Monday, 27 June 2011

Nasi goreng and grilled lamb chops

I am sorry to say that no one has guessed the right present Sad smile

(but some of the things that you guessed memang dah lama ku idam2 kan but so far tak dapat lagi lah. Maybe kena tunggu birthday next year kot, hehehe.)

Tapi takpe, ada 7 more days to play this guessing game and maybe someone will get it right towards the end kan Smile.

Maybe with the next 2 clues, it will become more obvious. Susah jugak kan bila I ada banyak interests ni, nak cull down to 1 interest yang berkaitan sure memeningkan kepala, hehehe.

And pada sesiapa yang nak join the guessing game, please put your guess in the sticky post comment section ye. Baru lah boleh menang kalau the guess is right. Kalau you put it somewhere else, I tak boleh accept that answer (my legal advisor kata kena ikut rules yang dah ditetapkan, hikhikhik.).

Sementara you all berfikir lagi, layan dulu lah our dinners ni.

Last night, I made nasi goreng dengan sambal sotong, kepak ayam bakar, keropok goreng and the special telur masin buat sendiri.

IMG_0487

Kali ni The Other Half kata, “Now your salted egg tastes like salted egg and not like blurgh boiled egg. You definitely have to start making some more this week for our fasting month supply.”

IMG_0493

Aduhai, how come a Mat Saleh yang bagi rating for my telur masin. Patutnya I yang Asian ni lah kan lebih tau pasal telur masin, hehehe.

(And then bukan setakat Mat Saleh tu aje yang beria2 makan telur masin, anak2 dia pun beria2 makan telur masin if I don’t stop them.)

And since last night dah makan asian dish, tonight I went all western Smile

We had lamb chops with roast pumpkin and sweet potatoes and steamed broccoli n carrot. But I tak buat gravy sebab malas, hehehe.

IMG_0500

It’s quite funny sebab we don’t like pumpkin that much but bila I roast it and tabur salt, pepper, sugar and a bit of oil masa roasting it, terus jadi sedap sangat2 kat tekak we all.

Even The Other Half said, “This is really delicious pumpkin.” And I thought he was being sarcastic at first, hehehe. Rupa2nya memang dia suka sgt2 that pumpkin tonight.

IMG_0508

Such a nice dish for a Winter night Winking smile.

17 comments:

Cik Lina said...

salam kak LG :) Saya orang first.hehe.. kalau Lina nak teka hadiah tu boleh tak? sewing machine? (ade ke yang pakai bateri? haha..)

Zul said...

sedapnyer, seronok asik tgk kak masak, next time if saya turun perth, saya nak makan umah kak,hehehehe, kat lonnie ni susah nak dpt lamb, semua dah x halal, sedapnyer!!!!!!!!!!!

Danial Ikhwan Jaafar said...

wah...this is making me drooooool..though i am craving for bibimbap... =___=

quinnie said...

assalammualaikum kak lg...cantik rupa telor masinnya...akak buat guna telor ayam biasa ke?

lemongrass said...

Cik Lina,
Salam. sewing machine ada kot yg pakai bateri tp mau lah agaknya besar gedabak bateri dia, hahaha.

Zul,
boleh aje kalau nak makan kat rumah I next time you singgah Perth :-). Boleh I masak everything on the barbie. Kat Perth ni memang senang sgt2 nak dpt meat halal, alhamdulillah sgt2 I rasa :-)

Danial,
I've never tried bibimbap, one day memang kena cuba buat lah jsut so I know how it tastes like :-).

Quinnie,
Salam. Ha'ah, I guna telur ayam biasa aje sbb susah nak cari telur itik kat sini. Ok lah rasa dia, tak sesedap and selemak telur itik :-).

penDragon said...

kalau pumpkin ni selalu I x tahu nk masak apa (mmg x pernah masak pumpkin pun..), now dh tgk gambar roast pumpkin ni, bolehlah try nnti!

lemongrass said...

Pendragon,
tu lah, I pun tak pernah tau nak masak apa. Kalau Aussies ni especially Queenslanders, diaorang suka buat pumpkin scones and pumpkin soup but my hubby tak suka langsung tu yg I tak pernah masak those things :-).

Alexandriana Alia said...

lamb chop tu aklau ada gravy dia mmg lagi meletopz. hehehehe

che'iza said...

Ghajinnyer akak buat telur masin.... tapi.... Tapi tak tahan tengok akak nyer lamb chops.... drooling.... pumpkin tu mula2 saya ingatkan sweet potato...

Ayu said...

adehhh...laparnya!!!!! ngences tetiba tgk lamb chop akak tu.iskkk...

kak...telur asin akak tu guna telur ayam eh? brp biji skali akak buat?

TopsyTurvyMum said...

Rasa macam nak jawap haha..
Apa i nak teka blom ada org teka lagi..
Tapi tunggu clue no 2 dulu..
Nasib yg dok OZ layak masuk..

ComeyBelako said...

sis...u masak lah apa pun. sedap ja nampak. cam nak bukak ja posa ganti arini. boleh?

Masak Apa Best said...

bukan camera, bukan mesin jahit, bukan basikal, bukan juga peralatan memasak..ape ke benda tu..pening dah nk tunggu clue ke 2..

hasmn said...

first time comment ni.. sebab tengok telur masin.. masa kecik-kecik mak rajin buat..

kalau nak cepat masin, tanam telur tu dalam garam kasar n air dia paras-paras je dalam pasu. 2 hari dah masin-masin lemak..

Syahira Ismail said...

bismillah..mintak2 betul..hehe
IPAD 2 ke?senangla nak update blog pasni..eheheh

eni osman said...

salam...chek lagi la tak tau apa...apa apa pun sedapnya food tu..dah follow dan linkkan...tq...

lemongrass said...

Alia,
I terlupa langsung nak buat gravy until dah nak makan, so terus malas lah I nak buat, hehehe

che'iza,
kat sini telur masin mahal jugak lah. Pastu semua suka makan telur masin, tu yg I buat sendiri lagi jimat, hehehe.
Itu mmng sweet potato, sebelah dia yg pumpkin :-)

Ayu,
Ha'ah, I guna telur ayam yg saiz B aje. Akak buat adalah 10 biji sekali. Esok nak buat lagi utk stock bulan puasa :-)

TTM,
Kalau orang dudul OZ yg menang, kena bagi special sikit lah ye, muahahaha :-P

CB,
ish, tak baik bukak puasa sbb nampak makanan I, hahaha

Masak apa best,
rasanya lepas clue ke 2, maybe boleh kot agak sikit2 :-)

hasmn,
thanks ye for the tips. Kalau letak dlm pasu, kena tutup tak?

Syahira,
Ramai yg dah teka iPad2 but definitely the wrong guess. Cuba lagi esok :-)

Eni,
thanks sbb sudi follow :-)