Saturday, 20 August 2011

Weekend for making more kuih raya ;-)

Thank you to Nur Cahaya, Haniey and Lurpak for suggesting Sinar FM for my raya songs fix.

Memang lagi best dari ERA lah sbb tak banyak adverts sgt.

Pastu banyak lagu raya golden oldies yang memang mendatangkan nostalgia zaman kecik2 dulu.

Ada a few people tanya I tak sedihke masa Raya bila berjauhan dengan family ni.

Kalau I kata tak sedih, memang tipulah kan. Siapa tak sedih bila tak dapat beraya dengan 1 big family kan especially now The Little Misses dah ramai cousins to celebrate Raya with.

Last time we all balik masa Raya was when Miss 7 was only 3 years old so lama lah jugak tu kan tak balik beraya, hehehe.

DSCF0130-1

Ini gambar we all beraya kat Msia dulu. Muda belia Miss 12 and Miss 7 masa ni, hahaha. (The Other Half masa ni still kat Perth, he only came bercuti to Msia on hari Raya ke dua.).

But, we make our own happiness.

There’s no point sedih giler2 pagi2 Raya when it is much better to have a happy face and make Raya enjoyable for the whole family especially for The Little Misses.

Kalau I sedih sedih pagi2 Raya, when The Little Misses grow up, they will always associate Hari Raya with Mum being sad so tak best lah kan macam tu.

Tu sebab I beria buat kuih raya and masak special food on pagi Raya even though most of the times, it was only us 4 yang makan the spread.

Especially kalau Raya happens to fall on working and school day, lagilah memang takde guests, hahaha.

C’est la vie….

Hari ni I nak sambung lagi buat kuih Raya, most probably kuih gunting kot.

But knowing me, nanti kuih lain yang I buat, hahaha.

Ok lah, meh tengok gamabr our dinner last night.

The Other Half requested to have nasi goreng with sambal ikan bilis so I pun buatlah.

IMG_1778

Makan dengan telur goreng, telur masin, keropok ubi indon and cucumber.

IMG_1789

Sambal ikan bilis kena hitam, pekat dan manis, baru The Other Half suka, hehehe…. (just like the wife, muahahahaha).

19 comments:

ijayuji said...

Selera other half akak suke yg hitam2 manis2 gitu lah yerr sama lerrr kak dgn ninja kita tapi wakakakaka tapi kalau sambal2 mmg laki kita tak makan lerrr :D.... comel tgk little misses akak masa kecik2 skrg dah besarrrrrr dahhh! tp dah besar pun comel cuma bdn besar jer lah :D

anymz said...

hahaha..mmg selera the other half LG tu suka dgn hitam2 si tampuk manis kot..sungguhpun hitam dia tetap pandang manis...:D

betul tu LG,hari raya hari untuk bersuka ria sebagai menandakan hari kemenangan selepas sebulan kita berposa tapi kdg2 org2 ni suka sedih2.dgr takbir raya sedih..ooppss..akak pun kgd2 tu sedih jugak.maklum yatim piatu..huhu

Ann Huda (Ate) said...

Ayat yg akhir tu menyebabkan Ate pi tgk gambar kat ats tu semula...:). Yup.. mmg manis...hehehe.

kasihredha said...

awal2 first/second year mungkin sedih lah kan min. Bila dah biasa..tak de apa2 lagi, tambah2 bersama org2 yg disayangi.
bestnya tengok sambal ikan bilis itu.
Tak sabar juga nak tengok kuih raya min..:)

blu4sky said...

min, i feel you :-)
we all if x blk my kg sll raya kat kl je..with hubby as anak tunggal..n no MIL..we all beraya anak beranak with my FIL je n make the best out of it..

abdullah gazali said...

memang nmpak sedap kak !

siap dihias lagi..

akak balik raya ke malaysia bila ?

akak asal mana ?

azieazah said...

Gambar beraya di kampung tu Kak Azie masih ingat. Dan Kak Azie masih ingat, LG kata nak pakai baju raya yang lama tu...

Dah lama rupanya ya? Cepatnya masa berlalu, tak sedar dah 4 tahun...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Betul kan, kalau sedih-sedih nanti satu rumah mendung je...Kami dulu 6 tahun beraya tanpa Mama....tapi tahun ni dia dah ada...yahooo! Hari ni kot Mama nak start buat biskut. Kerepek, rempeyek, goyang semua Mak Long yang buat. Nanti exchange aje. Senang kan? Mama nak balik semua kampung tahun ni, Ijok, Tg Karang, Kuala Trengganu...siapkan duit minyak jelah. purrrr *giggles*

AziniMZ said...

kak sedapnya nmpk ikan bilis tu.. nk resepi leh? plis2..

Shereen said...

LG,
I laughed sampai sakit perut I when i read your ending part tu...but so so true!!!
Kita ni senasib kan,LG...but what to do.We just make the best out of it.I pun tak sedih-sedih although dalam hati punya lar sayu a few days before and on the day itself.Anyway, back to your nasi goreng tu....meleleh air liur I...look so the very the sedap!!

T said...

Cutenya :-)
The last time I raya in Malaysia, I still dapat duit raya. Sekarang kalau raya, I pulak kena bagi duit raya. hehehehe. Mesti budak-budak panggil I kedekut.

I still tak start buat kuih raya lagi. You dah buat macam-macam. don't forget to letak kuih gunting on your blog.

Hanie Ly said...

kasih diterima...! :P anyway, the most important thing on hari raya morning is having ur family by ur side kan? ;P confirm meriah!

My MAA said...

same here...dah xde perasaan dah bila raya di perantauan nie....sedih2 tu kena tolak tepi...bila raya on weekdays mmg x rasa apa...like last year lps solat budak2 pi sekolah i pi opis...this year x tau la...rasa cam nak suruh budak2 nie ponteng, bole gitu? hehehe....

p/s: i musykil knp kat sini bila i buat sambal tu tp ikan bilis sure jadi keras dan liat knp ekk? dia x crunchy...ke kena tgk jenis ikan bilis?

liemaopurut said...

owhhhhh....nasi goreng itu tersangat la menarik nya.

aS_c0mei said...

kak,selamat hari raya!jom la balik beraya kat mesia...hihi.(bakar line plak...:P)

lemongrass said...

Ika,
makin hitam, makin manis kan, hikhikhik...Memang takkan dia benarkan lah I pakai kerim pemutih tu, hahaha.

Kak Anymz,
makin hitam buah manggis tu, makin manis kan dia, hehehe :-P.
Tu lah nya, buat apa nak sedih2 sgt2 kan masa Raya tu, sedih sikit2 cukup lah pastu terus bergumbira! :-)

Ate,
Kena lah ada manis sikit, kalau tak, susah pulak dia nak terpikat kan ;-)

Kak Kasih,
Awal2 dulu memang sgt2 sedih, tapi bila dah bertahun2 ni and dah ada family sendiri yg dah besar2, dah tak sedih sgt lah. Lagi lah skrg ni senang jugak nak travel naik AirAsia kan :-).

Blu4sky,
Your hubby pun mcm hubby I lah ye, anak tunggal jugak. We just have to make our own happiness kan! :-)

Abdullah,
I tak balik Raya tahun ni, maybe 2-3 tahun lagi kalau panjang umur, boleh I beraya kat Msia :-). I asal Selangor.

Kak Azie,
Masa I beraya kat Msia tu, I tak bukak blog lagi you, hehehe.

Nicole,
Your Mama memang betul2 beraya lah tahun ni ye, 1 Msia dia nak ronda. Takpe, to make up for 6 years away kan so kenalah jumpa dgn semua sedara mara bagai :-).
Make sure to tell her to eat everything tau!

AziniMZ,
I masak sambal tu lama betul atas stove tu guna api perlahan sgt and tambah air and masak sampai nearly kering. Tu yg hitam n pekat tu. Then letak asam jawa, garam and gula mcm biasa :-).

Shereen,
Memang kan, tipulah kalau kata tak sedih ye tak. But when we have our own family, we try to make the occasions as happy as can be for them so they'll think back of the times as happy memories :-)

T,
I pun kalau balik Msia time raya, memang pokai sekejap lah, hahaha. Thus I prefer bagi hadiah chocs from here instead of duit raya, lagi kedekut kan :-).

Haniey,
that's right! As long as hubby I dpt cuti and the kids ponteng sekolah on that day, I dah happy :-).

Maz,
Samalah mcm we all last year, I pergi solat dgn the kids aje sbb Matt kerja, pastu habis aje solat, the girls terus pergi sekolah balik, hehehe.
I guna ikan bilis from Msia. I slalunya goreng ikan tu dulu, pastu sambal dah masak semua, baru I masukkan ikan bilis tu at the last minute.

Liemaopurut,
nasi goreng biasa2 aje :-).

As,
cisss.....sampai hati kamu tak nak beraya kat Doha ye, hahaha.

PUTUBAMBU said...

uishhh...
temptingnya sambal ikan bilis ngan nasi goreng tu..

gulp!

lemongrass said...

Putu,
sambal ikan bilis ni I buat banyak2, apstu masuk fridge/freezer. Boleh makan bila2 lepas tu :-)

shahlin said...

"Sambal ikan bilis kena hitam, pekat dan manis, baru The Other Half suka, hehehe…. (just like the wife, muahahahaha)"

waduhh tak tahan gue baca. wakakaka