Thursday, 1 September 2011

Another costume ‘created’….

Hari ni The Little Misses have gone back to school after ponteng 1 day and The Other Half pun has returned back to work after taking 1 day leave.

I pulak masih gigih meneruskan misi menerjah rumah2 orang untuk berhari raya, hehehehehehe….

I pergi 3 rumah hari ni bersama2 a group of Mak2 yang lain. Started at 11 and stopped at 3 sebab semua terpaksa bergegas balik untuk mengambil anak2 masing2.

Itupun dah senak perut teramat2  from eating segala benda. From lontong to nasi lemak to nasi minyak with paru goreng sambal to all the kuih muih.

Pagi tadi I timbang after the binge eating yesterday, nasib baik cuma naik 100g aje. But esok kalau timbang, maulah agaknya naik sekilo, hahaha.

And then after spending the whole morning and afternoon galivanting beraya sakan, balik aje dari ambik The Little Misses I terus started buat ‘project’.

Miss 7 esok ada ‘free dress’ day at school. They are allowed to wear anything they want or dress up as someone from their favourite book or a sports hero.

So, Miss 7 pun has decided to go to school tomorrow dressed as….

IMG_1988

Cubalah teka who she’s trying to be?

hikhikhikhik…

So petang tadi sampai lepas maghrib, kerja I gunting the felt materials into strips and then jahit them onto her skirt and t-shirt to become tassles.

Miss 12 pulak tolong buatkan the ‘feathers’ out of papers.

Punyalah happy giler Miss 7 dapat pergi school esok as Princess Tiger Lily (the Red Indian princess in Peter Pan).

I said to her, “Nasib baik lah Mak ekau ni pandai jugak jahit and bergeliga jugak otak nak bega2 baju.”

Orang lain, masa Raya jahit baju kurung, I pulak ‘jahit’ a Red Indian dress!

Muahahahahaha……

Once you have started making them costumes, they always assume that you can always create a costume out of the blue. I pun dah lupa berapa banyak costumes yang I dah bega for The Little Misses sepanjang2 diaorang kat sekolah ni, hehehe.

And since it is still Raya lagi, I’ll put up some more photos of The Little Misses we took semalam.

IMG_1954

IMG_1975-1

Barulah nampak muka Jawa kan bila dah pakai baju kurung ni.

(Psst….sape2 yang tiba2 teruja nak buat menantu, cepat2 isi borang ye, hahaha Smile with tongue out).

20 comments:

nafra said...

cantiknya alya akak..

eliyaezlinalias said...

Chantek anak2 gadis akak neh yea

Madam Sooyaree said...

Auww, kalau ada hero dah lama masuk line, hehehe... Comel aje princess tu, kreatif mak nye! Boleh berniaga Halloween nanti, hihihih

cikmanggis said...

salam lg..makcik manggis datang nak isi borang ni..pak busu masih single ahaks..selamat berhari raya ...dengan ucapan jika makan ketupat tu...tak payah ingat apa apa ..teruskan makan..raya setahun sekali..nnt boleh diet lagi:)

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
I thought she was dressed as Pocahontas. Almaklum Angelina ni romantik punya kucing. Kami baru beraya dua rumah, maklong belah Mama ngan maklong belah Papa, coz Mama's still unwell. purr...meow!

kasihredha said...

akak dah isi borang
nanti akak pos :-))

alinac lover said...

selamat hari raya kak~

Hanie Ly said...

Your daughters are adorable!! XoXO!!

Unaizah said...

Ingatkan nak jadi pocahantas.

Shue said...

i thot pocahontas jugak.
Anyway, Selamat Hari raya to Kak LG sekeluarga.

Flower said...

Bz you ye... Siap jadi tailor selain dari jd baker, chef n maid. Woman's job is never done. Tak kira masa, raya atau tidak.

I raya ni pergi rumah cikgu my anak. Every year mesti tak lepas ngan this cikgu. She's my first 'malay aussie' friend yg kat sini. Other than that cuma ziarah my new friend n malam my hb nye kawan buat satay party. Melantak tak hinggat dunia. Balik rumah tak leh nak tidur sbb perut dah ketat. Puasa sebulan tp bila raya baru sehari, makan dah mcm sebulan..

penDragon said...

ayu gitu Miss 12...mesti ramai yg isi borang tu! Miss 12 ada nampak muka Jawa, tapi Miss 7 nampak lebih pada muka mat saleh..

Zul said...

selamat hari raya my future MIL,hehe

Dinas Aldi said...

Sungguh2 I ingat dia nak jadi Pocahontas, kihkih!

Kat mana ada anak teruna, I nak pinjam buat anak angkat supaya boleh isi borang ni, hehehe..

lemongrass said...

Nafra,
thanks :-)

Eliya,
Alhamdulillah :-)

Sooyaree,
Nasib baik lah kat sini diaorang tak celebrate sgt Halloween ni so tak lah pening kepala I nak fikir nak buatkan costume diaorang, hahaha

CikManggis,
Pak Busu takde girlfriend ke? hehehe. Sebulan Raya ni, memang diet I akan lari jauh2 lah sbb takut tengok I makan, hahaha

Angelina,
Kalau dia jadi Pocohontas, susah pulak I kalau John Smith nak usya2 dia, hehehe

Kak Kasih,
Muahahaha...

Alinac,
Selamat hari raya :-)

Haniey,
thank you :-)

Unaizah,
Diaorang baru lepas tengok theatre production of Peter Pan, tu yg nak jadi Tiger Lily instead of Pocohontas :-)

Shue,
Pocohontas lagi famous kan dari Princess Tiger Lily ni, so tu yg memang semua orang ingat Pocohontas even her teachers, hehehe

Nora,
Best nya you pergi sate party. Jeles I! Kalau I pun, mau lah melantak tak hingat dunia jugak kalau ada sate ni! :-).
I rasa perut I tgh protesting sekarang ni sbb asik kena sumbat dgn food aje hari2, hahaha

Pendragon,
Lain kan muka 2 orang adik beradik ni. Tu yg ramai jugak tak sangka diaorang siblings, hehehe

Zul,
Muahaha...mana boleh isi borang untuk diri sendiri :-P

Dinas,
Kan kat sekolah you banyak anak teruna, hikhikhik.... :-P

Ayu said...

Salam Aidilfitri buat LG & family..
Maaf zahir batin sekira ada silap bicara & gurau senda sepanjang perkenalan kita ya..So sweet the girls in baju kurung..

Adnazthie said...

Pandainya LG menjahit baju untuk Zara tu, tahun depan raya saya nak tempah 1 ye untuk anak daraku..he he he.

lemongrass said...

Ayu,
salam aidilfitri untuk you sekeluarga juga :-)

Adnazthie,
I boleh jahit sikit2 but bukan yg complicated. So, setiap kali diaorang nak costume, I slalu pujuk diaorang utk pakai costume yg simple2 aje so senang lah I nak buat, hahaha.

PUTUBAMBU said...

comelnya anak2 dara you berbaju kurung..

mana pulak gambar omak ngan ayahnya?

lemongrass said...

Putu,
setahun sekali aje berbaju kurung so nampak sgt sweet nya :-).