Tuesday, 9 August 2011

Title-less Tuesday ;-)

Has anyone thought of kuih raya yet??

Saje je tanya, manalah tau kan ada yang terlebih advanced, hehehe.

I tak fikir lagi but tadi masa pergi grocery shopping, I did think whether it is appropriate to just buy the cookies from the supermarket to hidangkan kat tetamu.

Sebab cookies/biscuits kat sini ada yang sedap2 like white choc n macadamia, triple choc, raspberry jam tarts etc… Tak payah susah payah I buat choc chip cookies, tart nenas kan, hikhikhik…

Oops, tart nenas mesti buat sebab I yang nak makan!

But tak best lah kan kalau hidang biskut Mat Saleh masa Raya ni Winking smile. Takde feeling lah nak nyanyi lagu raya sambil makan biskut Mat Saleh kan, muahahaha.

But for Iftar semalam, I buat kuih buka Mat Saleh (and also leftover lopes and murtabak segera).

I made pikelets with sweet whipped cream and strawberries.

IMG_1590

IMG_1592

As usual, kuih memang habis lah but I did get to eat 2 murtabak mini malam tadi instead of just sekeping aje Open-mouthed smile.

And for main pulak, I made kari daging with vegetable rice.

IMG_1594

My homemade telur masin dah jadi (the ones yang I made about 5 weeks ago). This time I guna eggs yang saiz mega jumbo, 70g each the weight. So, best lah makan, separuh pun dah kenyang, hehehe. Cuma memang lain lah rasa dia dari yang guna telur itik.

For me I rasa telur masin from telur ayam ni, the yolk/kuning telur is smoother in texture. Kalau telur masin yang jual kat kedai and guna telur itik tu, I rasa the yolk is a bit ‘kesat’ or ‘rougher’ in texture bila kita makan which for me lagi sedap lah.

But overall, telur ayam masin ni still sedap!

IMG_1597

I said to The Other Half, lepas ni kita tak payah lah beli salted eggs kat kedai lagi kan sebab dah ok sangat2 our homemade telur masin Open-mouthed smile.

19 comments:

ibh said...

telur ayam masin rupanya..patut la lain mcm ja rupanya...Tak pernah terfikir nak buat telur ayam masin ni..Maybe bleh try lepas ni...

penDragon said...

haaa..kan...berguna jugak telur masin tu bila tiba time puasa ni. tingat dulu2 masa mula2 kawin, mak I ingat I x pandai masak...so, bila time puasa je, bersusah payah dia bekalkan I dgn telur masin! kuih raya tu, x terfikir lagi, sbb I lagi suka kerepek dr cookies sebenarnya. kuih yg I selalu rindu2kan masa raya ialah tart nenas!

umihumairah said...

kak lg memang kreatifla...

tp sdap ke kak telur ayam tu jadi telur masin??

kat sane susah erk nak cari telur itik??

Lili said...

Salam LG,

Sama pulak menu kita semalam! I made kari daging too. Hari ni ingat nak masak sambal tauhu...tengok2 you pun ada tauhu goreng kat dalam pinggan tu...hehehe

I'm with penDragon. We are a family of kerepeks and rempeyeks more than cookies. But jam tarts and makmur are my favourites, though! ;)

Ann Huda (Ate) said...

Org kreatif mcm LG apa pun jadi. Telur masin ayam...tak pernah cuba lagi.

PUTUBAMBU said...

nampak sedap je telur masin tu

pikelets tu..species2 lempeng gak yek?

kasihredha said...

akak pun baru tahu telur ayam boleh buat telur masin...kenapa kat M'sia org guna telur itik je ye?

akak belum terfikir nak buat kuih raya lagi :)

mrs plain-june said...

salama hidup 30thn lebih ni baru pertama kali dengar telur masin ayam. eh, telur ayam masin. eh, mana satu betul ni?
btw, saya baru terlintas je nk buat kuih apa tp rasa2 macam mim lam sin ja.. :p

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Kita dah bagi list kuih apa nak Mama buat tahun ni. Maklumlah, first time raya di tanah air lepas 6 tahun. Selama ni Angelina dengan Brad aje yang merasa...kami tak. Wah...itu pikelets sangat mengancam! purrrr *giggles*

sHieRa cAkAp said...

Salam Kak Mynn.. saya seperti tahun2 sebelumnya kuih tunjuk jelah.. Pernah buat but bila jenis yg jarang ke dapur ni M lagi besar lah kan.. Kuih buka mat saleh tu kalo bagi saya pun for sure habis!

noirdaily said...

each time di sini i see practical food...the creative chef also :}

those pikelets, mudah to whip up, mengenyangkan n simply meyelerakan mata n tekak

wanie md zain said...

LG macamana nak buat telur ayam asin tu?bagi resepi leh?

Ayu Safieza @ Humaira' said...

whot whot...telur masin kita pun dah jadi kak..baur nak belajar masin, I made 4 weeks ago..kene tunggu lagi a week la.....:) baru ngam!!

MULAN said...

laaa... patut rasa ada yg tak cukup... i tak beli telor masin lagi.. i masak telor masin masa bulan puasa je.. heheh...

biskut raya i surrender... kalo kek i buat je la yg sempoi2... sbb just mix & debum masuk loyang & oven.. sonang jo.. cookies leceh gila.. takde kesabaran i ni.. sbb banyak hangos dolu2.. ngeh ngeh..

Rima said...

LG
I baru nak list down what to bake for my mom.. every year i will bake for her and i will only bake for mine after raya.. rumah orang tua kan ramai orang datang.. tu yg whatever i bake untuk dia..

Telur ayam masin? hehe tak pernah merasa..

[z@ck] said...

akak rendam telur tu dalam air garam eh?

lemongrass said...

Sue,
yang ada kat rumah ni cuma telur ayam aje, so tu yg buat telur ayam masin :-)

Pendragon,
telur masin ni kiranya pembangkit selera lah kan :-). I pun suka kerepek dr cookies but yg I tak buat cuma kerepek gunting aje, hahaha

Umihumairah,
Ada agaknya jual telur itik kat farmers markets but I tak pernah nampak fresh telur itik kat supermarkets tu yg kena guna telur ayam. Rasa dia tak sesedap telur itik masin lah but ok lah kat tekak we all :-)

Kak Emily,
Kari daging I tu ada lagi lebih, I dah freeze utk dimakan next week, hehehe.
Dah lama I tak makan rempeyek yg Mak I buat. I suka sgt makan rempeyek kacang tanah dgn nasi putih panas2 with sambal :-).

Ate,
I tak kreatif mana. My friend pernah buat kat sini so tu yg I pun cuba aje :-)

Putu,
pikelets tu mcm pancakes tp versi kecik :-).

Kak Kasih,
Telur itik lagi sedap buat telur masin ni. Tapi dah kita ada telur ayam aje, tu yg cuba jugak and menjadi lah jugak :-)

June,
I pun rasanya klu tak duduk overseas, memang takkan buat telur ayam masin ni, hehehe.
I pun still malas sgt2 lagi nak fikir about kuih raya. I cuma fikir nak buat tart nenas aje :-D

Nicole,
Jangan lupa bagi list kat Mama suruh beli bungai api and pelita tujuh likur sekali. Barulah meriah yr raya kat Msia tu. Kat sini tak boleh main mercun n bunga api, which is so not meriah kan! :-)

Shiera,
I suka jugak kuih tunjuk2 ni but kdg2 dpt yg sikit pun tak berkenan kat tekak kan. Nak dekat raya nanti baru I fikir nak buat kuih apa :-)

Noir,
I whipped that pikelets up in a short time because like you said, easy to make but with a little bit of decoration, they look so tempting. My kind of food to cook :-)

Wanie,
I takde recipe yg accurate. What I did was I basuh the telur first. Then I boil some water and larutkan garam sampai about nak tepu tu. Then biarkan sejuk, baru masukkan the telur dlm air garam tu. Kalau boleh, bagi semua tenggelam but kalau tak, pun takpe. pastu letak tempat gelap and dingin and wait :-).

Ayu,
yeayyyyyy!!!!! Best kan bila telur masin kita menjadi ni :-)

Mulan,
Tu yg I buat banyak2 telur masin ni utk stock bulan puasa, hahaha. I pun lagi suka buat kek dr buat cookies but sbb raya punya pasal, sanggup I melecehkan diri buat m :-).

Rima,
Betul jugak you buat tu ye, better bake for her sebab everyone will definitely congregate there :-).

Zack,
Ha'ah, rendam dlm air garam yg dah nak tepu tu for at least a month :-).

My MAA said...

K'min....i punye telur ayam asin pun dah jadi....dah rasmi masa 1st day ramadhan.....best2....tp mmg betul the yolk tu kalau dpt yg telur itik lg sedap kan...lebih kental gituw...

p/s: ada amik tempahan tart nenas tak? i nie pun verrrangan2 nak buat tapi adoyai.......bila la agaknya nak buat ops tart nenas nie....

sHieRa cAkAp said...

Erm.. tulh.. kadang2 cantik di luar, rasa adalah tidak cantik!