kalau dah smell heavenly, I will smell them on your behalf ye, hehehe.

Irma,
I buat popia sbb memang salah satu kuih wajib masa bulan puasa, hahaha.

Kak Kasih,
memang seronok tengok diaorang makan tp heran jugak sbb makan mcm lapar ya amat :-D

Tun,
Waalaikumsalam. I memang geram tengok cauliflower tu tp pening jugak nak fikir nak masak apa banyak macam tu, hehehe.

Abdullah,
We all beruntung jugaklah sbb ada area nak berkebun around the house ni :-).

Anash,
Disebabkan geram kat orang Msia ada bazaar ramadhan, tu yg I pun kekonon bukak 'gerai' kat rumah ni ala2 bazaar ramadhan except my customers 3 orang aje lah, hahaha.

Mrs D,
My friend said that limau is limau kasturi but yg jenis warna oren kat dalam. Rasa dia memang sebijik limau kasturi. I tgh mencari the same pokok limau kat nursery sbb nak tanam kat rumah ni.

Rima,
Wahhhh... cauliflower makan dgn sambal belacan? Sure sedap kan since anything with sambal belacan is sedap :-).
I know memang ramai singaporeans kat Perth ni and I know a few of them, hehehe.

Nicole,
Parut kelapa? What's that? I thought kelapa already comes in dessicated form on the tree? hikhikhik :-P.

sHieRa cAkAp said...

Salam kak mynn, ini yg org kata letak2 hilang! Magic!! Hbat perut 2 org tu blh msuk segala..
Cauliflower tu mcm yg tanam kat cameron higlanda tu besaq nye! Hbt tgn akk berkebun.

lemongrass said...

Shiera,
Salam. Memang magic sungguh dinign table we all tu bila time berbuka puasa, hahahaha. Kalau you tengok the way diaorang makan, memang nampak mcm kebulur sebulan tak jumpa food :-P