Tuesday, 16 August 2011

Home-made tepung ‘mekap’

Pagi2 semalam bila pergi blogwalking, ternampak lah kuih tepung gomak yang sangat2 lah ‘mengecur air liur’ kan kat rumah Mbakyu Ana ni.

Biasalah lah anything yang revolves around pulut ni masa bulan puasa, memang sentiasa kena dengan tekak I.

Kat gerai ramadhan every Sunday kat sini ada jual tepung gomak but 4 biji kecik dah $3.50 rege dia. Punyalah tak kuasa I tengok harga semahal itu when I know tak susah mana buat tepung gomak ni. Tepung pulut 1 packet kat sini baru aje $1 Smile.

So, tengah hari semalam I pun merajinkan diri buat tepung gomak ni. I buat macam Ana, guna inti kacang merah. But instead of bulat2 kan inti kacang merah tu, I terus leperkan dia, then only I balut dengan doh tepung pulut itu. For me, lagi senang buat macam ni dari buat bulat2 dulu and then balut and then leperkan.

But lepas dah buat semua tu, baru lah I terperasan yang I tak ada tepung kacang hijau untuk I golek golekkan the cooked dough.

Buruk sgt lah rupa dia nanti kalau tak mekap kan dgn tepung kacang hijau tu kan!

I pun kelam kabut rushed to the asian shops sebelum ambik The Little Misses. I went to 2 shops nak cari this elusive tepung kacang hijau.

Punyalah terkejut I tengok harga dia….

$3.50 for a very small 100g pack!

Terus I letak balik, tak jadi beli sebab memang dasar cheapskate kan, hahaha…

And you know what I did?

IMG_1716

I still dapat mekap kan my tepung gomak even though tak beli the tepung kacang hijau.

I came home and sangai/dry fry kacang hijau (mung beans) until they are roasted. Then I ground them in the coffee grinder (which I bought for dry grinding my spices and what not) until they become flour-like.

Then I added a bit of sugar and salt to the ground roasted mung beans, then ground them some more.

IMG_1715

See….up close and personal pun still nampak begitu lah cantik mekap dia kan, hikhikhik….

And it didn’t cost me $3.50 to make a 100g of it!

Luckily everyone ate it and even The Other Half loved my tepung gomak Smile.

IMG_1709

But I also made murtabak segera and keria balls just in case no one likes the tepung gomak except me.

(psst….maybe sebab ni kot I tak sempat2 nak buat kuih raya lagi. Sebab I’ve been spending too much time on making kuih muih for Iftar that I dont have enough time nak buat kuih raya? heeeee….)

And for dinner pulak, I made fettucine in pesto with prawns, mushroom and broccoli.

IMG_1720

IMG_1722

I used fresh fettucine and shop bought pesto so it didn’t take long to cook this simple dinner Smile.

23 comments:

noirdaily said...

gorgeous dinner. tepung gomak tu, tak lah buruk sangat...tak buruk pun!

lemongrass said...

Noir,
I guess when things are expensive, we have to be creative to eat eh even though it doesn't look as good, hehehe.

Fiza Nordin said...

cun dah tu k min tepung gomaknye... kite kureng minat jadi tak tsenarai pun nak cuba buat hihihii layan k min punye ajelah!

kasihredha said...

$3.50 tu berapa RM ye? sure berbelas2 RM kan. Memang kreatif...ok je rupa tepung gomak tu.

penDragon said...

urm...cantik akak mekap kan kuih tu...

blu4sky said...

tabik spring kat you min.. gigih buat tepung kacang ijau sendiri.. ni mmg kena ngan pepatah dulu2..dimana ada kemahuan disitu ada jalan.. :D

afid said...

wa....nak buat jugak la..mcm senang je kan kak mcm buat kuih buah melaka kot eh? saya suka inti kelapa..haha

Ayu said...

hm...tepung gomak tu peberet mak ayu.klu dia pi umah kwn dia yg buat kuih btg buruk,sure dia beli tepung kacang ijau dr kwn dia tu.ayu...kuih btg buruk mkn tp tepung gomak nope! xtau la nape ayu tak brp gemar mkn kuih muih yg manis2.klu mkn pun setakat seketul dua je.isk...tu yg agaknya smapi la tak reti nak buat kuih sbb tak makan kan.alasan!!!

ajujua said...

kat Perth pun ada pasar ramadhan?
tapi, tepung gomak kak Min memang nampak mengancam...

Anawahid said...

mbakyuuuuu... alahaiiiii... njalok ngapuro kakkk... slamat dhino bodo kakkk... lama x mampir sini kakkkk... ni baru nk start ejin balik, makan tahun nk panaskan enjin balik tau... huhuhu...

kaaaaaakkkk... apsal rajin sangat blend kacang tu kak... huhuhuhu... yelah kan, kalo mahal, baik blend sendirik ye x???... hehe

step akak bolat2kan inti kacang tu sama cam kita buat kak... senang keje, kalo x, dh lama kuih tu x glemer, mau ada yg kemproh masa buat kalo x bolat2kan inti dlu... hehehhehe... ishhh.. terasa nk mkn lh je... huhu

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Baru semalam Mama bilang sama Dad, dah lama kita tak makan pasta. Hari ni awak tayang itu fettucine. Mennccii tau! Tepung gomak kucing tak boleh makan, sbb pulut. Mama kata kalau makan pulut nanti bulu gugur. purrrr *giggles*

Rozita said...

See...kan i dah cakap u ni memang kreatif la dalam bab masak memasak ni...hihihi...

MOHAMAD HAZWAN said...

hengatkan apa tadi rupanya kuih abok2. kuang3. org kedah panggil abok2.. sedap wooohhh..

MULAN said...

tq tq dear... baru sekarang rasa pandai nak buat tepong gomak.. my feveret kuih tu..

sedapnya menu2 u... rasa nak pindah sebelah rumah u je.. pastu buat muka tak malu..

Gee Carmen said...

hebatnye akak dapat ejas2 resepi.. tepung gomak tu mmg menjadi laaaaaaa. haihhh... best la idea akak ni!! boleh tiru nnt bila gee dok German nnt!!
muahhhh...

Sizuka said...

k.min,

waaa.. i takleh lawan u la k.min bab buat kuih muih. i memang surrender. tengok ur kuih2 yg byk, lagi i surrender.i didnt know mung beans tu kacang hijau :D

Shereen said...

LG,
I ada pernah try buat this tepung gomak but don't know why the tepung to make up the kuih tu rasanya very bitter lar.The tepung tu kedai mari punya.Don't tell me I bought the wrong tepung?Apa nama tepung ni,eh in English?Is it green pea flour?

Zaitun said...

Jadi pun tepung gomak tu. Untuk pengetahuan lg kak Zai tak pernah buat kuih ni sebab hanya hubby sorang aje yang suka.

an15 said...

i dh stop beli brg, nak clear peti. skg dh masuk fasa 'makan tak lalu, mandi tak basah' hehhehehh

lemongrass said...

Fiza,
Tekak I ni kan, masa bulan puasa memang mengada2 nak makan benda2 berpulut ni, hahaha.

Kak Kasih,
$3.50X3=RM10.50 lah lebih kurang. Rasa mahal sgt2 pulak utk 4 keping tepung gomak aje kan :-)

Pendragon,
kuih bolehlah I mekapkan, muka I, hampeh, hehehe.

blu4sky,
or kata Mat Saleh 'neccesity is the mother of invention'. Sebab anak tekak, sanggup bersusah payah :-).

Afid,
memang mcm buat buah melaka. Cuma tak letak daun pandan aje :-).

Ayu,
I suka sgt2 kuih batang buruk ni. Nak try lah buat guna home-made tepung kacang hijau ni and kulit popia. Mana tau, sedapkan :-).
Kitaorang berbuka ni kena ada kuih manis and kena ada kuih savoury jugak, tu yg sampai 2-3 jenis kuih, hehehe.

Ajujua,
Ada, tapi dia buat kat masjid on Sunday afternoon. Adalah 3-4 orang aje yg jual but banyak benda lah yg diaorang jual including sate :-)

Ana,
Wes larang temen tepung kacang ijo ne, aku yo gawe sendiri, hikhikhik...
Tapi memang jadi jugaklah tepung gomak I ni walaupun tak secantik Ana punya :-)

Nicole,
Kalau hooman makan pulut banyak2, rambut gugur tak? That prawn pesto fettucine memang marbeles I tell you :-)

Rozita,
I sian pulak nak biar tepung gomak tu togel aje, tu yg kena fikir extra mcm mana nak buat. Nasib baik jadi, hehehe.

Mohd Hazwan,
Kalau pergi Selangor, mintak kuih abok2, nanti you akan dpt kuih sagu :-).

Mulan,
I pun baru tau betapa senangnya nak buat tepung gomak ni. I selama ni thought it was so leceh to buat. Now dah pandai, bolehlah I buat every week kan, hehehe.
Sebelah rumah I ni, bujang you ;-P

Gee,
Bila you dah menetap kat German nanti, memang kena ligat nak fikir mcm mana nak substitute segala benda, hehehe.

Shidah,
I buat kuih 2-3 jenis but my main, sempoi habis, hehehe.

Shereen,
I think you got the wrong tepung lah :-). It's written 'green bean flour' or 'mung bean flour' on the packet. I think green pea flour utk buat kuih lain kot?

Kak Zai,
Saya buat ni pun sebab favourite saya, tu yg merajinkan diri buat :-).

Anis,
hehehe...I nak kena jemput you buka puasa kat rumah I before you balik lah but tak tau bila lagi ni.

PUTUBAMBU said...

lawo ohh tepung gomak dimake-up make-up tu..

nampak pun sodap

che'iza said...

Assalam....

Akak... Ni bukan simple kak... kalau kat m'sia ni kira mewah tau utk dapat mkn fettucine macam tu.... Dan perlukan pasar ramadhan utk dpt mkn 2 jenis kuih n murtabak.... hehehhehe

lemongrass said...

Putu,
tepung gomak ni kalau tak kena mekap, memang nak makan pun tak lalu sbb putih pucat aje, hehehe.

che'iza,
kuikuikui...fettucine kalau kat sini, memang makanan yg sgtlah sempoi nya. Tak sampai 15 minit dah siap :-). Kuih muih tu pulak mmng leceh sikit lah nak buat, hehehe.