Friday, 19 August 2011

Lagu raya and a new word I learned

Semalam first time I dengar lagu Raya this year Crying face.

Sambil buat biskut, sambil dengar ERA online.

But….out of those many songs, cuma 2 aje lagu Raya yang diaorang mainkan so tak lah sedih sangat pun, hehehe…

Most of the songs they played were ‘new’ songs by Msian singers yang I memang tak kenal langsung. New because I have never heard of them before.

And 2 of the songs had ‘aishiteru’ in their lyrics…

I was like, what????

I thought at first it was one of those special Malay slang words that pop up occasionally. But then I sort of figured out its meaning when the singers keep on saying ‘wa ai ni’, ‘i love you’, ‘aku cinta kamu’, followed by ‘aishiteru’.

hikhikhikhik…..

(Now, if Miss 12 had taken Japanese language instead of Italian as her LOTE, then probably she would have been able to tell me what it means Winking smile).

I said to The Other Half, “I might not be able to understand what people are saying when I go back to Msia this time because everyone there is a multilinguist now except me.”

Pastu, bila I dengar lagu Melayu kat ERA, sibuklah Miss 7 tanya, “why is Mum listening to Malay songs suddenly?

Dad dia jawab, “It’s Ramadhan and your Mum likes to listen to Malay songs especially Raya songs at this time. It makes her feel like it is going to be Raya soon.

Open-mouthed smile.

Last night for iftar, I made fruit salad and murtabak mini (again!).

Fruit salad sebab I dah tak tau nak buat apa as our sweet kuih.

IMG_1768

I added cherries, strawberries, longan, pear, gold kiwi and mandarin to the fruit salad. Makan dengan whipped cream so obviously terus jadi sangat lah sedap nya kan, hehehe.

But it was really refreshing to eat fresh fruit masa buka puasa ni actually.

And for dinner pulak, I made beef schnitzel for the everyone while I had bubur lambuk.

Bubur lambuk ni I dapat on Sunday masa kat Masjid. One of the Masjid people donated bubur lambuk to everyone. Simpan dlm fridge sikitnya lama ke, nasib baik tak basi.

Kat rumah ni memang takde sape nak makan bubur nasi so I lah yg makan sorang2 malam tadi.

IMG_1770

To make it more moreish, I added fried egg, fried tahu, bawang goreng and fresh coriander leaves. Ingat nak letak ikan bilis goreng sekali tapi malas pulak nak goreng.

And the piece de resistance, sambal kicap! heeeeeee…..

IMG_1772

I think sambal kicap ni will make anything and everything becomes more palatable kan, hahahaha……

The Other Half asked me what I’m having for dinner..

I said, “the bubur lambuk we got on Sunday. Do you want some?” He looked at it and said, “Urk, that’s congee. No thanks!

Told you, takde sape nak makan bubur nasi kat rumah ni Smile.

28 comments:

blu4sky said...

rugi..rugi..klu bubur lambuk with sambal kicap..powerrr..

i don't really listen to raya song.. uhh idok lerr.. kang ada yang menangis.. jap2 call rumah.. i get homesick easily bila nak blk kg..klu x dpt blk jiwa agak kental sikit :-)

nur cahaya said...

kak aisheteru tu rasanya bukan malaysian yg nyanyi...rasanya la....indO kot..tah..xpasti..
and kalau nak dgr lagu raya yg sangat banyak.....sile la dgr suria.FM tp xtau la web die ape...hehee..~
+lagu raya artis baru mmg byk merepek...xde perasaan raya lgsg...bek dgr lagu raya lelama..hehe

missbby said...

sedap bubur tu..FYI aishiteru tu band dari indonesia yang nyanyi, :)

syaz said...

kak LG, aishiteru tu rasanya KRU yang nyanyi. hehe u knowlah KRU..mmg suka pelik2 ;)

afid said...

kak Lg,
kalau dengar Hot Fm lagi banyak lagu raya diorang pasang..hehe

Ann Huda (Ate) said...

Sekarang ni lagu melayu mmg rujak. Habis campur semua bahasa...Malay compur Indo jgn ckplah (cam org yg sdg tulis ni, bahasa melayu atau Indo habis semua di gaul) tu belum lagi di adun dengan bahasa Korea dsb. Lagu bahasa ice campur ni dah jadi macam satu trend.

Bubur lambuk mmg wajid tambah sambal kicap :).

Fruit salad tu...awww...gigil2 negoknya...tu belum lagi rasa. Menginspirasi Ate nak buka apa ptg ni. Sat lagi nak gi supermarket, beli buah2 tu.

syaz said...

n if it's really KRU, definitely not a raya song! hehe

tinie said...

rasa nyer lagu tu KRU yg nyanyi kalau tak silap......

husband n anak2 tini mmg suka bubur lambuk ... especially anak yg sulung tu.... tp tini kureng sikit....boleh makan tapi x der lah suka sangat.....

fruit salad tu mengancamlah kak.... :)

anymz said...

sedapnya nampak bubur lambuk tu min..terjejes2 dah air liur pagi2 ni hah..jiwa kacau betul lah..

hehe..akak pun suka dengar lagu raya sambil buat kueh raya..baru ada feel.anak2 semua mmg dah paham.pagi2 tiap kali akak buat kueh raya takde lagu lain dah yg diorang kena dengar..:D

Rusniza Mohd Nor said...

hai kak..lm da x borak erk..taun ni sama2 le kite feeling raye kt radio je erk..huhu...wat kueh bbnyk eh,nak dtg beraya nih..

kucingorengemok said...

bahasa jepun dan korea gigih menular dalam vocab melayu

tapi bubur nasi tak berjaya menular ke makanan mat saleh ye? bagus la, the more for you to eat yourself, hehe

eliyaezlinalias said...

bubur lambuk dengan aksesori nya!

btw, lagu yg i love u, wa ai ni, aiseteru tu tajuknya TIGA KATA sang by KRU...hehehe

peace!

Ayu said...

klu akak mkn bubur lambuk tu dgn faris n ainnur,jwbnya akak cuma dpt merasa jela sbb dorg lg laju mkn bubur lambuk.semangkuk sorg tu...

kat opis ni bila bln pose je pakatan balai islam akn buat bubur lambuk utk diedar pd staff.so dpt la dorg mkn.tp bila dah tukar building skali skala jela dpt sbb tmpt baru ayu ni jauh skit dr balai islam...x mcm kat hq dulu.hari2 leh bwk 2-3 bekas bubur blk umah

Rozita said...

Bubur lambuk tu sedap kalau makan ngan ikan bilis goreng kannn

kasihredha said...

kalau buat kuih raya sambil dengar lagu raya mmg best...semangat gitu...sambil bernostalgia waktu kecik2 dulu :)

sHieRa cAkAp said...

Salam Kak Mynn, mcm tau je lagu sape tu.. Mesti lagu KRU yg baru tuh!
Kat ofis ni pun berlumba2 masing2 bukak lagu raya termasuk lah saya.. hihihi... membangkitkan semangat sikit..

Puteri Biru said...

mmg sambal kicap pembantu bangkit selera. hehe.

lagu aishiteru tu KRU. saya pun baru je minggu lepas dengar. ada macam2 bahasa, china, korea, hehe. biasalah zaman skang ni lagu cinta dah universal agaknya.

liemaopurut said...

waaaaah...bubur lambuk tu begitu menyelerakan. lagi2 makan dengan sambal kicap kan kak. sedap sedap...terliur dah ni.

Hanie Ly said...

Hello kak... listen to Suria Online... laaagi banyak lagu raya! :)

deqlis said...

kak, meh p blog saya ..lagu raya pun ada..hehe...:-) tetiba promote blog pulak..ngan mareee tau..

pepun saya pun kena dgr lagu raya...amik mood..:)

rose putih said...

Memang benar LG, saya pun tidak gemar lagu raya yang baru sebab tak ada feel of raya, tetapi lagu raya yang lama-lama tu, sedap betul, terasa suasana rayanya!

Feel free to visit my blog: cenderasari.blogspot.com

Zul said...

if lagu ashiteru tu, grop indon, bukan lagu raya, kalao yg ada mcm2 bahasa tu, KRU, pun bukan lagu raya,heheh

DeLancrettLurpak said...

kak LG, dengar la lagu raya dkt SinarFM online.. lagi best! sebab banyak lagu lama..hehehe..

lemongrass said...

blu4sky,
memang diaorang rugi betul tak makan bubur lambuk ni. More for me, yeay :-). I sejak duduk di perantauan, memang dah trained jiwa jadi sgt2 kental but lagu raya will always make me nostalgic.

Nur cahaya,
I pun tak dengar nama the band yg nyanyi that song tu. Sambil dengar sambil gentel kuih, tu yg tak ambik pot sgt, hehehe.
Thanks ye for suggesting Suria FM tu, memang lagi best dr ERA :-)

Missbby,
Indon band pun skrg ni dah nyanyi mcm melayu kan, tu yg I ingat malay band tu :-)

Syaz,
KRU pun ada lagu aishiteru tu ye? Still the brothers ke yg anggotai KRU tu? Memang that wasn;t a raya song pun :-)

Afid,
lepas ni I kena dengar Hot FM and Suria FM lah tukar2 :-)

Ate,
Skrg ni sbb semua orang dah go global kan, tu yg segal bahasa dah jadi mcm rojak :-). I ni yg tua, memang lah susah nak paham apa yg diaorang ckp, hehehe.
Dah lama I tak makan bubur lambuk ni!

Tinie,
I ni dah lama sgt2 tak makan bubur nasi nor bubur lambuk. Yg I dpt ni, rasa dia mcm bubur nasi letak daging n kacang aje but sedaplah kat tekak i :-)

Kak Anymz,
Kalau tak dengar lagu raya masa buat kuih raya, takde feeling nak raya lah kan nanti, hahaha.

Rus,
Apa khabar? Sure dah besar membuyung you sekarang ni kan :-). Raya nanti sempat tak beraya or dah meletup? I ingat nak pergi masjid Rockingham lah raya ni, hehehe.

KOG,
mat saleh makan rice porridge yg manis as dessert tu which is tak sesedap bubur lambuk, hehehe.

Eliya,
It shows kan yg I ni emmang tak dengar lagu melayu dah lama giler. Bila bukak radio nak dengar lagu raya, and terdengar all these other new songs, terus tak tau sape yg nyanyi :-)

Ayu,
Macam tu kena makan masa diaorang tidur lah ye or else takde chance I nak merasa, hikhikhik.
Ni pun kira first time I dpt rasa bubur lambuk masa Ramadhan tahun ni.

Rozita,
memang sedap klu ada ikan bilis goreng tp I pulak yg malas sgt2 nak goreng semalam, hehehe.

Kak Kasih,
Memang naik semangat sungguh kalau buat kuih didendangi lagu raya ni. Tak sabar nak buat kuih banyak2, hehehe.

Shiera,
Bila lagi kan nak dengar lagu raya ni :-). You all naik semangat nak buat kerja or naik semangat nak bercuti dah? hehehe

Puteri biru,
sekarang ni semua orang dah go global so lagu pun kenalah ada 3-4 bahasa dlm tu, baru orang faham, hahaha.

liemaopurut,
sambal kicap ni memang kena ada bila nak makan bubur nasi or soto or benda2 bersup ni :-). Baru terangkat!

Hanie,
thank you for the suggestion, memang sgt2 lah bnyk lagu raya nya banding dgn ERA tu :-)

Deqlis,
hahaha...boleh tu promote blog terus ;-). Meriah lah blog you ye bila ada lagu raya :-)

Rose Putih,
I guess sbb membesar dgn lagu raya yg lama2 tu, so memang brings back happy memories beraya masa kecik2 kan :-)

Zul,
2 lagu aishiteru tu memang bukan lagu raya. But sementara I nak menunggu lagu raya berkumandang, the DJ played the 2 aishiteru songs, hehehe.

LUrpak,
Hari ni seharian suntuk I dengar lagu kat Suria. Memang best!

Arash Libra said...

tu lagu indon kak..

frankly lagu indon simple but yet catchy drpd composer msia yg wat lagu slalu syiok sendiri..haihh..

Rima said...

Kat rumah ni also no one makan bubur except me.. tu yg kadang malas nak buat sendiri.. nak gi masjid to get bubur also malas.. so nampak gaya memang tak termakan lah bubur ni unless i cook it lah..

If dgr lagu raya lagi lah kita dapat feel nak buat kuih raya and then boleh terexcited pulak.. kalah budak kecik hehe

lemongrass said...

Arash,
Band Indon slalu nyanyi malay style kan instead of indon style tu yg I pun confused diaorang ni indon ke malay, hehehe.

Rima,
Samalah kat sini, walaupun I suka bubur but cant be bothered to make it just utk I makan sorang, hehehe. Nasib baik dpt fr the masjid haritu :-).
Kalau tak dengar lagu raya, mcm takde kick pulak kan!

T said...

I love plain bubur, let alone bubur lambuk. Tapi tu la, I pun kahwin dengan mamat tak suka bubur. Tak kuasa nak masak bubur untuk sorang je. Tapi my darling sister datang esok, dia tu pun hantu bubur, so I hope to try to make bubur lambuk one of these days.