Tuesday, 2 August 2011

1 day done, 28 to go ;-)

The Little Misses managed to complete their fast today, Alhamdulillah.

Disebabkan dek cuaca hari ni yang sejuk dan hujan sepanjang hari, they told me that they weren’t thirsty at all today but they were really hungry! Smile.

Miss 7 said that her tummy has been ‘playing’ weird songs today, hehehe….

Imsak hari ni pukul 5.30 pagi and iftar pulak pukul 5.41 petang so tak lah lama sangat kan.

So, bila dah lapar sangat2, they managed to finish off the keria balls I made for Iftar today. Alah, bukannya buat banyak mana pun.

IMG_1450

IMG_1451

But my gula sira tak jadi today sebab I was too busy doing other things that I forgot about the gula and the balls in the wok. Next thing I know, the sugar has caramelised instead of crystalised!

So, the balls pun melekat to one another sebab the gula dah jadi macam toffee, sticky and gooeey, hehehehe…..

And for dinner pulak, I made beef schnitzel, makan dgn oven baked chips and salad.

IMG_1453

IMG_1458

IMG_1461

Schnitzel is basically crumbed fillet, can be chicken, lamb, beef or any other meat. I just used thinly sliced topside and then dust it with flour, dip it in seasoned and beaten egg and then coat it with bread crumb mix (I letak grated parmesan and dried mixed herbs in it).

Then pan-fry it in a bit of olive oil.

Makan dgn chips sedap, nak jadi parmigiana base pun sedap, jadi kan sandwich filling pun sedap!

21 comments:

Fazlinil Irma said...

aa.. jangkaan sy silap. sy agak kak min nak buat buak melaka. sekali keluar keria daa.. hehe.

kasihredha said...

akak agak min nak buat kuih bom...hihi...silap2
tahniah untuk anak2 yg dapat
berpuasa penuh :)

MOHAMAD HAZWAN said...

bestnya puasa masa sejuk2 x la dahaga sgt.

abdullah gazali said...

wow wow wow !!
sedap sedap..
congrate to miss 7 and little misses..

sHieRa cAkAp said...

Congrats to both of them!! Funny bila Miss 7 ckp perut dia dah nyanyi weird songs..
Which one is better? Beef @ chicken schnitzel? This is ur Other Half punya favorite foodkan??

Yan said...

tak menjadi pun tetap nampak seddap je..

Danial Ikhwan Jaafar said...

oh my god this is so late but selamat berpuasa to u n ur family! and true, the video of miss 7 speaking malay is so cute! XD

indahhouse said...

Salam kak LG,
hehe.. ciannya little misses. Insya Allah, moga kita selamat dan berjaya menempuh puasa kali ini.
Keria ball tu still look yummy walaupun caramelised. ;)

noirdaily said...

that dinner look so sedap...selamat puasa

zarin said...

sedapnyyy..i love chicken schnitzel.. ok..buleh masuk dlm list for iftar jugak ;-)

lina said...

salam - tahniah to little misses...semoga terus gigih berusaha :).....sayang little misses. Insya ALLAH you can do it.

Naomiehasmi said...

LG, keria ball?..wah menarik, rasa mcm nak cuba..apapun, akak tgk, semua LG masak menyelerakan..tambah2 lagi bulan puasa ni yea...*_*

kucingorengemok said...

o i love keria balls!

PUTUBAMBU said...

ish..ish..
comel jek tgk keria tu melekat2..hehehe

Aidah said...

He he. Ingat masa akak mula2 buat kuih keria dulu. Macam tulah rupanya. Nak jual kat cafe pulak tu. Tapi laris jugak sebab rasa sedap cuma rupa saje yang kelakar.

Rozita said...

Keria ball tu nampak sedap...Mesti rase pun sedap kann??

Mel's Tale said...

Salam Ramadhan Kak LG & family,
Chomel la keria ball tu...nak try la nanti. I love fasting in winter! Time study dulu..winter is the best time nak ganti puasa...sbb berbuka awal....hehe

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Alhamdulillah...tahniah to the ladies yg puasa penuh......cek cek cek....lambat lagikan voooolan merah eik? Muahahah....:)

the keria ball tu comey je kak LG......tertiba lak nampak cam cekciiiiiii jer....ahaks!

Ann Huda (Ate) said...

5 ketui jer ke keria balls tu? Mmg sangatlah tak banyak...hehehe.

Part sira keria my bro in law (ahlong) paling terrer...dalam family kami lah. So bila nak mkn keria jer, kami mesti tunggu dia free baru buat.

ummi si Anis said...

sodapnya kak..uish..tgk je dah tau ...

lemongrass said...

Irma,
buat kuih permintaan ramai dulu i.e. keria, hehehe

Kak Kasih,
the girls tak makan kuih bom so kena buat kuih feveret diaorang dulu masa puasa ni :-)

Mohamad hazwan,
memang tak dahaga tapi lapar sgt2 sbb sejuk kan so terasa nak makan aje :-)

Abdullah,
biasa2 aje dinner we all ni :-)

Shiera,
My family likes beef schnitzel more than chicken sbb kalau guna chicken breast, sometimes it tends to get dry a bit. Hubby I tu everything his favourite ;-).

Kak Yan,
slalunya jadi aje bila saya sira keria tu tp semalam memang tak jadi langsung, hehehe

Danial,
Ramadhan is 1 month long so it is still way ok to wish it anytime :-).

Indah,
Salam. The Little Misses dah biasa puasa tp bila sejuk2 memang terasa cepat lapar lah sikit kan :-)

Noir,
Welcome back :-). Salam Ramadhan to you and family as well :-).

Zarin,
Dah berapa panjang your Ramadhan food list? hehehe ;-)

Naomie,
I malas buat keria shape sbb leceh so dari dulu memang I buat bentuk balls aje, senang nak shape and senang nak makan :-)

KOG<
I love it too because senang nak buat, hahaha

Putu,
Patutnya cantik aje lah kan tersira gula tu tp memang betul2 tak jadi sira gula semalam, hahaha

Kak Aidah,
selalunya bila I buat keria, jadi sira nya tp semalam sebab terlupa langsung keria dlm periuk tu, teurs jadi rupa mcm tu, hehehe

Rozita,
rasa dia macam keria biasa tp lagi senang nak buat :-)

Mel's tale,
Salam ramadhan to you too. The girls love fasting in Winter sbb tak haus but they are so hungry all the time, hehehe

Ayu,
I dari first day puasa dah tak puasa which makes me so not happy! hehehe. I would rather tak puasa masa third week so dpt lah pulun buat kuih raya at that time kan :-)

Ate,
5 ketul utk buat ambik gambar aje, hahaha. Mak I kata klu nak jadi sira nya, kena tunggu sampai air gula tu berbuih2 like mad baru lah masuk kan keria tu, baru sira nya jadi. Semalam I rasa I termasuk awal sbb tgh fikir pasal benda lain, hehehe.

Ummi si Anis,
keria ni memang sedap kan sbb manis :-).