Thursday, 9 June 2011

The new cool word

First it’s cool, then it’s wicked, then it’s awesome….

And then when I’ve just started to get the hang of Miss 7 and Miss 12 saying awesome all the time, they’ve gone and changed it!

Now it’s not cool to say awesome anymore, now everyone is saying epic!!!!!

Epic? Eye rolling smile Puh-leeezeee…… hikhikhik….

I don’t think I can keep a straight face if Miss 7 says epic, hahahahaha….

A made up scenario:

Mum: We are having burger and chips for dinner tonite.

Miss 7: Epic!

How many times do you think I will be rolling my eyes? Open-mouthed smile.

Our dinner tonite was definitely not epic sebab I malas nak masak, hahahaha.

I made nasi goreng with sambal ikan bilis aje. The Other Half had a dinner meeting in the city so tu yang I masak nasi goreng aje for the 3 of us.

IMG_9999

Our not epic dinner, hehehe…..

And then esok pulak Miss 7’s school is having a ‘no waste lunch’. It means that the students have to bring recess and lunches in as little non-recyclable packaging as possible.

Which means kalau sape2 yang bawak sandwiches, tak boleh lah wrap in gladwrap or alfoil or greaseproof paper. Kena bawak lunches in containers or recyclable packaging.

So, adalah sorang budak yang bergeliga tu dah awal2 suggest ke I kata dia nak bawak nasi goreng wrapped in daun pisang for lunch!

(selama2 ni ekau ok aje bawak nasi goreng dalam plastic container, awat tiba2 nak balut daun pisang bagai? Ekau ingat kita ni duduk kat Ijok agaknya where senang aje nak cari daun pisang kat belakang rumah Atuk and Nenek tu Open-mouthed smile)

Nasib baik lah kita ni duduk Perth so dapatlah jugak I cari frozen daun pisang tadi. Tapi terpaksa beli sekilo sebab dia cuma jual daun pisang in kg/bag aje. First time ever I beli daun pisang sejak duduk oberseas ni, hahahaha.

Lepas ni kalau I asik buat kuih balut daun pisang, you all tau lah kenapa kan, hikhikhik…..

So, esok pagi I kena buat mission impossible membalut leftover nasi goreng dalam daun pisang and surat khabar!

Kalau cantik, I akan ambik gambar. Kalau I tak tayang gambar nasi goreng balut daun pisang esok, you all paham2 aje lah ye Open-mouthed smile.

13 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Nasib baik dia mintak bungkus daun pisang je. Kot dia nak bungkus dalam upih, mana nak cari? purrr....meow!

mama_QnR said...

EPIC!!



hehehehehehehehehehe....
cool abesss...

zany said...

start esok bolehlah membuat lopes, pulut panggang, pulut inti, kuih koci, nasi daun pisang, takyah basuh pinggan dah.

shahlin said...

fuhhh epic giler. bekal nasik goreng masuk daun pisang. yang duduk kat Senai ni pun tak pernah nak buat. haha padahal daun pisang luar pagar je pon

DeLancrettLurpak said...

a'ah, i pun perasan bebudak ni selalu beno bertukar dia punya exclamation word..

pastu dia punya intonation itu lain pulak tu.. if wicked tu jadik "wiiiickeeedddd". Tapi i pun selalu sebut gak, heheheh.

somuffins said...

LG
Bila your kids guna those words, diorang ada geleng2kan kepala dan pusing2kan biji mata tak?

Jgn lupa buat belebat=lepat pithang ehh??

afid said...

hahha..adoiyai..pasni ada la gerai nasik lemak makcik daun pisang. gara2 nak habiskan daun yg banyak tu..huhu

Time2 sejuk ni bukak gerai nasik lemak daun pisang..ada payung sikit, kusi sikit..minum ngan kopi..beratur panjang depan umah akak tu nanti..ekekekkee

mrs plain-june said...

nasik goreng in daun pisang.. baru betul EPIC! hehe..

alamanda said...

betul la epic. mmg sedap ape aje yang dibungkus dlm daun pisang. sure selalu budak budak tu mintak bungkuskan bekal diorang dgn daun pisang. hmmmmm. teringin pulak nak makan nasi lemak dalam daun.

Aidah said...

I like reading your blog. Macam dah lama kenal je dengan you and your family. Resipi juga sangat menarik dan tak susah nak cuba.

Norliza said...

Salam LG
Gelihati pulak anak mat salleh nak bawak bekal bungkus daun pisang. Syabas! hehe...LG tak terfikir nak tanam pokok pisang pulak ke pas nie?

azizah said...

:)

lemongrass said...

Cat,
I just guna daun kunyit since Mum dia ni pun tak kenal daun upih so sure nya dpt kelentong the girl, hehehe...

Mama QnR,
hahahaha...the most epicest nasi goreng ever.

Zany,
Hari tu I dah beeli frozen grated ubi, konon2 hajat hati nak buat lepat ubi but rasanya lama lagi kot, hehehe. But my hb dah order nasi mamak daun pisang :-)

Shahlin,
Bila duduk overseas, benda2 mcm daun pisang ni kira satu novelty. Rasa mcm special sgt klu guna daun pisang, hehehe.

Lurpak,
Intonation kena betul kalau tak nampak sgt yg kita ni tak cool nor wicckkeddddd, hahahaha.

CikSom,
diaorang still guna awesome, mcm susah sgt nak start guna epic tu, hahaha.
Psst...pisang kat sini tgh $13/kg. Tak sanggup nak beli buat belebat, hikhikhik...

Afid,
I takut nanti yg jadi customers balik2 3 orang ni aje. Rugi mah kalau mcm tu, heheheh...

June,
nasi lemak in daun pisang tak epic. Nasi goreng baru giler nya epic kan, hahahah

Alamanda,
aroma daun pisang tu yg buat nasi tu rasa lagi sedap kan :-)

Aidah,
Thanks ye sbb suka baca blog I ni :-)

Norliza,
Memang pernah terfikir nak tanamtp kalau tanam pokok pisang kat sini, bila angin kuat aje, habis koyak daun pisang, hehehehe.

Azizah,
:-)