Sunday, 12 June 2011

Hoping for the flight to be cancelled

Esok The Other Half is supposed to be flying off to Melbourne for a few days (again!….). But we just heard on the news kata a lot of flights from Perth to Melbourne today have been cancelled because of the worsening plume of volcanic ash drifting across from South America. And the condition is going to get worse in Melbourne tomorrow so ada kemungkinan besar he won’t be able to fly there at all.

We all semua suka hati lah sebab he will be here. The Other Half pun suka hati jugak sebab he is so unenthused to go to Melbourne, hehehehe.

So, jom kita sama2 menadah tangan berdoa that his flight will be cancelled as well! Open-mouthed smile.

Cancelled tau, not postponed.

(Kalau doa untuk benda2 macam tu, boleh ke? Winking smile).

Malam ni I masak vindaloo lamb curry for us because it’s very hot. For The Little Misses pulak I masak prawn curry. Makan dengan nasi briyani ayam and telur masin buatan sendiri yang masih belum masin lagi, muahahaha.

IMG_0035

I try buat telur ayam masin sendiri. I just pandai2 aje buat air garam and letak pi peram telur in it. I did it about 3 weeks ago and I thought dah ok lah untuk dimakan hari ni.

IMG_0039

You could sort of taste the salt but very2 mild. I like it sebab tak salty but The Other Half kata his tak masin langsung, bukan makan telur masin, macam makan telur rebus aje, heeee…..

IMG_0041

I know I know, mentang2 lah ada sekilo daun pisang dlm freezer tu. Makan nasi briyani pun nak lapik daun pisang kan! Mengada betul! Muahahahaha….

17 comments:

June said...

hahahaha.... baru nak komen pasal daun pisang. ending dh siap ckp pasal daun pisang =P . ada brapa bundle lg tinggal tu. boleh buat kuih koci ke lepat ke :P.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Mana acarnya? Laparlah tengok briyani daun pisang tu. purrr...meow!

penDragon said...

best apa nasi lapik daun pisang...I suka telur masin yg x masin sgt...

MULAN said...

fuuh... kat sini pon tak dapat beriyani atas daun pisang... mengancam betol..

ya... i pon doa biar flight tu cancel..

Arina said...

LG, kita orang perempuan ni memang suka sangat kalau suami ada sentiasa bersama kita kan....Dah naluri seorang isteri kan...asalkan suami duduk d rumah dg kita hati seronok sgt....tapi nanti kalau tak keluar kerja macam mana nak cari makan pulak? hihihi.....Macam mane nak masak vindaloo lamb curry tu ye?

Shereen said...

LG,
Marilah kita sama-sama pray hard all flights cancelled(Australia and NZ)and lagi lama lagi best.I pun bukan main suka lagi siap jerit-jerit and loncat-loncat when my hubby got a call from work and say his flight tomorror morning kena cancel.Now I tengah pray that the gunung kat Chile tu meletup teruk-teruk..muahahaha.Tak baik kan I ni..hehehe.
Love your dinner tonight.

zany said...

sempena hari alam sekitar sedunia baru2 ni, memang bagus berdaun pisang bagai. takde lah guna air sabun. esok buat lopes pulak.

Dinas Aldi said...

ingatkan I ja pernah berdoa semoga ada flight orang cancelled, kehkehkeh!

shahlin said...

nasib baik lah daun pisang tu x boleh mkn kn.klu tak mesti masuk menu jugak :o)

Rima said...

LOL mintak doa macam i tauuuu.. but kan selalu nye macam tak termakbul cos belum pernah ku doa for his flight to be cancelled cos of kejadian alam.. bila dia kata nak pi outstation.. dalam hati sure berkata kata.. "alamak i hope dia tak jadi pergi sehh".. selalu nye.. he sure akan pergi jugak walau ape pun! grrrr

Ida said...

huhuhuhu please la jgn doa mcm tu...my husband ada kat sana suppose balik sini on Monday tp his flight cancell....kesian kat I and anak2 ok...they all semua excited nak pi tgk dinasour dgn babahnya siap mintak i masakkan nasi lemak ayam goreng....so sad bila dgr his flight cancell and tak sure bila dia punya nxt flight...sedih tau! :(

alamanda said...

amin(for the doa).

Daun pisang buat kuih bongkok pun sodap.

Ayu said...

epic!!! :D cool word huh? hehehe...

salam kak...lama tak mengomen kat sini.line tak brp nak okla.pastu bila buka comment akak,blank screen je.xtau la sbb server lampi sgt or blog buat hal lg.

hm...bestnya bebudak ni dpt bwk nasi goreng dlm daun pisang ek.klu akak nak bg bungkusannya tinggi mcm kat sini,nasinya akak kena masukkan dlm bowl kecik.tekan kasi padat n baru t'langkupkan.confirm masa wrap tu cantik je memuncaknya :D.ajar org mcm la ayu reti bungkus nasi lemak dlm daun pisang.hehehe....

joijoi80 said...

kak..rasanya telur ayam langsung x leh buat telur masin..x jadi rasanya.dia nak telur itik gak... pastu orgkata sekilo garam untuk brapa biji telur aja.. untuk dptkan masin.la..

blu4sky said...

salam LG,
masa i kecik, my mom sll buat telur masin sendiri guna telur ayam gak..tp baiknya guna telur itik sbb kulit telur itik tebal sket..rasanya garam tu kena byk klu x silap..hihihi.. i pun tak ingat..i tukang makan je seperti biasa :p

cikmanggis said...

Amin!Amin!..hehe Cm tolong aminkan ya:)menu tu sungguh mengancam terutama sekali nampak udang yang dok posing tu:)

lemongrass said...

June,
Ada banyak lagi daun pisang dlm freezer tu. I rasa kan, mau agaknya sampai tahun depan pun tak habis lagi, muahahha

Cat,
timun lupa beli so acar yillek! :-D

Pendragon,
I pun suka telur masin yg tak masin sgt but hubby I kata mcm makan boiled egg aje instead of the special salted egg, hehehe

Mulan,
Bila ada sekilo daun pisang, baru lah boleh I buat nasi briyani lapik daun, hehehe

Kak Arina,
Memang betul tu, sbb best kan bila ada teman berbual malam2. Kalau tak, sunyi aje rasa, hehehe.
I guna ready made vindaloo paste so tinggal brown the lamb pieces, pastu tunag paste, pastu masak lama2 sampai dia lembut :-)

Shereen,
All flights to and from NZ have all been cancelled kan. Your hubby sure cuti panjang now, hehehe. Hubby I not so lucky, still had to go :-(

Zany,
daun pisang I guna kecik aje so kena jugak lah basuh the plates, hehehe

Dinas,
Muahahaha....kita serupa :-P

Shahlin,
Kalau boleh makan, memang dah hari2 I guna agaknya kan :-)

Rima,
hikhikhik...kita tak doa beria2 tu yg maybe tak termakbul. I pun everytime hubby kata dia maybe kena pergi interstate, slalu wish maybe tu turns to tak jadi, hahaha.

Ida,
your hubby dah sampai Msia? I know Melbourne airport dah bukak balik semalam but the backlog was still so panjang. Ramai yg still tak dpt flight lagi.

Ayu,
Salam. Blogspot still mengong lagi kdg2. Nyampah I dah.
I pun dulu kecik2 kdg2 beli bekal bungkus daun pisang, skrg anak2 I pun dpt merasa, hehehhe.
Tapi Mum dia ni hampeh part membungkus, nasib baik diaorang tak kisah :-)

Joijoi,
My friend kat sini buat pakai telur ayam jugak and jadi tapi dia simpan lama around 6 weeks mcm tu. I pulak baru 3 minggu dah tak sabar nak rasa, tu yg tak masin kot :-)

Blu4sky,
Salam. I think maybe kot my salt tak banyak sgt sbb I seriau tengok too much salt so I kurangkan, hahaha.

Makcik Manggis,
hehehe...dah terlewat lah doa nya sbb flight dia resumed as normal :-). Sekarang kena tukar doa supaya flight dia balik sini tak cancelled :-)