Friday, 3 June 2011

Let’s drool over my apple pie and pizzas photos! ;-)

I felt like baking today. I wanted to have something sweet after dinner and also to finish up the old decrepit looking apples in the fridge, hehehe.

So I made free-form apple pie. It’s called free-form because you don’t need a pie pan to bake this apple pie.

IMG_9823

IMG_9827

IMG_9828

I used this recipe for the pie base. It tastes a bit shortbread-y but just right for this kind of pie Smile.

The apples pulak, I cored them and sliced them into rings. Then I cooked them with a bit of brown sugar and a bit of lemon juice until cooked and not watery anymore. Let it cool completely before filling it into the base.

Once the dough’s ready, I rolled it into a big round size on a baking paper. Leaving a 3cm border, sprinkle hazelnut meal/ ground hazelnut over pastry. Top it with the cooked apple. Then fold the pastry edge onto the apple filling, leaving half exposed. Then I brushed the leftover eggwhite on the pastry top, sprinkle some sugar and flaked almonds on it. Baked it at 200°C until golden colour.

Pastu, makan dengan vanilla ice cream Smile. Heaven on earth, hehehe…..

IMG_9847

The Other Half had 2 helpings of the apple pie. He said he’s not counting his calories tonight, hahaha. I guess he’s already below 73kg so he’s not too worried if he occasionally splurges.

Then, tak satisfied with only baking apple pie, I baked pizza for dinner.

The Little Misses had saveloy pizza with cheesy crust.

IMG_9831

IMG_9839

I rolled the edges over grated cheddar but I’m not sure they noticed it or not….

And we had pineapple n onion pizza eaten with grilled mixed seafood and salad.

IMG_9842

IMG_9845

Mussels, prawns, squid and fish fillets, yummmmm!!!!!!

17 comments:

an15 said...

i was about to text u, tgk2 u dah upload gmbr piza. nak tanya, that sausage/peperoni tu kena rebus or fry dulu ke?

i bought nan td, so nak wat piza kecik tonite :p

lemongrass said...

Anis,
pepperoni tak payah fry dulu, terus letak atas pizza. Kalau sausage yg slalu kita makan dgn bun tu, kena fry dulu. Kalau saveloy/frankfurts, I slalu just boil a bit utk panaskan dia aje. They are already cooked :-).

AI said...

hmmm...yummy yummy...looks delicious...for sure the taste really delicious...

Annisa said...

(@_@)....sedap tu...nyum..nyum..

relaxNhappy said...

Rajinnye masak pizza with 2 different toppings =) sedapnye apple pie makan dgn vanilla ice-cream tu, mcm terasa2 dlm mulut I yg I tgh makan =)

Sizuka said...

terliur i tengok ur pizza. tiba2 teringin nak makan pizza jugak.. hehe.. esok la. buat seafood pizza! :D

Maya Marisa said...

LG,

Jelessssss nyerrrrrr...... U make me hungry....againnnnn...uwaaaa
Kira nyer apple pie ala mode la yea? :-)
Ppssttt the pie & pepperoni pizza are my fav!

lemongrass said...

Al,
Kadang2 tangan ni terasa2 nak membaking, terus baking macam2. Nasib baik the apple pie and pizzas were delicious :-)

Annisa,
apple pie n pizza memang slalunya menggiurkan kan :-)

relaxnhappy,
I slalunya memang masak pizza 2 toppings, 1 for adults n 1 for kids, hehehe. Bila I malas giler2 baru buat 1 topping aje :-).

Shidah,
I tak suka sgt seafood pizza tapi bila makan pizza kosong with grilled seafood, sedap pulaknya, hahaha.

Maya,
Apple pie ala lazy mode, hehehe. I couldn't be bothered to roll the dough out nicely and evenly into a pie pan thus the free-form version, heeee....

shahlin said...

aaaahhh ooooohhhh haaaaaa emmmmm sampai xde apa nak ckp la nengok piza tuh oooooo mmmmmm

alamanda said...

bagusnye dah smpi 73kg.
ni saya tgh mendietkan hasben jgk ni.
dah berat sgt dan dah ade heart problem lg.
tp byknye nak kene turunkan.
berat skrang die 144kg.
huhuhuhu.

Madam Sooyaree said...

Sedapnyeee!!! Kita baru habiskan choc cake kat rumah ni, epal ade aje berguling2 atas kaunter. Hahaha... noooo!!!!

SJB AKA SUE J-B. said...

Yummy pie :).

♥LOVE2COOK♥ said...

You made me drool!! :)

My MAA said...

emmmm...so tempting the apple pie....yayaya...let's bake it 2morrow...buat lagu nie x yah susah2 nak buat the lattice pie...sonang ye dak? :)

lemongrass said...

Shahlin,
hahaha....belum lagi tengok we all makan pizza tu. Sure lagi lah drooling you :-)

Alamanda,
Uish, banyak tu nak turun. Takpe, buat sikit2, insyaAllah, lama2 banyak lah nanti. Dia ambik masa bertahun2 kan nak capai berat 144kg tu, so kenalah ambik masa bertahun2 nak kurangkan berat sikit2.

Sooyaree,
hehehe...I can claim my dessert to be healthier kan sbb ada apple, hahaha

Sue,
I love apple pies, I can eat the whole thing in 1 go! :-)

Love,
Hahahaha....make sure you have a tissue nearby ;-)

Maz,
I ni suka makan apple pie tapi nyampah nak buat base dia. But this one sgt2 lah senang nya sbb tak payah pakai pie pan lagi :-)

Arena said...

Loved reading what you cook from your blog. Terasa inspired gak nak masak hari2...errr iyelah tu hahaha

lemongrass said...

Arena,
thanks for reading my ramblings. I kena masak hari2 for a reason, ada mood ke tak, still jugak kena masak, hehehe.