Monday, 29 August 2011

Masih takde mood lagi, hehehe

Hari ni sure busy giler all the Muslims kat Msia kan sebab esok dah nak raya.

Kat Perth ni pulak, ada yang akan raya hari Selasa and ada yang akan raya hari Rabu. Sape yang ikut masjid started puasa hari Isnin, akan raya hari Selasa and sape yang started puasa hari Selasa, will only Raya hari Rabu. Since I and family only started puasa hari Selasa, so obviously lah yang we all tak boleh raya hari esok kan, kenalah raya hari Rabu.

(I am feeling a bit sedih sebab masjid yang we all nak pergi pagi raya tu akan celebrate raya on Tuesday so terpaksalah we all batalkan niat nak pergi ke masjid tu Sad smile. Tu yang terus takde mood langsung nak update blog.)

Sedara mara I kat Msia dah meriah melantak lontong, rendang, ayam masak merah, kuah kacang and masak lodeh, we all still puasa lagi and baru terhegeh2 nak masak lauk pauk raya, hikhikhik….

Mintak mahap lah I nak berskype dengan diaorang esok, hahahaha….

Some people akan berbuka dengan lauk pauk raya malam ni while I pulak masih tak tau nak masak apa untuk berbuka, heeeee….

Takpe…I take it as a blessing sebab dapatlah I an extra day untuk kemas rumah, sapu habuk and sental periuk belanga kan, hikhikhik…

(balang biskut pun tak beli lagi ni so adalah I an extra day nak gi cari balang yang cantik utk letak biskut kan!).

Since I masih takde feeling raya lagi, I tayang ajelah apa yang we all makan 2 nights ago and the dessert I made last night ye.

(Kad2 raya cyber from all my blogger friends pun I tak sempat nak pergi ambik lagi ni. Takpe, raya sebulan so InsyaAllah sempat lah I nak gantung all the cards kat blog ni kan Smile).

IMG_1908

IMG_1913

(orang lain tayang gambar lauk pauk raya, I tayang mee goreng aje, hahaha.)

For the past few nights, I memang cuba nak kosong kan the freezer and fridge. Tu yang makan lebih2an mee, leftovers ayam bakar, leftover mashed potatoes, sausage breads I found in the freezer, chips, frozen karipap and tuna burger which I also found in the freezer. Memang banyak jenis benda we all makan tapi seketul2 aje, hehehe.

Tu yang last night, I made dessert sebab kesian kat budak2 and bapak budak takde ‘new’ food for iftar.

IMG_1917

IMG_1916

I made choc caramel slice using this recipe. But I guna milk chocolate on top instead of dark choc and I kurangkan sikit the condensed milk itu. I buat 1 tray and last night we all makan separuh tray! So sweet but so heavenly sedap!

16 comments:

Rani Rashid said...

sian k.min...xpela k.min, raya hari rabu raya jugak hehe :)

somuffins said...

LG
My mood raya masih ditaraf sifar. Hari nih baru cuba nak buat cornflakes cookies n kuih gunting (tiru your resipi). Harap jadi buat those today.

That dessert boleh dijadikan biskut raya, yum! Akhir kata, selamat hari raya, maaf zahir batin.

sHieRa cAkAp said...

Salam kak mynn, nampaknye saya beraya dulu lah ye... don't b so sad.. tiada jodoh beraya di masjid kegemaran akk thun ni.. :)

Selamat Hari Raya utk Kak Mynn sekeluarga...

kasihredha said...

akak pun sama...rasanya bila dengar takbir baru terasa nak raya kot.

Jangan skype waktu raya pertama...sure diaorang tengah makan dengan gumbira ...muhahaha.

MULAN said...

dear lg..

i kat sini pon takde mood, tak rasa langsung suasana raya.. baru petang semalam i terhegeh2 nak buat kek, cabut pi kedai cari icing sugar la, brown sugar la.. nasib ada 2-3 peket lagi..

mybe sbb we all tak balik kampung lagi.. hubby kena keje hari ni.. nanti petang baru drive, kerteh to taiping.. fuuh, tganu to perak.. 7 hours kalo tak jam..

SALAM AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR BATIN.. HAVE A BLESSED EID TO U & FAMILY..

Dinas Aldi said...

Selamat hari raya & maaf zahir batin atas segala kekasaran bahasa & kesilapan kata di dunia blogging ni Myn!

Gembo said...

Selamat Hari Raya n maaf zahir batin..

For us here in Brunei, it could either be Wednesday or Thursday subject to sighting of the moon. Puasa pun lambat sehari dari Malaysia.

Mak-Imma said...

salam, auntie nk ucapkn Slmt Hari Raya lah kat u wlaupun x kenal, tp mmg setiap kali on9 mesti lah auntie buka yr blog. neway auntie nk tnya resipi choc ceramel u tuh, ape kebenda nyer ingredient " copha" tu??? tringin lak nk cuba sbb nmpk mcm menarik jer..in

Dr. Ben said...

rindu australia.

Eid mubarak!

Lisa H. said...

Selamat Hari Raya... to you n your family
I pun Raya on Wed eventhough we puasa on Monday...my nearest masjid~ Padbury, ikut Indonesia.

Rima said...

Selamat hari raya to u and ur family dear.. maaf zahir batin... hv a good one ok!

Rabu ok jugak.. tdy raya tiba tiba perut mula keroncong pulak.. dah mula lah.. tdy sure makan byk!

cahya indah said...

the choc caramel slices looks yummy ;) Selamat Hari Raya

My MAA said...

Slmt hari raya K'Min, maaf zahir batin....Td i pie beraya kat masjid tu mmg happening hikhik...ala bukan nak sakat K'min gurau2 je..tp mmg best ada bnyk food...i ada sent invitation to ur emel...dpt tak?

syarqiah75 said...

salam aidil fitri..muga bahgia dunia & akhirat

lemongrass said...

Rani,
Susah jugak kan hidup negara yg tak sependapat ni but dpt lah jugak we all celebrate Raya harini, hehehe

Cik Som,
Samalah kita, hari ni baru I ada mood raya itu pun sbb ada orang nak dtg rumah and ada jemputan. Or else, memang zero lagilah mood raya I ni, hahaha.

Shiera,
Takpe lah kan, nak buat mcm mana. At least dpt jugak I beraya, hehehe

Kak Kasih,
Sayu aje hati saya dengar takbir malam tadi tapi memang barulah rasa mcm nak raya sikit walaupun tak excited habis2 :-)

Mulan,
I guess when there are so many other things going on around us, tu yg tak rasa mcm nak raya sgt2 kan. Lagi lah kat sini yg memang takde langsung suasana raya, hehehe.
Thank you for the wish :-)

Dinas,
Selamat hari raya utk you juga. I baru habis first day raya hari ni, hahaha.

Mrs Gembo,
In Perth ni, ada yg start fasting on Monday and some like us started on Tuesday so ada different days of Raya lah even in a small place like Perth ni :-)

Mak Imma,
Selamat Hari Raya utk Auntie juga. Copha tu vegetable fat, kiranya shortening lah tapi tak guna pun tak apa. Saya tak guna pun copha tu, cuma guna pure chocolate kat topping tu :-)

Dr Ben,
Australia is an interesting country kan :-). Happy Eid to you too.

Lisa,
How was the Raya celebration at Padbury? Our masjid ikut moon sighting and they say that they sighted the moon last night, tu yg puasa 29 days aje this year :-)

Rima,
Perut I pun senak semacam aje hari ni sebab I definitely have pushed it to the max, hehehe. Makan macam tak hingat apa aje, teruk kan!

Cahya Indah,
It was definitely yummy! :-)

Maz,
hehehe...masjid tu aje yg I rasa memang sangat2 happening sambutan rayanya kan! Masjid lain mcm tak best aje, hahaha.
I dpt yr email, thanks ye. Nanti I balas :-)

Syarqiah,
Salam aidilfitri utk you juga :-)

Lisa H. said...

Raya kat Padbury mosque was good.. terasa macam kat Malaysia as most cakap Melayu (either berbahasa Melayu Msia or Indonesia)...