Friday, 9 September 2011

Friday morning task

Pagi ni I nak pergi berurusan dengan the Immigration department, nak uruskan our multiple entry visa yang dah expired tu.

Kat sini, kalau you are a PR (permanent resident), surenya you akan ada multiple entry visa which is valid for 5 years. Kalau you all jenis yang tak keluar mana2 langsung, duduk diam2 kat dalam Australia ni aje, you dont need to renew your multiple entry visa at all even after the visa has expired.

Kalau jenis yang macam Miss 12 and I pulak yang maybe setiap 2 tahun sekali, balik bercuti ke Msia, our multiple entry visas kena up to date or else we all tak dibenarkan masuk semula ke OZ ni.

And since we all berhajat nak bercuti ke Msia soon, tu yang kena renew the visa.

But bukannya susah mana pun nak berurusan dengan mereka2 ni, hopefully tak lah ambik masa giler2 nya lama kan. And you nak tau what is the best part of going to the Immigration department ni?

The building is right next door to Harbour Town!!!!!!! Harbourtown ni is a brand direct outlet shopping centre. Mana2 tourists dari Msia, memang tak sahih lah kalau tak pergi melawat Harbourtown ni, hehehe.

Tu yg I hope cepatlah siap urusan I kat Immigration dept tu so boleh I berjimba2 shopping sakan, heeeeee….

And since The Other Half pun dah balik from Brisbane, bolehlah dia pergi ambik The Little Misses at school kalau Mum dia ni tersesat barat tak hingat nak balik, hahahahahaha…

So, I better get ready, you all layan aje lah ye gambar the dinners I made while The Other Half was away.

I made schnitzel and chips for The Little Misses while I pulak makan…

IMG_2055

Schnitzel salad diselang selikan dengan chips. More greens than chips, hehehe…

IMG_2057

Konon2nya dah taubat sebab makan tak hingat dunia sepanjang2 masih ada mood raya ni. I lost 2kg masa puasa, but dah naik balik 1kg+ when baru aje 10 Syawal. Tak ke haru namanya itu!

And I made tuna laksa for me last night while Miss 12 had toasted cheese sandwich and chicken nuggets and Miss 7 had toasted tuna sandwich and chicken nuggets, hehehe.

IMG_2074

IMG_2071

Memang very bare and kurang kick sikit lah laksa I ni sebab kurang pedas and takde bunga kantan Smile.

20 comments:

Ayu said...

shopping kak! jgn tak shopping.hehehe...btw nmpk best je schnitzel tu nak2 mkn dgn raw salad :D

kak...mak ayu prnh buat minyak kelapa yg ditambah minyak buah keras.masa kecik dulu mmg mak slalu sape kat pale ayu coz rambut ayu masa kecik jns nipis n kaler brown gitu.ainnur lak masa dia baby...mak sapukan kat kening dia coz dia takde kening.huhu...

Ayu said...

wallaweee.....org pertama komen tu.jrg dpt peluang ni.hahaha....

bspotgurl said...

Alamakk.. dengar akak cko nak gi shopping kat Harbourtown tu.. jelousnye.. hehhe.. selamat bershopping yea :)

p/s: saya budak baru dlm blog akak :)

eliyaezlinalias said...

selamat bjimba kak!!!

PUTUBAMBU said...

wah..nak balik bila tu?

Flower said...

I need to do mine too. Lepas tu boleh ajak hb gi cuti2 n makan2....

again from previous topic : I normally pakai kasut size 36.5 or 37 depending on the style or jenama. But certain shoe yg I beli tak de jual kat DJ or Myer or kalau ada jual pun tak sama design. Some shoe, sama brand tp size pulak mmg lain utk design. Tu yg susah. Kalau baju lak no problem sbb kita boleh alter kat kedai. Kalau kasut kkdg bila beli sale, tu je lah satu2 yg ada.

kasihredha said...

sambil menyelam minum air lah kan..kalau tak rugi le :))

Orang Malaysia sure ramai kat sana kan LG...dan pasti kalau gi imigration ada org m'sia kat situ kan :)

akak tak pandai buat laksa asam ni..asyik tak jadi je..mcm ada je yg kurang.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Min..selamat hari raya aidil fitri dr atie sekluarga!
Sedapnya nampak laksa yg min buat tue...raya ke 3 aritu pon buat laksa gak tuk tetamu yg dtg kerumah...

Shiela Rahim said...

lunch jap g nk cr laksa gak la.....adesss...
akak ni wat terliur je..balik Malaysia nanti jangan lupe kabor ke teman...bole le jumpa2..hihihihihi

sHieRa cAkAp said...

Wah.. nak balik cuti kt msia ea? Bile tuh??? Best la immigration dkt dgn Harbour Town.. Boleh shopping lg n lg!!

Em... sedap plak rupe laksa tu.. lame dah tak merasa mkn laksa.. Terliur nih!

mamasuri said...

suka part yang berjimba2 tu...hehhe

Just.wanie said...

ahhhhh sedapnyer chips .

*lari2 pi dapoq goreng kentang*

;p

JaSSNaNi said...

Hai k.min.. Selamat hari raya.. baru nak berkesempatan jalan2 sini.. lamanya tak boleh login blog.. baru dapat berblog balik ni.. rindunye pada coretan kak.min.. rindu ngan little misses berdua ni..

Nur Misnan said...

Hari2 mkn sedap of Coz
badan cepat naik balik..

me, puasa 4 kilo lost
after raya 2 kg naik mcm up down plak

Rozita said...

Part jimba jimba tu memang best kannn..

siti.fizzie.fizz said...

Hey Kak Min,

I know I am a bit of the Miss Kaypoh Chi, but when I read the word 'nuggets' on your blog, I just HAD to ask you this, do you make them by yourself?

Well, if they are store bought, you should do some researching, it's THE HORROR CREATION of the 21st century.

Siti

lemongrass said...

Ayu,
I dulu masa kecik sapu byrlcreem aje kat rambut, hikhikhik. Sbb memang rambut we all dah lebat giler masa kecik2 dulu.

Bspotgurl,
Kalau pergi Harbourtown tu, memang mesti punya akan terjumpa tourists fr Msia with so many shopping bags kan, hehehe

Eliya,
Dah selamat pun berjimba ni tp tak best sgt sbb takde kawan nak shopping sama2, hahaha

Putu,
InsyaAllah October ni :-)

Nora,
Skrg AirAsia bnyk buat promo, bolehlah nanti you slalu oegi jalan2 cari makan :-).
My kaki sama lah kecik dgn you jugak, either 36, 5 1/2. Kadang2 susah jugak kan nak cari saiz kat shoes yg kita berkenan tu.

Kak Kasih,
Immigration dept kat sini tak sesesak yg kat S.Alam tu sbb Perth ni kecik aje kan. But memang ramai lah muka2 asians kat situ, hehehe.
I pun klu buat asam laksa memang sentiasa kurang kick tu yg tak berani nak buat utk jamu orang.

Atie,
Salam. Selamat hari raya. Sure habis licin orang makan kan sbb lain dr rendang n ketupat :-)

Shiela,
laksa kat Msia lagi kick n power kan :-). InsyaAllah we all balik in October for s short time.

Shiera,
Memang best sgt klu pergi Immigration dept tu sbb memang I slalu akan terpesong bershopping ke Harbourtown, hahaha.

Mamasuri,
I rasa semua orang suka pergi shopping ni kan :-)

Just.Wanie,
Fried chips memang sedap but we all buat oven baked chips so kureng sikit lah, hehehe.

Jass,
Apa khabar? Sedih and dukacita I baca cerita pasal your daughter tapi syukur Alhamdulillah sgt2 it ended happily kan..

Nur Misnan,
Hari2 mengunyah biskut and kuih muih raya, tu yg berat naik mendadak, hehehe.

Rozita,
Kalau lagi banyak duit, lagi best berjimba2 tu kan, hahaha.

Siti,
I know about the horror story about the nuggets tu. Here in OZ, you can buy really good breast meat-only nuggets which are more expensive lah. And here in OZ, they have to list down all the ingredients accurately so you can always check the ingredients. I tak belilah nuggets yg tak tau asal usul tu.
Bukan semua nuggets are the same so you can't use that blanket statement for all nuggets.

GreenJade said...

kurang rasa pon xpe sis..yg penting masak dgn penuh kasih-syg.. :)

blu4sky said...

nasib baik i dah makan laksa at 2 open houses hari ni..klu x terliur tgk gambo laksa you...
bulan puasa hr tu i ada beli few tuna..konon nak buat laksa..heheh sampai abis puasa tak buat2 gak.. all the tuna end up jadi tuna sandwich je..hihihi

lemongrass said...

Green jade,
Kalau I masak laksa, I sorang aje yg makan dgn penuh kasih sayang. Yang lain tu memang tak nak rasa, hahaha.

blu4sky,
Sure perut you dah penuh dgn tuna kan, after eating laksa at 2 open houses :-). I pulak ada 3 open houses tadi, memang kenyang tahap yg tak boleh nak telan lagi tu dah, heheheh.