Wednesday, 24 August 2011

Mac n cheese as a Raya dish?

Last night we had macaroni cheese for buka puasa/dinner.

Sebab The Other Half kata dah laaaaaamaaaaaa sangat dia tak makan macaroni cheese.

I tanya lah dia, “macaroni cheese yang ada macam2 benda dalam tu ke?

Dia jawab, “Tak…yang simple sangat2, takde benda dalam tu just macaroni and cheese.

I cakap lah ke dia, “that one so blurgh and tasteless lah.”

Dia jawab pulak, “Not the way you make it Smile.”

(Ini semua setelah di alih bahasa ye! Jangan harapo lah ye dia nak cakap in Malay, hehehe).

So I pun buatlah macaroni cheese untuk teman tersayang, muahahaha.

IMG_1818

Tapi like he said, my macaroni cheese ada campur a few things yang buat dia tak bland untuk tekak I ni.

I campur sauteed sliced leek, wholegrain mustard, powdered chicken stock, white pepper and black pepper to this basic recipe. Tapi I tak letak lah the bacon and the green onion. And then I letak sliced bocconcini on top of the breadcrumb sebelum masukkan dalam oven.

IMG_1821

Makan dengan crumbed beef schnitzel (peninggalan dinner last week rasanya) and green salad.

IMG_1825

Miss 7 makan berpinggan2 sebab Mum dia kan dah berjanji tak buat kuih untuk Iftar, tu yang memang kelaparan betul and makan dinner semata2, hahaha.

Even Miss 12 pun makan tambah, which was an amazing thing to see, heeee…

Mum and Dad dia jangan dia tanya lah, memang gerenti makan bertambah! Smile with tongue out.

The Other Half kata, “why not we have mac n cheese on Hari Raya for the guests?

Hmmmmmmm…….. No nasi impit, no rendang, no kuah lodeh, no ayam masak kicap???????

Sanggup ke I? hehehehe………

22 comments:

penDragon said...

Wah...sedapnya mac & cheese...akak buat dua2 sekali masa raya nnti - mac & cheese + nasi impit, rendang, kuah lodeh, ayam masak kicap semua tu....ataupun mac & cheese buat masa raya kedua. yg penting menu wajib hari raya kena ada. baru ada "feel"!

mamaNoriz said...

air tangan mak dah buat best, semua bertambah la...hihi

sesekali tuakr menu pagi raya, apa slah nye kak tpi toakk den pun rasa tak llau n ber cheese bagai... rondang jugak yg sodap...ekekeke

kasihredha said...

kenalah ikut juga sesekali permintaan suami kan. Apa salahnya buat juga mac & cheese dan buat juga nasi impit.

Akak tengok makaroni cheese tu sungguh lazat sekali :)

ibu,mommy,mom... said...

Hi lg, my lil one semalam berbuka dgn Mac n cheese jugak and if raya u buat Mac and cheese,my lil one sure nak fly over to your house hehehe,memang hantu macncheese

umihumairah said...

wah...yummmy nyer....

me da gntung periuk da kak

hek3..sebab nak balik kampung da

selamat hari raya kak lg

Hezrin Ahmad said...

walo kemana pun kita berada... juadah raya tetap nk yg mcm kat Msia kan...

ciketon fazya said...

raya kurang feel without rendang kak..hehe

tp mac cheese akak ni mmg tempting.. rasa nak cedok rasa..hehe :)

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Kalau taruh tuna lagi sedaaap...kucen kan? purrrr *giggles*

Lin said...

ayam masak kicap?hm..org jawa mmg menu nya ayam masak kicap tu kira synonym eh? no wonderla tiap kali raya kt johor pun mesti ada ayam masak kicap..this year raya kt perak,tepaksala sya masakkan ayam msk kicap utk husband.hehe

lamanya sya tak mkn mac and cheese..sedapnyeee...

Madam Sooyaree said...

Hehehe.. confirm Cik Abe ajak beraya rumah you :P Dia fail sikit makan benda yang ada banyak spices ni

Flower said...

Mac n cheese pun sedap. Tp kalau kita tgl kat Msia lah, especially bila time2 raya dah jemu makan ketupat, rendang, kuah kacang. Tup2 dpt mac n cheese. I kalau dulu kat Msia time2 raya ni mesti selalu sakit perut sbb terkejut perut mkn byk benda2 yg spicy. Ialah sebulan puasa, raya 1st dah dah org mcm tak pernah makan punya makan...

blu4sky said...

LG, sudi-sudikan amik kad raya ye..
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin

shahlin said...

kak LG, raya nti masakkan m&cheez untk diorg. pastu u mintak ur husb masakkan lauk raya utk u. muahaha

MULAN said...

wallaaa..... drooling here... rasa macam boleh terus masuk molot je...

camna la raya kalo takde nasi impit & rendang..?? i pernah takde mood nak masak utk raya, masa duduk korea kejap dulu.. tapi bila tinggal 2-3 hari nak raya, rasa nak melalak je sebab tak prepare.. nasib ada asian groc shop jual serai etc..

cicayanki said...

kakak LG, my first two raya here makan sushi and ape ajelah yang ada kat jepun ni. pegi sekolah mcm biasa, beli bento.

third year tak sanggup dah, terus pg embassy beraya. last year and insyaallah this year, my rezeki balik beraya malaysia :)

i love sushi and other japanese food. but time raya ni, datang selera melayu, nak merasa jugak kuah kacang nasi impit tu :)

selamat hari raya kakak LG and family :)

Ida said...

Assalamualaikum dear,

How are you and family hope semuanya baik2 dan sentiasa berada di bawah lindunganNya....Anyway just to inform you yg I add you in my FB...I know you hv long list to wait so take your time dear.....

Selamat berpuasa and selamat menyambut hari raya in advanced :D

Rozita said...

mac n cheese for raya....ok gak tu tapi menu wajib raya mesti ada jugak kannn

lemongrass said...

Pendragon,
Rasanya I akan buat 2 jenis food yg sgt berbeza kot sbb 1 tu orang tersayang nak makan, yg satu lagi diri tersayang nak makan so kenalah satisfy both kan, hehehe.

MamaNoriz,
Kalau I buat mac n cheese aje pagi2 raya, memang mau terus nangis lah I sbb tak dpt rendang and nasi impit, hehehe.

Kak Kasih,
tu lah kan, rasanya memang saya akan kena buat dua2 jugak, Barulah betul hari raya dua benua kan :-D

Ibu,
I rasa budak2 tak larat kot asik nak makan rendang and nasi impit aje raya nanti kan. Sure kalau ada mac n cheese or pasta or pizza, mau itu dulu yg diaorang terkam, hehehe.

Umihumairah,
Lucky you dah nak balik kampung :-). I tak bolehlah nak gantung periuk sbb sape nanti yg nak masak, hehehe.

Hezrin,
Betul tu sbb itu lah yg dpt menggamit kenangan beraya masa kecik yg sungguh seronok! :-)

ciketon,
Memang takde rasa raya klu takde rendang ni. I akan buat jugaklah walaupun sikit aje :-)

Nicole,
I pun nak taruk tuna semalam bagi lagi sedap but he wanted the plain old version aje :-)

Lin,
hahaha...ayam masak kicap tu sbb menu utama utk budak2 yg tak makan pedas esp the cucus and the anak2 kecik. Tu yg memang kena ada on hari raya :-)

Sooyaree,
hikhikhik...you pun nanti buat mac n cheese jugak ke masa raya? ;-)

Nora,
Samalah dgn I jugak, kalau hari raya pertama mesti sakit perut sbb terover makan spicy food and lemak2 food. Raya kat sini so far tak sakit perut sbb tak melantak bagai nak rak mcm kat Msia, hahaha.

Blu4sky,
thank you ye. Selamat hari raya utk you juga beraya di kampung naik belon, hehehe.

Shahlin,
kalau I mintak hubby I masak rendang and nasi impit and masak lodeh, alamat nya memang I akan nangis terisak2 lah pagi raya tu, hahaha

Mulan,
I pun pernah takde mood nak masak utk raya dulu but like you, kelam kabut malam raya masak sbb cant live without the usual raya fares, hehehe.

Cicayanki,
I had the same experience like you when I was a student, siap dgn exam on the first day of raya. So memang tak masak anything at all :-(.
But like you, memang terasa lain lah kan klu tak makan rendang and nasi impit on raya day, hehehe.

Ida,
Waalaikumsalam. Thank you for the doas and wish, amin...

Rozita,
Menu wajib utk raya bagi I mesti ada rendang and nasi impit, walaupun sikit mesit kena masak jugak, hehehe

twins mom said...

salam,kak.. nak resepi, leh x? hubby n my twins suka sgt mkn mac n cheese ni...

lemongrass said...

twins mom,
I dah bagi link recipe tu. Just click kat words 'basic recipe' tu, terus ke link dia :-).

ibuhebat said...

salam kenal, :)

the mac n cheese nampak delicious!! anak2 saya pun suka mac n cheese. must try one day!

nak exchange blog link boley?

http://hebatkan.blogspot.com

tq!

ibu,mommy,mom... said...

Memang Lg!! :)