Thursday, 8 September 2011

Curls everywhere…

Everytime Miss  7 pergi mana2 with her hair loose, people including strangers will touch her hair and ask me, “Are the curls natural?

Do I look like someone who is so rajin to curl my kids’ hair pagi2 morning?

I am even not that rajin to put make-up on my face in the morning nor use hair drier to dry my hair, let alone use hot irons on my kids’ hair! hehehehehe.

But I am rajin enough to look after Miss 7’s hair so her curls stay curly and bouncy and not that dry (most of the time anyway, heeee).

Dari sejak dia kecil sampai besar, I have tried so many different hair products. I even had to go online to search for ways to look after curls which is way more difficult than looking after straight or wavy hair let me tell you.

Jaga Miss 12’s hair is so easy. I can buy her any shampoo or conditioner and nothing will affect her hair. But if I use the wrong products on Miss 7’s hair, I can feel like there’s something wrong with her hair when I comb it.

So, bila dia bangun pagi2 or sehari tak mandi or I sikat rambut dia when it’s dry, rupa Miss 7 akan jadi macam ini….

IMG_9314

IMG_8264-1

All tangled and knotted. Sikit lagi nak jadi ala2 rastafarian hair style dah.

IMG_1628

Serabai! Nasib baik muka cute kan, kalau tak, memang meremang bulu roma orang kalau jumpa dia tengah2 malam, hahahahaha….

And ini rupa dia selepas I basuh rambut dia and sikat rapi2 and tocangkan rambut dia ala2 Pocohontas, hehehe….

IMG_1794

Selepas a few hours dibasuh rambut and her hair loose….

IMG_9899-1

And ini pulak the hair products that I’ve been using on her hair.

IMG_2065

I tak guna products mahal so sesiapa yang allergic to cheap products, tak dapatlah I nak menolong ye.

The 3 products on the left are the shampoo, conditioner and the hair mask. Hair mask ni I only use occasionally when I think her hair has been a bit dryer especially masa dia selalu gi swimming dulu. This term we all tak hantar dia swimming sebab bulan puasa so her hair tak lah kering. The blue comb pulak I use in the shower when I conditioned her hair so all the conditioner pergi every part of her hair lah.

The cream on the right is the one I use every morning lepas she has a shower while her hair is still damp. It makes her curls become more bouncy. And I use a wide-tooth comb to sikat her hair so tak damage her curls.

All these products takde silicone which from what I read is the thing that can damage curly hairs.

See, I told you, punyalah susah nak jaga curls ni, hahahaha.

(Padahal masa I kecik2 dulu, penuh gak rambut I dengan curls but takde lah my Mak nak susah payah jaga mcm ni, hahaha. No wonder lah kan curls I hilang sekarang Winking smile.)

42 comments:

liyana said...

cantik curls itew :)

zarin said...

OOO mcm gitu ye nk jaga rambut curl hahaha tk penah ada curly hair la katakan..so tatau lah cemana nk jaga..patutlah rambut hasya serabai jek sebab mak dia tak reti nk jaga..hokkay, pasni i pun nak jaga rambut hasya gak lah walopun rambut dia tk securly rambut zahra

p/s
i suka 2nd picture n also the pocahontas tu...cantik n cute saaaangat zahra

blu4sky said...

hik hik..muka miss 7 dengan rambut bertocang mmg alah-alah red indian..

June said...

ya btl tu masa pegi hair salon pun stylist tu ckp curly hair is actually yg plg susah nk jaga n cost lot of money kata nyer not many ppl knows about it. sbb rambut org curl jgk n dry =P.

lemongrass said...

Liyana,
cantik when I look after them betul2. But bila I tgh malas, memang serabai :-)

Zarin,
Hahaha...tu lah kan. Alya dulu cuma ada curls masa dia toddler and masa tu I tak tau mcm mana nak jaga her curls, tu kot yg hilang skrg. Zahra pulak lagi bnyk curls dia so memang kena jaga betul2 sbb sayang kan kalau hilang :-).

blu4sky,
Memang sebiji red indian kan, hahaha

lemongrass said...

June,
tu lah kan, nak potong pun kena betul2 or else sengat benget teruk. Nak shampoo and conditioner pun kena pilih betul2. Memang banyak pakai duit, hahaha.

IntanRizal said...

my elder dotter pun have curly hair and panjang sampai pinggang.. memang susah nak jaga and memang dia tak suka nak sikat rambut... every weekend is let loose hair day... tak ade ikat and tak ade sikat :D

Mama Rocks said...

rambut dia tu menjadikan dia lebih cute, kalau straight mesti jadi lain, tapi she's always cute!

feeqa said...

hi auntie dah ok ke.hikhik...cantik sgat rambut miss 7 when menggerbang gitew..nampak lg sweet..dapat bayangkan bila besarr nanti rambut dia lagi cantik kalau sebegitu rapi auntie jaga..hehehe

kasihredha said...

akak suka curls sb rambut akak lurus.
Anak buah akak dulu rambut dia curls macam miss 7...tapi dah remaja ni jadi kurang curlsnya just ikal sikit2 je.

Suka tengok foto2 miss 7 terutamanya yg bertoncang tu :)

Anawahid said...

alahai mmg comei boca wedok akak itewww... apapon kejadian rambut keteng dia tu kak, tetap sumpah mmg comeiiii... hehehehe... slamat dino bodo kak, njaluk ngapuro yoo seng akeh2... haha

Norliza said...

Salam Min,
Selamat Hari Raya dari Singapura... maaf zahir batin.
Untung budak2 sekarang eh... i ingat dulu tinggal kampong mandi air perigi... mana ade duit nak beli syampoo. kalau beli sekali sekala pun yg paket kecil 10ct gitu...i ingat brand dia Vosene i think... kalau takde syampoo terpaksa lah pakai sabun buku untuk rambut. Rambut kerinting sampai keras and frizzy.... hahaha... teringat zaman dulu... layankan jer lah yer... haha!

Zaitun said...

Rambut miss 7 exactly sama macam rambut anak bongsu kak Zai kerinting habis dah tu kembang pula sebiji macam rambat David Alleycats.Dulu masa kecik2 kak Zai pun beli macam2 ubat tapi bila dah besar dia sendiri yang jaga.Sekarang ni dia biarkan rambutnya panjang kalau baru basuh lepas tu kering sampai tertutup muka.lg boleh bayangkan macamana rupanya.

JOANA said...

teringat pulak i rambut i masa kecik dulu...macam spring tp sekarang ni selalu buat rebonding hehehe...dah muak rambut curls..cuma kalau rambut curls kena simpan panjang..then g skola mak kena ikat tocang time tu selalu menangis sebab sakit bila disikat...dari kecik sampai sekolah menengah rambut panjang..abis sekolah masuk kolej ada duit sikit gatal nak rebonding plak sampai la sekarang..hahaha

Sarah & Fad said...

wahhh lama x tgk Garnier Fructis. dulu mula2 smpi uk nmpk benda ni terus try pki. skali kuar dandruff secara terlampau daaaa. tp wangi giler kan Garnier Fructis ni kak. saya rasa itu antara syampoo/ conditioner paling wangi selain herbal essence.

penDragon said...

hihi....xpe Miss 7, nnti boleh mintak mom hantar buat rebonding....

Cik Bambam said...

saya suka rambut kerinting!! cantik..huhu..tp rambut saya x berapa nak kerinting lak..ehhehe

lemongrass said...

IntanRizal,
we all pun wknd slalunya a 'no sikat day' unless we have to go somewhere sbb I malas nak sikat :-). But ikat mesti esp time nak makan because tak nak the hair goes everywhere.

MamaRocks,
I tak boleh bayangkan muka dia with straight hair, sure I tak kenal punya, hehehe.

Feeqa,
Kalau dah besar nanti, pandai2 lah dia jaga sendiri kan. But nowadays pun, dia akan sikat her own hair after showering :-).

Kak Kasih,
nasib baik my kids jenis yg suka their own hair so tak lah ada ys jeles :-). I pulak masa kecik hated my own curly hair but bila dha besar & dah hilang the curls, baru teringin balik nak curls, hehe

Mbakyu Ana,
Kue kabare? Wes royo endi? Kue urong delok de'e pagi2 bila rambut nya kusut masai, memang orak comel, muahahaha.

Norliza,
Salam Aidil fitri.
Memang untung budak skrg. I dulu pulaknya ada shampoo tp shampoo aje lah, without conditioner so memang siksa ya amat bila nak menyikat rambut. Kena letak brylcreem banyak2 baru ok, hahaha.

Kak Zai,
Luckily rambut anak I ni bukan kerinting halus. But kalau I cuba sikat rambut dia dgn sikat yg gigi dia halus2 tu, akan jadi macam Alleycats kan, hehehe.

Joana,
Best ada rambut curls ni kalau ada orang tolong jaga. I thnk once dia dah besar and dah tak larat kena jaga beria2 her curls, probably she'll cut it really short or buat rebonding kot :-).

Sarah,
Oh ye ke? We all tak pernah pakai Garnier fructis for shampoo, cuma pakai the mask aje. Lepas ni memang takkan try lah the shampoo, hehehe.
Tapi memang wangi sgt2 the mask pun :-).

Pendragon,
muahahhaha....Mak dia pun tak pergi salon bila nak potong rambut, tak kuasa I nak hantar dia gi rebonding :-).

lemongrass said...

Cik Bambam,
susah weh nak jaga rambut kerinting ni, better lah ada rambut kurang kerinting :-).

Mira Marlena said...

Kak Min,

Don't know whether you've heard this b4 but have u tried using baby oil after her shower?Bila rambut dah lembab (air tak menitik,put a few drops of baby oil and lather it on her hair) senang sikit nak sikat.It works for my daughter..cuba kak Min try kalau kot2 boleh nak 'tame' kan rambut si Zahra tu.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
In feline world, Ms 7 boleh masuk category Persian, long hair. Kena berus everyday or else jadi matted. Bila dah matted, kena hantar pergi vet, nanti dia cukur kasi gondol. Tapi takkanlah nak hantar Ms 7 pergi vet kot? Mama kita kan, kecik2 dulu katanya rambut dia gitu gak. Nenek kita lumur minyak zam zam (sesame oil kaler pink!) baru boleh sikat. Dah tua-tua ni, potong pendek je. purrr...meow!

mrs plain-june said...

she's like a real pocahontas! sgt comel!!!
rambut saya masa 2-3yo curly mcm tu jugak.. pesen tarik turun toing2 naik balik. mak cerita nak sikat pun nangis2. tp by 5-6yo dah hilang semua tinggal wavy ja.. ada teknik rupanya nk jaga curls ni..

Ayu said...

kak...ayu suka sgt tgk zahra in 2nd pic.so cute!!! jeles sehhh tgk rambut dia time tu.ainnur lak suka sgt coz rambut dia skrg dah ada maggi skit.klu dia ikut ayu...mmg rambut akan ikal.la ni ayu dok lumur minyak buah keras kat ainnur n faris n their dad too coz ayu nak kasi rambut dorg lebat n itam meanwhile hb ayu lak nak krgkan uban kat pale dia.huhu...

anymz said...

adik akak pernah ada rambut curls mcm miss 7 masa umur dia 7 tahun..skang ni dah 44 tahun curly nya tu masih ada cuma agak lebar2 bukan kerinting halus mcm dia kecik2 dulu..:)
mmg susah nak jaga.

terimakaseh akak ucapkan atas ucapan takziah dan amin atas doa LG terhadap arwah abg akak tu ya...

Teratak Amir Amira -{@ said...

min, anak saya rambuat kerinting, tapi dia tak suka selalu merunggut,nak rambut macam mama lurus macam pembaris katanya, nak elak kan serabai kami paksa dia potong pendek macam abang-abang dan adik dialah,

zuwaidah said...

i love the curls, harap2 my daughter syiqin boleh maintain rambut kerintingnya juga

MULAN said...

comelnya.. geramnya... keteng2 lagi rambots dia..

lg, i pulak masa hubby nak let go lappy lama, dia mintak i copy/transfer fotos masa our stay in seoul for nearly 1 year tu.. gila punya i, tersilap transfer (tapi kan instruction yg incik hubby kasi memang confusing & oso tak betol).. nasib ada kat film2 camera jenis lama tu.. nangis jugak la i..

balik dari europe baru ni pon, hilang habis 600 pics dari SD card.. nasib boleh retrieve thru few websites ni.. bayar sikit la.. adoi, yg canggih pon belom tentu OK.. so now, dapat foto yg betol2 sayang, terus copy kat hard drive.. tapi kalo hilang/jahanam, camna pulak ekkk..

meriah raya u dgn bagai2 jawa food tu.. byk i tak pernah rasa..

Flower said...

Berapa lama each day you sikat rambut dia ni. Rambut hana yg lurus tu pun at least every morning makan 10 minutes nak sikat n blow & dry. Kalau tak nanti masam bila pakai scarf. Kkdg naik angin jugak lah sbb sentiasa kusut. Bila naik angin I selalu ckp kat bapak dia, I'm gonna cut your girl's hair short. Mmg dia tak bagi lil princess dia rambut pendek. Senang dia ckp sbb bukan dia yg menyikat tiap2 hari, tiap2 pagi sebelum gi sekolah.

from previous entry.
Selalunya I pakai hentam keromo je tentang size. I selalu nya gi purse forum tgk2 samada kasut jenama tu tts (true to size) or smaller. Tp alhamdulillah webshop yg I beli tu offer free return. Ada sekali tu I beli my jacket tak leh pakai boleh 2 kali free return. No problem. Lebih best beli online sbb harga kkdg murah yg amat.

HomeKreation said...

Salam LG. My friend's doter has exactly the same curly hair & she manage to keep it long till waist line (imagine when pulled straight will be double length). The father likes to joke that if anyone pinang his doter it will be the price of shampoos & conditioners.... imagined how difficult it is to take care of it....but Along suka betul tengok the beautiful curls!

Lady Windsor said...

cantiknya rambut..ala-ala kerinting maggie!comel..

lemongrass said...

Mira,
Kalau letak baby oil, the curls wont disappear kan? I dont want her curls to disappear tu yg I takut nak cuba, hehehe

Angelina,
If it was up to her Dad, memang dia suruh tarah kasi crew cut style aje. He said senang nak jaga, as though selama ni dia yang jaga But sian lah kan, from a Persian cat terus jadi gondol, hehehe....

June,
Samalah mcm I, kerinting toing2 dari kecik sampai around 10 kot. Pastu, kena letak brylcreem bnyk2 sebelum nak sikit or else nangis. Can you imagine the smell of my hair everyday, macam boy aje, hahaha

Ayu,
I tak pernah dengar pulak minyak buah keras tu, yang selalu I dengar orang letak olive oil or minyak kelapa utk bagi rambut lebat n hitam :-). Rambut Zahra dah lebat so kalau lagi lebat, pengsan I, hehehe.
Utk I bolehlah sbb banyak dah uban kat kepala skrg ni :-).

Kak Anymz,
Dlm keluarga I pulak, my older sister yang tak hilang curls dia sampai skrg. Curls I masa kecik2 aje, skrg dah wavy :-).

Amir Amira,
Dulu2 anak I slalu gak merungut nak rambut lurus tp skrg ni bila semua orang puji rambut dia, dia dah suka sgt2 her curly hair :-). Tapi memang susah nak jaga lah and kdg2 I pun rasa mcm nak potong pendek aje rambut dia tu, hehehe.

Zuwaidah,
Orang kata klu curls tu cuma kat hujung rambut and tak sampai at the roots, dia akan hilang bila dah besar. Rambut I masa kecik cuma curly towards the ends aje so bila selalu kena potong pendek, dia hilang mcm tu aje.
Rambut anak I ni curls dia sampai kat roots, so hopefully akan kekal ampai besar lah.

Mulan,
Cerita you lagi sedih especially bab cuti kat europe tu. I pun pernah hilsng kat sd card and terpaksa beli software utk retrieve the photos but tak sebanyak photos you lah. I skrg dah accept the facts that I've lost all those photos, dah nasib nak buat mcm mana kan :-(.

Nora,
I tak payah blow dry her hair. Cuma put cream, sikat and tie. Sekarang ni she wants her hair plaited mcm pocohontas tu all the time so takes around 10 minutes jugaklah. Lama sbb I ni still terkial2 nak plait nicely, hahaha.
I know some people kan go to David Jones or Myer or the upmarket shops to try the shoes/clothes they love to find the right size. Pastu they go back and surf online for the best price. Maybe you should do that too, saves time tak payah return kalau tak muat :-).

AlongRoz,
hahahah....memang betul kata that girl's Dad :-). Dah lah kena cari the right shampoo and conditioner, and then not many shops stock some of the hair products kan :-).

Lady Windsor,
memang mcm maggi mee :-).

PatinPasta said...

Kak Min,
Betul! Rambut kinting memang susah sebab kalo kering memang akan kembang. Saya pon mau terkejut bila tengok rupa sendiri malam-malam.

Saya pon guna Tresemme for both syampoo + conditioner. Tapi untuk syampoo saya pilih yang untuk hidrate kan rambut. So far, Tresemme memang sesuai untuk rambut kinting saya :D

And plus, saya guna Tresemme foam (so that rambut tak kembang macam singa :D). And bila tido saya ikat rambut (loosely) so that esok bangun pagi tak jadi singa :D

Hehe!

Yat Maria said...

Zahra really has beautiful locks!!ai rasa for me ai harus pakai that cap thingy macam little house on the prairie..selalu bangun tido pepagi terperanjat sendiri tgk pesen rambut sendiri ai!!

Oyis said...

hehe.. br je nak letak gmbr anak saya yg curly hair di blog saya, yg mana husband saya lps mandikan dia terlupa nak sikat (dan saya plak x de kat umah). balik2 umah tgk, OMG, naper sampai begini kembang sudah!

MamaFaMi said...

The products kena bayar komisen ni... sket punya baikkk lagi Min kasi promosi.

Both your darling daughters are adorable dear.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Min sekeluarga.

ShashaCatering said...

Pandai you jaga rambut. Nice hair ;)

bspotgurl said...

rase macam best pulak kalau rambut curl mcm ni.. comeyy je

PUTUBAMBU said...

remeh gak eh?
tapi hasilnya superb...
cantik rambut dia

lemongrass said...

Yat,
Kalau rambut I panjang, kalau bangun pagi2, memang akan menyeramkan orang yg tengok lah. Luckily rambut I pendek, hahaha.

Oyis,
Samalah dgn my hubby, kalau I takde kat rumah, memang dia takkan sikat rambut Miss 7 properly lah, hehehe.

MamaFami,
Selamat hari raya aidilfitri utnk Mama sekeluarga juga.
Lepas ni ramai lah yg beli these products kan ;-).

Shasha,
I tak sanggup tengok rambut dia serabai, tu yg kena lah jaga jugak, hehee.

bspotgurl,
kalau ada orang yg nak jaga our curly hair, lagi lah bestnya :-).

Putu,
memang remeh a bit lah tp bila tengok hasil dia cantik bouncy, rasa best aje :-)

cupcakekasih said...

Salam pagi Sabtu LG....kak Jun dah letak penamat kisah Puan Sabar...ending...noktah...last episod...finish...he he he. Nantikan episod baru ya...salam dari bumi USJ

4AS said...

Wow! rajinnya u jaga rambut dia.. I ni biar je Ayra handle rambut dia sendiri. No wonder dia dah hilang the gorgeous curls that I loved when she was around 2-3 y.o. Tp I belikan dia sunsilk leave- on utk nak bg senang sikat rambut dia..

lemongrass said...

Kak June,
Salam Sabtu (dah nak masuk Ahad pulak baru I jawab :-)). Thanks sbb bagi ending kisah Puan Sabar tu. Memang she's one lucky lady kan. Allah makbulkan doa dia finally :-).

Zuera,
Alya's lost her curls when she's around 3 mcm tu, tak tau kenapa. So this time I nak make sure Zahra takkan loses her curls sampai bila2 tu yg jaga rapi, hehehe.