Friday, 24 June 2011

Friday night dinner with the caterpillar

Thanks to everyone yang sudi dropped a comment regarding my question malam tadi.

It is nice to see yang the readers of this blog range in age from teens to the more mature lot Winking smile. Kiranya my blog doesn’t only attract a certain group of people aje lah ye.

In a few years time, the teenage boys yang baca blog I, maybe akan masuk blog I sebab reason lain lah kot kan, hikhikhik Smile with tongue out.

Thank you anyway sebab sudi baca my writings.

While The other 3 pergi swimming after school petang tadi, I stayed at home buat our dinner. Knowing that they will come home starving from the swim, I pun buatlah meatball pasta bake.

IMG_0370

The meatball tu I cuma used mince beef, a bit of kicap masin and a bit of tomato sauce. Shape the mixture into small balls and bake them in the oven at 160°C for around 15 minutes aje.

IMG_0373

Then pakai bottled pasta sauce, buat a bit of white sauce and mix them all together with cooked pasta. Grate some colby on top and bake it in 180°C until the cheese has melted.

IMG_0381

Makan pulak dengan green salad and a bit of crumbled feta.

The green salad tu I petik from our garden. But The Little Misses takut nak makan the salad sebab dah 2 kali I petik the leaves, dah dua kali jugak I jumpa big still alive caterpillars on the leaves masa tengah basuh, hehehe.

Luckily lah kan I ni bukan jenis penggeli unlike my sister yang sudah pastinya melompat lari masuk bilik kalau jumpa caterpillars.

(I gave the caterpillars to Miss 7 so she can keep them in her insect container).

I said to The Little Misses yang isn’t it lucky I found the caterpillars early.

What if they found a half-bitten caterpillar on their plate! Lagi lah mau nak termuntah lepas tu kan, muahahhahaha….

Takpe, extra proteins Winking smile.

I said to The Other Half, “Punyalah banyak leaves yang ada kat kebun tu. How come I always managed to pick the ones with caterpillars on them?

He said, “Because you picked the juiciest looking leaves which happens to be the juiciest looking to the caterpillar as well!

Open-mouthed smile

IMG_0384

Yummmm!!!!! (No caterpillar is hurt in this story, hehehehehe…).

23 comments:

blu4sky said...

haiyo LG..i can imagine the caterpillar nyot nyot nyot..gebu gebu gitu..hahaha.. klu i bkn je lari gamaknya sayur i pun berterabur ntah kemana..hahaha

Nor Shafiqah Rahim said...

huhu..so funny.and so cute la ur daughters..sgt penggeli ye.sama je dengan sy la kak.boleh jadi geng.hehe

Khairiyah aka Kerry said...

WOWWW WEEEEEEEEEEEEEEEEE ramai giler follower akak!! hehehe.sy kenal akak dari 200 je kot follower but now fuyooo!! haha
sy baru bace entry akak yg psl soalan tu..meh nk jawab, 1st time bace tros jatuh cinta tgk masakan2 akak.n love the way u story about your family..very caring n loving family..hehe.n lagi 1, suke tgk anak akak yg comel..patu entry yg paling sy suka mase akak blog psl program diet akak n husband.sgt2 memberi inspirasi tau!hihi

lagi satu,ehem ehem ni malu sket nk bgtau..sy selalu berangan lau dh kawen nnt nak jd macam akak.housewife who take care everything about her family. :).it's like kak min idola saya la.hee :")

abdullah gazali said...

looks so delicious kak..
thats right what the other half said..u pick the juiciest one as well for the caterpillar..
i have one question for u kak ..
are u a chef before?

b a m b a m ' s said...

they looks yummy! will try for dinner tomorrow! heheheh

yelar kak LG.. next time boy teenager msk sbb nak usha anak2 dara akak lar... hahahaha.. semua comel2..heheh

lemongrass said...

blu4sky,
the caterpillars so gebu but so cute. Luckily bukan yg berbulu2 tu, hahaha.

Shafiqah,
diaorang tak penggeli sgt cuma tak larat nak tergigit caterpillar dlm salad, hehehe.

Kerry,
Memang kan. Awal2 dulu, very slowly dia bertambah. Tak sangka now ni dah more than 1500 :-).
I should blog more about the diet kan but I guess skrg ni sebab we all tgh maintenance weight phase, tu yg maas nak cerita dah sbb benda sama, hehehe.
Tetiba ramai gadis2 bercita2 nak jadi housewife ye lepas baca my blog, hahaha.

Abdullah,
thanks. Pasta will always tempt our eyes and our stomachs kan :-).
No, I wasn't a chef before and nor am I one now. I cuma a cook for my family aje :-)

Bambam,
Kalau setakat nak usha aje takpe, takut ada yg mengigau nanti tu yg susah, hahahahah.

Sizuka said...

k.min,

caterpillar? yummy! hahahha.. i'd scream masuk bilik too kalau tgk caterpillar, except the one yang dalam cerita "Bug's Life".

penDragon said...

caterpillar...kalau x tersentuh xpe, jgn tersentuh sudah...tapi akak & anak2 ok ye dgn caterpillar...Miss 7 siap boleh bela lagi...hehehe

indahhouse said...

Salam kak LG,
yes, nasib baik plate tu takde caterpillar. hikhik...
Miss 7 ada minat dia sendiri. sekurang2 dia tau macam mana kembangkan minatnya dgn sokongan her mom. gud luck! ;)

Just.wanie said...

hai kak LG .

it seems so difficult for you to reply each of one of the blog reader's comment .

maybe u can put the function "reply" to comment .
here's
the link .

oh boleh je kalau nak suruh saya buat . hehe .

SJB AKA SUE J-B. said...

Caterpillars pun pandai memilih kan? hehe.

Alexandriana Alia said...

ingatkan ada gambar caterpillar hahaha.

ur dinner looks great so yummy mmg tak boleh tahanlah...

Unaizah said...

Hope my blog could be like yours one fine day....it would take ages kot hihihi...

relaxNhappy said...

Sedapnye meatball pasta tu =) mcm terasa2 cheese dlm mulut I bila tengok gambar2 tu.

Dinas Aldi said...

Tergeget caterpillar yg dah masak is better than tergeget yg hidup kan.

Eeeeeeee what am I sayingggg?!!

:D

afid said...

Yummm!!hahaha..

saya suka blog akak..sebab..sebab..sebab..er...er..sebab saya berangan dok oversea..kahkahkah..suka sebab hijau2..n sejuk2..hahhaha..lagi sekali..

suka jugak sbb masuk ni je ada makanan..masuk sini je ada makanan..macam petiais..buka2 je ada food..so , sy masuk blog akak bih kurang cam bukak petiais la..bape kali tu agak2 kita bukak petiais..kahkahakah..

tetiba terkomen kat sini plak..im 28..hahahha:B

blog-tips-kurus said...

I want it!!!!!!
lapo le sis. :-)

Ms AiReEn MoHd said...

hi kak lg...ape kabo?lamenyer eryn tak dtg umah kak lg ni...mane miss 6..cr die dr td..duk scroll down...lum jumpa lg...kakak eryn da salin baby girl...hehe mcm akak tanye kan..tak pe nak bg tau gak...hehehe pastu nak anak kite chumel mcm miss 6..ker die da tukar jd miss 7...ok now on akan kesini selalu balik mcm dedulu..miss ur blog kakak..ngeee...now da tak pregnant nak jd rajin balik blogwalking..ngeee...

lemongrass said...

Shidah,
Masa I kecik2 dulu, my tugas was to pick all the caterpillars on our kacang panjang plants sbb my sister mcm you, menjerit2 kalau nampak, hahaha.

Pendragon,
Miss 7 tu worms pun dia berani pick up. I ni setakat caterpillars ok lagi lah, kalau worms tu geli geleman sikit :-)

Indah,
Salam. Kalau terjumpa caterpillar tu dlm pinggah, mau lah agaknya tak lalu nak makan salad selama2 nya kan, hahaha

Just.Wanie,
Kalau that kind of reply, maknanya 1 reply for each one lah kan? So, nanti nampak bnyk sgt comments per each entry lah ye?

Sue,
hehehe....educated punya caterpillars agaknya ;-)

Alia,
gambar caterpillar ada, tp not on the lettuce leaf lah :-)

Unaizah,
boleh aje. My blog ni pun masa awal2, tak ramai readers langsung :-)

relaxnhappy,
melted cheese on anything memang sedap kan :-)

Dinas,
hahaha...macam makan mee goreng ajelah agaknya kan :-P

Afid,
wahkahkahkah...
Kalau bukak peti ais, boleh ambik makanan and makan. Klaau bukak blog, cuma boleh meleleh air liur aje lah.

blog-tip-kurus,
jom ramai2 malam ni makan pasta bake :-)

Eryn,
Wahhhh...dah jadi Mummy ni makin sibuk kita ye, hehehe. Seronok kan bila dpt baby girl, boleh beli segala mcm dresses yg cantik2 and accessories yg cantik2 :-).

Ciksue said...

sedappppppppppppppnyerrrr..nyum..nyu..

Danial Ikhwan Jaafar said...

1 thing i miss about living in australia is how easy it is to get grated cheese. hahaa sini mahal amat (padahal kalau convert to malaysian ringgit, almost the same price =P) and not many choices. oh, plus my rental house ni mana ada oven... 0___0

  said...

Hi There,
Pasta u looks really delicious
Beside colby, any other suggestion?
Would mozarella gives similar taste?

and satu lagi u said u used the white sauce for the pasta but picture looks more like tomato sauce. Naik confuse i :-)

lemongrass said...

CikSue,
Memang sedap :-)

Danial,
If you convert, memang sama mahal lah, hehehe. But I guess you can't really convert so it's so damn cheap :-). We always have around 2kg of block cheddar in the fridge and they get used up so fast :-)

Nasha,
Colby is tasty like cheddar but melts like mozzarella, that's why I like to use it. I guess you can use a mixture of cheddar+mozzarella to make it taste nice.
I used a bottle of tomato-based pasta sauce like I wrote but then I add a bit of white sauce to it to make it creamier.