Wednesday, 1 June 2011

A present for everyone for putting up with him ;-).

The Other Half’s trip to Melbourne last week was the culmination of months of hard work consulting for this big company on accounting updates.

Sepanjang2 the busy months, he was really really busy, including during the weekends. He worked most of Saturdays and Sundays as well. Kadang2 tu, I have to make an appointment with him so he could set aside a few hours to spend with us on the weekends, hehehehe.

He would leave very early in the morning and then came home later than usual looking so tired and stressed.

Kalah kebizian menteri masa pilihan raya aje kan Open-mouthed smile.

And now he’s much more happy and relaxed because a big load has been lifted off his shoulders.

(And he will smile a lot bigger once the consulting money gets paid into our bank account, hehehe).

And untuk I pulak for putting up patiently with his long working hours the past few months, I got a present from him.

I ordered it online on Sunday night and it arrived yesterday. But since I wasn’t at home in the morning semalam, I had to pick the present up this morning.

And pagi tadi I pun guna that present to cuba try test my skills around the vege garden.

IMG_9745

This is a blueberry flower on our blueberry plant, taken using my new present Smile.

IMG_9747

A few droplets of water on the cabbage leaf.

IMG_9746

And a photo of our first cauliflower that we planted. Actually the cauliflower tu bukannya besar mana pun, hehehehe….

IMG_9763

A water droplet on the rose.

And judging from these photos, my skills masih sangat2 amateurish kan!

That’s ok, hopefully I’ll have loads of time later later to asah my skills. Lama2 nanti, pandai lah kan Open-mouthed smile.

Sudah lama mengidam nak macro lens, baru sekarang dapat.

The Other Half asked whether I would like a new oven and stove as the present. I said to him, “That’s OK Love, I will use the oven and stove until they break down before buying new ones but I would like a macro lens for a present, pretty pleaseeee……..”

The Little Misses pulak will go horse riding with The Other Half this Monday as their present.

(Hadiah diaorang mestilah lagi murah dari hadiah I kan, hikhikhik)

But hadiah yang paling mahal obviously lah the one he bought for himself kan (dengan ‘restu’ bini dia, hehehe…).

He’s buying a new bike for himself! And since he’s going to use the bike 4X/week for so many years to keep him healthy and svelte and fit, terpaksalah he spend a lot of money to buy a really good bike.

But definitely much cheaper than buying a car with rego and parking fees and petrol kan! Open-mouthed smile.

42 comments:

madam j said...

Slm. Boleh tak nak tau camera jenis apa? Ada guna software apa2 ke utk gambar2 yg cantik tu? :)

zarin said...

i like the first picture tu,.sgtlah cantiknyaaaaa

Sizuka said...

k.min, yay! lepas ni terpaksa la bawak baldi untuk tadah air liur everytime i datang blog u sebab gambar2 ur food sure lawa! :D

Qenari said...

wowwweeee dapat toy baru ye... :D
anyway, semua gambar2 tu cantik... especially the last pic tu... boleh minta buat collection?

an15 said...

wah, so happy for you. jom kita g usya stock take sales next week. gigil nak shopping nih :p

MULAN said...

seronok nya... tumpang happy...!!!

Deliah's Deli said...

2nd tu cantik!!

ibh said...

Syoknyaa....(^_^)

Shereen said...

Congrats on your macro lense..I'm sure you are going to love it as much as I do:)

lemongrass said...

Madam J,
Salam. I cuma guna Canon EOS1000D aje, the most basic DSLR for beginner. The macro lens is Canon EFS60mm f/2.8 USM.
I cuma upload all the photos onto Picasa and then edit a bit there.

Zarin,
thanks :-). That flower was so small but bila guna Macro lens, terus nampak mcm besar sgt2, hahaha

Shidah,
I still tak tau guna Macro lens nak ambik gambar food, gambar dinner I tadi didn't turn up quite right :-(. Takpe, cuba hingga berjaya, hahaha

Qenari,
Dah lama mengidam this toy, baru sekarang dapat. Memang seronok sgt2 :-). Boleh aje nak ambil gambar the roses n flowers tu :-)

Anis,
I set aje nak pergi stock take sale ni, name me the time and palce, I will be there, hahaha.

Mulan,
Memang seronok and so much cheaper beli online dr beli kat kedai kat Perth ni! :-)

Del,
the water droplet, thanks to the never ending rain today :-)

Sue,
lain orang, lain toy kan. I tak dapat handbags mahal, tapi dapat lens cukuplah, hahaha

Shereen,
There's still so much I have to learn about the macro lens. But that's where the most joy is to be found kan :-).

Jamie said...

Syoknya dpt toy baru... Jamie baru beli DSLR tp masih tak reti2 lagi nak ambil gambar cantik2..any tips?

penDragon said...

akak, boleh share kan link yg akak beli lense tu...mcm best pulak tgk gambar2 akak yg cun2 tu...

lemongrass said...

Jamie,
Masa I baru beli DSLR, 1 tahun pakai auto setting sebelum pergi kelas belajar cara guna DSLR yg betul, hahahaha.
Tapi memang banyak trial n error lah nak dpt gambar cantik ni :-).

Pendragon,
the link is http://camerasdirect.com.au. I dah beli 2 lenses dgn diaorang ni and so far memang paling murah lah I rasa kat OZ ni.

zoe said...

best la kak, cantik ape ur pic tuh.. anyway, u know why people love to drop a comment here? cause they wanna hear the feedback.. so, almost of us will come more than twice each entry to get back to ur reply. hehehe

ShashaCatering said...

Nice pics.

I'm happy for everybody in the family. Nak belajar tulis mat salleh lah. Kalau salah tolong betulkan ek.
Tq ;)

NoRa said...

best2 dapat lens...cantik gambar2 tu...suke nye..

shahlin said...

wahhh tak bole handle makcik nih.hadiah befday pon dia beli sendiri pastu buat2 terkezut. ni hadiah bukan befday pon dia beli sdri kat online. wakakaka janji bukan pakai duit sdri takpekan LG.

Nur Ede said...

Assalamualaikum Min..
Cantik nyer gambor2 tu... sampai x berkelip mato akak tengok bebola air ngan mawar merah tu... cantikkk nyer... "Sekuntum Mawar Merah... sebuah puisi indahh.." layannn perasan japp... hehehe

Anash said...

seriusly I envy that picture yg ada gambo air atas daun cabage itu...(aik?bahasa rojak plak..)...jelous betul...but again..after this lagi banyak gambo 'kebabom' cantik...yeaa..i like...

PrincessJasmine said...

Wow..cantiknye all the pic especially the rose. Colour yg sgt menawan..btw,salam perkenalan..dh jadi silent reader for quite sometimes..thanks for sharing your stories!

Ajzie said...

berapa mm tuh??????? 50mm kah? cantikkk

mrs plain-june said...

daku sungguh tergoda dan teruja! cantik bangat gambar2 makro nih!

K.Nor said...

sebelum min cakap lense macro dah rasa dah the item.. seronok kan dpt main dgn lense tu.. nanti gambar foods lagi cun tau :)

somuffins said...

LG
Adakah macro lense sebagai advanced bday gift? Auww..

rennylesa said...

kak LG, saya suka tengok gambar tu..

nak tanya berapa harga macro lens di sana? since my husband pun suka ambil gambar dan kamera dia pun canon juga.

ingat nak bagi juga utk hubby punya biday this coming Oct.

Mama Danial said...

wahhh kak min..really nice lah gambar2 tu..paling saya suka yang blueberry flower tu..hehehe..pandai akak guna dslr n lens bagai nih.. =)

relaxNhappy said...

bestnye dpt hadiah =) lps ni gambar2 makin cantiklah.

tinie said...

salam kak.... wah lepas nie makin cantik lah gambar kat blog akak nie.... mesti rugi kalau x lawat blog akak....

Sabihah said...

wahh bestnye dapat hadiah..tahniahh...^_^

TopsyTurvyMum said...

Congrats!
Jeles i ...kena tunggu tahun depan la kot baru boleh kenen macro lense. Tak berani mintak, skill karat lagi hahaha
Teruja tengok gambar2 u tayang tuuu

lemongrass said...

Zoe,
oh, that's why my bean counter kdg2 mencanak2 naik ye sbb repeat visits, hehehe.

Shasha,
Still loads to improve on my photo skills :-). Feel free to use english, I'll write back in english too :-).

Nora,
Dah lama mengidam lens ni and alhamdulillah, dapat jugak akhirnya, hehehe.

Shahlin,
Hubby I cakap, much better I yg order sbb I tau what specs lens I nak. Kalau dia yg order, adalah nanti yg tak berkenan kat hati, hahaha....

Kak Ede,
Waalaikumsalam.
I pun suka tengok water droplets tu sbb semalam satu hari suntuk hujan kat sini, tu yg dpt ambik gambar the droplets :-)

Anash,
It is amazing what a macro lens can do, hahaha. I was so excited semalam sbb dpt pergi so close to that water droplets, rasa mcm tak caya aje, hahaha.

PrincessJasmine,
Salam kenal and thanks sbb sudi baca my blog :-).

Ajzie,
60mm saje, hehehe...

June,
I ni masih kena polish up my skills lagi ni sebab banyak gambar yg tak berapa jadi semalam. More fun time ahead, yippeeee....
hahaha

Kak Nor,
Tu yg tak sabar nak main2 dgn toy baru ni. Semalam saya try jugak ambik gambar food, tapi tak jadi sgt. Takpe, akan ku usahakan sehingga jadi cantik :-D.

Cik Som,
Tak rela I!!! I nak a different birthday gift! Wakakaka, dasar materialistic! :-D

Renny,
Lens ni I bought online and even with postage, much cheaper than beli kat kedai kat OZ ni. For a Canon 60mm USM macro, I got it for A$549 (including postage).
But I thought kat M'sia bukan murah lagi ke all the cameras and their gadgets?

Mama Danial,
I beli DSLR dah lama tapi lepas setahun beli, baru pandai sikit guna manual mode lepas pergi for a short DSLR course. Macro lens still masih belajar nak guna merangkak2 lagi ni, hehehe.

Relaxnhappy,
Dah lama mengidam benda ni, alhamdulillah dapat jugak akhirnya. Memang excited I nak mencuba :-)

Tinie,
Salam. Hehehe. Hopefully makin cantik lah kan :-D.

Sabihah,
thanks, alhamdulillah :-). Akhirnya dapat jugak benda yg di idam2 ni, hehehe.

TTM,
lama giler you I mengidam nak macro lens ni. Tapi sbb skills baru2 ni aje yg makin improve, tu yg mintak hadiah macro lens, hahaha.
Kalau ambik gambar makin buruk lepas ni, adalah yg rolling eyes kot, hehehe.

blackcardomompods said...

Lg,bestlh naik bike kt sana.dulu i selalu kayuh g anto ank ke nursery tp sjk blik msia alahai nk kuar nk ketepun mls.mg bdn fit la naik basikal.lg,macro lens mg best sgt!!!nanti show me ur ladybird shot lak

n.a.n.i.e said...

syoknye dpt macro lens :D

AI said...

cantiknyerr...suke suke suke...

NenekPenne said...

wahhh lagi cantik gambar ....

sHieRa cAkAp said...

ADUH.. CANTIKNYE KAK.. SAYA PN MENGIDAM SANGAT NK MICRO LENS BUT MAHALKN... KENA LA BERSABAR

Ayu said...

salam kak...

pekabo? lama tak mengomen kat sini sbb ayu tgh pindah opis.dipindahkan...bkn minta dipindahkan.arrgghh...

wahh...bestnya akak dpt macro lens.bila la ayu nak pinang mr dslr ni? dpt yg basic pun jd la...camera nan hado ni pun jrg sgt pakai...lg nak dslr.yola tu...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
My Mama said, kalau hari tak hujan, can use Eye Mo or saline solution (ala...yang pakai utk cuci contact lens tuh) to create the water drops. The saline solution can give a perfect water drop coz of its chemical properties and it will stay on the object (leaves/petals etc). Just use a straw to make the drop. Dah ada macro lens tu bolehlah buat banyak2 trial and error kan? purrr....meow!

psst....kita nak balik Ijok, ada kenduri nasi ambeng over the weekend....jangan jealous arrr...

lemongrass said...

CTNik,
Kalau kat M'sia, baru keluar rumah dah berpeluh2 tu yg terus rasa malas nak naik basikal, hehehe.
Kat sini, ada bike paths, nice weather so tu yg rasa motivated sikit nak mengayuh ni kan :-). Nanti masa Spring, baru boleh ambik gamabr ladybird :-).

Nanie,
memang seronok bila dapat benda yang dah lama sgt2 diidam ni, hehehe

Al,
thanks :-)

Net,
Baru lah boleh I ambik gambar benda2 yg haluih skrg ni :-)

Shiera,
memang mahal, tu yg lama sgt2 I mengidam baru boleh dpt skrg :-).

Ayu,
Salam.Pindah ke mana skrg ni? Bangunan yg sama atau bangunan lain?
Pandai2 aje diaorang pindah2kan orang ye!
I ni dah lama pakai camera biasa2 tu baru beli DSLR. Pastu dah bertahun2 ada DSLR, baru beli macro lens, hihihihi.

Cat,
Luckily it was raining yesterday so I could take all the photos I want of the water droplets.
Psst...eye-mo mahal lah to use for that, hehehe.
Uwahhhhhhh...jeles, jeles I. Tell your Mum to eat extra nasi ambeng for me ok!

lyzboutique said...

LG, love all your roses so muchhh...kt mesia roses kecik2...kalu beli yg bunga besar frm the nursery pun mula2 jer cantik pastu x hidup lama...I mmg gler dgn bunga rose ni...

chekna @ mama ziyad said...

cantik sangat gambar2 tu... mintak izin nak copy bleh....

lemongrass said...

lyz,
thanks :-). Kat sini, most roses are as big as side plates! And so many different colours! :-)

Chekna,
boleh aje :-).