Wednesday, 7 September 2011

Back to making lunch box routine

The Other Half has packed his bag last night and flown off to Brisbane this morning…….for a conference tau…bukan sebab kena kicked out because of his ‘stupid’ mistake, hehehehehe…

He told me that all of his friends told him that they’ve done the same thing before, accidentally/ stupidly deleting important photo folders. So he said he’s not the only one yang pernah buat a stupid thing so his friends said, I shouldn’t marah him too much.

Then I asked him whether he told his friends that not only did he delete my photos, he also ‘stole’ my new laptop. He sheepishly said, “Umm, I forgot to mention that part.”

I rasa kalau he told his friends the real ‘truth’, surenya lah all of them akan marah dia on my behalf kan, hahahahahaha….

Anyway, I’ve started my shopping spree by buying a couple of handbags semalam. He saw the handbags and I said to him, “that’s just a warm-up. I haven’t even gone into first gear yet!” Open-mouthed smile.

But I baik hati selepas bershopping, I made him his favourite thai green chicken curry for dinner last night, hehehehe. (to soften the blow Winking smile).

IMG_2045

I added green beans and rebung to the curry. But it’s canned rebung so the smell memang lah tak menyengat dah which is how we like it.

IMG_2047

And ini pulak Miss 7’s lunch box. Dah habis bulan Ramadhan, kenalah mula balik buat lunch boxes for everyone.

IMG_2052

The strawberry season has started sekarang so tengah murah sangat2 so kalau the kids bawak strawberries to school, bukan sebab nak menunjuk Mak Pak kaya, heheheheh….

Kalau the kids bawak pisang to school for fruit time, itu baru Mak Pak memang kaya!

I bought 2 biji pisang yang bukannya besar mana haritu and they cost me $3 untuk 2 biji. Punyalah happy Miss 7 sebab dapat makan pisang after not eating them for nearly 1 year, hahahaha.

24 comments:

kasihredha said...

ala biasalah kitakan..kaum ibu
marah2 pun sayang jugak
marah2 pun masak juga...:)

kalau kawan2 husband Lg(min) tau cite sebenar sure diaorg pun tekan butang like juge...makin kaya lah LG...hihi

wauu mahalnya pisang kat sana..termasuk buah2an mewah lah kan.
terbalik dgn kat Msia..
nak beli strawberry pun fikir2...hik2

Fazlinil Irma said...

miss 7 kena balik msia. bukan takat makan pisang. jd tokey pisang pun boleh. :)

tapi rasanya pisang msia tak sama kot dgn pisang sana. kan kak min?

Shereen said...

Hi LG,
What's in the plastic in Miss 7's lunchbox?...looks like shredded cheese...hahaha.Oz dah start strawberry season dah?Here is still cold although it has been one of the warmest winter we've had.Looking foward to berries season.

Zaitun said...

Marah kan tandanya sayang.

Bila lg cerita pasal pisang teringat anak dan menantu kak Zai kalau balik M'sia macam tak pernah makan pisang bertahun2.

missbby said...

bestnya lunch box tu..kalau anak kita dapat cam gitu confirm happy tu..:)

NBK said...

cantik n healthy

Shiela Rahim said...

sedapnyaaa....tengok merah je...

kucingorengemok said...

tengok orang duduk overseas macam beeeeessst je kan, rupanya nak dapat pisang pun payah, hehehe

Flower said...

Oh you're a handbag person coz I'm not. First priority mesti kasut, second priority, kasut, n third pun kasut. Lepas tu maybe bag, tp selalu gi ke kasut jugak...

farrah said...

kak LG, since strawberry murah sgt, why don't you bake pavlova? teringinnnn nak tengok hasil tangan kak LG :)

afid said...

yeah..kantin dah beroperasi balik..hehe

Cat-from-Sydney said...

Alamak! Makcik kantin tak buat pisang goreng? Cekodok pisang? Lepat pisang? Pisang rebus cicah kelapa? Pisang salai? Kerepek pisang? (saja je nak nyakat) purrr....meow!

PUTUBAMBU said...

uish...bestnya lunch box budak2 tu..

rasa cam nak mintak sikitlah..hikhik

Mama Rocks said...

bestnya tengok lunch box diorang, kat malaysia ni apsal tak jadi macam tu rupanya hehe..beg dia kot yang cantik, nice presentation

penDragon said...

K LG,

yg dlm zipper bag tu apa ye? nampak mcm kerepek ubi/potato je. Sian Miss 7 x dpt mkn pisang nearly 1 year. Meh dtg sini, aunty Pen jamu pisang....mkn sepuas2nya!!

Unaizah said...

Mana gambar handbags yg diborong? Tak sabar nak tengok ni....

lemongrass said...

Kak Kasih,
tu yg dia tak bagitau kawan2 dia perkara sebenar sbb surenya akan kena kutuk kaw2, hehehe.
Pisang dah about setahun mahal sbb tak cukup supply. Hopefully soon akan murah balik lah bila supply dah banyak balik.

Irma,
Pisang kat sini cuma ada pisang montel n lady finger aje unlike kat Msia yg bermacam2 jenis ada. I teramatlah rindunya nak makan pisang tanduk goreng, sedap gilers, hahaha.

Shereen,
hahahah....it's potato chips/crisps :-). I pun cant wait for the Summer fruits to arrive especially the peaches and the mangoes. Drooling already bila ingat :-)

Kak Zai,
Pisang kat Msia memang lah sgt2 sedap banding dgn pisang kat sini. Tu yg bila I balik Msia, memang makan pisang mcm tak pernah jumpa, hehehe.

Missbby,
kalau kat Msia dpt lunchbox mcm tu, sure ramai yg nak jadi best friends dia kan, hehehe.

NBK,
ada jugak yg tak healthy menyelit kat situ :-)

Shiela,
The strawberries memang tgh merah2, besar2 n manis2 skrg :-)

KOG,
hahahaha....tu yg bila orang dok oberseas balik Msia, makan pisang mcm orang kebulur :-)

Nora,
my handbags tak semahal your shoes, hikhikhik. I tak tau nak pakai kemana klu beli all those high heels you :-).

Farrah,
every year I buat pavlova sebab memang jadi permintaan orang kat rumah ni on their birthdays. You selak2 lah my old entries, banyak pavs yg I dah buat. Siap ada step by step instructions lagi ;-).

Afid,
sebulan I gumbira ria tak payah jadi makcik kantin, hehehe.

Angelina,
Cissss.....sangat sedih I sbb dah lama tak makan pisang goreng, sekodok pisang, banana bread, lepat pisang, hehehe...

Putu,
kalau buat lunch box tak best, diaorang tak nak makan. Tu yg kena buat ikut selera diaorang :-)

MamaRocks,
maybe sbb bright colours of the apricots dgn strawberries tu yg jadi kan lunch box tu nampak sedap sgt :-).

Pendragon,
Potato chips/crisps utk dimakan selepas makan strawberries masa recess, hehehe.
Balik Msia nanti, memang I akan melantak pisang sepuas2nya! :-)

Unaizah,
hahaha....my handbags takde brand so tak payah tayang lah ;-).

Ayu said...

kak....ayu dok la tunggu kekalau hb ayu dgn rasa b'salah n baik hatinya nak mófferkan duit dlm wallet dia utk ayu shopping sakan bila dia buat silap.tp nmpk gayanya hanya tinggal impian la sbb mmg dia xkan offer pape pun.huh!

tp ayu ttp akan tuntut janji dia pd ayu.tak sabar nak tunggu bln 11 ni coz dia bonus time tu.huhu...bonusmu...bonusku jua.bonusku...bonusku sorg jela! no more share arh...

Flower said...

Sometimes I do my hsework in heels. Hehehehe. Semlm baru je beli kasut lagi kat BigW. Less than $20, murah je. I don't pay full price for my shoes, tunggu sale. Kalau my designer shoes I beli on the internet. Kalau time sale, kasut yg $600 kat sini you boleh dpt around $200 or less. Tp kena sabar lah. For that price, kat sini sama mcm normal shoes yg you beli kat Myer, shoes made in China instead of Italy and with high Aussie $, that is the way to shop.

I love my shoes...

lemongrass said...

Ayu,
Hubby I selalu offer tapi dia tau wife dia ni jenis yg rasa guilty nak belanja lebih2 and slalu cari barang sale aje. Tu yg dia offer, hahaha. Kalau I jenis kaki shopping benda mahal, memang kot dia tak kan offer, hahaha.

Nora,
Bila you buy the shoes online, you try them first at the shops ye to see whether they fit nicely or not, pastu baru you cari online ke?
Kalau I do housework in heels, adalah yg terpelecok everytime nanti, hahaha.

Just.wanie said...

lepas tgk strawberry kak min terus sya gi amek strawberry dlm peti es sbb dh nk lembik dah .

selamat hari raya kak min .....

Zul said...

saper makan pisang diausie, digelar orang kaya, so true, mahal giler!if u lucky, can get discount pisang dekat woolies, sometime 2$ for 10 biji,hehhe, but so far, hvnt eat pisang nearly 1 year,

lemongrass said...

Just.Wanie,
Selamat Hari Raya :-). strawberry tu klu dah lembik sgt, I slalunya turn it into strawberry sauce.

Zul,
Kat sini paling murah boleh dpt $6/kg, itupun kena pergi somewhere far tuk dapat. Tu yg we all pun dah nak dekat setahun tak makan pisang, hehehe.

putri said...

sis...dlm sandwich tu ada apa? need to start eating healthy food la..i put mayo all d times..hehhe