Thursday, 18 August 2011

1 down, a few more to go :-)

Alhamdulillah, dapat jugak buat 1 jenis biskut raya semalam.

Hari ni cadangnya nak buat 2 jenis lagi (yang senang2 aje. Tak kuasa I nak buat yg susah2 ni, hahaha.). Ingat nak buat biskut semprit or dahlia sebab I suka biskut old-timers ni.

Bila I tanya The Other Half and Miss 7 what kind of biscuit they would like for Eid, diaorang both jawab, “Anzac biscuits please!”

Nampak noh orang Aussie nya!

Miss 12 tak minat sgt biscuits except choc chip cookies which I will also make sebab so senang nak buat.

I pulak teringin sangat2 nak buat and makan biskut mazola sebab every year masa I kecik2 dulu, Mak I akan buat biskut mazola ni because it was arwah Atuk’s favourite biscuit.

(But because of Miss 7, terpaksalah I pendam hasrat hati. I don’t think biskut mazola will be as sedap kalau I ganti guna kacang lain kan. I rasa kacang tanah tu yang buat mazola ni so so moreish!)

And I think I nak cuba buat buah redan (kuih buah rotan) tahun ni. Ini pun our yearly kuih raya masa I kecik2.

Apa lagi ye yang Mak I selalu buat dulu?

I think yang mesti ada were biskut nestum, biskut rinta, biskut mazola, buah redan, rempeyek, kerepek keladi and kerepek pisang.

But bila pergi beraya kat rumah Arwah Atuk n Nenek, segala macam biskut modern ada kat atas meja. Masa tu memang tak cukup tangan and mulut nak merasa all those fancy biscuits, hehehe.

I rasa macam sedaaaaaaaaaaaap gilers all those fancy bandar biscuits!

Ye lah, we all duduk kampung so tak peka dengan all the modern biscuits. Sedara mara I yang duduk bandar would bawak balik all these modern biscuits ke kampung, masa tu aje lah we all dapat merasa biskut Raya bandar, hahaha.

Sekarang ni pulak, I couldn’t care less about fancy cookies. I teringin nak buat biskut2 zaman dolu dolu.

Which really shows that I am getting older lah kan, hahahahaha.

Last night for Iftar, I made kuih ketayap and goreng keropok lekor.

First time I buat ketayap this Ramadhan.

IMG_1752

IMG_1753

And for dinner pulak, I made chicken and vegetables pie. I used this recipe but I sauteed diced red onion and the vegetables first and didn’t use creamed corn nor shallots.

The pastry was ok, I liked it, but I think would be much better if I were to use puff pastry. Lagi terasa nikmat nya kot, hehehe.

IMG_1759

IMG_1764

The Little Misses cuma makan the chicken fillings aje and a bit of the pastry sebab they were already too full from the croutons!

25 comments:

Puteri Biru said...

kak LG

comel sangat kuih ketayap tu sungguh membangkit selera. ish.ish

biskut mazola pun my mom selalu buat. but err, napa miss 7 takleh makan kacang tanah?.. ada alergik ke?

anymz said...

kuih ketayap LG nampak penuh dgn inti..sedap tuuuuu.kalau buat jualan gerenti cepat habis.hehe

eh hari ni akak nak buat biskut badam dulu lepas tu baru buat mazola..(nak jeleskan LG ni)
Akak dulu tinggal di bandar KL tapi arwah mak suka sgt buat kerepk ubi yg di sira dgn gula.Atas meja selalu ada kerepek itu kerepek ini.kdg2 malu nak ajak kwn2 dtg beraya.ya lah rumah diorang semua biskut moden.Pelik tgk arwah mak akak.Tapi betul kata min skang ni semua hidangan tu kita rindukan.mungkin atas sebab faktor usia kita...huhuhu

izahdaut said...

kak LG..rasanya sama la saya pun, bila gi rumah org, mcm pelik je sekut dia sedap2 blaka.dulu2 rasa sekut semprit tu la yg paling sedap dah. rupanya bnyk lgi sekut moden2 ni.
biasa kt rumh dulu2 krepek2 jela.pastu dodol.skrg nth la mak lrat tidak lagi buat dodol.harap anak2..hehe tak de yg reti

ayam k lg tu sangt unik!

che'iza said...

Assalam kak....

Hahaha.. kak... Say pun sama rasa tahun ni nak sangat makan biskut samprit, koya n bangkit.... Nak yg homemade... terbayang2 kak... makan biskut dolu2 yg sedap ni....

My MAA said...

Same here....baru 2 hari lepas amirul requested for the Anzac cookie...i kata nnt la i try buat...aduh dia convincekan i soh buat sbb dia kata " mum u should do it for me instead of buying it bcoz when u make the biscuit, u make it with loveeee...." aduh tatahan tul laaa...sama aje kiddos yg dok oz nie kan....time kita dulu kuih bunga ros, kuih gunting, kuih bijan...semprit...maharaja kuih for me is kuih tart nenas!:)

blu4sky said...

chiayuk LG..weekend ni i pun nak buat my 2nd and 3rd biskut insyallah..hopefully sempat.. nak buat biskut cornflakes my favourite and maybe chocolate chips cookies utk bw blk kg :D

kasihredha said...

akak ada memori lucu waktu buat biskut mazola ni.
Dulu2 mmg selalu buat tp sekarang dah lama tak buat.
Memang biskut lama mjadi pujaan hatikan...macam lagu raya juga...makin lama lagu tu makin sedap didengar :)

Anash said...

tak sempat nak wat ape-ape sekut pun...
keje..keje..keje...
adeehhh...
weekend gi cabut serai belakang rumah buat jual kat opis..hahah
end up..sekut tunjuk ajela kat soping mall/pasar ramadhan/tepi jalan...

umihumairah said...

wah..nmpk sangat sdap kuih ketayap....

me tak serajin kak lg la...

kuih mazola klau guna kcang lain tak nama mazola kot kan kak...hek3...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Sudah lupa satu! Kuih goyang da...mesti nak kena keluarkan acuan tu dulu, rendam dalam air dengan asam keping, kenapa tak tau, buang karat tembaga kot. Satu lagi, makcik2 kat Ijok mesti buat baulu gulung. Jem nenas dah ada tu. purrrrr *giggles*

penDragon said...

k LG,
kuih buah redan tu, yg bulat2 bersalut sesame kt luar tu kan?

Anawahid said...

kakkkk.. kuih ketayap tu, bkm main padar ngn isi... mcm balas dendam lama x makan je... hehehe

sama la kak, sekut mazola tu mmg sekut sepanjang zaman rumah kita kak, kacang pon lom pi beli lg... hikhikhik

sHieRa cAkAp said...

Salam kak mynn.. Saya mmg suke sgt dgn biskut mazola... kalo mkn tu tak boleh nk berhenti! But kesian akk since Miss 7 alergic dgn kacang tanah tu..

PUTUBAMBU said...

uishhh...kuih dadar tu..!
tak tahan tgk intinya yg padat dan ketat tu.

tapi awat pucat? kurang gula merah ke?

* petang ni nak carik ah time berbuka nanti

Ayu said...

hm...best tu biskut semprit.ayu n mak ayu suka biskut ni.biskut dahlia...bunga cina...byk lg ler.prnh teman aka tlg mak buat biskut bunga cina smpai ke subuh.pdhal tak brp jam lps tu nak pi solat raya.pale weng semcm je.nak tido...kesian kat mak nak kena layan guest.time tu xkwin lg la...

Madam Sooyaree said...

Eh, kita pun feveret kuih dahlia. Lagi2 yang cair di dalam mulut, nyummm

Rozita said...

Baca entri u ni mengingatkan i kt kuih dolu dolu tu.

T said...

LG,

You dah stat buat kuih raya, bestnya. I still berangan what to make. Tart nenas is a must, but I terasa nak buat yang goreng-goreng like Kuih tiram and peyek. Teringin kuih goyang jugak, tapi takde acuan ros tu.

Norliza said...

Salam LG
Bestnye u dah buat kuih raya. Kiter kat SG belum buat lagi. Boleh share tak recipe Anzac cookies dan biskut mazola? Ngecek resipe bulan puasa. :-) Norliza

Shiela Rahim said...

haihh..lama x menjenguk ke sni...sis xbalik raye ke?

lemongrass said...

Puteri biru,
Ha'ah, dia allergic kat kacang tanah. But memang I rasa biskut mazola tu lah yg paling sedap kan.

Kak Anymz,
Kat rumah ni, ketayap mesti penuh dgn inti, baru diaorang suka :-).
I pun masa kecik2 dulu rasa apasal lah Mak I tak buat semua biskut yg modern2 ni, balik2 biskut yg sama and kerepek2 aje. Skrg ni barulah rasa rindu sgt kat kuih muih lama2 ni kan :-).

Izah,
hehehe...nampak sgt kan kita ni jakun sikit masa kecik2 dulu :-P

Che'iza,
Waalaikumsalam.
biskut dulu2 ni ramuan nya simple aje, tu yg sedap sgt2 sbb terasa2 cukup lemak masin manis dia kan! :-)

Maz,
Try lah buat anzac tu sbb memang senang and sempoi sgt2 ingredients dia. Zahra pun boleh buat sendiri, hehehe.
I pun dah lama tak makan kuih ros ni.

blu4sky,
I dah buat cornflakes meringue malam tadi sbb ada balance egg white dari buat biskut dahlia semalam. Wknd ni I kena buat kerepek2 like that :-)

Kak Kasih,
memang betul tu, kuih raya dulu2 and lagu raya zaman dulu jugak lah yg saya asik terkenang2 skrg ni :-)

Anash,
Orang lain jual biskut raya, you jual serai ye, hehehe. Sure laku sgt2 kan serai you tu sbb tgh sibuk nak cari bahan buat rendang :-)

UmmiHumairah,
Kalau guna kacang lain and guna minyak lain, memang kena bagi nama baru lah kan sbb surenya tak sesedap biskut mazola asli, hehehe

Nicole,
Arwah Nenek I dulu memang tiap raya akan buat bahulu gulung and bahulu lapis guna jem nenas. Sedap gilerssss. Tapi cucu dia ni so far tak pernah nak buat. Maybe I should try it this year kan :-)

lemongrass said...

Pendragon,
betul lah tu. Ada yg panggil buah rotan :-)

Ana,
biskut mazola ni memang kegemaran orang dolu2 kan. Pastu anak orang dolu2 pun ikut sama sukalah, hahaha.
Buat inti ketayap padat2 so cepat kenyang :-P

Sheira,
Salam. I pun kalau jumpa biskut mazola, memang 1 balang tu I punya sorang lah. Cukup segala rasa sedap!

Putu,
Hahaha...memang kurang gula merah tu yg pucat aje rupa nya :-).

Ayu,
Biskut lama2 ni memang sedap sbb bahan2 dia tak banyak so segala rasa terserlah :-).

Sooyaree,
I dah berjaya buat biskut dahlia yg cair di mulut semalam. My kids kata mcm shortbread Malay version, hehehe.

lemongrass said...

Rozita,
kuih raya dolu2 memang terbaik kan! :-)

T,
I dah start buat sbb I ni jenis lambat aje buat. If I wait until next week, memang I akan kelam kabut nanti, hehehe...

Norliza,
Salam. I takde recipe mazola, kena calling calling Mak I baru dpt recipe :-). If I'm not mistaken I pernah letak recipe anzac cookies in a previous N3, cari kat archive ye :-)

Shiela,
Raya ni I tak balik Msia, dah lama jugak we all tak balik utk Raya ni :-)

La Panadera said...

Salam Kak LG,

Can I have your email add?
Need to ask you something important :)

Thank you :)

lemongrass said...

La Panadera,
my email add is lemongrass@y7mail.com.