Wednesday, 17 August 2011

Finally, I have started….

Alhamdulillah, dah terbuka hati I…

IMG_1747

Hikhikhikhik…..

Terbuka juga hati I nak start buat kuih raya finally Smile with tongue out

(Mbakyu Ijah kat Bangkok tu dah buat 3-4 jenis kukis, I baru nak terhegeh2, hehehe).

Jenuh I memasak jem nenas ni, dari malam tadi sebelum berbuka and then had to swtich off the gas bila nak masuk tidur and then terus sambung pagi ni masa bangun sahur! Berjam2 I masak atas api tu baru kering!

Tu lah, sape suruh pemalas guna canned pineapples, kan susah giler nak kering kan, hehehe.

So, start hari ni and esok2, kenalah I kurang kan lagi masa melepak depan PC sebab nak  buat kuih Raya in the hope of nak jadi tuan rumah mithali masa Raya nanti, muahahaha…..

And start hari jugak, kuih muih Iftar I akan start berkurangan jugaklah sebab sure nya tak sempat nak buat cookies lah, kuih gunting lah, 2-3 jenis kuih muih buka lagi lah, kemas rumah nak sambut Raya lagi lah, heeeee……

Gambar2 food kat blog ni pun maybe gak lah akan berkurangan.

Takpe takpe, pandai2 lah I tayang gambar lain nanti kan! Winking smile

But I still sempat jugak buat roti untuk berbuka semalam (sebab masih belum start gear masak kukis kan).

IMG_1730

IMG_1733

IMG_1736

I buat 2 jenis, red bean buns and kaya buns.

Everyone agreed yang the kaya buns lagi sedap dari the red bean buns, hehehe.

I used hainanese kaya with honey (kedai mari) yang sangat lemak berkrim so maybe sebab tu kot kaya bun lagi sedap Smile.

24 comments:

ijayuji said...

Salam kak! aiseeyyyyyyyy sib baik sudah mali itu mood buat kukis raya ya :D puasa2 buns tak laku ler kat umha ni pdhal mak nyer pun bukan buat pun sbb tu mana nak laku kalau tak buat wakakaka.... selamat berkukis kak!

Anawahid said...

wahhhh... dh siap initi nenas ye kakkkk... rajinnyaaaa... kompom nk wat tart kan3... hehe... kat sini semua geng masak2 masing pening nk guna butter apa kak... bnyak semua dh haram... huhu... ana senang je kak... kuarkan krepek2 je la... hehehe

ciketon fazya said...

Saya kepingin buat roti.. tapi kerjasama yis amatlah tidak baik.. *nanges!

tinie said...

wah rajin nyer akak wat inti nenas.... selamat meng kukis ye kak......

roti tu mengancam tul.... geram tengok... tembam2 aje...... :)

vivien_capri said...

cantik-cantik dan menyelerakan buns and kuihs kak LG..

tak terfikir nak buat bakeri ke kak? little misses pun dah nak meningkat remaja tu..heheh

Lieya said...

Waahhhh dah start buat kuih raye... bestnyeeee

Ayu said...

kak...ayu dah srh ika hntr sebalang kukis kat ayu.k.ana coming soon.sbb balang kat umah ayu byk lg yg kosong tak bísi.klu akak rasa nak sedekah sebalang kat ayu cun gak.hehehee....

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Wah...macam berjanji aje. Mama pun dah buat inti nenas. Cuma pastry dia belum dibuat. Buat-buat sikit-sikit je kot sekadar nak penuhkan balang kuih. Hmmmmm...Mama belum decide nak raya kat kampung mana. Semua suruh balik sbb kan dah 6 tahun takde tu. Selamat meng"kukis" ye? purrrrr *giggles*

penDragon said...

bila dh start buat kukis baru terasa dh dekat nk raya!

zarin said...

lorrrr baru je i nak hantarkan 2 balang tat yang u order tuh... ish tak jadi lah hantar hahaha...
eh, nanti jgn lupa pasang lagu raya ye masa buat cookies tu ;-)

sHieRa cAkAp said...

clap clap!!! dah berjaya mendapatkan mood utk membuat kuih raya!! chaiyok2 kak!

cahya indah said...

nampak sedap sungguh la buns akak tu ;)

kasihredha said...

walaupun kaya buns lebih sedap tapi kan red bean buns tu cantik sangat...suka sangat bentuk nya.

selamat membuat tart ye

Sizuka said...

k.min,

i pun dah start buat cookies! tapi i cuma buat dough je, ada 2 helper tolong terap, iffah and my sister, ayu. fuh! lega. tak payah susah2 nak terbongkok2 menerap :D

Ann Huda (Ate) said...

Cam biasa...bukan nak bodek, tapi sungguh Ate kagum dg kebolehan memasak LG.. (Roti pun home made?? Terrer nya). Teringat N3 KOG ttg Roti naik. Ate komen di situ..Arwah mak bukan main lagi pandai Roti tu...tapi anak-anak dia (especially Ate) abuk roti pun tak tahu buat.

che'iza said...

Assalam kak

Saya baru jer buat jem nenas tu... sbb kononyer tak beli yg ready made.. Tapi mood yg berkobar kobar tu berhenti sampai di situ jer kak... Terus kuar mood malas.... nge.. nge.. nge...

Bun kacang merah akak sangat cantik n menarik....

NoRa said...

wah rajin nye buat inti tart nenas...hehe i beli dah siap je..

lemongrass said...

Ika,
baru 1 jenis aje yg Akak buat, esok nak kena tiup semangat so dpt buat 2 jenis pulak, hahaha.

Ana,
Alahai siankan ramai tukang buat kek tgh sedih sbb butter golden churn dah tak halal. I tak pernh jumpa pulak butter tu kat sini.
Baru aje dpt buat 1 adunan tart nenas, ingat nak buat lebih2, hehehe

Ciketon,
Mula2 memang I pun takut gak nak main2 dgn yis ni tpi skrg dah biasa so sikit pun tak takut :-)

Tinie,
I ni rajin buat inti cuma setahun sekali aje, hehehe. Waktu lain memang I tak teringin nak makan tart nenas :-)

Vivien,
hubby I kata kalau dia ada banyak duit, dia nak bukak bakeri and ambik certificate jadi baker, hahaha.

Lieya,
Dah nak Raya barulah I kelam kabut buat kuih raya :-)

Ayu,
poskan dulu balang kosong tu ke sini, barulah I Akak boleh is, hikhikhik :-P

Nicole,
Kalau you all balik Ijok, jgn lupa singgah rumah Mak n Abah I ye :-). Tart nenas I pun satu balang kecik aje. Kalau I rajin nanti, I buatlah another adunan :-)

Pendragon,
memang betul tu. Barulah I terasa lagi kelam kabut nak bersihkan segala nooks n crannies kat rumah ni. Banyaaaakkkk kerjaaaa nak buat, hehehe

Zarin,
takpe...keep them for me. Nanti I ambik utk Raya Haji ye :-P. I tension tadi, ERA online wasn't working so tak dpt I nak menyanyi lagu raya masa buat tart tadi :-(

Shiera,
baru 1 jenis aje you, ada banyak lagi yg I kena buat, hahaha

Cahya,
Kena buat cantik2 kalau tak, diaorang semua tak minat nak makan :-)

Kak Kasih,
I rasa bentuk spiral tu memang membangkitkan selera :-)

Shidah,
I ni kan sikit nya banyak cookie cutters tapi sikit nya malas nak buat cookies yg kena terap2 ni sebab I sorang aje yg buat kan, hikhikhik..

Ate,
Bila dah duduk overseas and pockets bukan sentiasa kembung dgn duit, tu yg memang kena rajin n pandai kan diri masak macam2 so dpt satisfy selera sendiri tanpa perlu koyak pocket :-). Pastu bila ada breadmaker, lagilah senangnya nak buat roti ni :-)

Che'iza,
Nasib baik I merajinkan diri tadi utk buat tart dia terus. Kalau tunggu lama sikit, mau lah dtg balik mood malas, hehee

Nora,
Kalau I duk Msia, emmang I akan beli yg ready made aje :-)

Yan said...

masyallah cantiknya dan gebu amamt bun tu Min.. macam beli kat kedai je.

Anash said...

series...bun itu amat mengiurkan...
ok...sila buka kedai roti ek???
heheheee....

erainz said...

Salam,

Kak, bun akak sgt cute! Mcm teringin nk buat je.. Tp cookies byk lg x siap.. Terpaksalah batalkan niat murni tu.. Hehee!

Anyways, kalau guna nenas fresh pn byk jugak airnya kak.. Jenuh nk tunggu kering.. Tips sy tapis & buang separuh dr air nenas tu.. Jgn buang semua cz nanti x best pulak.. heehee.. Sy br buat smalam tp jem dia jelah.. Biskutnya blm jd lg.. Acuan hilang.. Hahaa.. Alasan sgt.. Slamat membuat biskut kak.. ^_^

Rima said...

Hehehe ahhh once dah buat inti nenas sure ur engine terus masuk gear nbr lima hahaha... good luck and happy baking!

Roti oh roti.. dah lama BM ku collect dust..

My MAA said...

aduh tart nenas...my peberet.....hajat di hati nak buat tart nenas tp i dok sibuk buat kuih kat lab...huhu...

p/s: K'Min mana nak cari gadget utk buat red bean buns tu?

lemongrass said...

Kak Yan,
Red bean bun tu nampak gebu sbb I buat kecik2 aje saiznya so bila dia naik, teruslah 'mampat' mcm tu, hehehe.

Anash,
Kat asian groceries kat sini ada jual red bean buns but harga dia $2.50 sebiji. Baik I buat sendiri kan, hahaha.

Erainz,
Salam. I thought klu guna nanas segar, tak banyak air dia. Rupa2nya sama aje ye. I pun dah siap drain lama the canned pineapples tu tp still banyak jugak air nya.

Rima,
I nak catch up with you, tapi tak tercapai rasanya, hahaha

Maz,
Mana ada gadget nak buat red bean buns ni. You just roll it up pastu cut it utk jadikan dia 'pecah2' tu :-)