Wednesday, 3 August 2011

Food Day 2

I’ve been seriously busy for the past 2 days that I haven’t got time to answer any of the comments, so sorry about that.

Hopefully, I will be a bit less busy esok pagi and boleh jawab all the comments….

For Iftar hari ni, I made buah melaka and crepes.

IMG_1478

IMG_1479

Buah melaka ni memang kuih regular we all masa bulan puasa. Dalam setahun, memang jarang betul I guna tepung pulut ni, but masuk aje bulan puasa, every week I guna, hehehe.

IMG_1476

IMG_1473

I used this recipe for the crepes but I added a pinch of salt and a bit of vanilla essence to it. Dapat banyaaaaaak crepes from that batter. But you definitely need to use non stick pan and grease the pan a bit as well to get really thin crepes.

Makan pulak dengan whipped fresh cream and strawberries (and cream and crumbled oreo biscuits for The Little Misses), memang sedap sangat2 Smile.

By the time I siap tertonggeng2 ambik gambar the crepes and the buah melaka, The Other Half and The Little Misses dah finished half of the crepes! hikhikhik…

And for mains pulak, I made meatloaf makan dengan yiros bread.

IMG_1483

IMG_1489

IMG_1487

Baru habis penat masak buah melaka, crepes and meatloaf, Miss 12 dah tanya I, “so, what kuih are you going to cook tomorrow?

Macam lah you ni tak tau your Mum, I bukannya reti buat banyak types of kuih,  you just have to eat the same kind of kuihs over and over again!

hahahaha…..

27 comments:

Nanak said...

selamat bpuasa kak & family...
i terus teringin nak mkn onde2 buah melaka..hehee

Tasha said...

meatloaf & all the western...why not u share all the recipi...heeeeeeee

kasihredha said...

bila lihat buah melaka terus jadi teringin nak makan kuih ni.
Lama betul tak buat :)

Mak-Imma said...

sama lah dgn akak, tiap ramadhan mmg xpernh miss buah melak aka onde2, nk buat pun senang kan...

abdullah gazali said...

dah lame x makan buah melaka but in this fasting month mesti kena cari..
mesti ada kat bazar punya lah !!
meatloaf tu looks delicious kak !!
nyum nyum nyum

Kay Masingan said...

oh saya suka buah melaka...sedap. fav saya ni..:)

Shahrizat said...

sukanya kakak tu makan kuih melayu ye. best kalau buat kuih ad ayang suka makan kannn

ibh said...

Tak pernah sekali pun sue buat buah melaka ni time bulan pose..Hehhehee..maklum la..sue ni rajin sgt org nya..kikikikiii..Sue suka betul la tengok semua western food akak tu..Berselera betul..(^_^)

Fazlinil Irma said...

haaa.. rupanya buah melaka keluar hr kedua puasa. hehe.

Puteri Biru said...

comel sangat buah melaka. adei tetiba teringin pulak. esok kena carik kat bazaar ramadhan lah.

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Min...Wah rindu banngat ni pada Dik Min....Selamat Berpuasa buat Adik sekeluarga....wah menu kita tersama lah pulak ...buah melaka tu jer lah!..Ah..ah..esok nak buat kuih apa pulak erk?...sodapnya main dish tu!!!

Madam Sooyaree said...

Sedapnya buah melaka! Sini i tak sure mana nak cari gula Melaka :(

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Lg....mmm suke kan makan kuih yg pop gule melaka dlm itu muloooot eik.....suke tengok crepes kak....mmmm lembut je gayanya.....

Homemade T-shirt Printing said...

Salam berpuasa kak LG sekeluarga...sedapnye tgk buah melaka tuh..nak wat jugakla hari ni..:D

lemongrass said...

nanak,
Thank you. Buah melaka ni I rasa memang kuih popular kat Pasar Ramadhan kan so senang lah you nak cari :-)

Tasha,
With varied tastebuds in this house, western food is the best choice to cook for iftar :-)

Kak Kasih,
buah melaka tu memang kuih popular kat rumah ni masa bulan puasa, senang nak buat and senang nak makan :-)

Mak Imma,
memang betul tu, senang nak buat and tak banyak guna bahan. Gentel2 and bulat2kan aje dah jadi :-).

Abdullah,
I think every kuih stall kat bazaar ramadhan tu sure nya ada jual buah melaka ni sbb senang nak buat, hehehe.

Kay,
Lagi sedap kalau the gula melaka tu meleleh keluar bila kita gigit :-).

Shahrizat,
Bukan semua kuih melayu diaorang suka so I kena buat kuih yg terlebih manis aje slalu nya, hehehe

Sue,
I ni masa bulan puasa memang rajin buat kuih melayu sbb diaorang dah expect akan ada kuih melayu masa buka. Tapi kuih yg senang2 aje lah, hehehe.

Irma,
hikhikhik...semua kuih I jenis yg bulat2 and senang2 nak buat :-D

Puteri Biru,
Kena buat comel2 so senang nak masuk mulut :-)

Kak Watie,
Salam. Pening jugak kan nak fikir nak masak kuih apa utk berbuka ni. Dah lah saya ni tak pandai sgt buat kuih melayu ni, hehehe.

Sooyaree,
I rasa duduk Perth ni memang sgt2 lucky sbb punyalah banyak asian grocery shops kat sini so senang nak cari bahan. But kena rajin sikit lah nak buat unlike I yg more malas than rajin ni, hehehe

Ayu,
kalau kuih tu senang nak buat and sedap, memang I akan buat selalu lah, hahahaha.

Homemade tshirt printing,
Salam berpuasa juga. Memang sedap makan buah melaka masa puasa ni :-).

Fiza Nordin said...

selamat berpuasa k LG...

tepong pulut ade je tu... tp gula kabung pulak xde... klu tak,boleh mengonde2 petang ni

blu4sky said...

salam LG,
i tau tahun lepas pun you buat kuih ni aroudn this time.. heheheh

i pun bln puasa je br keluar semua jenis kuih which is not many pun.. but yg confirm pasti lah popia kan..sbb paling senang..hahahah..

T said...

samala, I tepung pulut tu time puasa/raya je guna. tahun ni belum guna lagi. plan nak buat 10-minute dodol.

as for crepes, i always thought of it as breakfast food, jadi tak pernah terfikir nak buat "dessert" for buka. in my otak, buka kena kuih melayu.

Ayu said...

klu pi blog lain...still leh control lg lelehan air liur ni.tp klu pi blog akak....mmg kena sediakan tisu sbb sure takkan pt menahan lelehan tu.hahaha...

hm...ayu tíngin sgt nak mkn sago gula melaka.aritu dah nak beli biji sagu tp mak kata yg jenis tu elok.smpai la xbeli2 lg.

hm...akak nak tau x,nama n blog akak ada disebut di cari.com.ruangan gossip artis.t'kejut gak ayu masa baca tu.tp bila dikaitkan dgn topik thread tu n komen forumer lain,still leh diterima akal.mohtip nama akak n blog disebut di sana? hehehe....

Rozita said...

Hihihi....nak tiru la. I pon nak jugak buat onde onde tu hari. Western food tu nampak sedap jer..

feeqa said...

hi auntie..
hhuhu kalau puasa memang wajib kan nak mkn buah melaka ni..sy suka yg pakai kekedek tu..yg hijo ni pon fav gak...meletup gula dlm mulut..nyum22

Sabihah said...

sedapnya nmpak buah melaka tu...haishh..tak bleh jd ni..kene buat nampak gayanya

Gee Carmen said...

blog akak slalu jadi bahan rujukan saya untuk masak makanan yang berkhasiat. tq kakak...

love u...

auntacu81 said...

the food look simply delicious...yummy...made my buah melaka on the first day puasa already...and yes tepung pulut memang selalu digunakan dlm bulan puasa...^__^...

simplyatie said...

kak LG, camne buat beef meatloaf tu? bestlah!

lemongrass said...

Fiza,
Selamat berpuasa. Kat rumah I, kalau nak masuk bulan puasa, I memang make sure kena ada stock tepung pulut and gula melaka, hehehe.

Blu4sky,
I pun bila bulan puasa memang pening nak buat kuih sbb my repertoir of easy kuih tak banyak, so tu yg kena recycle everytime, hehehe.

T,
Hehehe...tepung pulut and kuih melayu only come out during fasting month kan. I should try that express dodol jugak for raya ni even though I hate dodol.

Ayu,
Sagu gula melaka ni favourite we all bertiga (Alya memang tak makan benda2 mcm ni) so memang slalu jugak lah kena buat.
Hikhikhik...gigih I menggoogle cari.com.my tu utk cari the link. Nasib baik ada nama Ayu kat link tu, so senang lah I nak cari topic yg mana :-).

Rozita,
onde onde ni memang we all suka sgt makan masa bulan puasa :-). Kat rumah I memang slalu makan western food banding dgn nasi sbb lagi senang nak buat :-).

Feeqa,
Buah melaka ni memang feveret ramai orang masa bulan puasa ni kan. One day I nak cuba buat yg pakai keledek tu lah, sure sedap kan! :-)

Sabihah,
senang aje nak buatbuah melaka ni :-)

Gee,
you are welcome but masa bulan puasa ni, I masak aje anything yg teringin kat tekak which is sometimes not healthy :-)

Auntacu81,
I think anywhere you go on the blogosphere, you will definitely see buah melaka during this month kan :-)

Simplyatie,
I guna this recipe as the base http://www.taste.com.au/recipes/585/healthy+meatloaf but I guna white breadcrumb and tambah powdered chicken stock and worcestershire sauce to the meat mixture. Pastu bila dah masak squirt bbq sauce and tabur grated cheddar cheese on top and bake some more until cheese has melted.

sHieRa cAkAp said...

Salam Kak Mynn.. I love crepe... But tak penah buat selalunya makan kat kedai je! senang... And crepe u buat air liur i meleleh!