Monday, 20 June 2011

Raindrops keep falling on my roses

It’s been raining on and off hari hari sejak last week kot and I think it’s going to continue like this this whole week. All my plants are finally getting enough water! Selalunya tuan dia yang malas ni asyik lupa aje nak bagi all the palnts minum, hehehe….

And pagi tadi, I took some more photos of the roses and of the rain drops( sebab nak test skills guna macro lens lagi Smile). Ye lah kan, dah beli mahal2, baik guna once in a while. And I like raindrops anyway.

If you want any of the photos, you are more than welcome to copy and paste them.

IMG_0233

I like this pink rose and I’ve used it as my desktop background Open-mouthed smile.

IMG_0236

This yellow rose was under the awning, so tu yang tak kena hujan so no nice water droplets on the petals Sad smile.

IMG_0247

Miss 12 kata this picture macam gambar kat kad aje! Kembang vontot I sekejap, hikhikhik…..

IMG_0230

IMG_0235

They are 2 different roses, 1 very light pink and the other one a bit darker.

IMG_0241

IMG_0243

IMG_0227

Hehehe… ini bukan daun rose, tapi weed yang sekarang ni tengah bermaharajalela kat our front garden. Punyalah tengah malas giler nak do weeding sekarang ni. Takpe, weekend ni, I akan kerah semua orang to have a ‘cleaning garden dayOpen-mouthed smile.

IMG_0253

And these are thai basil flowers. The flowers are so tiny but bila ambik guna macro, terus nampak macam besar sangat2, hehehehe.

It was fun playing with macro lens but couldn’t see any insects so tak boleh lah nak cuba test try ambil gambar benda bergerak, hehehe.

35 comments:

June said...

suka nyer all the roses photo . cantik mcm pro lah =) . setuju dgn miss 12 mcm dlm kad or mag shoot ;)

Masak Apa Best said...

nice pics kak..

lemongrass said...

June,
water droplets tu yg I rasa buat all the photos lagi cantik kan, nampak fresh sgt2 :-).

Masak apa best,
thanks :-)

Arena said...

Sangat..sangat..sangat cantik all those pics. Memang macam kat card. So taun depan dsh ada bahan untuk home mada valentine cards hehehe.

K.Nor said...

waaaaaaaaaaaa.. cantik sgt2 nak2 yg close up tu.. 3rd & 6th tu.. cun sgt! bravo min :)

miss jue said...

cantiknya!!! suka sgt yg 3rd,4th,5th,6th... pdk kata semua laaa!!

Khairiyah aka Kerry said...

Kak min!!
cantik sgt roses2 yg akak snap pic tu..suka!!

Zaitun said...

Bila tengok roses kak Zai memang jeles sebab bila tanam tak mau jadi.

Yan said...

cantiknya min.. suka nya

Ain Alida said...

cantiknya... cantik sangat =)

A~ said...

Sangat cantik!!! Tenang fikiran tengok these flower pics bila i baru balik frm the terrible hospital shift. Subhanallah! Keep on posting flower pics k. Sini Melb hujan ribut petir sejuk gila, takde dah bunga2 yg cun2.

MULAN said...

woowwwooooo.... sangat2 cantik gambar munga2 tu... hati pon rasa berbunga2 gembira sbb hari spesel hari ni berakhir dgn foto bunga2 dari blog u ni LG...!!!

tqs so much.. da da di di do do... nak tido & mimpi bunga2...

Homemade T-shirt Printing said...

nice pics :)

June said...

tu lah boleh nampak sebijik2 droplet tu rasa jeles bila tgk gambar cantik2 mcm nie teringin nk ada kamera mahal n lens mahal =)

relaxNhappy said...

Cantiknye roses tu. Bestnye hari2 blh tengok roses yg cantik tu.

penDragon said...

I suka yg kaler pink tu...cantik sgt!

Cujie said...

Cantik!

Ayu said...

cun! cun! cun! klu ayu dpt sejibik dslr with macro lens lg cun.muahahaha....tuggu duit jatuh dr langit jela jwbnya.takpun rompak je mana2 bank.hahahaha....

insya-Allah one fine day...ayu akn pinang gak dslr.2nd pun takpe....hah! usha acik (abg) ayu la.dia ada dslr.dia byk duit so dia beli yg baru...ayu ambik hat dia punya.ok tak? hehehe...

ComeyBelako said...

oh...i just love all the shots! sungguh cantik.

almost 4 months saya tak singgah blog wajib ni. alhamdulillah dapat continue kembali routine singgah sini ;)

indahhouse said...

Salam kak LG,
wa... nak copy, nak copy the flowers jugak! cantik buat wallpaper ni. :D

rosealley said...

cantik!rasa mcm nak buat wallpaper jugak

AmY DeaN said...

Wah wah wah! Lopong mulut tgk roses ni...cantik sgt2!! Nk tanam rose juga tp sgt susah nk bela..last2 beli kat kedai vunge ajerrrr...haha...

b a m b a m ' s said...

perggghhhh~!

pic akak dah mcm wallpaper desktop dah nie! hehehehe

AI said...

- weed yg cantik!

Intan ~ Nur Azlina said...

cantik

chekna @ mama ziyad said...

cantiknya.. geram je tengok.. i copy ek..

Just.wanie said...

teringin nak amik tp tgk alamakkkk ada watermark terus x jadi heheheheheehehhe .

Syahira Ismail said...

salam,
cantila akak..nway, i'm ur one of your silent readers..falling in love with ur writings since last few months.:)

Hafizah Mohamad said...

cantiknyer roses2 tu...=)

ctsal said...

cantiknya esp the pink rose

SJB AKA SUE J-B. said...

Cantik lah.

lemongrass said...

Arena,
tahun ni I nak bagi semua orang kad raya gambar bunga ros, ok tak? ;-)

Kak Nor,
I nak asah skills nak jadi mcm Hanisah Jepun tu sbb geram tengok semua macro shots dia. Cantik giler kan! :-)

Miss Jue,
hehehe.... :-)

Kerry,
Kalau ada water droplets kat bunga, memang nampak lagi cantik kan!

Kak Zai,
Bunga rose kat sini senang nak berbunga cantik tp bnyk gak makhluk yg menyerang kdg2. Tu yang tak larat nak jaga sometimes.

Kak Yan,
thanks :-)

Ain,
Thanks :-)

A~,
Perth is so lucky with the Winter weather unlike Melbourne. Still ada bright sunny days selang seli with rain whcih is good :-). My flowers ni pun dah not so nice sbb dah sejuk sikit kan.

Mulan,
Did you mimpi bunga to end the special day? hehehe

Homemade tshirt printing,
thanks :-)

June,
I dah ada kamera mahal bertahun2, baru dpt beli lens mahal baru2 ni. Tu yg excited nak try, hehee

Relaxnhappy,
Kadang2 bila benda dah ada depan mata hari2, kita terlupa nak tengok. I pun slalu lupa nak belai the roses.

Pendragon,
I pun suka yg pale pink tu :-)

Cujie,
Thanks :-)

Ayu,
Kalau I jadi you pun, memang dah usha abang hari2 utk dpt dslr dia. Kalau baru belajar, memang bagus dpt 2nd hand ni sbb sambil belajar sambil kumpul duit nak beli yg first hand ye tak, hehe

CB,
Alhamdulillah, it's nice to read that your husband is getting better. It's nice to have you back reading my blog :-)

Indah,
Copy lah, memang cantikb uat wallpaper

Rosealley,
I pun dah buat wallpaper with the first picture, nampak segar aje bila bukak PC pagi2 :-)

Amy,
I ni jarang sgt2 dapat bunga so bila dah ada bunga kat taman tu, memang lagi lah tak kan dpt bunga lepas ni, hahaha

Bambam,
hikhikhik.....kalah National Geographic nya photos ye ;-P

Al,
weed lagi cantik dr pokok bunga, hahaha

Intan,
thanks :-)

Chekna,
boleh aje nak copy :-)

Wanie,
Watermark tu kat bawah aje, kalau you copy and enlarge it, the watermark jadi kecik aje :-)

Syahira,
thanks ye sbb suka baca my ramblings which can be too long sometimes :-).

Hafizah,
thanks :-)

ctsal,
pink roses slalunya memang cantik kan :-)

Sue,
the last few roses before I have to prune the bushes :-)

Ajzie said...

Lens apa ni cik Lemon pakai 60mm yg baru tu ker? Wow sungguh teruja ku melihat nyaaaaa

MyStar.Anise said...

kak LG..

semua gambar tuh sangat cantik... geram & tergoda... Leh tak nak sunting buat wallpaper kat desktop..

lemongrass said...

Ajzie,
Ha'ah. I guna the macro 60mm lens. Sebab dah beli kan, so kenalah guna once in a while :-).

My.Star.Anise,
Boleh aje :-). I pun guna the first photo as my wallpaper and hubby I guna the weed photo on his notebook :-).