Sunday, 4 September 2011

Hancur luluh rasa hati……

Hancur luluh rasa hati bila 4 years of food photos hilang begitu sahaja.Broken heart

4 years of tertonggek2 ambik gambar, satu pun takde yang tersimpan….

Meraung air mata darah sekali pun, there’s nothing I can do through no fault of mine.Crying face

Punyalah banyak beribu2 photos dalam simpanan…..

Sambil taip, sambil meleleh air mata I ni……

(sangat lah emotional tahap gaban tak boleh belah, hahaha).

I guess cuma orang yang pernah lalui benda yang sama yang dapat faham perasaan I ni kan….

Sayu and hiba sungguh hati I ni bila scroll my Picasa and my ‘food’ folders tak muncul2…

Bayang kan lah, gambar dari tahun 2008 when I first started to blog until gambar food raya baru baru ni….

Sape tak sedih kan….

Uwaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!

I tak boleh nak type lagi lah sebab sedih gilers……

33 comments:

NP said...

i faham perasaan u...
mungkin lepas ni kena buat back up... burn kat cd ker apa kan....
oh i pun kena buat menda yang sama gak....

nisa' said...

alamak tak pernah komen tetibe nak komen sebab pernah lalui benda ni.. laptop tetibe takleh on & hd xleh diselamatkan.. maka segala gambar dr zaman br beli camera hilang.. plg sadis gambar pergi umrah hilang begitu sahaja tanpa backup n xmungkin dpt balik.. huwaaa.. dah la nak pergi balik pun entah bila la... sebulan jugak hidup dlm kemurungan.. lame2 ok la dpt terima kenyataan.. wuuuu...

xpela.. sekarang mmg masa yg genting.. i faham.. bertabah ye =)

Flower said...

Ala siannya. I selalunya kalau gmbr mmg back-up inside my external/portable hd. I pernah kena sekali, bukan gmbr tp kat ofis dulu. Menangis tak berlagu you. Mmg keluar air mata darah pun tak dpt balik. Segala benda yg I type and research semuanya hilang. Not one file or folder, tp whole computer. Bila baca your entry kali ni mcm luka lama berdarah kembali.

On that note, I better back-up mine now...

~uG0giRL~ said...

tedelete ke apa kak? cuba google cari cara nak recover. ari tu HD sye pun xbleh read, tapi tanya en google ada software yg boleh guna utk recover. alhamdulillah dapat balik semua file.

akak nangis dulu ya, nnt dah reda boleh start tanya en google. sabar ye kak. dugaan bulan Syawal. Allah nak akak lagi rajin masak n xrecycle food lagi kot hehehe

Dinas Aldi said...

Allah, sedihnyaa..

I selalunya akan save dalam pendrive jugak lepas upload ke PC. Tapi dulu ada jugak sekali I terdelete folder gambar kenduri kawin adik I kat PC sedangkan belum save dalam pendrive..bengong I sedih masa tu! Nasib baik la adik ipar ada simpan CD yg I bagi dia untuk printing but itu versi tapis, yg tak tapis tu...huwaaaaaaaaaaaaaahhhhhhh!!!

3E said...

Kak Mynn...
Biar lah keluar air mata tu...kasi lepas semua perasaan....then bila dah lega, cuba carik balik...kut2 ada ke...tapi kalau takde..mmg kena redha & pasrah je la......

dieya said...

adusss, sedihnya.. teringat masa yahoo photos tutup kedai, semua my pics dlm tu hilang.. totally understand how u feel.
sabar ya. mcm mana boleh hilang tu? don't tell me picasa pulak nak tutup kedai.. ishkkk

feeqa said...

hai auntie..what happened..siannya..ai pn penah gak kehilangan sebegitu banyak punya gamba..but what to do..maybe auntie ader simpan kat tempat lain kot..cuba check...

penDragon said...

uwaaaa.....sedihnyaaaaaaaa....

azieazah said...

Aduhh.. meh nak pujuk.

blu4sky said...

ohhh dear..sabar ye LG..cuba godek2 ur pc kot ada save some of the pics kat dlm ur pc

NZ said...

kak LG, ciannya . . huhu
saya faham sbb saya dulu pernah mengalaminya juga. gambar dating dengan kekasih hati .. dah laa 6 bulan sekali jumpa. tertonggeng sana sini amek gambar. beratus gambar walaupun dating x sampai sehari tapi sedih giler bila hilang macam tue jer. yg hilang gambar posing yg tak mungkin nak buat utk kali kedua plak tue . . huhu

Haslina said...

LG, picasa dah tutup kedai ker? selama ni akak ingat simpan kat internet selamatla gambar2 akak.. naya la kalau facebook tutup kedai, it's like my online album.. semua gambar simpan kat situ (online)

Arizakiah said...

akak faham 2x.....hancur luluh rasanya. lain kali simpan je dalam pendrive.....

kasihredha said...

akak pernah mengalami byk pics hilang akibat hard disk rosak..tak leh baiki lagi. sayangkan..bila ingat jer..sure sedih giler...sebab tu skrg akak buat back up sana sini.

K.Nor said...

min, tak simpan dlm external HD atau burn dlm DVD ke? mmg sedih giler kalau ilang semua gambar2 tu .. lps ni kena cari external HD ya.. senang nak simpan

Madam Sooyaree said...

Alahai, kita yang dengar pun tumpang sedih. My condolences to you. Mari berdoa kot kot nanti gambar2 tu resurface kan :)))

cupcakekasih said...

Dear LG,
kesiannya, memang kak Jun faham sgt perasaan you. Memang itulah harta tak ternilai...gambar kenangan, yang kita abadikan dengan penuh susah payah, penuh kasih sayang. Stiap gambar ada ceritanya. Kak Jun pun ada akaun Picasa...tapi kak Jun buat backup kat FLICKR, ada burn CD + simpan kat HD. Sesetengah tu kak Jun print....(agaknya sbb kita ni wartawan, dah terbiasa buat backup byk2 sbb takut kehilangan yg tiada gantinya....kerja menjadi taruhan)Apapun, cuba LG email admin PICASA, mungkin ada kemungkinan cahaya di hujung terowong....goodluck my darling!

June said...

kak LG totally can relate dgn ur kisah. cos awal tahun ni pun laptop diserang lepas reformat thousands of photo yg dh berkurun simpan sumer hilang n xblh recover . mmg rasa nak nangis.

Rima said...

I lost everything two years ago bila every single pic hilang.. fm that day my hb will selalu buat backup.. gambar baru lahir kan sonia also semua hilang.. her pics of her first bday also hilang.. cukur jambul also hilang.. huhu. how to repeat cam gini.. bukan budak nye boleh repeat keluar dari perut kita.. huhu

Rozita said...

sayangnye hilang semua gambar tu...sabar bebanyak ye LG

Shera said...

aduhhh..shera pun pernah rasa bila pendrive n lappy kena virus. semua hilang..huh!

yanti isa said...

simpati dengan U ... akak pun penah alami benda yg sama .. hilang gambar raya 2008 .. menangis , gambar upload tak sama dengan gambar asal .So skrg semua gambar akak burn dalam CD as backup.

lemongrass said...

Thanks everyone sebab sungguh prihatin,
Actually bukan Picasa's fault tapi silap hubby I. We all beli laptop baru and masa dia transfer gambar from my PC ke laptop baru, tak tau macam mana, dia cuma transfer certain photo folders aje. Pastu, sebelum dia check sama ada semua folder gambar dah di transfer, dia pergi buat 'hard disc nuke' to my old pc tu. So, memang tak kan boleh recover punya lah, tu yg sedih gilers :-(.
Satu malam dia cuba pujuk I by saying sorry, tapi nak buat mcm mana kan, nasi dah jadi bubur. Alhamdulillah, dia tak terlupa nak transfer our family photo folders, kalau tak, lagi lah sebulan I merajuk dengan dia agaknya.
And we all cuma buat monthly back up our family photos folder aje sebab takut sgt itu yg hilang. Tak sangka pulak I akan rasa sedih giler2 bila gambar my food hilang :-(.

~uG0giRL~ said...

kak, ari tu sya penah terpermenantly delete file kat memory card dan HD. saya guna Recuva software. bleh download for free je. tanya en google. alhamdulillah berjaya.

NiezaMan said...

sabar byk2 ya Min

mamaNoriz said...

i knew exactly how u felt...

sya kena sbb virus...huwaaa

damn u virus!

zombiedaddy said...

Patut la matt nye status kat fb tu sayu je bunyiknye hehehe. he'll think of many ways to make it up to u i'm sure.

Khairiyah aka Kerry said...

kak min, selamat hari raya..taktau nak kate ape psl post ni, sbb lau sy pun sedih.huhhu.sabaq naa.lagu mana boleh ilang?

de engineur said...

sedih juga kan.

Sbab tu lah saya selalu beck up pics yg sudah di upload (di flickr, picasa, etc) dalam portable hard drive. Huh, memang patah hati klu pics bertahun lamanya hilang behitu saja

lemongrass said...

ugogirl,
yang ini memang tak boleh recover, tu yg sgt2 lah sedih nya :-(

NiezaMan,
Nasib baik boleh sabar, hehehe

mamanoriz,
kalau kena virus, boleh gak I kutuk2 virus tu, tp hilang ni sbb laki nya fault, susah sikit lah I nak kutuk2 laki I kan, hahaha

Adi,
hikhikhik...sampai skrg dia masih rasa guilty but still boleh laig main pc game walaupun rasa guilty..heran betul lah!

Kerry,
Nasib baik bulan syawal, bulan memaafkan kan, kalau tak, memang perang dunia ke 3 semalam sbb hubby I nya fault all the photos deleted :-(

de engineur,
we all buat back-up jugak the photos, but only the family photos not food photos, so lepas ni memang kena back up the food as well lah kan :-)

Rashidah Ibrahim said...

Salam Lemongrass,

Akak faham bagaimana perasaan apabila kehilangan benda-benda macam tu..

Pernah kecurian laptop dua kali, semua file gambar, lay out buku semua hilang, itulah akibat tak simpan dalam back up... dan back hard disk pun boleh buat hal kalau terjatuh... rasa macam semuanya tak selamat ... boleh hilang...

lemongrass said...

Kak Rashidah,
Salam. Kalau laptop I hilang, memang banyaklah benda2 yg hilang and memang akan sedih sgt2.
Memang kena back-up kat 4-5 tempat, baru rasa selamat kan.