Sunday, 14 August 2011

Saturday at home

Ahhh….bestnya dapat duduk kat kerusi baru….

IMG_1670

Sambil feeling feeling jadi mem besar sekejap Winking smile. (now where has the maid gone to?).

IMG_1671

The best place to read a book as well.

Hikhikhikhik….

There are only 2 recliners in the set and Mum and Dad supposed to get the first try at them but biasalah kan, Mum and Dad selalunya busy so diaorang lah yang merasmikan dulu Smile.

(Atuk kalau ada kat sini, sure nya akan suka habis duduk+tidur+tengok tv on the recliner. Maulah kot malam2 pun tidur kat recliner jugak, hehehe.)

Mum busy kat dapur masak kuih serimuka for iftar. I buat 1 loyang tapi yang makan nya cuma I and The Other Half aje. Miss 7 cuma makan sekeping and Miss 12 memang tak pandang pun. Ye lah kan, why pandang serimuka when there’s a plate of pancakes with cream in front of them!

IMG_1675

(edit: I forgot to letak the link for the serimuka. I guna recipe NanaSham kat Myresipi. Memang sedap!)

I also goreng karipap and spring rolls yang I found in the freezer tu so lagilah takde sape yang akan pandang the serimuka ni kan.

We’ll be having serimuka for the next few days lah nampak gayanya, hehehe.

And for dinner pulak, we had sausages, corn chips with salsa and cheese sauce and green salad.

IMG_1681

IMG_1687

I used this recipe for the cheese sauce. It had a different taste to the usual cheese sauce. Definitely richer and nicer than the usual cheese sauce Smile.

And ini pulak the pengat campur2 I made a few days ago sebab I really wanted to eat pengat keladi.

IMG_1666

I added gentelan tepung pulut to it as well. And as usual with pengat2 ni, I sorang aje yang makan and habiskan, hehehe.

18 comments:

Adnazthie said...

Assalam LG, selamat berpuasa.

Wah! Set baru untuk raya ye..he he he.

Best pengat tu, mmg perebet gentelan pulut warna-2 tu. Yang tak tahannya tengok serimuka. Kat Antan Bertingkah pun buat juga ye...nampak sedap.

ATHIRAH AZLAN said...

Salam akak,
waaaa...bestnya diorang dapat duduk rehat2 santai kat recliner tu..jeles tgk diorang...hihi..=P

yg kuih seri muka tu akak guna resepi yang biasa ke? i mean, yang lapisan atas tu, akak guna segala telur apa semua tu? sebab saya tengok nampak cantik la yang lapisan atas tu...kot2 akak guna resepi lain ke..hehe..

seriously, bila saya tengok blog akak kan, memang rasa lapar giler lah...dengan semua makanan yang akak masak, memang best! tengok gambar pun dah meleleh, kalau rasa mesti lagi kaw2 sedap punya! =D

eh akak, akak ada tak resepi chicken nachos yang akak buat dulu tu? saya cari kat internet tak jumpa la...heran jugak macam mana boleh tak jumpa...nanti kalau akak ada masa, akak bagi resepi chicken nachos yang akak buat tu kat saya boleh? ^^

rajen2 update blog tau..hihihi...seriously, kalau baca blog akak memang best...kalau akak tulis panjang bejela pun saya tak bosan baca, memang tebaiklah! =D

nanti tolong kirim salam kat the little misses ok!

kasihredha said...

bestnya dapat bersantai2 macam miss 7 dan miss 12 tu kan :)
bestnya serimuka tu...akak jarang buat sendiri ..mentang2 kat sini byk jual. Kalau buat sendiri sure lah lebih sedapkan.
Pengat keladi tu pun sungguh menggoda :)

alina said...

bukak je blog akak trus teringat mak saya yg dok tengah kemas kain baju nk terbang pegi sana almost 3 bulan raya ke lima nih sebab Rus dh nak bersalin....makanya ketupat pulut raya ni mesti dia buat sikit je ater sibuk ngemas kain baju je x abis2.Sume pun dia nk hangkut....

Saya pon ada satu recliner tu...mmng best lepak atas dia sebab gedabakkkk

penDragon said...

kalau ada satu mesti berebut2 nk duduk kt recliner tu kan...nasib ada dua. pengat tu akak guna santan or susu?

Scarlett O'Hara said...

Bukan setakat ada recliner dan mknnn sedap tu yang best, yang paling best adalah ada Miss berdua.Banding dgn yg takde, sunyiiiii je.

sHieRa cAkAp said...

Wah.. dah dapat recliner baru.. syiok je The Little Misses merasmikan recliner tu ye... Seri muka.. my favorite!

shahlin said...

salam. lama tak tinggal comment. i busy u. wakaka tapi bulan posa ni sehari pon belum masak sendiri lagi ;)

Zaitun said...

Set baru untuk rayalah ya.Selamat berbuka.

Ann Huda (Ate) said...

Semua makanan yg di tayang kat blog ni nampak sgtlah cantik dan menyelerakan. Selalu terdetik dlm hati...terrer nya LG ni masak, sekali masak macam2 plak tu. Untung family you sentiasa mkn mknan home made, air tangan isteri dan ibu tercinta.

illa said...

Salam... camna u buat gentelan tepung pulut??

Flower said...

LG sayang, if your sofas are not yet protected with scotchgard protector better do it now. Kalau tak nanti berbelak2, stains all over. My sofa dah byk peta2 dunia akibat terlupa nak letak benda alah tu...

Oyis said...

i love seri muka! hari tu br cuba buat, Alhamdulilah, rasa n rupa bole la tahan. bila duk obersi baru la nak venture benda2 ni semua, kalo dulu, pandai tunjuk aje nak kuih apa kat bazar heheh

Ayu said...

Kak LG, Ayu pun pernah buat seri muka ikut resipi Nana Sham ni. Memang sedap. Semua org puji. : )

SJB AKA SUE J-B. said...

Nice chair.

lemongrass said...

Adnazthie,
Waalaikumsalam. Dah 10 tahun tak tukar sofa set, raya ni baru dapat tukar, hehehe.
Masa bulan puasa ni kan, memang tekak ni asik teringin makanan yg guna benda2 pulut aje! :-)

Athirah,
Salam. Recliners tu memang diaorang aje yg conquer, I belum lagi dpt duduk2 rehat2 kat situ, hahaha.
Serimuka tu I dah letak resipi yg I guna, emmang menjadi and sedap sgt2 :-).
Chicken nachos tu I kadang2 guna recipe ini http://www.taste.com.au/recipes/9197/roast+chicken+nachos. But kalau takde roast chicken, I pakai breast pieces or thigh yg dah marinate sekejap in cumin, coriander, paprika and salt and then grill until masak.
I slalunya update hari2 tapi ada kalanya I malas :-).

Kak Kasih,
Kat sini kalau nak tunjuk2 serimuka, 4 keping dia jual $3.50, tak sanggup saya nak beli. Baik saya buat, dapat seloyang besar, hehehe.

Alina,
Best lah Rus ye sbb ada Mak jaga utk 3 bulan! I pun dah lama tak talipon dia, sure dah memboyot betul2 dia kan :-). Qistina tak sabar lah ye nak dapat adik, hehehe.

Pendragon,
ada dua recliners konon2 nya 1 utk I and 1 utk hubby tp so far, diaorang aje yg conquer, hahaha.
Pengat tu I guna santan aje :-)

Scarlett,
'rumah' I ni samaada cerita pasal makanan or kebun or budak dua orang tu balik2 aje kan :-)

Shiera,
Dah 10 tahun, baru dpt recliners baru, hehehe.

Shahlin,
busy buat biskut raya ye? :-)

Kak Zai,
Secara kebetulan beli masa bulan puasa so dptlah buat raya kerusi2 baru tu :-)

Ate,
I tak pandai masak mana, I cuma reti masak benda2 yg slalu we all makan aje. Tu sebab I asik ulang balik menu yg sama :-). Kalau kuih muih melayu tu, kena ada recipe baru I tau buat, hehehe.

Illa,
Itu cuma guna tepung pulut+air+garam+colouring aje, pastu you gentel mcm you nak buat puteri mandi tu aje :-).

Nora,
thank you so much for that reminder. Memang we all terlupa sgt2 about it. Esok I kena pergi cari lah, hari ni tak sempat nak beli :-).

Oyis,
Memang betul pun, bila dah duduk overseas ni, barulah terpaksa memandaikan diri buat kuih muih melayu ni. I pun dulu pandai tunjuk2 aje and pandai order aje, hahaha.

Ayu,
I bagi2 ke my friends the leftovers serimuka tu. And memang diaorang kata sedap that serimuka, boleh buat jual, hahaha.

Sue,
Our second set after 10 years of not buying any, hehehe.

My MAA said...

best2 kerusi raya...kalau lps berbuka duduk lepak2 kat situ sure terus lena sampai sahur..hehehe

lemongrass said...

Maz,
hahaha...kalau lepas berbuka duk lepak2 kat atas kerusi tu, memang tak makan dinner lah orang lain sbb I dah tertidur :-)