Thursday, 16 June 2011

Bingeing on this?

This is what I’ve been eating for dinner last night and tonight.

I binged on this which tasted heavenly, hikhikhik…

Tomorrow, I’m going back on my normal diet! (Since The Other Half will be back home tonight so dinner esok2 kenalah go back to ‘normal’ kan Winking smile).

IMG_0167

Nasi putih, sayur goreng, paru goreng and sambal belacan (pedas giler sampai berasap telinga I buat, hehehe).

IMG_0170

Just this and nothing else but I makan siap bertambah2! Jarang sangat2 weh I makan nasi tambah ni but for 2 nights, I threw caution to the wind, I tambah nasi 2 kali you!!!

Kahkahkahkah……

Nasib baik the scale still hasn’t registered my wanton bingeing ni……Open-mouthed smile.

(But it will definitely catch up, don’t you jump for joy yet! urkkkk…...).

The Other Half can’t eat this kind of nasi set sebab dia kata takde kuah so macam nak tercekik aje. Bagi dia, kalau nasi tu tak banjir, kiranya takde kuah lah.

I pulak love this kind of meal, takde kuah the better it is for me, hehehe…..

Tu yang bila I ‘jumpa’ this kind of nasi and lauk, I bantai makan sampai 3 pinggan, hahahahaha……

30 comments:

Aidah said...

Tiba-tiba nak pi carik nasi lemak paru esok. Hi Min, all this while, I've been a silent reader of your blog but lately macam nak bagi komen pulak. Hope you don't mind.

penDragon said...

kalau paru goreng tu mmg heaven!!

cikmanggis said...

Cm pun suka makan nasi yg kering kering begini..jika agak agak nak tercekik cepat cepat minum air dan tepuk dada cepat cepat hehe...

K.Nor said...

eh k.nor pun suka makan nasi tak ada kuah.. kalau makan pekena ikan goreng aje dgn kicap botol pun dah amat sedap tau.. boleh bertambah2 nasi tu, nak2 nasi panas yg lembut2 sket.. best! :)

アヌム ちゃん said...

wah nampak sedappp dan menyelerakann~

Unaizah said...

Sometimes less is more....like nasi panas, ikan kembung goreng, ulam/sayur and sambal belacan....bertambah-tambah makan nasi.

sHieRa cAkAp said...

I love paru! But suke masak rendang paru ni.. Me same ngan ur other half la.. tak reti mkn nasi tak berkuah!

zarin said...

tengok your paru tu buat i teringin nak pi beli nasi lemak paru jugakla esok pagi ;-))

azieazah said...

MIN,
Paru Goreng tu kalu perap dengan garam kunyit dan Lada Hitam, lagi bestttt!

Perhhhh ratah semangkuk pun tak puas.

Ayam Kampung untuk Orang Kampung? (macam aku)

Nikky said...

nice post.. blogwalking n following.. do give me a visit sometimes yea.. =)

Syahiddmilikku said...

nasik x de kuah? omaigod, u r truly jawa la kak..ahaha..

T said...

wah...paru.
saya suka paru. tapi takde paru kat sini :-(

your husband suka nasi banjir, mine pulak tak reti makan nasi banjir. susah betul nak ajar makan nasi dengan sup.

Cujie said...

tetiba rasa lapar =)

lemongrass said...

Aidah,
thanks sudi baca my blog and tinggalkan komen :-). Masa I pregnant dulu, I mengidam nak makan nasi lemak paru Antarabangsa, nasib baik dpt, hehehe

Pendragon,
Masa I kecik2 dulu (until now :-)), paru goreng memang sentiasa jadi rebutan adik beradik :-)

Makcik Manggis,
hahaha...betul tu. Kalau rasa nak tercekik, cepat2 minum air :-)

Kak Nor,
Saya dulu masa kecik2, makan telur goreng dgn kicap aje and nasi panas, laju giler makan, hehehe.

Anum,
sambal belacan tu yg buat dia lagi jadi sedap :-)

Unaizah,
So true kan. We are able to taste it more I guess when the flavours tak berkecamuk :-)

Shiera,
That's why I makan nasi tak berkuah when he's away :-)

Zarin,
Nasib baik nowadays senang aje nak cari nasi lemak paru ni kan, hehehe

Kak Azie,
We all goreng dgn garam, kunyit and ketumbar. Next time, boleh lah try letak lada hitam, sure lagi oomph dgn pedas2 lada tu kan :-)

Nikky,
thanks for dropping by and following this blog :-)

T,
Bila I pindah Perth, baru lah I jumpa paru at the butchers. I couldn't get it at all when I was in Adelaide. Maybe it's because there's so many more Malays in Perth kot so it's in demand :-).

lemongrass said...

Cujie,
Jom breakfast nasi lemak with paru :-)

Shue said...

Kak LG,

paru is terbaaikkkk!!

afid said...

kak LG,

Raasnya org lelaki memang takleh makan tak berkuah la kot..sbb my abah, my husband & kawan2 nye husband pon mesti nak kuah jugak..

saya suka kering..hehe

lemongrass said...

Syahidd,
Hahahaha...orang jawa memang suka makan nasi kering ni ye? Patutlah I suka sgt2 sbb memang pure jawa :-D

Shue,
Ramai jugak yg suka paru ni ye :-)

Afid,
My Abah pun suka nasi berkuah jugak, kalau takde kuah, dia kata tak lengkap set nasi tu. I mcm my Mak, suka kering2, hehehe.

Ayu said...

huhu...TOH mcm hb ayu la,tokleh mkn nasi klu takde kuah.bila dia tgk ayu mkn nasi tanpa kuah,mesti dia tnya...xt'cekik ke? ayu lak klu mkn nasi ltk la kuah skit...buat syarat je.klu mkn mee yg b'kuah...mee dah abis...kuahnya still penuh lg :D

MULAN said...

noti u.. i lama tak makan paru... rasa nak terbang cari paru goreng garam kunyit rasanya.... hehehe...

happy weekend..!!

kucingorengemok said...

i'm with him on this one... kena banjir baru syok. tapi kalau kering, ada kicap, ok...

banyak betul songel semata² nak makan nasi sepinggan kan, hehe

b a m b a m ' s said...

urggghhhh kak LG buat saya mengidam nk mkn nasi lemak sambal paru.. nak cari esok sampai dapat! heheheh

IntanRizal said...

Hi LG,
have been silent reader to your blog for almost a month now... but paru goreng make me cannot tahan to leave a comment... it is my favorite, but i need to have it goreng with sambal a bit as for me nasi kering is really like not eating nasi at all :D

[z@ck] said...

oh my! paru goreng! lagi sedap kalau buat masak sambal. =P

ELINA said...

hai kak LG!! salam pkenalan. saya baru jumpa umah akak yg meriah ni. hihi saya pun SAHM mcm akak. hihih kitorg pun decide cuma my hb sja yg kluar keja,saya duk umah. tp ada jg yg look underestimate me wpun sya rasa saya more educated dr dorg. and..saya pun jawa mcm akak.. hahahh sedap giler tgk menu2 akak.. adoi..mmg fevret saya mkn kering2 ni.. tp my hb tak suka. dia ckp mcm takda lauk je.. hihi

Faerie_Princess said...

my hubby pun kalo mkn kena "banjir". sy kalo mkn xde kuah pun selera jer :)

PUTUBAMBU said...

murah ke paru kat sana?

looks sodap lah!

My MAA said...

wah heaven...K'min kat mana beli paru nieee? seumur hidup x penah masak paru....camna nak masak ekk? kena rebus dulu ke? aduh lapar dah nie tgk nasi kering with sambal belacan...i like :)

p/s: kat rumah nie nak terbahak i about an hour ago...my amirul tiba2sebut epic! masa tgh borak2 dgn dia td.....I tanya mana u belajar perkataan nie? He said, I'm clever mum!...aduh terus teringat kat zahra:)

Haslina said...

bestnya LG.. my kind of meal gak tu.. akak tak suka sangat kuah.. makan nasi dgn ayam/ikan/peparu goreng campur dgn budu/sambal pun dah cukup.. org kata 'senang nak pelihara' budak ni.. hehehe..

lemongrass said...

Ayu,
makan nasi kurang kuah lah yg terbaik, hehehe. I pulak kalau tengok nasi penuh dgn kuah, rasa mcm makan sup aje :-D.

Mulan,
itu my last stock of paru yg dah siap direbus and dah di letak garam, kunyit n ketumbar. My Mak buat masa dia kat sini. Sedih sbb lepas ni kena buat sendiri :-(.

KOG,
Kalau banyak songel lah baru asyik masyuk makan nasi sepinggan, dua pinggan, tiga pinggan, hahaha

Bambam,
dah dpt nasi lemak sambal paru? :-)

IntanRizal,
thanks for commenting :-). I suka jugak paru sambal tu but kalau paru goreng mkn dgn nasi kosong, I laaaagiiiiii suka, hehehe.

Zack,
kat NZ senang nak cari paru tak? :-)

Elina,
Salam kenal and thanks sudi singgah ke my blog. Memang ramai yg pandang rendah kat SAHM ni kan, apa nak buat, hehehe.
I pun jarang sgt makan kering2 ni, kena tunggu hubby outstation baru dpt makan kering2 :-D

Faerie,
Itu sebabnya agaknya bila hubby I ada, I makan nasi tak tambah sbb tak selera sgt tengok nasi penuh kuah ni, hehehe. Kalau nasi kering, makan bertambah2 sampai sendat :-).

Putu,
murah, sekilo dapat $5 mcm tu. I jarang beli sbb tak tau nak masak. Ni pun Mak I yg masak kan masa dia dtg sini dulu, hehehe.

Maz,
I beli kat butcher kat Cecil Avenue tu yg kat belakang Carousel. Dia jual $5 sekilo. Nak masak nya leceh I rasa sbb kena basuh bersih2 sbb bnyk darah kan, pastu kena rebus dlm pressure cooker. Pastu baru hiris nipis2 and letak garam, kunyit, ketumbar, pastu baru boleh goreng :-).
Amirul pun dah sebut epic ye, hahaha

Kak Haslina,
I pun senang aje nak bela. Kalau ada nasi, telur goreng and kicap pun dah ok, hehehe...