Thursday, 15 September 2011

A sick kid, a sick Dad and an even sicker Mum

When Spring season comes, I will always get hayfever. ANtihistamine is my best buddy!

But this time, it’s even worse because I have hayfever along with a head cold. Masa pergi beraya haritu , ramai yang ada cold so tu yang berjangkit.

So, the sneezing, runny nose, itchy nose, itchy face, watery eyes and nose that are usually associated with hayfever, kali ni are accompanied with heavy head, sore throat, coughing, slight fever and general malaise.

But Alhamdulillah, it’s not that bad to prevent me from sending and picking the girls from school and do some grocery shopping and cooked dinners.

Cuma by 8 o’clock, I dah penat sangat2 lah and memang dah melepak atas katil, hehehe. Pandai2 lah orang lain uruskan diri sendiri and masuk tiduk sendiri kan.

And selalunya bila demam ni, The Other Half and I want something hot and spicy for dinner to clear up our sinuses. I suka sup2 like tomyam but dia tak minat sgt so malas nak fikir….

I pun buat kari daging, acar mentah and ayam goreng for dinner malam ni.

IMG_2237

IMG_2238

And bila tukang ambik gambar tak sihat, gambar pun tak ‘sihat’ jugak lah kan, hehehe.

19 comments:

missbby said...

take care sis..hope all of you sihat kembali..

Khairiyah aka Kerry said...

take care kak min n family! kery asik lupe tang mane kery komen minta emel akak.haha.blh komen kat blog kery tak?heee.

blk mesia bgtau,nak pesan lunch box yg comel2.heee

perhiasan malam said...

get well soon ehh ehh? nnty gamba pon boleh 'sihat' balik. (:

blu4sky said...

alamak LG..sian you all..speedy recovery

Lili said...

Speedy recovery dear... and take care!

Jamiel said...

Hope cepat sembuh..

aziahmk said...

Get well soon ya.... Kt kl pun asik hujannn, musim demam pun mula melanda kt sini

an15 said...

Get well soon, nanti dah nak balik mesia kan.
Muahhh

penDragon said...

I doa for you & your family....get well soon....nnti dpt masak sedap2 lagi...kesiannn...gambar pun turut x 'sihat' sama!

Flower said...

Get well soon dear! I guess this year hayfever dtg awal sbb we had a good wet winter. So semua pun sihat2 kecuali hayfever sufferer.

Anash said...

get well LG...me too have a bad cough n running nose...
but you never fail to cook...
me? tapau (bungkus) food is on the table...hehe..

sHieRa cAkAp said...

Salam Kak Mynn, get well soon kak...

kasihredha said...

Patut le semalam tak de n3..akak tertunggu2 n3 dari LG.
semoga cepat sembuh.
walaupun tak sihat still boleh masak..nampak sedap sangat :)

Adnazthie said...

Assalam LG

Semoga cepat pulih ye..saya pun sedang batuk-2 ni, rasanya sebab jerebu yang melanda.

ibu,mommy,mom... said...

Alamak lg,you r one superwoman,take sihat pun boleh masak, I was down n out yesterday,bangun pun x larat

faradia said...

get well soon kakak LG....

Rima said...

Take care and get well soon.. rehat rehat kan badan!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
(((((HUGS))))) Cian dia...Mama kita buat sup tulang hari ni. Nak? purrr....meow!

lemongrass said...

Missbby,
Thanks. Memang tak best bila tak 100% sihat ni kan.

Kerry,
I dah bagi you the add :-)

Perhiasan malam,
susah kan bila tukang masak n tukang ambik gambar tak sihat ni :-)

Blu4sky,
I guess bila beraya sakan and ramai orang tak sihat, kita pun dpt lah jangkitan jugak kan :-)

Kak Emily,
Thanks :-)

Jamiel,
thank you :-)

Aziah,
Kat KL dgn haze nya sekali, memang sengsara jugak lah ye kalau kena sakit.

Anis,
you jangan lupa balik Perth pulaknya, hehehe.

Pendragon,
I guess bila mood tak berapa ada, nak ambik gambar pun mcm tak best aje. Tu yg mcm tak jadi aje the photos kan.

Nora,
Tu yg I menyampah sgt2 Spring ni. Sampai skrg I still tak tau which pollens I'm allergic to.

Anash,
kalau easy kat sini nak tapau and cheap, memang dah lama I buat. Ni sebab I tak larat nak keluar pergi beli, baik I masak aje, hehehe

Shiera,
Salam. thanks :-)

Kak Kasih,
Hari tu memang I tak larat sungguh nak buat entry, pukul 8 dah terbaring kat katil. I masak benda2 yg tak perlu nak bertunggu dpn dapur :-).

Adnazthie,
Kat Malaysia dgn jerebu, kat sini pulak sbb pertukarang Winter to Spring, so memang ramai yg sakit masa ni.

Ibu,
My cold wasn't that bad sampai I tak boleh bangun, but malam aje lah yg I rasa tak larat sgt2 walaupun baru pukul 7 mcm tu.

Faradia,
thanks :-)

Rima,
I tidur dr pukul 8 mlm sampai pukul 5.30 pagi penangan the cold, hehehe.

Angelina,
Soup tulang for hooman or soup tulang for cats? ;-P