Sunday, 7 August 2011

Recycle day

I am so mengantuk and tired padahal baru aje 8.15. Miss 7 dah masuk tidur but Miss 12 still awake lagi sebab belum her bedtime.

Takkan lah Mum nak masuk tidur dulu dari anak kan, hehehe.

Nak kata masak beria2 for Iftar tu sebab penat, tak jugak…

I’ve decided that bulan puasa ni, Sunday will be ‘recycle & clean the fridge of any leftovers’ day.

So, malam ni I tak masak main meal, we ate the leftover pizzas, meatloaf and mee goreng. Orang kat rumah ni tak kisah makan leftovers so senang lah I nak clear kan the fridge Smile.

Susah bulan puasa ni kalau termasak extra sebab takde sape nak makan for lunch so tu yang kena buat recycle day jugak.

And since I tak perlu masak main, I masak 2 jenis kuih and made up some sweet treats for The Little Misses.

I made murtabak mini segera and apam gula melaka. Dua dua kuih ni memang kuih bulan puasa lah, sudah semestinya I akan buat.

Senang nak buat and senang nak makan, hehehe.

IMG_1568

IMG_1565

We all makan dengan chilli sauce aje.

Like I said before, memang akan disappeared so quickly. I buat 10 keping (saiz mini aje), I makan sekeping, Miss 12 makan sekeping, cubalah teka yang 8 keping lagi tu sape yang makan? hikhikhik…..

But then bila tiba dinner time, Miss 7 slalunya dah tak larat nak makan sangat sebab dah beria2 makan masa berbuka. The Other Half still boleh makan macam2 lagi though, hahaha.

IMG_1572

IMG_1574

Apam gula melaka ni pulak cuma I and The Other Half aje yang makan, The Little Misses tak minat sangat. So tu yang I buatkan diaorang marshmallow nutella biscuits.

Senang aje nak buat biscuits ni, ambik beberapa keping biskut marie or arrowroot. Sapu dengan nutella and then letak 1 big marshmallow on top each of the biscuit(or a few mini ones) and microwave them until the marshmallows have puffed up. I did it for 30 seconds for 8 biscuits just now.

Then eat them while still warm, sangat lah sedap nya, hehehe.

18 comments:

penDragon said...

recyle tu biasa ler kak...tambah2 bulan puasa ni...ada saja leftovers nk kena masuk fridge. oh, I nk try la buat marshmallow nutella biscuits tu...very the easy one...peanut je tu..ngeee....

lemongrass said...

Pendragon,
Memang I ni kan tak pandai nak judge masak betul2 cukup utk 4 orang, mesti sentiasa berlebih tu yg kdg2 penuh fridge dgn leftovers.
My kids suka sgt2 marshmallow biscuits tu, hari2 I buat utk buka pun diaorang still suka, hehehe.

NoRa said...

wah kak LG sangat rajin buat murtabak..hehe i kat malaysia nie ari2 beli murtabak tapi cari gerai lain2 je..hehe :)

leya said...

agak2 kalau akak bukak gerai ala2 bazar ramdhan kat sane,,kompem laku kan?(:

blu4sky said...

LG, i skrg ni pun dah tak beria masak.. masak sekadar cukup2 je.. tu pun still ada leftover.. jenuh gak nak abiskan..i rasa masuk 2nd wk of ramadhan.. buka dgn toast with hot chocolate pun dah kenyang.. masing2 dah tak nak mkn berat..

abdullah gazali said...

wah...sape la yang makan byk tu kan..hahahaha..sedap kalau dpt mkn murtabak right now..huhu

Jay said...

had fun reading ur blog and looking at those nice food photos.

Nice idea on the marshmallow biscuit tho..i will try it someday for sho!!

Keep em coming!!!
Happy Ramadhan for u and family...!

kasihredha said...

rajinnya buat murtabak...akak biasanya beli je...
fuhh..banyaknya miss 7 makan...hihi

ibh said...

Penat2 akak..sempat juga buat mutabak mini..hehehhehehe...Agak2 yg 7 keping lagi tu sapa yg makan ya..miss 7 ka?..kikikikiiii

My MAA said...

nak try buat marshmallow biscuit tu tp brand apa yg halal K'min? I mean the marshmallow tu....sbb selalu bila baca ingredient guna gelatine...x jumpa plak yg use halal gelatine.

lemongrass said...

Nora,
ini murtabak segera guna kulit popia tu hah, tu yg I raaajin buat, hehehe.

Leya,
Kat masjid yg we all pergi ni, every Sunday ada stall ramadhan tp tak pernah tergerak nak jual, hehehe.

Blu4sky,
Tu lah kan, kuih2 yg I masak memang habis tp main meal yg I masak slalu berlebih, even though I tak masak banyak pun. Memang kena recycle or else terbuang aje which is not good lah kan masa Ramadhan ni :-)

Abdullah,
Bapak and anak dia yg makan banyak, Mak and anak lagi sorang tengok aje diaorang mkn banyak, hahaha.

Jay,
thanks for dropping by and liking what you see :-).

Kak Kasih,
rajin sebab ini jenis yg segera, tak payah susah2 buat kulit dia. Miss 7 makan 3 keping aje, yg selebihnya Dad dia yg makan, hehehe

Sue,
Nasib baik I buat murtabak semalam, kalau tak, memang lah agaknya kebuluran The Other Half dgn Miss 7, hahaha.

Maz,
Marshmallow yg saiz besar tu, I beli brand Beacon, dia ada cop halal fr South African Islamic body sbb made in South Africa. Tapi brand ni I cuma jumpa kat Crazy Clark's aje. So, kalau I pergi Crazy Clark's, memang I borong 2-3 packets sekali gus.
Yg saiz mini tu, I beli kat Coles, brand dia 'Mallow Bakes' and you boleh jumpa kat baking aisle sebelah2 baking chocs, colourings, esssence semua tu. Yg ni ada cop halal AFIC.

Ayu said...

huhu...mcm best je marshmallow nutella biscuit tu.leh la buat nnti.kebetulan semenya ada kat umah.la ni dah senang nak jmpa marshmallow yg halal.aritu pi mydin t'jmpa yg halal punya...trs beli 5 pack.giler kuasa betul! haha...

hb lak bila ayu ajar dia mkn marshmallow toast tu dah t'sedap lak.pantang ayu buat (utk ayu la...) sure dia ngendeng.heh!

Taufik MY said...

recycle day yg menarik.. tp menu kuih utk iftar mmg tak sempat nak recycle kan akak.. hihi..pesst~ bulan-bulan pose nie rajin akak update mlm.. Pose lepas akak update pas sahur.. hihi

FaznFaz said...

heheheh.... waktu duk kat uk, murtabak kulit popia nih mmg menjadik pilihan nak berbuka... pernah sekali buat sampai 30keping utk jamuan iftar komuniti malaysia kat sana, habis licin terus!!!!! puas hati sungguh!!!!!

T said...

Suka sangat apam gula merah, but i never made them before.

One of these days...

mumtazah said...

Assalamualaikum Kak LG. Dah lama saya baca blog kak LG. Saya tertarik dengan cara suami kak LG kuruskan badan iaitu dengan berbasikal ke tempat kerja. Saya juga mencari-cari basikal yang ok juga di Malaysia ni jenis elektrik, tapi rasanya tak boleh jalan jauh. Jadi saya nak tanya Kak LG basikal jenis apa yang suami Kak LG pakai tu. Kalau mampu saya nak beli. Mohon kak emel saya ya:mumtazah[at]gmail.com

MULAN said...

i dah remind hubby, kalo tak habis food masa iftar, i akan recycle & dia anggok.. alhamdulillah...

otak pon pusing2 pikir nak recycle camna.. i takkan serve benda yg sama... kasi re-do sikit2 tambah this & that... hehheee.. mix & match jugak.. macam baju je..

lemongrass said...

Ayu,
Samalah kat sini, happy sangat2 bila dpt jumpa marshmallow yg halal. Budak2 lah yg paling happy sbb dpt makan marshmallow mcm orang lain :-).

Taufik,
Tu lah kan, I terfikir gak, rajin betul I update malam2. Pastu malam tadi, terus rasa malas sgt2 nak update, hehehe.

FaznFaz,
Murtabak segera ni memang sgt senang nak buat and sgt sedap dimakan kan! Bila bulan puasa I slalu buat inti dia cukup utk 2 kali makan so senang nak buat lagi the next day :-).

T,
I love apam gula merah too and now hubby joins me. Except that my apam gula merah he said is not yeasty enough sebab I tak peram lama2, hehehe.

Mumtazah,
Hubby I dah lama tak pakai his electric bicycle dia sbb dia kata tak helpful sgt utk keluarkan peluh. I pun tak sure sgt bike apa yg dia ada skrg ni, but I will ask him nanti ye.

Mulan,
memang pening kan bila masak masa bulan puasa ni sebab gerenti nya akan ada leftovers. I pun mix and match jugak, hehehe.