Thursday, 25 August 2011

Thank you En. Google ;-)

I made 2 other biskut raya, both permintaan The Little Misses and Bapak The Little Misses.

(Biskut raya permintaan Mak The Little Misses of course lah yang pertama I buat, hahaha).

One of my friends gave us some really nice home made biscotti masa dia khatam quran a month ago. Dia bagi 1 pack, I tak rasa langsung walau pun sekeping sebab it was totally demolished by The Little Misses in just a few hours.

Kalau you all tengok diaorang makan, memang macam tak pernah makan biscotti lah, hehehe.

Then masa I tengah sibuk2 buat biskut hari tu, they asked if I could make the same kind of biscotti as my friend’s instead of the usual  ones that I’ve made before.

My friend’s biscotti ni were the really thin, wafer-like version that’s crispy and so easy to eat (macam makan keropok lah kiranya). Yang I selalu buat were the thicker versions which you have to dunk in coffee before lembut and senang nak makan without breaking your teeth, hehehe.

I know she uses just egg whites to make her biscotti while mine used whole eggs. And she told me the secret of cutting it thinly is by using reall sharp serrated knife and putting the cooked loaf in the fridge overnight.

So, for the past few days, jenuhlah I menggoogle cari recipe almond biscotti yang guna egg white semata2, yang kena simpan dalam fridge and yang guna serrated knife to cut, hehehe.

(you may ask kenapa I tak tanya kawan I ni aje on how to make it. Entah lah, I rasa segan nak tanya sebab she’s selling the biscotti as her business so I do not want her to feel awkward and ‘terpaksa’ bagi I her secret recipe. I rasa she will give it to me kalau I tanya. But saje je I nak cuba cari sendiri Smile)

IMG_1838

And I managed to make it, yeay…. (walaupun tak se smooth my friend’s which might be because of the sharpness of her knife and the not so sharpness of mine, but rasa dia kenalah dengan tekak we all. Miss 12 has given her stamp of approval so ok lah tu kan, hehehe.).

I used the almond biscotti recipe from here. But if you google almond bread/biscotti, you will find a few different versions so kalau you all ada lebih2 egg whites and nak cuba buat, just use whichever version yang you all berkenan di hati.

IMG_1843

And I also made chewy anzac biscuits. So now ni, biskut I dah bertambah dua tapi dah berkurang satu (sebab cornflakes meringue sudah habis!).

IMG_1842

They like the chewy version than the crisper version of the anzac biscuits. I guna recipe ini untuk buat anzac biscuits. If you want them crispier, just bake them for a few minutes longer.

Isn’t it amazing what you can google for nowadays!

23 comments:

Rozita said...

Wahhh sedap nyer...i pernah makan biscotti ni tapi tak tau la plak nama nya biscotti. I ingat biskut kering yang diletak badam. Boleh la i try buat nanti

BEN ASHAARI said...

waaaaaa... shedappnyer... Selamat hari raya sis ! Maaf zahir dan batin.. Terima kasih :)

ibh said...

Akakkkk..biskut lagiii...Banyak dah buat biskut ya..Selamat Hari Raya Kak..Nanti ambik kad dr sue ya...Muaahhhhh!!!!

My MAA said...

interesting..nampak crispy!!...since u dah share the anzac biscuits recipe bole i cuba buat for my boys...thanks for sharing:)

kasihredha said...

sekarang senangkan...boleh cari resepi di internet je :)

Hihi suka ayat ...biskut bertambah dua lagi tapi dah berkurang satu ...cornflakes meringue dah habis :))

Kak Rose said...

Salam min n selamat hari raya buat min sekeluarga...

mmg pakcik google membuatkan kerja sangat mudah sekarang ni... cuma rajin ngan tidak je kan..

ha ha sekut raya kak rose pun dah kurang satu sbb choc chips cookies tu dah abes dibaham oleh anak!

blu4sky said...

biscotti rupanya nama biskut ni..x tau pun.. mmg sedap.. masa kitorang visit my hubby's aunt kat kg raya thn lepas.. punyalah my kids abiskan satu balang.. sib baik org tua tak suka mkn biskut..hahahha.. siap kasi tapau 1 balang lagi masa blk

missbby said...

Serius nampak sedap..sis u memang berbakat..i teringin nak jadi cam u terer masak..

PUTUBAMBU said...

google.....
ilmu & maklumat di hujung jari andaaaaaa..! hehehe

ish..sodapnya biskut raya you tu...
nampak cantik...

Lin said...

mmg mr google byk membantu..even sya sendiri thn lps belajar cmne nk anyam ketupat palas google jugak..jumpa kat youtube.hehe..memang begunala sgt time kena beraya jauh dr keluarga sendiri.hehe

nmpk cm sedap je biscotti akak tu.

penDragon said...

kalau Ms 12 dh approved tu, mmg ok sgt2 lah! nampaknya akak kena buat lagi cornflakes meringue tu...

Ayu said...

uuuwwwaaaa....nak almond biscotti 2-3 balang.balik m'sia nnti bawak tau! spesel request ni.hehehehe...

ayu suka sgt2 mkn almond biscotti versi nipis ni.klu dah mkn susah nak berenti.last yr ayu ada beli 4 raya but this yr tak beli lak sbb ayu ingat kwn kakak ayu tu xjual.takpela...nnti ayu kirim kat kwn ayu sbb ada port kuih raya kat kg hb dia yg jual almond biscotti ni.ni stok mkn s'diri la ye...:D

Cik Puan Mimi said...

sedap nye nampak biskut tu...
x reti nk pronounce ape.hehe.
tapi nampak macam sedappp~

byk la biskut raya akak taun ni ye?
hehehe. selamat hari raya in advance :)

Shereen said...

My family pun prefer these wafer thin like biscotti than those gigi patah punya version...hehehe.I selalu guna Aunty Yochana's recipe but I guna pistachio instead of almonds sebab i like the nice green colour yang contrast with the white.Today,I stopped baking cookies ( tapi besok sambung balik..lol)and I buat stock kuih badak( the ones yang intinya kelapa).Anyway, what's for dinner?...selamat berbuka.

SJB AKA SUE J-B. said...

Thank you Mr. Google :).

lemongrass said...

Rozita,
Biscotti nama glemer in italian, hehehe.

Ben,
Selamat hari raya utk u and wife juga. Next year dah beraya bertiga ye :-)

Sue,
tu lah, bila tgh kemaruk nak buat biskut, mcm2 yg keluar, hahaha.

Maz,
recipe anzac biskut ni yg paling senang and paling sempoi nak buat. Sure your boys suka nanti :-)

Kak Kasih,
Memang kena buat again lah cornflakes meringue tu, tak larat betul, hehehe.

Kak Rose,
Salam aidilfitri utk Kak Rose sekeluarga. Kalau buat biskut awal2, memang ada probabality tinggi dia nak habis sebelum raya kan :-)

Blu4sky,
wow, terer skrg ni kan, orang kampung pun ada hidang biscotti utk raya. I aje yg ketinggalan zaman betul, hehehe. But budak2 memang suka this biscuits :-).

Missbby,
I tak terer mana masak ni, cuma boleh ikut recipe benda2 yg tak leceh nak buat, hehehe.

Putu,
Skrg ni nak cari/find out apa aje, terus pergi google kan. Memang lagi senang hidup, hehehe.

Lin,
wah, ada ye kat youtube mcm mana nak anyam ketupat? Nasib baik takd edaun palas kat sini, kalau tak boleh gak I try, hehehe.

Pendragon,
Ingat nak buat cornflakes meringue tu this wknd, but kenalah buat 2 adunan kan :-)

Ayu,
Mahal tak kawan Ayu jual biscotti tu sbb almond kat msia mahal kan. Tapi memang klu budak2 ni dah mula makan, susah nak suruh diaorang berhenti. I yg tak larat nak buat lagi, hehehe.

Cik Puan Mimi,
pronounce biscotti tu bis-kott-tea, nama glemer dia in Italian, hehehe.
Banyak lah jugak biskut raya I tahun ni :-)

Shereen,
I guess klu use pistachio, sure lagi senang nak slice thinly kan because smaller nuts. I should try it one day lah.
You buat stock kuih badak for afternoon tea ke? Rajinnnnn, hehehe.

Sue,
Mr Google has helped me a lot, hahaha :-)

Mel's Tale said...

Thank you for Sharing Kak Min :-). Menarik utk dicuba...tapi lebih menarik kalau kak min boleh bagi sukatan & tempoh berapa lama nak membakarnya....agak2 boleh layan ke permintaan saya ni? Lepas2 raya pun takpe...hehe...sorry Kak Min..kalau tangan kak min yg buat kompem senang nak ikut & buat.

Last but not least...SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI - MAAF ZAHIR & BATIN

Mel's Tale said...

Sorry Kak Min....saya tak perasan ingredients & cara-cara membuatnya ada kat bawah tu....shoowyy ;-)

Flower said...

Biscotti ni dulu jgn my makanan utama masa I pregnant kat Msia. Selalu beli kat Dome. One of the only food yg I boleh makan tanpa muntah. Tak pernah buat pun. Iyelah duduk kat Msia dulu mana masak or baking pun. Main tunjuk je.

Anash said...

ingatkan saja u letak ejaan biskut tuh salah...rupanya myself yang tak tau nama betul biskut ..hahaha...
pepepun..like browsing your 'bazar ramadhan pre-raya cookies'...

crunchy said...

salam kak LG..

Saya suka baca dn tengok resepi2 yang akak wat..tambah semangat nk cuba sendiri kat umah..
selamat hari raya utk kak LG dn sekeluarga..
Liya

No-Frills Recipes said...

Hi
I browsed through my statscounter and stumbled on your blog. Real gald that you tried out my Biscotti/Almond Bread recipe and like it! Hope to see you more often in my blog.

shahlin said...

wah cerita kita sama. i ni nk buat biscotti yg crisp tu tapi mula2 google recipe yg guna sebijik telur. then pelik napelah dia ni lain macam je bentuk badannye. gupa-gupanya pki putih telur jer. first time mkn masa gi raya tahun lepas, habis setengah balang kuih org tu i keje kan.