Wednesday, 28 September 2011

Castle and roses

Miss 12 ada group project to be completed on the last day of school.

They are to make a castle out of any materials they want and assemble it at school on that friday.

I suggested to her, “why not make a castle cake. I’ve got just the right thing to make it.”

I showed it to her and she loved it and she showed it to her friends and they love it so tadi we tested it to see whether jadi castle ke tak.

Taadaaaaa!!!!

IMG_2600

sebabkan the cake mixture tu I terbuat sikit aje and the castle silicon mould is big, tu yang the castle ended up pendek aje, hehehe.

So, esok kenalah we all buat lagi using more batter so lagi cun lah nanti rupa castle nya.

Miss 12 kata, even kalau her group tak menang the best castle prize, they have won it in a way sebab they can eat their final product unlike the other groups!

hehehehe…

And since kebun bunga ros I tengah galak berbunga, layan lagilah ye gambar2 roses I. Kesian diaorang kena tinggal dengan I nanti…

Sure takde sape nak belek2 diaorang hari2 kan Open-mouthed smile.

IMG_2541

IMG_2549

IMG_2588

23 comments:

Hana Soffelia said...

Wow.. Miss 12 sgt bertuah ada mummy yg pndai baked. ^_^

All the roses so beautiful..

blu4sky said...

good idea lah..tak membazir..hehehe..
too bad the castle mould mcm tu susah nak cari kat sini..klu tak sure its gonna be a fun project for my kids

hasya said...

cantiknya castle mould tu..kaaaak nanti nak pesan buleh? hihi itu hari my fren ke sana n dia belikan bugs muffin tray tu.. comel sgt tray tu..

PatinPasta said...

Kak Min,
Alahai kiut nye castle cake tu! Nak potong makan pon sayang. Nanti akan hias dengan topping bagai la ye? Jangan lupa buh final product nye gambo :D

So balik Malaysia nanti akan borong barang penting untuk bawak balik tak?

penDragon said...

hahaha....your kids untung sbb bila nk buat project je, ada je kitchen gadget akak yg boleh membantu dorang!

lemongrass said...

Hana,
Thanks to the silicon mould, tu yg jadi castle tu. Kalau I aje yg bega2 sendiri, memang hampeh lah, hehehe

Blu4sky,
we all at first ingat, it wont come out nicely. But it did and we were so happy :-).

Zarin,
Psst...nanti I cerita kat you ye :-)

Aida,
I cuma buatkan kek aje, pandai2 lah diaorang hias sendiri, tak kuasa I nak buat everything for them, hehehe.
Barang2 penting for me is keropok ikan and ikan bilis aje, hahaha.

Pendragon,
I dah lama beli that mould tapi tak pernah try so bila she told me dia kena buat castle, teruslah I teruja nak try, hehehe.

kasihredha said...

bertuahnya miss 12...bila dia besar nanti sure menjadi kenangan buat dia kan. cantik silicon mould tu.

Ya Allah cantiknya bunga2 tu...kalau kena tinggal nanti sure bunga tu rindu kat LG...dan LG pun sure rindukan bunga tu juga :)

Lady Windsor said...

Woohooo...roses tu...petal pun fresh dan cantik...boleh makan petua awet muda!

missbby said...

yelah, untung anak2 sis, i think you are so creative..u inspired me so much!

Rozita said...

bertuah betul anak u...mummy diaorang rajinnn dan pandai masak.

Cantik betul roses tu...

EriN HairudiN said...

kak nak kirim silicone mould tu boleh? best kan? if akak ok le... response kat saya ye...TQVM

mama maman said...

kreatif eks.. blh wat castle cake.. suka arrr...

betul gak kat miss 12, kalah pun takpe.. blh makan pastu.. depa kalu menang pun sekadar tgk je la...:)

Anggerik Berduri said...

love the roses n the mould.. wish i can have it. hiks.

mamasuri said...

kreatif nyer akak...

Ann Huda (Ate) said...

Wahhh...Tiada kata2 lain selain "Wahhh" tanda kagum yg luar biasa. Mak creative anak cerdik. Tak menang tak pe, tak rugi kerana dapat makan cake.

Subhanallah cantiknya bunga rose.

umihumairah said...

cntiknyer bunga2 dtaman akak...seprti cntknyer 2 org princess tu

eliyaezlinalias said...

siyes roses tu semua sgt chantekkkk!

eat.this said...

hye there!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Kat tengah2 castle tu harus ada kucing. Kononnya dragon yang jaga castle. Sure menang project. purrr...meow!

Lily said...

sis,

cake itu membuatkan saya berkata2 WOW disni today :)

Gina said...

Kak LG, I pun dok mengumpul mould nie. Mujur lah dah beli kat Kmart

TopsyTurvyMum said...

Hari tu macam dah nak ambik castle mould tu buat tambah collection tapi takut kek tu nnati keluar tak senonoh.

Ni dah tgk ur result, rasa nak gi beli terussss!! Haha

lemongrass said...

Kak Kasih,
Memang dia seronok sgt bila I showed her the silicon mould and helped her bake the cake :-).
Bila I balik nanti, sure makin galak pokok ros tu berbunga.

Lady Windsor,
ha'ah kan, I pun lupa yg kita boleh makan rose petals but I've sprayed the flowers with pesticides so maybe tak berani lah I nak makan :-)

Missbby,
thanks for the comoliment but I tak lah creative mana sebenarnya, hehehe

Rozita,
Nasib baik I memang dah ada the silicon mould tu so senanglah nak bake a castle :-).

Erin,
So sorry ye sbb I tak dapat tunaikan permintaan you tu. I dont think I akan menjejak kaki ke post office masa kat Msia nanti.

Mama Maman,
Memang seronok diaorang tadi and memang seronok budak2 lain sebab dapat tolong makan the kek at the end.

Anggerik berduri,
Memang bersyukur I duduk kat rumah ni sbb dpt pokok ros instant, hehehe.

MamaSuri,
silicon mould tu yg buat segalanya, I tinggal tuang batter aje, hahaha.

UmmiHumairah,
thank you for the compliment, Alhamdulillah :-).

Eliya,
I suka the roses masa dia buds, memang comel sungguh :-)

eat.this,
Hi :-)

Angelina,
Kalau ada cat kat tgh2 castle tu, adalah nanti yg tinggal separuh aje sbb kena makan awal2 dek the cat :-).

Gina,
Mujurlah kat KMart memang jual murah kan so boleh kumpul every single design sebelum you balik Msia :-).

TTM,
I pun masa beli tu rasa syak wasangka yg it wont come out nicely, tu yg try dulu and it turned out really good actually, hikhikhik.