Monday, 22 August 2011

Edisi kuih raya

Last nite, after another day of recycled dinner, I made an announcement to everyone that starting from tonite I will not be making any more kuih muih for Iftar. We will instead go straight to dinner.

The Other Half said he doesn’t mind not having any kuih. And he also said that it will free my time more to do other chores like making biskut raya and spring cleaning the house before Raya.

(Ciss, nampak gayanya kenalah I start spring cleaning rumah ni sorang2, hehehe).

The Little Misses pun don’t mind not having kuih muih, as long as they can have desserts after dinner.

Senang sikit kerja I sekarang, tak payah fikir nak masak kuih muih apa. Just fikir nak masak dinner apa aje.

After a day of disasters on Saturday tu, semalam I tak buat anything too adventurous. I cuma buat kuih gunting and choc chip cookies aje which turned out good Smile.

So far, I dah buat tart nenas (yang pucat lesi rupanya sbb I terlupa nak sapu kuning telur), biskut dahlia (yang takde rupa langsung macam biskut dahlia), cornflakes meringue(yang dah tinggal separuh aje sebab dah dibantai makan dek the girls setiap buka and and setiap sahur), choc chips (pun yang dah tinggal 3/4) and kuih gunting (yang dikawal ketat and dirationed oleh I so tak habis sebelum Raya!).

Tart nenas I guna recipe Kak Nor (tapi I kurangkan sangat2 tepungnya sebab cuaca kat sini lain dr Msia so kena kurangkan tepung utk dia jadi lembut berderai), biskut dahlia I guna recipe Cik Mat, cornflakes meringue I guna recipe yang I dah letak dulu, choc chips I guna recipe ini and kuih gunting I guna recipe my Mak yang I dah bega2 sikit, hehehe (nanti ye I letak recipe).

I pun nak tayang kuih raya jugak walaupun rupa tak semenggah, hahaha.

IMG_1810

cukupke 5 jenis ni aje? hikhikhik Smile with tongue out

IMG_1806

Apa ada pada rupa kan, hahahaha….

IMG_1807

the cornflakes meringue yang I akan kena buat lagi this week so adalah stock untuk dijamu kat guests Raya nanti.

31 comments:

TopsyTurvyMum said...

ohhhh..i nak kuih gunting tu la..
i ni tiap kali nampak org letak biskut raya, rasa nak jugak...
berangan lebih tapi baru 2 jenis je siap haha.

blu4sky said...

tu dia..sekali tunjuk 5 jenis terus..i br buat 2 jenis..itu biskut cornflakes dah dibuat kudapan oleh my kids..sib baik i dah asingkan utk bw blk kg and utk kat rumah punya...

Unaizah said...

Wah bestnya tengok kuih raya hasil tangan sendiri... Di rumah ni kuih raya beli je huhu.

zazook said...

the cornflakes meringue looks very yummy!! :D

umihumairah said...

wahhhh...cpatnyer kak lg siapkan kuih

me baru jer 2 jenis...

cnflakes meringue tu akak hncurkn erk

nmpk soooooo yummyy...

Anis Rafie said...

kak min,

your tart nenas looks very tempting.. tak pucat pun.. cantik je gebu.. me likey.. :)

EriN HairudiN said...

plan nak buat corflakes meringue ikut resepi akak on weekend end up hanya biscotti je berjaya dilaksanakan...huhuhu...biscotti berharian nak siapkan sebab 1st baked tak cukup masak dan kena bake semula...malam ni la CM resepi akak tu...BTW.. the sugar tu just nice manisnya atau agak manis? TQ kak 4 the easy peasy recipe...

kasihredha said...

Cantik semua kuih raya tu..suka tengok.
Sure cornflakes meringue tu sedap, sebab tu dah tinggal sikit.
Akak pun pernah mgawal ketat biskut raya ni, kalau tak.. tak sempat raya, biskut dah tak de :)

nur easy said...

salam aidilfitri.. cantik pulak biskut dahlianya tu..;)

Ayu said...

salam kak...

kesian lak ayu tgk akak bila baca ur N3 psl disaster tu.adatla tu ka...ada masa kita buat m'jadi.ada masanya tak.ayu pun prnh kena mcm tu :D

btw ayu kenan sgt dgn meringue cornflake akak tu.nak try buat....dok pk nak bakar katne nnti sbb electric oven ayu dah let go kat biras ayu.yg mak bagi ada kat muar.nak guna oven dapur gas...risaukan hero sorg tu.aritu buat sarang semut pun jenuh nak jaga dia.tu buat kat muar...dah tidokan tp tgh mlm tu dia jaga blk.siap mkn la sarang semut tu.huhu...

mrs plain-june said...

kak.. kecoqnya saya tgk kue2 raya tu.. esp kue gunting tu! x sabaq nk tggu resepi ;). tapi bila nk buat tataula.. i only bake kue raya during weekend. last weekend buat 2 jenis je tp semua utk kasi org. n the kids ask to give some to their teachers as well.. kena struggle lah wiken ni :|

arapink said...

salam kak min...

Ara datang kembali...heheheh. walaupun tak tulis blog tapi hari2 baca blog kak min...hehehhe...

wow,bila tengok kuih2 raya ni, teringat edisi tayang kuih raya tahun lepas....hahahha

berbalang-balang ;-)

sHieRa cAkAp said...

Salam Kak Mynn.. Dah cantik sangat lah kuih2 tuh.. Biskut Dahlia tu tembam!Memang beza ngan versi malaysia ;)

Aidah said...

Min, nanti letakkan resipi kuih gunting ya. Akak suka kuih gunting ni tapi selama ni macam tak jumpa yang berkenan di tekak.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Betul pasal resepi kena kurangkan tepung tu. Yang paling pelik bila buat biskut Nestum. Same recipe, buat kat KL menjadi, buat kat Sydney macam lemau semacam. Tak tau apahal. Tapi tak kisah, now dah balik sini. Aunty LG nak berapa dulang nasi ambeng dari Ijok? purrrr *giggles*

penDragon said...

I pun nk recipe kuih gunting tu....sbb antara byk2 kuih/biskut, kuih gunting tu yg dikawal ketat & dirationed...mesti sedap tu...

PUTUBAMBU said...

uish...5 jenis byk dah tu..

nampak cantik jek cornflakes meringue tu yek..

rasa cam nak buat jek..

Shereen said...

Eh, LG..nice what your kuih raya tu...from what you wrote,i thought how horrible lar rupa they all!I pun nak buat lar your cornflakes merigues tu...look very nice and your pineapple tart tu colour pun cantik..I rasa if put egg wash lagi tak lawa...look macam comot saja.I pun tengah semangat nak raya ni...I baru lepas buat my pineapple jam...hehehe.

ibh said...

Banyak tu kuih raya akak..Sue baru ja sempat buat 1 jenis...Heeee...

Yan said...

OMG! u so rajin! ;) your meringue cornflakes tu tingin nak rasa, so kena ah cuba..hehe..slalu kan honey cornflakes tu! might try it, since big hit w ur girls! thanks for this!!

nuRuL haNis said...

yalah..meringue cornflakes tu nampak sedap! gonna try this...tp, bila ye? Hurm...

Ummi said...

Salam Min, waaaah dah byk buat kukis eyyy...biasalah kan, kanak2 dgn bapa kanak2 akan hentam dulu seblm tiba hari raya, kuih sebalang tinggal separuh...silap2 tinggal suku balang...hahahha...meriah jgk la tengok kuih2 Min ni tauu...akak lak x sabar nak raya...hehehe

My MAA said...

wah wah wah...hebat tu sudah 5 jenis tueee...kuih gunting tu amat menarik utk diratah hahaha....i actually dah siapkan jem nenas kunun2 nak buat tart nenas last weekend...hmm sudahnya kena pie lab n i kenala simpan jem tu dlm fridge...kiranya 1 jenis kuih pun tadak lagi huhuhuu..

lemongrass said...

TTM,
Orang lain buat biskut gah2 yg memerlukan kesabaran yg jati utk buat. I pulak just buat biskut yg sonang2 aje nak buat, hahaha.

Blu4sky,
my choc chips n cornflakes tu memang rasanya takkan dpt bertahan sampai raya. Memang I akan kena buat lagi this week :-)

Unaizah,
Alah, I buat yg senang2 aje semuanya exc the tart nenas yg a bit leceh itu :-)

Zazook,
cornflakes meringue tu memang sedap, sbb tu the girls makan every buka and sahur :-)

Umihumairah,
I SAHM so bolehlah buat cookies masa the girls kat school, tu yg dpt bnyk sikit :-). I tak hancurkan the cornflakes tp I guna brand yg flakes dia nipis2 aje :-)

Anis,
Kalau letak kuning telur, sure lagi mengancam kan ;-)

Erin,
My kids pun dah beria suruh I buat biscotti, memang ingat nak buat jugak tp tak tahu bila, hehehe.
For me, as long as you guna measurement sugar yg kurang tu, dah ok lah manis dia.

Kak Kasih,
kalau I ni jenis yg rajinnnn buat biskut, tak payah lah nak kawal ketat kan tp sbb I ni jenis yg ada sikit malas, tu yg kena kawal, hehehe.

Nur,
Salam aidilfitri utk you juga. Dahlia I dah rupa bunga lain :-)

Ayu,
Salam. Cornflakes meringue tu senang aje buatnya. So maybe Ayu boleh tunggu sampai malam sebelum raya klu nak buat tunggu ada oven electirc tu. I tak tau nak guna oven gas ni, hehehe.

June,
wah, wknd ni you kena jadi baker bersungguh2 lah ye sbb nak buat all the cookies. Penat jugak kan klu nak buat 3-4 jenis in 1 day.

Ara,
Salam. Lamanya kamu menghilang. Mentang2 lah baru kahwin, hikhikhik. This year pun berbalang2 jugak lah kuih raya I, ahhaha

Shiera,
biskut dahlia I versi orang kenyang makan lauk raya, tu yg tembam, hahaha

Kak Aidah,
Nanti I letak ye. Recipe ni Mak I dah guna utk buat kuih gunting sejak dr I kecik2 dulu :-)

Nicole,
Masa mula2 buat biskuts kat OZ ni, memang pelik betul sbb slalu tak jadi even though dah follow recipe betul2. Now ni dah sikit terer, dah tau nak adjust, hehehe.
Nasi ambeng 2-3 packs cukuplah :-P

lemongrass said...

Pendragon,
kuih gunting tu kiranya klu dah start kunyah, memang susah nak berenti lah. Pastu I buat sikit aje pulak tu and malas nak buat lagi, tu yg kena kawla rapi, hahaha

Putu,
Banyak ye 5 jenis ni? I pernah pergi rumah orang yg ada sampai 15 jenis kuih, hikhikhik.

Shereen,
Your pineapple jam you buat fr fresh pineapple ke? So rajin betul, hehehe.
Try lah buat that cornflakes meringue fr the leftover egg white fr the tart dough :-)

Sue,
I tak kerja ofis, tu yg boleh buat more than 1 jenis, hehehe.

Yan,
Your girl pun surenya akan suka that cornflakes meringue esp if she has a sweet tooth :-)

Nurul Hanis,
senang aje buat cornflakes meringue tu sbb tak banyak pun bahan2 dia :-)

Kak Ummi,
Mak2 tau betapa 'susah' nya nak buat kuih raya ni, tu yg diaorang sanggup tunggu Raya baru rasa. Bapak2 budak and budak2 tau makan aje, hehehe

Maz,
takpe, perlahan2 dulu. Kuih raya tak penting sgt, kerja lab lagi penting so you boleh balik beraya kat Msia cepat2, hehehe

Shereen said...

LG,
Pandai betul lar you..to remind me to use the egg whites to make the cornflakes merigues!...tak teringat langsung I...Thank you!!!!
Yes, i make my jam from fresh pineapples...4 bijik you...tamak-haloba betul I ni...hehehe.Tapi I use my fruit juicer to get the grated pineapple(first time cuba...but menjadi)and the juice I minum.Dulu,I selalu grate manually and then my hubby tolong perahkan the juice but this time I buat sendiri sebab my kuli kat Melbourne for 2 weeks for his Simulator...lol.So,thanks again for the idea.I tengah tunngu ni your kuih gunting recipe.

yaNa said...

tq kak berkongsi resepi cornflakes meringue..
bahan senang nk cari n mudah nak sediakan..
saya dh cuba smlm..sedap!

fafarafa said...

salam,
nak tanye lah..
saya dah buat biskut meringue ni, tp kenapa bila dah masak.. dah sejuk.. dah simpan dlm bekas..
bile nak makan, die jadik lemau, mcm xrangup lah..

knape yer? padahal sy ikut je step yg betol.

lemongrass said...

Yana,
thanks ye sbb mencuba. Memang senang and simple aje ingredients dia kan :-)

Fafarafa,
I tak tau lah kenapa jadi mcm tu. Berapa lama you masak dlm oven? Meringue ni kena guna suhu yg rendah, around 140-150 mcm tu and bakar lama sikit sampai dia kering. Kalau egg white tu tak kering, maybe tu kot penyebab dia lemau, waullahualam.

lemongrass said...

Shereen,
My kids suka klu ada lebih2 egg whites ni because they know I will turn them into meringues which they love so much, hehehe.
Rajin giler you buat pakai fresh pineapple and memang tamak haloba sungguh, hahaha.

alongpaktam said...

Kak LG..this year yana buat lagi..dah jadi tradisi plak..tiap2 tahun dpt permintaan tinggi dr kawan2 dan saudara mara..
Seronok sgt biler mereka puji resepi nie sedap..
terima kasih atas ilmu yg dikongsikan..