Saturday, 24 September 2011

Saturday garden update

As usual our Saturdays in Spring will be filled with doing gardening. So, my Saturday entries pun sure lah akan banyak pasal our gardens aje kan Smile.

About a month ago, we have started getting the vege patch and garden beds ready for planting. We added mulch, new soil, straw, compost and fertiliser.

And hari ni, we spent an hour at Bunnings (again! Macam dah takde tempat lain nak pergi every Saturday kan, hahaha) choosing the seedlings to be planted.

Sebenar2nya, we’ve bought so many packets of seeds to be planted tapi entah lah, we all ni dengan seeds tak banyak luck pulak. Occasionally aje they sprouted and grow nicely.

Tu yg beli seedlings aje, at least I know they’ll live.

IMG_2495

Some of the seedlings we bought. Mixed capsicum, strawberries, silverbeets, sugar snap peas, lebanese cucumbers, marigolds, mixed basil. We also bought a couple of cherry tomatoes.

IMG_2497

Last year we planted the strawberries in hanging baskets. This year we still have the strawberries in the hanging baskets tapi saje je nak try tanam them in the garden bed.

IMG_2496

This garden bed pulak we set aside untuk tanam herbs aje this Summer. Masa Winter haritu we had lettuces in this bed. The parsley and celery tersangatlah happynya kan!

IMG_2498

Banyak kan tomato plants kat this vege patch. We didn’t plant them. Diaorang grew by themselves from seeds leftover in the compost. So memang tak tau lah macam mana rupa tomato yang keluar nanti, hehehe.

IMG_2499

A row of some more sugar snap peas along the metal trellis. And a row of silverbeets next to them.

IMG_2481

These are the sugar snap peas I planted a few months ago tak silap and now dah berbuah. Miss 7 sangatlah2 happynya sebab ditugaskan memetik the peas.

IMG_2486

IMG_2487

They are so sweet and so fresh makan raw macam tu aje.

Whilst we all kat luar, Miss 12 ditugaskan masak breakfast. Pancakes from pancake mix, tinggal tambah air dan shake like mad.

IMG_2490

That’s why dia dengan senang hatinya volunteer masak breakfast, hehehe.

12 comments:

Lady Windsor said...

Salam Pn LG, seronok kan kalau hasil tangan menjadi...sure makan pun sedap dan kenyang je rasa...im not so good in planting vege..tapi kalau orkid and roses...insyaAllah jadi..okeh happy gardening then!

Ticer Syah said...

alahai syoknya baca blog LG hari2.. tak boringggg.. suka tgk kerajinan LF and family do the gardening.. rumah kami ni takde tanah langsung.. jadi dpt tengok LG gardening pun jadi la.. hihihhi

Ticer Syah said...

eh.. LF plak dah.. LG.. sowy.. menaip penuh perasaan kat sini.. kakakkak

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said...

Kak LG,, Miss12 mesti masa sedap kan.. :D

NoRa said...

rajinnya anak dara kak LG..suka2..

azieazah said...

Tak lama lagi lantik si kakak tukang kira duit, si adik tukang timbang sayur.

Si ayah tukang jerit jerit “sayur! sayur!”

Si emak tukang goyang kaki pegang not dalam kocek!

hahahahahahahahaa! bayangkan!

Unaizah said...

Miss 12 dah tunjuk ciri-ciri nak ikut jejak Mommy dia yg pandai masak tu....

Yan said...

wahh..anak dara dah pandai masak tu...

lemongrass said...

Lady Windsor,
Salam. Memang seronok st2 bila dpt menuai hasil but nak menjaga tu quite leceh especially when there are so many bugs around wanting to eat/ infest your plants :-).

Ticer Syah,
Alhamdulillah rumah we all kali ni banyak tanah so tu yg seronok sgt bercucuk tanam segala macam sayur ni :-).

Emmany,
Miss 12 boleh masak ready made stuff aje :-)

Nora,
dia rajin bila dah ada ready made stuff and benda yg dia suka makan like pancakes ni, hehehe.

Kak Azie,
Muahahaha....I like part Mak dia duduk goyang kaki tunggu duit masuk :-)

Unaizah,
Hopefully dia akan makin rajin nak masuk dapur and masak other things too. So bolehlah I rehat at the weekend :-)

Kak Yan,
Masak pancake ready made, adik dia pun terer, hehehe ;-)

penDragon said...

dh start musim tanam2 pulak ye akak...moga2 semua tanaman tu menjadi nnti. wah...rajin sungguh Miss 12 masak breakfast....psst..I ada satu baju yg sebijik mcm Miss 12 pakai tu..heee...

Dinas Aldi said...

Sungguh2 muka Miss 7 pulun petik peas tu, hehe! & Miss 12 dah boleh buat breakfast walaupun kata menu senang, nak jugak dia buat tu, bravo! I dulu umur dia cok kodok pun tak tau buat, kahkahkah!

lemongrass said...

Pendragon,
Memang bila masuk aje Spring, semua orang gigih menanam mcm2. I suka tanam but nak jaga nya, ada sikit lembap :-).
I pun ada baju belang2 mcm tu tp black n white.

Dinas,
Dia sungguh pulun concentrate sbb takut terpotong the main stem, hahaha.
Memang dia rajin buat breakfast ni especially kalau dia tau ada pancake mix in the pantry :-).