Tuesday, 27 September 2011

Busy days ahead

Hari ni Miss 7 dah ‘pandai’ sikit ‘menipu’ in her homework.

A question asked her to ask 3 friends of what they would like to have for lunch from the canteen menu and for her to calculate the cost.

Nasib baik dia dah pandai reka this 3 imaginary friends instead of nak nangis sebab her friends semua kat sekolah, hehehehe.

This week pun will be the last week of schooling this term and then 2 weeks of holidays.

InsyaAllah, we three will be going to M’sia next week for a holiday and also untuk buat M’sian IC for Miss 12. Tapi tak lama balik kali ni sebab The Other Half tak ikut (dia ada banyak kerja nak kena buat at work) and Miss 12 pun dah sekolah menengah so tak best lah kalau ponteng lama2 kan. Cukuplah pergi 2 weeks aje, dapat jumpa adik beradik mak abah and then dapat mengketedarah all my favourite food pun dah happy sangat2, hikhikhik.

The first thing I nak cari when I jejak kaki kat Msia is goreng pisang panas!

Muahahahahaha…..

Kesian I you, dah lama bebeno tak merasa makan goreng pisang sejak dua menjak harga pisang melonjak naik ni.

KFC and McD tu tolak tepi dulu Open-mouthed smile.

And I ingat nak stay around KL on that Monday, Tuesday and Wednesday tu sebab my girls dah beria2 nak pergi Petrosains again.

Kat mana lah I nak cari goreng pisang panas kat around KLCC tu ye?

Hahahahaha…..

Kalau ada sesape yang nak buatkan I goreng pisang panas, sungguh2lah I alu2kan, hehehehe…..

The Other Half kata, dia nak I masak a lot of asian food especially kari before I pergi Msia ni sebab dia kata nanti 2 minggu dia tak merasa nak makan kari.

I pulak malas nak masak kari sebab surenya lah I akan banyak makan kari and sedara mara dia masa kat Msia nanti kan.

Takpe, I akan buat kari and sambal untuk dia and pack cantik2 masuk dalam freezer. Bila dia teringin nak makan, tinggal keluarkan dari freezer and reheat it. Sambil2 tu boleh dia bersyukur dapat isteri sebaik I, hikhikhikhik Smile with tongue out.

So, I will be quite busy for the next few days dengan nak packing, nak kemas rumah so it is less messy and a bit cleaner before I go and then dengan nak masak untuk buat bekalan The Other Half, hehehe….

So, malam ni since I tak nak masak asian food, I masak chicken casserole makan dengan french bread.

IMG_2590.

IMG_2593

Sedap sungguh makan macam ni when it’s freezing cold outside. It’s supposed to be Spring already tapi satu hari suntuk it has been raining non stop with hailstorms. Tu yang sejuk sangat. I tak tau whether my seedlings and seeds survived the rain or not.

28 comments:

penDragon said...

xpe la kak walaupun balik 2 weeks je pun...janji balik M'sia. Goreng pisang panas tu akak x payah la cari kt KLCC..., cari kt Ijok or Batang Berjuntai nnti...

kasihredha said...

Kat KLCC tak de kot yang jual goreng pisang panas .
Bestkan boleh balik sesekali jumpa family dan makan2..
Nanti miss 7 & 12 boleh le makan pisang puas2.
Teringin nak jumpa...hihi

blu4sky said...

hihihi your other half really funny..mengalah orang mengidam..
LG, my hubby pandai buat goreng pisang yang sangat sedap...i tukang makan je..heheh...klu agak-agak tekak you rasa nak makan..mai lah dtg rumah..nanti i jamu you goreng pisang panas

btw have your girls been to pusat sains negara.. we went there last two weeks..menarik gak untuk bebudak..klu taman pendidikan sains yang kat luar tu dah open for public rasanya lagi menarik

aThidEaN said...

Kak LG coming to KLCC? whennnn?? im working in KLCC though...goreng pisang panas mmg xde la kat klcc, tp kat wisma central sebelah KLCC mmg ada jual.pernah beli and sedap.siap ada cendol pulut yg lazat juge..

sHieRa cAkAp said...

Wah.. Tak lame lagi tu... Welcome home la kak... Em, kat KLCC mmg takkan jumpe la...

faradia said...

salam kak LG,

klu nk banyak choice kueh melayu g pasar keramat dekat je ngan klcc...kuar highway akleh trus jmpe pasar keramat...heehheehhe

-faradia-

Lady Windsor said...

LG, kat opis i ada jual goreng pisang, sedap! Mai la...

Fazlinil Irma said...

kak min..

boleh plan buat picnic dkat taman klcc ni sambil makan goreng pisang panas. hehehe.

sy tolong jaga anak2 main sambil mak2 bergosip bertentang mata. eceehh. ;)

sweetazezah said...

salam..wahh..kak min nak balik mesia erk..bila tu?naik malaysia airlines ke?kot2 balik masa saye on-duty,buleh saye tggu kat depan pintu kapai trebang n bentang kapet merah.ujung kapet tu taruk 1meja bersama sepinggan pisang goreng n steko ayaq kopi kamp0ng!!

Zaitun said...

kalau jumpa keluarga dan jalan2 around Kl 2 minggu cukup kot tapi kalau nak berholiday jauh sikit memang tak cukup masa.

Selamat pulang.

Shereen said...

Hi LG,
I'm going to Msia too in 2 days time but haven't pack a single thing!!Waiting for my hubby to do that...hehehe...tak kuasa I!Nice if I can terserempak with you kat KLIA(that's the only place I'll be while in W.Msia as I'll be flying to Sibu for 2 days and then to KLIA again to catch a flight to Bangkok).I'll be missing all the foodstuff...don't know what to expect in Sibu as I have never been there.Take care and have a great day!

Rozita said...

Best kann dapat peluang bertemu mak abah adik beradik. Lepas rindu. Kalau LG jalan jalan kat klcc tu nanti mesti ada orang yang kenal. Maklum...blog fofular gitu. Kalau i terserempak ngan u sure i akan tegur punya...

Ehhh..i nak ucap selamat datang atau selamat pulang ke mesia ye ?

eliyaezlinalias said...

Wahhh ada misi menyerang pisang grg ehhhh
slmt bjaya!!!! And have a safe journey ehhh

tinie said...

wahh mesti tak sabar nak balik m'sia nie walaupun 2 minggu....

nanti akak makan puas2 pisang goreng yek... tp area klcc mmg x derlah.....kalau nak banyak pilihan kat kg baru lah.....

E-na Lovely Kitchen said...

u balik holiday ke sis...take care ye...

TopsyTurvyMum said...

Wahhh...jelesss!! Hahaha..

Jangan lupa posing ngan goreng pisang ok!! hihihi..

Take care sis!

Puteri Biru said...

kak LG, balik mesia nak jumpa boleh.. nak sangat tanya pasal stay australia for several years macam mana..KLCC tu sonang je saya nak pi. huhu

AMY_YNA1985 said...

Kak min. jom la wat gathering.. Teringin nak jumpa Kak min face to face. miss u.. (^_^)

meriahceria said...

akak balik ijok ye..bole daatang beraya nih...hihiihih

norizwani farhan said...

hei hei hei...sapa cakap klcc takda goreng pisang panas...ade k..kat fudcourt level 4, sedap lagi k..

P/s;im ur silent reader

Unaizah said...

Excited la ye the Little Misses to balik kampung...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Betul! Kat KLCC Foodcourt 4th Floor ada. Tapi harga KLCClah! Tapi idaklah sampai Aussie $12 per kg kot? purrr...meow!

lemongrass said...

Pendragon,
Kalau I beli goreng pisang panas kat KLCC, maulah Mak I tang2 tu jugak suruh balik Ijok and makan pisang goreng panas kat Ijok, hehehe.

Kak Kasih,
Memang hajat hati nak makan pisang puas2 bila balik Msia nanti, hehehe.
Kak Kasih tinggal kat mana? kalau area tu dekat2 dgn tempat yg saya akan pergi, insyaAllah boleh jumpa walaupun sekejap :-)

Blu4sky,
Wahhh bestnya dapat hubby yg pandai goreng pisang. Kalau I jadi you, memang hari2 I akan mintak pisang goreng, hehehe.
We all tak pernah pergi lagi Pusat Sains Negara tu, whereabout is it?

Athidean,
InsyaAllah Tuesday next week kot I'll be around Petrosains area and food court tu :-). But I tak berani nak set time lah sbb depends on a lot of things. But kalau you terjumpa we all, tegur2 lah :-).

Shiera,
Thanks. We all pergi KLCC tu pun sbb ada Petrosains kat situ, kalau tak, tak pergi kot :-).

Faradia,
Salam. Kat Pasar Keramat ye? Nanti I tanya adik I sbb dia duduk area situ.

Lady Windsor,
hikhikhik...Pisang tanduk goreng ada? :-)

Irma,
Kalau buat picnic kat KLCC tu best jugak kan, sambil minum kopi, makan goreng pisang and makan kek RVC you buat, hehehe

Sweetazezah,
Salam. Unfortunately, we all balik naik AirAsia this time. First time naik AirAsia ni. Kalau diaorang dah bukak the new low cost terminal kat KLIA tu, bolehlah you hidang kan goreng pisang kat situ kan, hehe.

Kak Zai,
Memang betul tu. Hajat I pun cuma nak jumpa keluarga terdekat aje and nak buat ic so insyaAllah sempat lah nak bermanja2 :-)

Shereen,
Hi! Iye ke, lucky you going to Sibu and Bangkok. Unfortunately I cheapskate aje so naik AirAsia this time, hahaha. So memang tak boleh jumpa you lah. Next time ye when you singgah Perth, let me know :-).

Rozita,
Memang sgt excited nak balik bercuti ni sbb dah 2 tahun I tak jumpa my siblings n anak sedara.
I ni pemalu actually, kalau orang I tak kenal tegur, terus I rasa nak menyorok, hahaha.
Selamat datang kot, hehehe.

Eliya,
orang lain misi menyerang food yg lagi best, I nak serang goreng pisang panas dulu, hahaha

Tinie,
Maulah kot tiap2 petang I makan pisang goreng. Sure ketat lah my jeans bila balik sini balik lepas 2 weeks makan pisang goreng kan, haha

E-Na,
balik holiday sambil nak buat ic utk my daughter.

TTM,
you nanti balik December lagi lama, lagi lah I jeles, hehehe.

Puteri Biru,
Nak jumpa boleh tapi I tak boleh nak set time and date sbb tak berani nak janji. Kalau I pergi KLCC, I will put it up on the blog sebelum I pergi ye :-)

Amy,
kalau I balik lama, memang I nak buat gathering tapi balik 2 minggu ni susah sikit nak bergathering unless semua orang nak datang Ijok, hehehe.

Julie,
Boleh aje! Jom lah, I akan ada kat Ijok both weekends 8-9 and 15-16 tu.

Norizwani,
Kat food court kat hujung tu ye? I baru ingat, kat situ ada stall yg jual kuih muih. A few times jugaklah we all makan kat situ instead of makan kat food court yg kat tengah2 tu :-).

Unaizah,
Diaorang excited nak jumpa sepupu2 and atuk n nenek :-)

Angelina,
Harga kat KLCC tu bila dah convert to Australian dollars, terus jadi murah sgt2 ye, hehehe.

geesham said...

Asm. Teringin sgt nak jumpa min & anak2, bleh ke lau kami gi umah weekend tu?8 & 9hblah lau min x ada plan gi mana2lah. InsyaAllah lau ada member leh tmnkan sbbnye weekdays keja & tak pernahpun sampai Ijok. Nakgi perth, tggu tahun dpnlah lau ada rezeki..hopefully kedtgn kami nanti tak ganggu ur sweet time with family.

DeLLa said...

klcc ade grg pisang panas ke..ishhhh..kalau ada pun kak min..still takleh lawan grg pisang panas sec19 shah alam ni..

lemongrass said...

Geesham,
InsyaAllah I ada kat Ijok that weekend, kalau keluar pun maybe during the morning pergi kedai mcm tu.
kalau nak tau my parents house, you pergi kat shortcuts under 'kad jemputan'.

Della,
Sect 19 Shah Alam kat mana ye? I ni klu Shah Alam setakat tau area PKNS aje, hehehe.

blu4sky said...

LG, Pusat Sains Negara tu dkt area bukit kiara..dkt dgn equestrian bukit kiara..klu dr tepi jln boleh nampak building PSN mcm bola golf

madre f.a. said...
This comment has been removed by the author.