Sunday, 18 September 2011

A restful but boring weekend

Hari ni patutnya ada jemputan open house tapi disebabkan Miss 7 masih lagi batuk2 and I pun dah start batuk2 and still not feeling 100%, terus cancelled aje lah hajat hati nak pergi beraya itu Sad smile.

Ye lah kan, kesian pulak kat other guests kalau menjangkit our batuk2 ni.

And then, Miss 7 pulaknya ada choir night esok malam so I nak lah dia rehat secukupnya so she can sing tomorrow. I pun kena rehat sepenuhnya sebab I have volunteered myself to help as a stage hand.

Dah lah harini, 1 hari suntuk since subuh tadi hujan tak henti with storm semua. Lagilah memang nak hibernate kat dalam rumah aje kalau boleh.

Pastu, since sedih tak dapat makan lauk pauk jamuan hari raya, I pun gelodah balik my freezer mencari rendang daging hari raya. And then cari beras pulut and masak pulut in the microwave.

Dapatlah we all makan pulut and rendang for lunch tadi (well, only I, The Other Half and Miss 7 aje makan pulut and rendang ni. Miss 12 makan leftover pizza, hehehe.)

IMG_2301

IMG_2304

Keajaiban microwave, nampak macam baru masak aje rendang daging tu kan. And then with the help of microwave, I dapat makan pulut after 15 minutes of cooking it, hehehehe.

The Other Half said to me, “I never knew it is so nice to eat rendang with glutinous rice. Much better than eating it with nasi impit!

Lerr…dah lama you kahwin dengan I, baru sekarang you rasa makan rendang dgn pulut? Macam tak caya aje dia tak pernah makan pulut dengan rendang ni.

But come to think of it, memang family I pun mana ada makan rendang dengan pulut masa hari raya. We all makan rendang dengan lontong or nasi impit, hehehehe.

18 comments:

kasihredha said...

cantik le pulut tu..
rendang dan pulut/lemang memang bestkan.

semoga miss 7 cepat sembuh
sakit dapat meningkatkan antibodi kita kan :)
semoga sihat walafiat lepas ni dan
dapat nyanyi sedap2 :)

lemongrass said...

Kak Kasih,
sebab nak buat ambik gambar, sanggup I letak pulut tu cantik2 dlm acuan, hehehe.
I suruh Miss 7 practice nyanyi tadi, dia tak nak sbb dia kata nak save suara utk malam esok, hehehe.

azieazah said...

Next time U try buat Pulut Kuning plak. Pun ngam juga kalu makan dengan Rendang Daging.

cahya indah said...

ohh sedapnya makan pulut dgn rendang..favorite. love pulut more than nasi himpit

T said...

Hi LG,
How do make the Pulut in microwave? do you rendam the pulut first? and what's the ratio for pulut & air? and how long do you cook it there?

I ada pulut satu balang, not sure what to make with it.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Wah! Mama kita tanya you pakai microwave brand apa? Cepat betul masaknya. Ours, kalau masak pulut, kena bubuh air betul-betul sama aras dengan berasnya, on high for 15 minutes, keluarkan, fluff up, tambah air about 1/2 cup kalau nak makan pulut putih biasa or 1/2 cup santan + pinch of salt, then on high for another 5 minutes. Cukup suka makan dengan rendang kerang... yummm....
Good luck with the voice Ms 7! purrr...meow!

mama maman said...

uols batuk tp mkn pulut.. bukankah akan makin teruk batuk uols nnt..??? But depend gak tahap kekuatan badan eks..:)

blu4sky said...

LG, camne masak pulut guna microwave..sila beri tunjuk ajar :-)r :-)

penDragon said...

akak, jgn lupa choir video Miss 7 ye! nampaknya gambar food dh back to normal....

Zaitun said...

Makanan kegemaran,sebut aje makanan yang berunsurkan pulut semuanya sedap ditekak Kak Zai.

eliyaezlinalias said...

pulut kalo kena ngn smbl ikn bilis pon ngam kennnn! hehehe
semoga cepat sembuh yea!

Ayu said...

as salam kak...dah sihat? ayu kat sini pun batuk2 gak.tgh musim agaknya.mujur budak2 sihat..cuma ainnur jela batuk2 skit.

btw tahniah buat zahra sbb buat yg t'baik masa naplan test aritu.siap mintak pony lg tu.hehehe...nak bela kat mana la tu ek.klu kat m'sia leh gak srh tok nek tgkkan.ni kat sana...mana nak sumbat tu.hehe...

Soo Hae Daa said...

salam kak...cne msk pulut pakai microwave? nk tau...

sgt2 comel miss 12 n miss 7..dorang boleh ckp melayu?

ctsal said...

Kak LG,

Saya pun nak berguru dgn akak mcm mana nak buat pulut guna microwave buleh? :)

My MAA said...

same here..dah seminggu lebih tak sihat..demam+batuk+selsema+sakit tekak+sakit pala...seisi rumah collapse, nie bru nak sihat...wish u guys cepat sihat.

p/s: mmg senang kan masak pulut pakai microwave...10 mins dah siap takyah nak kukus2 segala bagai...infact i buat kuih seri muka pun pakai microwave aje :)

Fatimah Azzahra said...

mrs lg..it's been long time u didnt put n3 for those lil' misses lunch boxes n ur garden.i hope u can update them as well =) it's lovely to read bout ur family

T said...

menyibuk sekali lagi..

To My MAA (or other reader), do you mind sharing how you make seri muka using a microwave?

lemongrass said...

Kak Azie,
kalau buat pulut kuning, tiba2 rasa mcm nak kahwin aje, hahaha :-P

Cahya,
I like both equally but nasi impit boleh makan banyak, pulut makan sikit2 aje dah muak :-)

T,
sorry for the late reply. Normally I rendam the pulut dulu just for max 30 mins to soften the grains so it doesn't take that long to cook it in the microwave.
I used this method http://www.myresipi.com/top/detail/804 for any pulut.
If you tak sempat nak rendam, it will still cook but it takes a lot longer. Hope this helps :-)

Angelina,
Tell your Mama, kalau rendam the pulut dulu for about 30 mins, it helps in the cooking process, tak lama sgt masak. But kalau tak rendam, it needs a longer time and a lot more water. Because I've tried both, hehehe.

Mama Maman,
entahlah, so far tak makin teruk. Lagipun bukannya we all melantak pulut tu, just a small serving :-)

Blu4sky,
I ikut recipe ini http://www.myresipi.com/top/detail/804 and so far memang menjadi :-).

Pendragon,
sedih sbb gambar and video choir tak cantik :-(.

Kak Zai,
Saya pun suka pulut tp tak boleh makan banyak2, nanti sakit perut :-)

Eliya,
pulut kalau makan dgn apa pun ngam, hahaha

Ayu,
Waalaikumsalam. Kat Msia mmng ramai betul yg tgh sakit2 kan. Dgn panas nya and then dgn jerebu nya lagi.
Kena tunggu I pindah duduk country lah baru dpt kawasan seluas2nya utk pony Zahra, hehehe.

Soo Hae Daa,
Salam. Try ikut recipe ni http://www.myresipi.com/top/detail/804, so far menjadi everytime I buat :-).

ctsal,
hehehe....I pun berguru dgn orang masak pulut dlm microwave ni :-). Ikut recipe ni ye http://www.myresipi.com/top/detail/804.

Maz,
everytime there's a change of season, memang ramai yg batuk2, demam n what not. Alhamdulillah we all tak teruk sgt and getting better now :-).
I pun kdg2 bila nak cepat buat serimuka pakai microwave :-).

Fatimah,
Most of the time, I'm too lazy in the morning to take photos of their lunchboxes, hehehe. But gardenwise, since the roses are blooming currently, I'm quite happy to take photos of them :-).

T,
Sorry ye for the late reply, I've given you the link above :-)