Saturday, 27 August 2011

Belum datang mood nak Raya…

A few days lagi nak Raya, orang lain ramai yang dah sibuk nyanyi lagu ‘balik kampung’ by arwah Sudirman.

I pulak masih lagi tak siap kemas2 rumah and masih lagi tak fikir nak masak menu apa untuk raya nanti, hikhikhik…

Apasal tak siap2 lagi kemas rumah?

Entah lah, hari2 pun kemas tapi hari2 pun bersepah and dusty balik! Naik malas dah I nak kemas, hehehe.

Nasib baik lah tak perlu cat rumah, tukar langsir baru, sarung cushions baru kan!

Tapi kuih raya I dah siap 8 jenis, tak nak kalah you! Muahahahaha.

Hari ni we all akan bertungkus lumus kemas the outdoor area so cantik lah sikit nanti kalau orang datang and nak duduk2 kat luar tu kan. And I pun kena selongkar the vacuum bags nak cari baju raya. Jangan tanya we all baju raya tema kaler apa tahun ni ye sebab we all memang tak pernah ada tema kaler. We all pakai aje apa2 baju yang still muat or yang tak besar sangat.

Dah lah The Other Half ni bukan jenis yang suka pakai baju melayu pulak nya, hehehe.

So, kiranya kat rumah I ni, mood raya masih belum datang lagi lah walaupun dah hari2 dengar lagu raya and dah buat banyak jenis kuih raya and dah jalan2 kat blog orang lain yang semua kata nak balik kampung for raya….

(thus, tu yang tengah ‘lemah’ sikit nak update blog and nak jawab komen kat blog ni. I will jawab the comments but tunggu dule ye…)

For iftar last night, we had roast chicken, mashed potato with gravy and salad.

I seronok betul sekarang ni sebab tak payah masak kuih muih for Iftar. Lepas berbuka dengan seteguk air and kurma, we all terus makan main meals.

Main meals takde leftovers and everyone kenyang just by eating dinner.

Lepas habis dinner, pandai2 lah diaorang cari dessert sendiri, hehehe.

IMG_1904

My roast chicken which I marinated in olive oil, lemon juice, grated lemond rind, crushed garlic, dried mixed herbs, five spice powder, salt and pepper.

IMG_1902

Makan pulak dengan mashed potato and gravy. Sangat lah lengkap nya the set Winking smile.

13 comments:

Hariz said...

Samalah mcm saya.. Semakin besar jadik err... Mcm dh xde makna raya.

kasihredha said...

akak pun masih tak datang mood raya tu..hik2
Akak rasa makin "senior" makin tak mari itu mood berbanding waktu kicik2 dan remaja dulu.

akak berkenan dgn mashed potato dan gravy tu...yummy :)

Noir said...

it's not even zohor yet but i'm thinking of iftar already. ayam and mashed kentang...

SJB AKA SUE J-B. said...

Good luck kasih kemas rumah yer :).

cikmanggis said...

selamat hari raya Lg maaf zahir batin..dan..selamat mengemas rumah..kemas jangan tak kemas makcik pun nak kemas jugak ni..hari hari kemas tapi tetap tak kemas:)

penDragon said...

bestnya kalau ada helper saat2 mcm ni....tolong kemas rumah, sapu habuk...lipat baju...

amboi....8 jenis akak punya biskut raya! Samalah kita kak...., setiap tahun mmg xde tema, masing2 diberi kebebasan memilih kaler apa yg dorang suka...my hubby ulangtayang baju melayu dia yg mungkin 4/5 tahun lepas...setahun 2 kali je pakai...raya puasa, raya haji...

sHieRa cAkAp said...

Salam Kak Mynn, sama lah kite.. Mood raya saye pn lom mari lagi.. Tak tau la bila nk mari.. Maybe bile dah kumpul ramai2 nnt baru mari itu mood.. hihihi...

My MAA said...

Same here.....dok carik2 gak feel tu tp belum mai lagi....baru pagi nie i dpt buat kuih tart!:) my first kuih...u dah 8 tueeee....pas nie i nak buat kuih gunting pakai resipi u ye k'Min...thanks:)...talking abiut baju raya...mmg takde choice...mix n match aje....nasib baik muat lagi baju lepas2 hahaha....sbb puasa kan....

ShashaCatering said...

Sedapnya mashed potato dengan chicken. Saya suka ni ;)

PatinPasta said...

Kak Min,
Haha! Sama lah kita. Saya pon entah masak entah tak nanti. Rumah macam tongkang pecah. Lawat friends' blog pon cepat-cepat sebab nak wish raya (kalo belek semua entry, nanti emo :D)

Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Kak Min sekeluarga. Maaf zahir batin dari saya. Travel safe if nak kemana-mana nanti and have fun :)

Nizs said...

Salam kak,

Salam Aididfitri Maaf Zahir Batin..semoga bertemu lagi Ramadhan seterusnya..Nizs

Madam Sooyaree said...

Hahaha.. sini pun macam puting beliung! Kemas nye 5 minit, datang ribut, dia un-kemas dalam masa seminit aje! Sampai naik malas, biar je la lantai bersepah. Anyway, selamat hari raya to you and family, mintak maaf kot kot selama ni ada komen yang buat LG terasa hati ke ape ke.. Enjoy raya!

lemongrass said...

Hariz,
Masa budak2 best raya sbb dpt pakai baju baru and dpt duit raya n dpt jalan2 rata2. Bila dah besar ni, benda tu semua dah tak appealing pulaknya, hehehe

Kak Kasih,
Bila dah senior ni, I rasa makin kurang mood nak raya sbb terfikir penatnya nak masak all the dishes and nak mengemas rumah, hehehe

Noir,
How was your Raya? with roast chicken and mashed potato and gravy? ;-P

Sue,
Rumah I ni hari2 kemas pun, hari2 jugak dia jadi messy balik, hahaha

CikManggis,
samalah kita, hari2 kemas tapi hari2 messy balik kan. Padahal bukannya ramai pun kat rumah I ni, tu yg I heran, hehehe

Pendragon,
I pun kdg2 wish ada helper just utk kemas rumah, sental bathrooms and toilets and mop lantai, hehehe. But bila fikir balik, rugi pulak nak bagi duit ke helper tu, baik I buat sendiri kan ;-)

Shiera,
makin meningkat umur, makin lambat mood raya nak datang kan :-)

Maz,
Kalau kat sini, memang ramai yg ulang pakai baju raya for a few years sbb takde sape tau and pakai pun setahun sekali aje kan, hahaha

Shasha,
lepas 2-3 hari makan rendang n ketupat aje, klu dpt roast chicken dgn mashed potato, memang sedap sgt2 kan :-)

Aida,
How was your Raya? Susah kan bila tukang masak n tukang kemas rumah takde mood nak raya. Sape nak tolong buat kerja2 kita semua tu kan, hehehe

Nizs,
Thanks and semoga Allah panjangkan umur kita untuk menikmati bulan Ramadhan again.

Sooyaree,
at least you ada excuse ada anak kecik yg suka menyepah kan kalau rumah tak kemas. I ni takde excuse yg jitu, hahaha.