Saturday, 6 August 2011

Jalan2 hari Sabtu and makan2 malam Sabtu

We went out the whole morning sampai tengah hari today.

We went furniture hunting, hehehe Open-mouthed smile.

I said to The Other Half that most of the furniture in our house is 10 years old and have survived the move from Adelaide to Perth. Most of the stuff was bought masa we all tengah betul2 berjimat cermat living on a budget so  memang cari yang paling murah without thinking of keseragaman.

So, I think it’s about time we swap some of them with better furniture that can last us for a lottttttt longer (more than 10 years hopefully lah kan, hehehe.)

And unsangkarable betul, he straight away setuju with my statement and terus ajak I gi furniture shopping, yippeeeee, hahahahaha.

Our first stop was IKEA but entahlah, bukan tak berkenan, but bila fikirkan yang we all kena assemble sendiri all the stuff, terus rasa tawar hati sebab I know our capabilities, hikhikhik….

Dah lah bulan puasa kan, pastu kena assemble IKEA stuff, mau lah kureng pahala puasa we all nanti!

Then we went to another shop and bought the whole lot there, senang cerita tak payah pergi 2-3 shops (we all dah malas actually nak pergi kedai lain, hehehe).

So, raya ni dapatlah I bersofa and beralmari kitchen baru Smile with tongue out. But our dining set wont be arriving until October! Ciss, kenalah still pakai dining set lama raya nanti, heeeee…..

And balik from the shop tadi, we spent the whole afternoon reaaranging the furniture in the house. Sabtu next week baru dapat the new furniture but furniture lama dah di rearranged dulu, hahaha.

But sempat jugak lah I masak kuih muih untuk berbuka tadi.

I made lamington cake, lopes segera and jemput2 udang as starters.

IMG_1545

IMG_1547

Lamington ni rupa dia macam kasui dari jauh but rasa jauh panggang dari api, hahaha. It’s actually sponge cake/butter cake/madeira cake coated in chocolate icing and rolled in dessicated coconut. It’s a national icon in OZ ni so obviously memang menjadi favourite The Little Misses lah kan.

IMG_1554

IMG_1550

I tanya The Other Half, “Do they look like heart-shaped lopes to you?

He jawab, “Nope….”

Ciss, memang tarak jiwa lomantik langsung!

And pizza for mains.

IMG_1557

This is The Little Misses’ pizza, with loads of cheese sampai tak nampak topping dia.

Miss 12 said, “can we have loads and loads of cheese on our pizza, please?

So, I pun tabur loads and loads of cheese on their pizza like there’s no tomorrow. Takpelah, puasa kan so bagilah diaorang makan banyak2 cheese Smile.

IMG_1560

Ini our pizza, I just letak sikit aje cheese and guna bocconcini instead of mozzarella.

IMG_1563

Sedap jugak berbuka dengan pizza ni Smile.

And ini pulak rupa budak dua orang itu pagi2 bangun tidur untuk bersahur.

IMG_1541

They have to have a hot milo and a glass of water along with food.

Miss 12 bersahur dengan nutella and multigrain bread every morning while Miss 7 bersahur dengan weetbix or weetbix bites. Tapi esok dia kata dia nak bersahur dengan vegemite toasts, hehehe.

18 comments:

penDragon said...

kesian tgk kids bangun sahur...what to do..kenalah latih dr sekarang berpuasa kan...

an15 said...

ahaks! cute je budak2 tu makan sahur. btw let me know if u need extra hand to re-arrange perabot semua tu k.

Shereen said...

Eee..LG, kira Perth tu lagi terror lar than NZ ni sebab ada Ikea you.Tapi I tak jealous lar sebab i tak berapa berkenan with Ikea punya furniture..hehehe. Tergoda betul I tengok the kids' pizza...my kind of pizza...takda topping tak apa as long ada cheese selori kat atas tu!!..again...love your pics.

Cik Sara said...

Wuhuu..sodap pizza tu..Nyummy.

Sizuka said...

I really miss Lamington cake. Berzaman tak makan. Last was masa I kat Tassie. Iman and Iffah sekarang kalau bersahur, I paksa minum susu and makan kurma je.

Mula2 Iffah merajuk sebab I tak bagi makan nasi during sahur. Now dah biasa, dia kata better pulak tak makan nasik. bila bangun tido, perut tak lapar. :D

Flower said...

Hari ni buka puasa I buat mini meat pie n pudding sagu je. Ada mini donuts, choc eclair tp laki I beli dari kedai. I pulak tak puasa sbb dah nmpk anak bulan dulu. ;)

I dah lama tak pergi Ikea. Laki I tak minat Ikea sbb dia kata tak de kelas. Bukan tak de kelas sbb tak elok tp sbb dulu masa dia kerja kat Msia, kilang ikea tu dkt ngan ofis dia kat Shah Alam. Tiap2 hari tgk ikea, jemu jelak agaknya. I suka gi ikea sbb I minat hsehold things dia. Mcm2 ada kan. I bulan puasa cuti jap cari benda2 rumah. Berangan nak beli rumah, so kitaorg shopping dulu barang2 rumah. Mana yg boleh layby, layby dulu. Nanti bila dah start bayar mortgate mmg tak de wang lebih nak joli2 beli furniture lagi.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
I found lamingtons in KL tapikan kedai tu label as Australian cake. Nak pengsan ketawa. Mama kita buat banana crumble muffins...nak? purrrrr *giggles*

feeqa said...

hi auntie..
waa shop for new furniture..
besh2..huhu..ikea mmg la best tapi part nak pasang sendiri tu yg malas..baik yg ready made je..hiihi..
aik..ader plak ek lopes segera..boleh la buat mcm ni..kalau nak buat macam yg original nak rebus mmg berjam2..

thestorybooklove.com said...

I misssss lamingtons!!! Aaaaaaa want!

Hani#

harleena said...

salam ramadhan...
Lopes tu mmg looks like a heart shape. sedap time2 posa ni makan lopes. It's my dessert for tommorow, hopefully.

lemongrass said...

Pendragon,
We are lucky jugak lah sbb the girls memang tak pernah nangis2 or merajuk tak nak bangun :-). Once they are big and tak nak bangun sahur, up to them lah, hehehe.

Anis,
Matt kata nasib baik dia dpt bini peasant stock yg kuat angkat benda berat2 ni so tak payahlah dia kena hire orang tolong, hahaha.

Shereen,
I berkenan kat some of the IKEA barang but everytime I ingat nak kena pasang sendiri, terus jadi tak berkenan langsung! hikhikhik. Puasa2 ni we all bolehlah makan cheese selori on pizza :-).

Cik Sara,
pizza penuh cheese memang sedap :-)

Shidah,
why you tak bagi the girls makan nasi masa sahur? lagi lapar ye lepas bangun? Kalau makan nasi, milk and kurma masa sahur, still lapar jugak ke?
I pun makan kurma and hot drink n water aje masa sahur sbb tak larat nak makan, hehehe.

Nora,
I ni dari awal puasa dah tak puasa sbb dah nampak anak bulan awal2 :-(. Hopefully bolehlah puasa esok. I pun tak berkenan some of the IKEA furniture esp yg murah2 tu sbb they dont last long at all. But I pun suka pergi the kitchen area kat IKEA, so comel2 rasa mcm nak beli everything aje, hehehe.

Nicole,
Banana? What's that? hehehe. They are as expensive as gold here, hahaha.

Feeqa,
Kalau we all ni jenis terer buat benda2 pasang siap ni, memang lah best beli barang2 IKEA kan tp bila fikir beli mahal2 pastu kena pasang sendiri, terus tak jadi, hahaha.

Hani,
It's so easy to make lamington, cuba lah buat :-).

Harleena,
I like lopes but I thought sikit nya susah nak buat. Now dah jumpa this easy recipe, memang seronok lah I :-).

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak LG......yey.....nanti bolehlah berfoya2 ami kgambor ngan perabot baru....moi loikes...besntnya.....yerlah, Ayu pun kekdangn nympah nak beli perabot yg pasang2 nih...sbb selalu salah baca procedure nak install..ekekek..sebenarnya kami ni bcampur ngan penyakit malas gak....:)

Owh...kuih lopis ni, lama nau nak makan...mmm nak wat la......:)

sHieRa cAkAp said...

Salam kak Mynn, wah.. bestnye dapat furniture baru utk raya nih! Terguris ati ai! But ok la kan.. after 10 yrs.. hahaha..

kasihredha said...

alahai cute nya wajah anak2 bangun sahur :)

dari pengalaman akak perabut ikea kurang tahan berbanding yg beli di kedai perabut lain...tak tau le kot kalau anak2 akak yang lasak ..maklum semua boys :)

lemongrass said...

Ayu,
perabot pasang sendiri ni kdg2 dah baca instruction 2-3 kali pun still boleh silap jugak tu yg malas nak beli. Baik terus beli yg dah siap so boleh terus berfoya2 guna perabot baru kan, hahaha.

Shiera,
10 tahun tak tukar kerusi meja! Lama giler kan, hahaha.

Kak Kasih,
Memang betul perabut IKEA tak tahan lama sgt. We all pun pernah belik chest of drawers diaorang, kejap pakai dah tertanggal2. Maybe sbb we all beli yg murah tgh sale kot, hehehe.

ibh said...

Heheheheee...sian tengok muka diaorg kena bangun sahur..hee

lemongrass said...

Sue,
kalau tengok muka I, lagi lah kesiannya, hahaha.

klynnismail said...

Ms 12 boleh kawan dgn anak i yang first. Mmg everyday sahur roti nutella. Kalau sekolah pon nak bekal roti nutella. And buka, if it was up to him, setiap hari nak buka maggi kari telur. *pengsan*

Tapi my Ms 7, anak no. 2, setiap hari ada je idea dia nak sahur apa. *double pengsan*.. Scramble Eggs, Burger, Potato Salad, macam-macam lah. Ada hari dia malas susu je.