Sunday, 21 August 2011

A day of disasters….

I told you that I’m not that good a cook…

I had one of those ‘everything was a disaster’ day yesterday.

I started the day feeling so enthusiastic to start making a lot of things. I had already a list of things I was gonna make in my mind.

(Kalah list orang berjualan kat pasar ramadhan! hehehehe).

Where should I start with the disaster ye? 'Winking smile

First I made kuih kasui which for me is such a challenging kuih to make.

I used recipe kasui Cik Mat which everyone yang buat kata sedap and menjadi so obviously lah I pun surenya akan boleh buat.

(Recipe Cik Mat memang akan sentiasa menjadi, trust me!)

That’s where everything started going wrong…

I takde air abu so I tak guna and I pandai2 aje letak kapur kasut (limestone paste) that I diluted into air kapur and I used tapioca starch which I think is the same as tepung ubi kan.

And then I pun kukus lah…. Selepas 2 jam mengukus, still banyak lagi liquid on top of the kasui (even though I dah balut lid kukusan itu dengan towel).

Pastu, I tak larat nak tunggu dah, I matikan api and then terus sambung project menge’mop’ air kat atas kasui tu. Punyalah banyak paper towel I guna untuk mengemop the liquid on top (1 pokok agaknya I guna, hikhikhik…).

(Cik Mat buat cantik aje, I buat memang hodoh giler, hahaha).

There must be something I did wrong but tak sempat nak kaji selidik semalam…

Oh yeah, at the same time the kasui was steaming, I tried my hand at making kuih ros/ kuih goyang.

That was another disaster!

First, the batter wouldn’t stick onto the acuan tembaga. Pastu, bila dah stuck to it, tak nak tanggal pulaknya! Jenuhlah I buat macam2!

I’ve followed all the rules and the right steps nak buat kuih ros but still tak jadi.

Lepas 4-5 kali try celup and goreng, I gave up and threw the batter down the sink!

(Nasib baik lah I cuma buat 1/4 adunan aje, hehehe).

The third disaster came in the form of brownies…

I melted chocolate and butter straight onto the stovetop (which I’ve done a few times before and it melted perfectly).

But this time, I sort of terlupa about it and left it unchecked on the stove top.

Tiba2, I terbau benda burnt!

Muahahahahaha…my choc+butter mixture was partly burnt!

Undeterred and unnerved, I tried to salvage it and still added all the other ingredients into it sebab I had to make something for buka puasa.

The verdict by The Little Misses, “It tastes ok Mum but with just a slight taste of burnt bits.”

Hahahahaha…..

Actually, ada 2 other minor disasters after that but I better not list them down sebab nanti orang ingat I ni memang a walking disaster in the kitchen pulaknya, hikhikhikhik….

The Other Half said, “Poor you…Do you want to go out for dinner?

I said to him, “Nope! I’m going to persevere and prove to you guys that I will win today by hook or by crook!

I spent a lot of time in the kitchen semalam but there’s nothing to show Sad smile

Somehow, at Iftar and dinner time, I still managed to serve kasui (yang telah dimop but still very edible and sedap), choc brownies (with burnt bits), chicken and ricotta puff parcels (the only ones that turned out really good because they were shop bought, muahahaha) and pizza (which nearly didn’t rise).

And this was how I felt like last night after a day of kitchen disaster.

DSCF1096

Hikhikhikhik…..

25 comments:

Arena said...

Kesiannya u sis. Penat woo dok kat dapor ni. Lagi frust kalau masakan tak jadik. I think its one of those days je kot. Hari esok sure ok punyalah. Take care sis.psstt i nak balik ijok kejap lagi. Berbuka dgn in laws, insyallah. Nak kirim apa? Hehehe

littlenailofar said...

hehe..

the best part ever ialah pic kangaroo tu.terbongkang habis.kalah org puasa penatnya.

hihi...

-jaja-

err, b'kurun tak tinggal jejak dkt ur blog. salam akhir ramadhan...

azieazah said...

Perhhh terbungkang! hehehe

siannyaaaa..

Takpa, mana ada orang perfect all the time, kan? Mesti ada satu kali yang tak menjadi.

Bak kata Labu kepada bosnya si Haji Bakhil: “Hari ini hari bodoh saya encikkkkk....” hehehehe

sabor jerk lah

blu4sky said...

LG, don't be sad..i think everyone of us will have that kitchen disaster day..
it happened to me.. i nak buat creme caramel..i start the kukus process from 4pm tunggu punya tunggu sampai 8pm...still cair jugak.. nak buang sayang..last2 i tambah serbuk agar2...at the end i got agar-agar instead of pudding :p

kasihredha said...

gelak je tengok kangaroo yang pingsan tu...hihi...sesuai dgn n3.

Ala..biasa le LG, semua org pernah mengalami masalah ni bila di dapur...hangus2 sikit tak pe...anggaplah ianya caramel.

Madam Sooyaree said...

Muahaha... jadi kangaroo terus! Takpe, kalau hari-hari menjai, tak challenging la tak? ;)

Mat Gebu said...

huhu..tak boleh nak kata apa, cuma boleh kata kesiann kat u LG..

FaznFaz said...

loh!!! kangaroo ke??? ingat tikus tadi!!! dah euw euw dah kat sini!!! (dasar penggeli!!!)

anyway, tu sajer jer tue, bump start utk hasil yg lebih mengkagumkan di hari kemudian.... selamat berpuasa!!!!

Fazlinil Irma said...

samalah kita kak min. smlm pun sy buat rv. tp x puas hati. bake lg sebiji sampai x tido smlm. sampai hr ni bdn letih lg mata pun kalau pejam mahunya lena.

penDragon said...

tidakkkkkk....hahaha...sekali sekali mesti ada satu hari yg mcm2 jadi & mcm x jadi....

Ann Huda (Ate) said...

Hahaha...hajat besar..tapi tak pe yg penting semangat tak pudar..

Tak leh nak imagine camne kasui tu kena mop :D.

zazook said...

oh my... but it is good to know I am not alone in the "day of kitchen disasters" department! I think everyone has one of those, and to those who insist they don't they're probably just in extreme denial!! LOL

hugs to the girls :-)

Cat-from-Sydney said...

Adoi! Pengsan kangaroo dibuatnya. I hope you're taking it cool today, Aunty LG. purrrrr *giggles*

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak LG...mula2 baca entry ni...rasa kesian..then rasa kak bersemangat, amazed! Pahtu lak, ketawa terbahak-hak..tgok kangaroo terjungkang nih....:)!!

It is ok kak....by hook by crook....dapur tu kan our territory....wakakaa.....wak mende pun...will fill the tummy....hanya kita dan Mr T je yang tahuuuuuu, muahahaha!:)

Nak balik kampung dah ni...yey!!!!

ibu,mommy,mom... said...

lol!!!! tergelak besar i tengok gambar kangaroo tu..

Mak-Imma said...

mmg pun, kekadang auntie pun mcm tuh jgk. dr pagi smpi ler mlm mmg (suwei) disasater jer one after another... mau auntie mgamuk jgk tu kekadang... hehehehe... anyway sabor jer lah, nk pulak bln pose nih...

Maryam Izza said...

salam Kak Min!
i salute dgn u akk tabik spring toink toink! biorlah pengsan mcm kangaroo tu janji puas kan main masak kat dapur ngeh ngeh
btw baju raya adik gebu and her sissy dah siap ke? hee
take care akk selamat menjalani ibadah puasa... moga kita mendapat manfaat drpd bulan barakah ini amin

My MAA said...

alahai...but it happens! jgn sedih2 coz this is reality...but never give up cos kita bukan under pressure test mcm dlm masterchef tu...hikhikhik...

p/s: oohhh...kuih bunga ros...nnt cuba lagi ye....kot la dpt i merasa kuih bunga ros u...nnt sure kembang setaman mcm ur roses in the garden...ada celup dulu tak acuan tu dlm minyak panas before u celup dlm batter tu?

Noir said...

one of those days ay?

tadi i handle 1 case hubby yg tak prihatin bila wifey in this situation. good for u bruce masih ambil berat, alhamdulillah.

anyways, upload lah pictures tu...i tengok your foodie pics, selalu selera je!

sara said...

kak LG,

saye selalu juge wat kasui tuk makan2, mase yg di amik tuk kukus hnyalah 45 minit je, n saye guna kapur juge.... kueh saye lepas masak, mmg banjir juge la, tp, setelah dianginkan dan disejukkan, ianye menjadik perfectooo...!! hehe... saje nk share pengalaman mmbuat kasui...=P...

lemongrass said...

Arena,
tu lah kan, mesti punya setiap orang ada disaster days ni. Cuma boleh senyum aje lah kan :-).
Nak kirim nasi ambeng boleh tak? ;-)

Jaja,
lebih kurang rupa I malam disaster tu lah, terbongkang tension, hahaha

Kak Azie,
hikhikhik...betul jugak Labu ckp dgn boss dia tu kan, memang semua orang ada 'hari bodoh' :-).

blu4sky,
you kira lagi lama mengukus, sampai 4 jam, hehehe. Nasib baik my kasui tu still edible jugak lah but klu nak bagi orang, memang tak boleh lah :-).

Kak Kasih,
kalau hangus sikit2 takpe, ini siap ada hitam2 lagi, hahahaha...

Sooyaree,
kalau hari2 menjadi, kang jadi riak and takabur pulak kan, kuikuikui :-P

Cik Mat,
kenalah I berguru dgn you 1 day, barulah boleh I jadi tokey kasui kat sini kan, hehehe

Faz,
wahkahkah...besar mcm tu you ingat tikus. Mau lah I tak keluar rumah langsung klu tikus kat OZ besar2 mcm tu, hehehe

Irma,
tu lah kan, kdg2 tu walaupun dah ikut sebijik2 still tak jadi jugak kan. One of those things lah :-)

Pendragon,
I think my kitchen yg sabotaged I suruh berehat, hikhikhik...

Ate,
Memang lama jugak I mengemop kasui tu semalam. Nak biarkan aje, takut lembik habis n rosak so tu yg kena mop bagai, hehehe

Zazook,
I think you are right, those who dont have disasters are in denial! It keeps us on our toes kan :-)

Nicole,
kangaroo pengsan still cute, I pengsan.... :-P

Ayu,
Kesian kat I semalam, tetiba rasa mcm tak terer langsung masak ni, hahaha. Nasib baik lah still boleh dimakan walaupun rasa sudah berlainan! :-D

Ibu,
Sikit punya 'cantik' dia terbongkang kan :-)

Mak Imma,
Memang kan Auntie, rasa nak mengamuk aje tp sbb bulan puasa and tak guna pun mengamuk ni, terus terima redha aje lah, hahaha

Maryam,
Salam. Baju raya adik gebus masih dlm vacuum-pack bag, still tak tengok lagi whether still muat ke tak, hahaha.

Maz,
tak kuasa I nak buat kuih ros tu lagi sbb malas nak bertunggu dpn dapur, hehehe.
I dah ikut semua petua termasuk lah celup dlm minyak panas tu tp still..... :-D

sHieRa cAkAp said...

Salam kak mynn, biasa la kak.. Ada masa ape usik pn tak menjadi.. Mase tu rase nasib tak menyebelahi diri... hihihi..

ibu,mommy,mom... said...

You made me laugh so hard hehe

lemongrass said...

Shiera,
Salam. Agaknya yg paling best nak buat masa tgh semua tak jadi tu is sleep kan :-)

Ibu,
Glad that it can make you laugh ;-)

lemongrass said...

Noir,
sorry, accidently left your comment. Occasionally my Bruce ni prihatin jugaklah dgn mood bini dia which is beneficial for him, ehhehe

Sara,
Tu lah nya, recipe Cik Mat ni pun kata kukus 45 minit aje so tu yg I heran mcm mana lah I punya kuih ni tak masak2 dah nak dekat 2 jam. I pun tak tau where I went worng. Pastu bila dah sejuk, dia jadi keras sbb terovercooked :-(.