Sunday, 19 June 2011

Another one of those moments…..

How was your weekend?

Ours macam biasa, filled with going to the shops, having a BBQ and campfire and Sunday School. Same-o, same-o….

Kat OZ, we don’t celebrate Father’s Day in June, we celebrate it in the first Sunday in September. So, our weekend takde lah ada apa2 celebration, hehehe.

Cuma we ‘celebrate’ Miss 7 learning a new word pagi tadi….

At 7.30 pagi tadi, masa tengah sedap2 minum kopi, tiba2…

Miss 7 berkata, “Dad, what does sperm mean?

Bapak dia sambil terbatuk2 pun berkata, “How is it spelled?” (Konon2nya nak cuba2 delaying in answering the question lah tu.)

Miss 7 pun terus lah spelled it out loud (Hah, padan muka Dad dia, hikhikhik)

Pastu, pandai pulak Bapak dia kata, “That’s a medical term, you better ask Mum.

Mum sambil tersedak kopi and ligat kepala nak memikirkan jawapan yang sesuai pun berkata, “That’s only in the male species where it’s needed to make babies.

Miss 7 terus kata, “right…ok!”

Hikhikhik….terer tak jawapan Mum dia terus paham Miss 7! Open-mouthed smile Heeeeeee…….

And do you want to know what book she’s reading that she got that new word from?

Knowledege Masters: Mini Beasts.

It’s about insects and all the little critters!

(She’s so into insects sekarang ni sebab cita2 dia bila besar nanti nak jadi entomologist, tu yang baca buku about insects beria2 Smile. And sekarang ni she’s collecting caterpillars and looking after them until they’ve morphed into butterflies. So far, baru satu aje yang dah jadi butterfly and she’s so excited, hehehe.)

Once in a blue moon, sure nya dia akan buat Mak Pak dia tersedak dengan soalan dia kan, muahahahahaha……..

Nasib baik Mak dia tak tersedak sampai malam so dapat lah dia masak dinner (walaupun masak dinner cincai bocai aje, hehehehe).

IMG_0210

I cuma masak maggi goreng and melted chicken toastie.

IMG_0213

Instant maggi goreng aje, tak kuasa I nak menggoreng lebih2, hehehe.

IMG_0215

the toastie with shredded BBQ chicken (from last night’s dinner) with avocado, pineapple, feta cheese, sundried tomato, BBQ sauce and grated cheddar.

Grill it until the cheese has melted, pastu terus makan Open-mouthed smile.

P/S I tengah ada busy sikit nak reply to all the comments, but I’ll do it slowly yek!

23 comments:

Sunah Sakura said...

comeynye la anak akak!

AMY_YNA1985 said...

dalam sehari entah berapa kali sy bukak blog kak min.. huhuhu tp xder pun E3 baru.. akhirnyer.. hari nie ader.. (^_^) rasa mcm dapat hadiah ja.. happy sesgt.. windu la.. boleh x setiap hari tulis E3.. biar la ringkas pun.. huhuhu hidup saya sunyi.. mcm xder keje dah kalu xbaca E3 dlm sehari.. mujur la ader E3 yg lama2... (^_^)

NADIAH KZAMAN said...

kakak punye daughter miss 7 so cutee!!! hehe.. very curious girl..good one! lols

lemongrass said...

Sunah,
perangai dia yg comey ke muka dia yg comey? ;-)

Amy,
Alahai siannya you. Kadang2 bila I tgh rajin update, satu hari pun I tak tinggal but kdg2 I tgh malas update, I tak update 1 hari dlm seminggu tu :-). And slalunya I update malam2 aje, hehehe.

Nadiah,
Miss 7 tu kdg2 memang sentiasa curious and kdg2 buat kita tergamam nak jawab :-)

ka6_jeram said...

HAhaha, soklan cepu mas tol, kalo saye, saye cakap jek sejenis ikan paus, sperm whale

penDragon said...

I pun turut tersedak, tapi akak mmg bijak jwb soklan2 yg sebegitu!

ShashaCatering said...

Masakan you ni sangat special. Walaupun simple tapi ada kelainan yang buat dia nampak so attractive...
I like ;)

Hafizah Mohamad said...

budak2 sekarang ni pandai sungguh...kadang2 tu tanya soklan sampai kelu lidah nak menjawabnyer...ha ha ha...tapi mmg pandai la miss 7 tanya soklan...mum la jadi penyelamat keadaan...so cute...he he he

Aidah said...

Itu sibbaik baca buku pasal insects. Kalau dia baca buku pasal babies, I guarantee ada banyak lagi soklan. Berpeluh-peluhlah nak jawab. Ha ha ha ha ha.

afid said...

banyak membaca..banyak pengetahuan and banyak kali la mak ayah tersedak..hihihi

blu4sky said...

hahahahha...i just can't stop laughing..
amboi pandai plak your hubby taichi suruh you jawab..kikiki..

prettyorked said...

hahhahaha... anak akak sorang ni slalu bg soklan yg menguji minda betul..kihkih..

relaxNhappy said...

tentu terus segar mata lps dengar soalan tu pagi2 mcm tu =)

Noriz said...

wah, u hv to get ready dgn sebarang kemungkinan nanti.. sib baik dia bca buku insects.. klu buku wild life, lagi naya! hahahhaaaa

kucingorengemok said...

wow, epic parenting! jawapan yang cepat dan tepat, hehehe

keratosis.aniston said...

haha thats cute kak LG! btw are you a doctor by profession?

Ayu said...

muahahaha....ada je kerenah zahra yg bikin mak pak dia t'sedak ek.ayu lak yg b'debar2 nak tunggu ainnur tnya soalan2 maut mcm tu.heee...

hm...weekend ni ayu xbuat apa pun.keta rosak.nak hntr w/shop...lom gaji lg.mcm tau2 je gaji dah dkt.time tu la dia nak buat hal.isk...

AI said...

- hikhikhik...x terkata...

MULAN said...

cool dinner.... simple but i bet sedap sbb tekak tengah ketat...

carmello said...

adoi...comey nya la miss 7 ni.. yg akak dia masa baya miss 7 ada tnya2 soalan cepu emas mcm ni tak kak LG? hihi kak LG..roti kat atas ni akak buat ke beli? wpun simple..tp sgt menyelerakan..

lemongrass said...

Ka6_jeram,
sure lagi lah dia confused lepas tu sbb dia tgh baca tentang insects, pastu tiba2 keluar whale pulak, hahaha

Pendragon,
wahkahkah...bijak lah tu tergagap2 nak jawab :-P

Shasha,
thanks :-)

Hafizah,
Budak2 skrg memang terlebih advanced, hahaha.

Aidah,
tu yg I heran buku insect pun ada pasal sperms, hahaha. Kalau buku pasal facts of life, lagi lah haru kan, hahaha

Afid,
bila lagi banyak membaca, lagi lah mcm2 soalah yg akan keluarkan :-).

Blu4sky,
tu yg I geram, mcm lah dia tak tau makna sperm tu kan, hahaha.

Prettyorked,'
kalau tengok muka dia masa dia tanya soalan tu kan, lagi lah nak tergelak sbb innocent giler :-).

Relaxnhappy,
Kalah kopi utk menyegarkan biji mata, heeeee....

Noriz,
tu yg I heran nya, buku insects pun ada pasal tu. I thought buku insect innocent abis lah :-)

KOG,
awesomely epic parenting!!! jangan tak tau, hahaha

keratosis.aniston,
It's more because hubby I studied accounting so anything else other than accounting, I lah yg kena jawab, hahaha.

Ayu,
biasalah benda2 rosak ni, diaorang tau time bila nak rosak, hehehe.
Ainnur tu pun nanti, bila dah sekolah betul and dah jumpa lagi rama kawan, sure lagi macam2 dia tanya.

Al,
hahahaha....

Mulan,
Maggi goreng and melted cheese sandwich memang penyelamat I masa tgh malas :-).

Carmello,
Kakak dia tak tanya sgt, don't know why. Yang adik dia pulak, asik tanyaaaaaaa aje, hahaha

mama_QnR said...

puan serai

ohccaaayyy!!!!
noted on your answer
boleh jadik guideline ni hehehehe
my Q pun tgh belajar pasal mini beasts
so kena lah bersiap sedia kalau2 soalan cepumas camtu kuar
heheheheeh...

abdullah gazali said...

i hope ur miss 7 will achieved what her want..actually terliur gile tengok gambar makanan tu..huhu