Friday, 10 June 2011

My epic nasi goreng bungkus ^___^

Presenting my epic nasi goreng bungkus in banana leaf, hahahahaha…..

IMG_0001

IMG_0005

IMG_0006

So pathetic looking kan, leper aje Open-mouthed smile. Doesn’t matter how hard I tried, my nasi bungkus wouldn’t go into triangle shape!

(Kiranya kalau Makcik jual nasi lemak bawah pokok nak hire pekerja, I memang tak kan di shortlisted lah, hikhikhik)

The first thing Miss 7 said to me when I picked them up from school today was, “The banana leaf-wrapped fried rice was awesome!” (Phew, she didn’t use the word epic Open-mouthed smile).

I asked them whether anyone teased them for eating something strange.

Miss 12 said, “No one teased me. Everyone was very interested to find out what it was. And some people even know that it was banana leaf, malaysian style rice! And they said it’s not fair that I always get to bring interesting food for lunch everyday while they only get to bring sandwiches.”

Terus kembang semangkuk vontot I dengar, hahahaha….

Miss 7 pulak said, “No one teased me either. They asked me what kind of leaf it was. I love eating the rice out of the banana leaf. It was awesome!

Abis lah I, adalah yang hari2 nanti mintak nasi bungkus daun pisang for lunch pulak lepas ni, hahaha…..

P/S I’ve been a bit busy lately so tak dapat nak balas comment but I will do it this weekend ye!

30 comments:

Lili said...

Hahaha...I pung nak tumpang sekaki..eh silap, nak tumpang sevontot kembang semangkuk! Err..whatever...hehe

Epic you, epic nasi goreng daun pisang! :D

Lin Ghazale said...

epic!

Zul said...

epic abis!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Kalau nak epic lagi, kena lipat jadi "cone" dulu the kertas and daun, then only masuk nasik and finish melipat. Barulah jadi tinggi gitu. The little misses may say, "You're a legend, mum." purrr...meow!

penDragon said...

kak, nak nasi goreng daun pisang 5 bungkus!

Fazlinil Irma said...

nanti lepas dah 2-3 kali cuba. akak boleh bukak nasi lemak simpang jalan ni. ;)

lemongrass said...

Kak Emily,
Muahahaha...lepas ni beratur kawan2 dia order nasi goreng bungkus epic :-D.

Lin,
Epic tahap awesome! Muahahaha...

Zul,
Kat Tassie takde nasi goreng bungkus epic ke? ;-)

Cat,
Like that one ke! Mati2 I thought you isi dulu sampai tinggi bentuk cone, then try lipat cepat2 jgn bagi dia jatuh, so kekal that cone shape. Nampak sgt I takde bakat nak jual nasi lemak kan, hehehe.

Pendragon,
Muahaha...you nak nasi goreng bungkus epic leper ke triangle shape? :-P

lemongrass said...

Irma,
hahaha...kalau bukak gerai kat simpang jalan ni, ramai gak rasanya yg beli sbb ada school nearby :-D

zilazaimy said...

oder...oder...heheh

alamanda said...

kan dah kata. mmg sedap. hihihihi.

lemongrass said...

Zila,
Bangkrap lah makcik jual nasi lemak bawah pokok tu nanti kalau you nak ader dgn I, hahaha ;-)

Alamanda,
Leftovers pun rasa sedap sgt2 bila dah dibungkus dgn daun pisang kan :-)

joijoi80 said...

heehhee..senang..lepas makan terus buang aje... saya dah tua pun bawa bekal pi kerja..siap kwn tumpang sekaki

lemongrass said...

joijoi,
memang senang, less stuff utk I basuh :-). Kat rumah ni, memang semua orang bawak bekal hari2.

Cieri said...

yup yup,kena lipat jd cone,isi nasi,then br proceed lipat.barulah lawa kemas j cone dia

relaxNhappy said...

Kalau selalu ade request nak bawa bekal nasi grg bungkus dlm daun pisang, blh lah you asah skill nak bungkus jd triangular shape tu =)

AnimNaim said...

Kak LG tak layurkan dulu ke daun pisang tu?...lalukan atas api biar dia lembut dan berminyak skit baru mudah lipat...family saya selalu buat ketupat daun pisang sebab tau la tip skit...

Aidah said...

Ingat masa kekecik, mak suka buat nasi lemak bungkus daun pisang untuk anak-anaknya during weekend. Saja suka-suka dan kami makan dengan berselera sekali.

Dinas Aldi said...

Memang menarik nasik goreng boh dalam daun pisang! I like! Mesti wangi gitu bila nak makan, yum yum!

Haha jeles habeh la kengkawan Miss 12 & Miss 7 :D

zany said...

besar gedabak daun pisang sebab tu leper. chewahh, ni dia anak makcik jual nasi lemak dah komen, hehehe...

shahlin said...

kak LG, umah u takde pokok pisang ek. kalau tanam boleh hidup tak?

Mak Qis said...

daun pisang dan kertas kena kecik sket... (dok biasa tlg mak juai nasik lemak dolu2)

pandai betoi miss7 suggest gitu

esh said...

cutenya! =D

prettyorked said...

apa lagi kak LG, pasni kene la tambah satu pokok lagi kat garden tu, Pokok Pisang..kihkih..

Finie Ramos said...

OK la tu klu dorg mintak nasi bungkus daun pisang hari2..at least you don't have to worry of how to finish the daun pisang by using it to make kueh berbungkus daun pisang etc.. ^_^

❤NazirahMoktar❤ said...

kak, daun pisang kat sana senang dpt tak?mahal tak?hehe

lemongrass said...

Cieri,
Nasib baik my girls tak tau rupa nasi lemak yg cantik kan so tu yg diaorang happy aje dpt nasi goreng leper, hehehe.

relaxnhappy,
baru lah nanti my kids jadi tontonan ramai kan because of their exciting and strange lunches hari2 :-D

Anim,
dah layurkan tp maybe tak layur betul2 kot sbb I takut dia terbakar so kenakan api sikit2 aje, hahaha

Aidah,
Sama mcm I masa kecik2 dulu, sllau mintak my Mak bungkus nasi lemak dia dgn daun pisang. Pastu siap bertambah2 kan :-D

Dinas,
memang jeles tahap gaban, muahahaha

Zany,
Kesian diaorang kan dpt Mum mcm I yg malas betul nak gunting daun pisang n kertas tu kecik2, hehehe...

Shahlin,
boleh hidup rasanya tp tak tau lah whether my hubby nak tanam ke tak :D

Mak Qis,
tu lah nya, I malas nak potong kecik sbb takut terkecik, tu yg terus besar gedabak, hehehe...

esh,
my girls pun suka sgt2 dpt nasi goreng bungkus, hehehe.

prettyorked,
wahkahkah...pokok2 yg ada skrg ni pun tak terjaga kdg2, nak tambah satu lagi :-D

Finie,
Luckily lah kan daun pisang tu boleh di freeze kan so tak lah busuk jadinya :-)

Nazirah,
Daun pisang senang nak dpt kat asian grocery shop tp bukan fresh lah so tak lah best sgt :-)

Azah said...

LG,

Untuk dapatkan bentuk bungkus nasi lemak yang cantik, u kena letak nasi tu dalam mangkuk or cawan then telangkupkan. Lepas tu baru letak any lauk. Masa lipat selah tu yang kiri di bawah then kanan di atas, yang sebelah lagi kanan di bawah then kiri di atas so dia jadi cam bersilang.

mrs plain-june said...

aik? miss 7 says awesome instead of epic? hehe..

lemongrass said...

Azah,
Lipat silang tu I dah buat but I tak letak nasi dlm cawan dulu, tu yg leper aje, hehehe.

June,
Nasib baik dia tak cakap epic, tak larat I nak roll my eyes, hahaha.

Segalanya Bermula Disini said...

hehe...cute je bungkus nyew...