Monday, 26 September 2011

It’s not lying…

Senario yang berlaku petang tadi while I was helping Miss 7 with her homework.

Miss 7: I can’t do question number 4.

Me: Why not?

Miss 7: Because the question says, “Plan what you are going to buy for lunch at the school canteen for the next 5 days and list down the amount of money you need.”

Me: So…how come you can’t do it. The menu is there, just find out what you want and total them up.

Miss 7: (Sambil muka dah nak nangis) But I never buy at the canteen. I bring my own lunch. My Mum makes my lunches everyday. That’s why I can’t answer the question because I won’t be buying from the canteen. I can’t lie.

Me: Lerrrr……(sambil tepuk tangan kat dahi Eye rolling smile)

Me: Just pretend it’s a fun game of what you wish you could buy at the canteen. List down the things you really like to eat from the menu. It’s just a question. I don’t think they are going to care whether you buy from the canteen or not.

Anak I ni lurus bendul betul, muahahahahahaha……

Nak buat macam mana kan, dah memang dia tak pernah beli lunches at the canteen, hari2 Mum dia bekalkan lunches from home, hikhikhikhik…

Macam esok, they are going to have leftover pasta and meatballs for their lunch sebab dinner tadi I masak pasta and meatballs.

IMG_2578

Rasanya takde kot jual pasta and meatballs at the canteen, hehehehe.

IMG_2576

But bila dinner we all cuma maggi goreng and cucur udang aje, I bekalkan The Little Misses and The Other Half benda lain lah for their lunches, hehehe.

IMG_2568

IMG_2563

And kalau dinner we all chicken burger and chips, selalunya I will make extra chicken burger for them to take for lunches the next day. Chips I tak bekalkan lah sebab chips mana sedap sejuk.

IMG_2476

IMG_2475

Tu lah yang Miss 7 susah hati nak jawab question No. 4, hahahahaha…..

18 comments:

HAJAR AZMAN :| said...

Hehe, lawak betul miss7 ni~

penDragon said...

hahahaha....patut pun Miss 7 susah hati. kalau fikir2 mmg betul jugak ckp Miss 7 tu, dia mana ada beli2 kt canteen. mom dh bekalkan dia lunch everyday!

mama maman said...

lurus sungguh..:)

Noir said...

this story got me smiling. innocence...

Yan said...

hee..hee...bagus tu Min. Petanda dia tak akan berbohong pada kita nanti..

lemongrass said...

Hajar,
Kadang2 lawak tapi kadang2 menggeramkan sgt2 :-)

Pendragon,
Dia ingat soalan tu soalan real life agaknya tu yg tak boleh nak jawab, hahaha.

Mama Maman,
memang kan, lurus betul :-)

Noir,
It's the innocence and naivete of the young :-)

Kak Yan,
Hahaha...dia takut kena marah dgn cikgu sbb lying :-)

ejaescobart said...

Betul la cakap org tua kan? budak2 ni tak tau menipu...tau menipu...

kasihredha said...

hihihi...dalam kelucuan tu..akak rasa terharu pulak, sebab miss 7 sungguh jujur,...so cute :)

Fazlinil Irma said...

ala sweetnya miss 7. senyum sengih sy baca cite dia. :)

Mat Gebu said...

hahaha....i tgh stress pun boleh gelak sekarang nihh...

lemongrass said...

Eja,
dia takut kena marah dgn cikgu kalau menipu, hehehe

Kak kasih,
I nak tergelak masa tu tp kesian tengok muka dia nak nangis, hikhikhik

Irma,
budak2kan, dia ingat soalan jujur, hehehe

Cik Mat,
Budak2 ni kdg2 buat kita gelak masa stress, kadang2 buat kita stress masa tgh happy :-D

harleena said...

she's so sweet... mmg betul la tu, anak2 kecik2 ni mmg tak reti nak tipu..

Zaitun said...

Itu sifat yang baik ada pada miss 7, selalunya budak2 tak pandai berbohong.

Anggerik Berduri said...

hahahaha so cute.. Jujur sangat. hiks

Rozita said...

Cute sungguh Miss 7 ...

sHieRa cAkAp said...

Miss 7.. Miss 7... Anak2 ni adakala lurus sangat.. Nk marah pun tak sampai ati kadang2..

Ayu said...

hahahaha.....zahra skit lbh krg mcm ainnur la :D

lemongrass said...

Harleena,
budak2 kecik lagi takut menipu cikgu dr mak bapak rasanya, hehehe.

Kak Zai,
Hopefully dia akan sentiasa rasa guilty kalau nak bercakap bohong :-).

Anggerik,
Memang jujur lurus betul :-)

Rozita,
Kdg2 aje cute nya, kdg2 gerammmm :-)

Shiera,
bila mcm ni memang tak sampai hati nak marah, tp bila dia tgh annoying tu, memang senang aje I marah, hahaha.

Ayu,
Ainnur pun lurus bendul ye :-)